Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:20 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam!!!!
mam takie pytanie, moja 9 miesięczna córcia półtora tygodnia temu spadła z łóżka...upadła "na przód", bo znalazłam ją leżącą na brzuszku, po przytuleniu szybko przestałą płakać i nie miała żadnych siniaków, ponieważ była akurat chora nie jechaliśmy do szpitala tylko zadzwoniłam do pediatry, ta kazała obserwować...no i wszystko niby oki, ale parę dni temu przy zasypianiu już leżąc w łóżeczku na brzuchu mała rytmicznie uderzała o materac główką rączkami i nóżkami jednocześnie, 3-4razy potem przerwa itd przez około minutę, potem czasem się wybudzała, a czasem spała dalej, obserwowałam takie zachowanie kilka nocek, ostatnio nie, ale widzę często w ciągu dnia takie "kiwacze" zachowania, ale chyba to dla niej zabawne,bo czasem się śmieje, czasami gdy trzymam ją na rękach ona łapie mnie za bluzkę i właśnie tak kiwa głową w przód i w tył, a jeszcze przed tym upadkiem zdarzało jej się kiwanie główka na "nie" na jakiś czas o tym zapomniała a ostatnio znowu tak macha....czytałam już kilka wypowiedzi, że to się zdarza nie tylko u nas i że dzieci z tego wyrastają, ale trochę się martwię, zwłaszcza, że ostatnio rozmawiałam z neurologiem i opisywałam jej sytuacje i takie niejasne info uzyskałam i nie wiem nadal czy się martwić czy nie....Dodam jeszcze co mnie niepokoi...mała niespokojnie je, zwłaszcza cycusia...robi sobie przerwy rozgląda się wygina a potem znowu je (od około 4 miesięcy tak), a ostatnio jeszcze często budzi się nocą i wtedy wędruje po łóżku, najczęściej wspina się w górę, no i płacze....Przepraszam, że tak wszystko piszę, ale nie wiem czy coś z tego wszystkiego jest ze sobą powiązane, no i czy mam się czym martwić...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co do cycusia, to nie wiem czy u Was wygląda to tak samo, ale moja mała je, je i je, po czym nagle odrywa się od piersi, wygina w tył, żeby na coś popatrzeć i wraca do cycka. Czasami robi to kilka razy pod rząd..
Dla mnie to całkiem normalna sprawa, po prostu za dużo ciekawych i interesujących rzeczy dzieje się dookoła, żeby tylko na cycu się skupiać ;)

A te kiwanie. no cóż, nie jestem w stanie odpowiedzieć czy ma to jakiś związek z upadkiem.. ale wydaje mi się, że gdyby coś było nie tak, to pojawiłoby się troszkę więcej objawów.. kiwanie się dziecka czy uderzanie jest najczęściej sposobem na odreagowanie stresu, ale to już za pewno wyczytałaś nie raz.

Wędrówki po łóżku i płacz to też pewnie etap przejściowy, czasem zdarzają się okresy mniejszego apetytu czy problemów ze snem.

Obserwuj małą uważnie i jeśli nadal będzie Cię niepokoić zachowanie córeczki, wybierzcie się do lekarza. Czasami lepiej dmuchać na zimne niż potem pluć sobie w brodę.

Napisz jeszcze co takiego powiedział neurolog??

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]