Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:33 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam!

Mój synek ma 13 miesięcy i martwi mnie, że często ma zaciśnięte pięści, nieraz kciuk jest schowany wewnątrz dłoni. Najczęściej dzieje się tak podczas np. obrotów, chwytania - rączka którą łapie jest otwarta, a druga zaciśnięta.
Bardzo silnie reaguje też na głośne dźwięki - najczęściej mogę to zaobserwować gdy siedzi na krzesełku i coś upuści. Wygina się wtedy do tyłu, ręce idą do góry i płacze. Generalnie "uwielbia" się wyginać, gdy tylko coś mu się nie podoba.
Czy może to być spowodowane nie wygaszonym odruchem moro? Czytałam dużo na ten temat na forum i wiem, że popełniliśmy wiele błędów podczas pielęgnacji wzmagają pracę do tyłu.

Czytałam, że takie dziecko powinno się dużo bujać na rękach - wykonalne :) - i pracować nad wyciąganiem rączek w górze :( i tu jest problem bo jak przekonać 13 miesięcznego brzdąca żeby leżał i współpracował?
Czy są jeszcze jakieś inne sposoby na wyciszenie tego odruchu - bardzo proszę o pomoc i radę.

Dodam jeszcze, że paluszki u nóg też często są zaciśnięte. Poza tym synek raczkuje, "biega" przy meblach, ścianach itp. Ma już na koncie swoich osiągnięć samodzielne kroczki - na początku mu się to spodobało ale teraz coraz rzadziej próbuje samodzielnie chodzić - tak jakby się przestraszył.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co do chodzenia ma jeszcze czas, są dzieci, że jak się zrażą do czegoś, to potem na jakiś czas odpuszczają sobie, tym bym się generalnie nie martwiła. A na te radziłaś się pediatry w sprawie zaciskania piąstek?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kamisiu77 :P
Generalnie wygląda,że Moro ciągle aktywny.Jeśli zobaczysz,że reaguje na coś nadmiernie,powtarzaj to samo wielokrotnie ale ciszej,wolniej i tak żeby widział że ty to robisz i to coś nie jest niebezpieczne i żeby nauczył się pomijać tą stresującą sprawę.Przechodzić nad nią do porządku dziennego.Jak ja to mówię "oswajaj z nim potwory".Możesz kiedy leży na plecach kłasć mu piłkę np plażową na brzuchu niech ją trzyma rękami i nogami i uderzaj w nią dłonią rytmicznie i zobacz czy to go stresuje-przestrasza.Jeśli tak to napewno Moro.Powtarzaj,powtażaj,powtarzaj,aż przestanie reagować.
Może mieć także kłopoty z czuciem siebie w przestrzeni,z ruchem i reakcjami równoważnymi.Kiedy stoi i widziszże zaciska palce u nóg podkładaj dłoń i wywijaj palce w górę ,kiedy czworakuje to samo podwijaj je tak żeby nie ciągnął stóp,ale podpierał się na podwiniętych palcachi podnosił pupę wysoko na miśka a stopy i dłonie oparte. :loo:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]