Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:35 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Ostatnio zadaje dużo pytań, ale zawsze uzyskuje pomoc, więc pytam i tym razem.
Lekarz zalecił Małej buty profilaktyczne do chodzenia ok 6h po domu. Czy miałyście jakieś doświadczenie z takimi butami, czy pomogły? Mała krzywo stawia te stopy, ale to dopiero początek jej chodzenia, myślałam, że ma jeszcze do tego prawo, no ale lekarz zdecydował inaczej.
Od razu piszę z czego wynikają moje wątpliwości, nie za dobrą renomę ma ten lekarz (ortopeda), ale to jedyny w moim mieście. I nie wiem czy nie wybrać się do kogoś innego.
Dzięki z góry za odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

my mamy już drugą parę bucików profilaktycznych.mały skończył roczek i krzywo stawiał nóżki i miał plaskostopie.teraz ma prawie dwa latka, koślawość nóżek się zmniejszyła i plaskostopie też mniejsze.nosimy buciki przez wieksza czesc dnia:)malemu nie przeszkadzaja i nawet ich nie zauwaza:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

miał rok i miał płaskostopie... :wink:

płaskostopie fizjologiczne
W okresie od urodzenia do około czwartego roku życia w stopie dziecka występują liczne poduszeczki tłuszczowe, maskujące szkielet stopy (największa znajduje się po stronie przyśrodkowej śródstopia) i wywołujące wrażenie istnienia płaskostopia. Dziecko rozpoczynające chodzenie stawia szeroko nóżki, aby zwiększyć w ten sposób tzw. czworobok podparcia, a tym samym utrzymać równowagę ciała. To obciążenie nóżek w rozkroku sprawia, że koordynacja mięśni stopy jest utrudniona. Jeśli dołączyć do tego grubą podściółkę tłuszczową stóp, otrzymamy pełny obraz pozornego płaskostopia. Zjawisko to jest procesem fizjologicznym i zanika ostatecznie w wieku ok. 4 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tak ale nie zawsze samoistnie płaskostopoie znika :P moja siostra w weiku szkolnym nosiła wkładki. wiadomo malutkie dzieci maja wszystkie płaskostopie i dlatego narazie na wizytach lekrze oceniają na ile to płaskostopie jest w normie.koślawość natomiast u mojego synka wynika z faktu iż miał wzmożone napięcie mięśniowe i zbyt wcześnie próbował wstawać,zaczął wykrzywiać nóżki.rehabilitowalismy go by to zlikwidować,dodatkowo mały ma nosić buciki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no oczywiście, tylko to wtedy nie jest juz fizjologiczne, no i pierwsze słyszę, że leczy się płaskostopie u roczniaka :wink: i nie chodzi mi o twoja sytuację, bo u Was były także inne nieprawidłowości

a chodzi mi o to, że buty ortopedyczne (nie wiem jak profilaktyczne o których tu mowa) noszone profilaktyczne a niepotrzebnie, mogą zdziałać więcej szkody niz pożytku

tak więc jeśli autorka wątku ma wątpliwości to udałabym sie gdzieś na prywatną wizytę dla potwierdzenia :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja nie mówię nic o płaskostopiu fizjologicznym ani o leczeniu płaskostopia u roczniaka:) mówię jeno że nosi młody buciki na koślawość i mają one dobry wpływ na płaską nóżkę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no dobra...bo tak sie czepiłam tego płaskostopia w twoim pierwszym poście :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

spoko :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]