Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:27 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

różne źródła różnie podają. napiszcie dziewczyny, które macie nieco starsze dzieci, kiedy dziecko zaczyna podciągać się rączkami do pozyucji siadu i kiedy samo już siada.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Koło 6. miesiąca, ale są możliwe odstępstwa... Nie można na pewno dziecka stymulować. Samo powinno się podciągać :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja córcia ma 4- ry miesiące i juz próbuje sama siadac....jak lezy na lerzaczku albo jak lerzy na płasko dzwiga się do góry i zgarzdym dniam wychodzi jej to coraz lepiej..jestem prawie pewana ze w wieku 6- ciu miesięcy usiądzie.
Są jednak dzieci, które w 7 czy 8 miesiącu dopiero zaczynają.
kazde dzieko rozwija sie idnywidualnie.......

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mój synek właśnie skończył 6 miesiecy i juz od tygodnia potrafi sam sobie usiąść w wozeczku, jak sie przebudzi.A jak go posadze na łóżku, to sam już potrafi utrzymać równowage i przez dluższą chwilke siedzieć :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

moj zaczal siadac jak mial 5 miesiecy i 1 tydzien:)
to wczesnie....ale to zalezy od dzieci chyba jedne robia to wczesniej a drugie pozniej

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj synek w sobote skończy 4 miesiące i bardzo chce już siedzieć podnosi głowę łapie sie za cokolwiek i do góry narazie całkiem mu to nie wychodzi ale też myśle,ze ma jeszcze czas. Mojej siostry córka usiadła jak miała 8 miesięcy byłam bardzo zdziwiona bo chyba to bardzo puźno :shock: :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Moj Alanek podciagal sie do siadania dosc szybko okolo 6 msc ale sam porzadnie siadl bez przewracania sie dopiero jak mial 8 msc to nie jest za pozno...kazde dziecko jest inne...nie nalzey jednak zbyt wczesnie zmuszac dziecko do siadania...podpierac sadzac na przymus podkaldac reczniki czy pieluszki pod plecki... stymulowac tego.. bo mozna zrobic krzywde np w postaci przyszlej skoliozy....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

misiulka ma racje, nic na siłe, dziecko jak bedzie czuło sie na siłach to usiądzie, nie ma co przyspieszac....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja Nelka ma 3.5 miesiaca i mozna powiedziec ze sama siedzi hehehe no nie do konca ale jak mam ja na kolanach to sie nie oprze tylko podciaga sie i siedzi- chwieje sie lekko ale nie chce sie polozyc skubaniec, jak jest na lezaczku to to smao- podciaga sie az siedzi i tak zostaje- gdy upandie to od nowa. sadzam ja na lozku i siedzi oparta i tak ejj sie podoba- nei leci nawet na boki. z Olivka bylo to smao i gdy miala 5 miesiecy juz ladnie sama siedziala, gdy miala 7- raczkowala i zpaierniczala jak perszing a gdy miala 8-9 miesiecy chodzila trzymajac sie mebli a sama gdy miala 10 miesiecy. wszytsko robila o wiele wczesniej niz inne dieci i nawet wczesniej niz jej kuzyn ktory jest o 11 dni tylko mlodszy.

kazde dziecko inaczej sie rozwija no i my mamy tez wplyw na to- jesli dziecku nie bedziemy pomagac to etz dluzje smao sie bedzie rozwijac. gdy zaczyna chodzic np nie bojmy sie ze upadnie na dupcie bo inaczej sie nie nauczy. kiedys ogladalam w tv jak sie fizjoterapeuta wypowiadal na temat chodzikow- dziecko wtedy nie ejst uzone z emoze upasc i sobie cos zrobic wiec gdy juz samo zaczyna chodzic nie wie o tych zagozeniach.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

EMILIA I MISIULKA wydaje mi sie ze stymulowac do siadania mozna, nie wolno natomiast zmuszac :)
moj filip ma ponad 3 miesiace, chodzimy na rehabilitacje ze wzgledu na odwracanie glowki w jedna strone i rehabilitantka powiedziala ze jak filip lezy to dac mu trzyac sie swoich rak i niech proboje sie podnosic. nie ciagnac na sile ale jesli sam proboje to bardzo dobrze bo miesnie brzuszka cwiczy.
ale kazde dziecko jest inne i z pewnoscia nic na sile :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moj Adamek dzwiga sie, ale gdy jest calkiem na lezaco i nie ma sie za co zlapac nie potrafi usiasc. Gdy babcia mu pomaga siedzi ale tez trzeba uwazac bo czasami odchyla sie do tylu...
Tez uwazam ze jak przyjdzie czas sam usiadzie. Nie nalezy nic robic na sile...

Na razie najbardziej lubi na brzuchu i opanowuje sztuke raczkowania. To jest dla niego ciekawsze niz siedzenie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja niunia zaczela podciagac sie do siadania w wieku 5 miesiecy ale sama siadala dopiero w wieku 8 miesiecy jak juz raczkowala ,nie popedzalam jej w tym a potem rozwinela sie piorunem bo miala 10 miesiecy i tydzien gdy zrobila swoje pierwsze kroczki :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]