Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:35 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Witam.
Może tu ktoś mi pomoże, bo już nie wiem, co robić.
Moja córka od roku nie używa pieluchy. Nigdy jej się nie zdarzyła posikać się, no może 3 razy we śnie.
Przez rok chodziła do żłobka. Od września poszła do przedszkola. Przez tydzień było ok, ale po tygodniu zadzwoniła opiekunka, żeby ją zabrać, bo chyba ma zapalenie pęcherza. Zabrałam ją przesikaną. Po drodze do domu 2 razy jeszcze mi powiedziała, że chce siku i od razu sikała tak jak stała. W domu nagle odmiana, grzecznie szła na nocnik, wołała, że chce siku.
Zrobiłam badania moczu - wzorcowo wyszły.

I teraz od tygodnia noszę do przedszkola codziennie po kilka par majtek i spodni i codziennie pranie.
2 dni temu zesikała mi się nagle w sklepie, potem w łazience, stojąc przy muszli i myjąc ręce. Dziś znów się pytałam w łazience czy chce siku. Powiedziała, że nie, wyszła z łazienki i zesikała się na przedpokoju. Teraz założyłam jej pieluchę, bo już nie wiem co zrobić.

Już mogę zrozumieć, że w przedszkolu nie chce, bo zawsze sikała do nocnika w żłobku, a tam są tylko małe kibelki. Ale mówi mi zawsze, że będzie sikała do kibelka. Ale robi swoje.

Plizzz, podpowiedzcie coś :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myślę, że podstawową przyczyną może być stres, mimo wszystko.
W domu jak chciała siusiu, to wie za pewne gdzie stoi nocnik i nikogo o nic pytać nie musi. W przedszkolu panują zasady, że dziecko musi poinformować panią jeśli chce pójść do toalety.
Możliwe też , że w grupie są dzieci, które z toalety nie korzystają, bo mają pieluchy. Dzieci widzą co się dzieje dookoła ...
Ja porozmawiałabym z przedszkolankami, aby często pytały córkę czy chce iść do toalety. Ty także tłumacz, że jeśli chce niech woła.
Dzieci są nad wyraz inteligentne. Być może także, w ten sposób próbuje zwrócić na siebie uwagę, chce być w centrum, jak było do tej pory.
W przedszkolu mogła być bardzo zaabsorbowana zabawą, grą, słuchaniem lub innymi zajęciami i zwyczajnie zapominała.
Nie wiem co Ci poradzić, ale uważam, że przyczyna musi leżeć gdzieś w jej małej główce. Nie wiem też na jakim etapie rozwojowym jest Twoja córka, ale uważam, że z dzieckiem trzeba dużo rozmawiać, a my najlepiej znamy swoje dzieci i powinnyśmy wyciągać odpowiednie wnioski z krótkiej rozmowy z trzylatkiem gdzie tkwi problem.

Dopisane: absolutnie żadnych pieluch! Pomęczycie się obie za pewne przez jakiś czas, ale wkładaniem pieluch nie pomożesz ani sobie, ani córce. Mimowolnie wręcz cofniesz ją w postępach!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki

myśka sądze,że to stres i dodatkowo próba zwrócenia na siebie uwagi. Moja jedna córka robiła siku w majtki kiedy była zła, po prostu na złość :roll: W naszym przypadku sprawdziło się spokojne podejście . Pozwoliliśmy latać w mokrych majtkach, mówiąc,że skoro chce żeby inni smiali się z takiej dużej dziewczyny to jej sprawa. Minęło jej od razu :wink:

Najgorsze co możesz zrobić to zakładanie pieluch!! Pokazujesz w ten sposób,że aprobujesz jej zachowanie :roll: Skoro ma już ponad 3 latka porozmawiaj z nią, zapytaj co się dzieje. Może wskaże Ci chociaż cień problemu.

Powodzenia:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no ja mam podobnie u mojego bąbla ....
chodził do żłobka ponad rok; prawie rok w dzień woła siku/kupa;
teraz poszedł do nowego przedszkola - zeszły tydzień - jedna wpadka z sikaniem; a teraz dzwoni do mnie wychowawczyni i mówi, ze mati posiusiał już dzisiaj wszystkie ciuszki :shock: i że jak jest tak sytuacja to mam więcej rzeczy przynosić .... a skąd mogłam wiedzieć, ze tak zareguje na zmianę otoczenia :roll:
dodam, że w domu ok; woła, albo sam idzie do łazienki; w domu to już baaaaaaaaaaardzo długo nie było wpadki .....
kurcze aż się zdenerwowałam, bo wydawalo mi się, ze młody szybko i bezboleśnie zaaklimatyzował się w nowym przedszkolu .... :(

nie wiem, co z tym zrobić ....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

no ja już jestem po. Tydzień młodą w domu trzymałam, w domu jak zrobiła siku do kibelka dawałam cukierka czy żelka, a jak poszła do przedszkola, to w nagrodę za niezsiusiane majtki dostała jajko niespodzianke. Przez tydzień dostawała. Jak wróciła z mokrymi, tzn zmienionymi, to nie ma nagrody i mama jest smutna.
i jej super przeszło. 2 tyg walka trwała.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]