Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:36 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Witam .
Mam (chyba) problem :roll: . Mam nadzieję, że mi Pani coś poradzi. Bo już sama nie wiem...

Przede wszystkim nie mam ciśnienia,że moje dziecko musi coś robić, bo inne dziecki już to robią. Wiem ,że każde dziecko rozwija się indywidualnie. I dlatego mam dylemat.

Wiki za tydzień skończy 9 miesięcy. Nie pełza :( , nie raczkuje :( , obracać się umie, ale nie sprawia jej to radości, więc rzadko to robi. Siedzi sama od 7 miesiąca :) . Wiem,że negatywny wpływ ma fakt,że nienawidziła leżeć na brzuchu, rzadko leżała i nie miała kiedy ćwiczyć. Ale kładłam ją i kładę ile się da.
Pediatra na wszelki wypadek skierował Wiki na rechabilitację. Rechabilitantka powiedziała,że nie ma problemów z napęciem, ale leń z niej. Ćwiczyła z nią, aby "zmusić" ją do raczkowania i pełzania. Uczy ją przede wszystkim prostować ręce. W czasie ćwiczeń Mała płacze, nawet jak ja z nią ćwiczę. Czuję, że jest to wbrew jej, że nie jest na to gotowa.
Ale ćwiczę.
Nie wiem czy ma to wpływ, a niektórzy twierdzą,że tak. Ja nie raczkowałam, zaczełam chodzić jak miałam 14 miesięcy.

Ćwiczyć czy zostawić to naturze :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Wydaje mi sie ze jesli rehabilitantka uwaza ze nie ma problemow z napieciem to trzeba po prostu dziecko zachecac do ruchu. Rozstawiac zabawki w pewnej odleglosci, te ktore lubi najbardziej, "zmuszac" w ten sposob do ruchu, moze raczkowac przy niej ;) ukladac czesto na brzuszku, jesli nie lubi tego to czesto i krotko.
Moj synek nie siedzial stabilnie i nie raczkowal do polowy 10 miesiaca (wczesniej byl 3 tygodnie w szpitalu, w kiepskim stanie itp) a teraz w ciagu tygodnia nauczyl sie siadac, siedziec, klekac, raczkowac i niesmialo wstawac ;) wiec u Twojej corci pewnie przyjdzie wszystko w swoim czasie ;) To tak ode mnie ;)
Ale Pani Elzbieta pewnie doda swoją bardziej specjalistyczną opinię ;)

Ty moje dziecko ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mój mały ładnie przekręca się w tę i spowrotem kulając po całym kocyku, prawie raczkuje i od dawna próbuje siadać, ale nie siedzi. Martwi mnie to, jednak podobno ma jeszcze czas.

Słyszałam, że niektóre dzieci omijają raczkowanie, ale lepiej dla ich rozwoju, aby to robiły. Więc należy je zachęcać nawet jak już wstają.

Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Joaskad :P
Są dzieci,które baaaardzo długo nie mogą zacząć się ruszać.Leżą,i leżą,ewentualnie turlają się tygodniami i nie zamierzają nic dalej.A potem w 2 tygodnie siadają,stają na czworaki,wstają i jeszcze 2 tygodnie i chodzą i nic się nie dzieje.Robą to prawidłowo i są szczęśliwe.Powinny jednak pójść w wieku do 18 miesięcy.Jeśli w rodzinie jest taki "model" rozwoju to wiele tłumaczy
Twoja Wiki ma 9 miesięcy,siedzi posadzona,ma problem,żeby odepchnąć się rękami od podłogi,jest słaba.
Spróbuj stawiać ją na czworakach przez swoją nogę,żeby opierała się brzuchem o nogę,ale jednak pchała łapkami.
Z tej pozycji skręcaj pupę do siadu bokiem z podparciem na twoim udzie i w prawo i w lewo.
Potem próbuj to samo zrobić bez twojej nogi,ale niech pcha rączkami.Rób to w zabawie,niech sięga do zabawki,niech bierze,skręca się siada, i zabawka "spada" i jest troszkę dalej, tak żeby trzeba było podeprzeć się i sięgnąć do zabawki.Próbuj,ąle nie bardzo zmuszaj.Pokazuj jak,ale niech decyzja kiedy należy do niej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuje Pani Elżbieto za odpowiedź :D . Uspokoiła mnie Pani :) . Ćwicze ją na różne sposoby. I widzę już małe efekty :D . Podkurczam jej nogi jak do raczkowania i prostuję rączki - bujamy się wtedy do przodu i do tyłu. Już widzę że przy zabawie sama podnosi tak pupę, ale ręce leżą :roll: . Widze, że ma słabe te rączki. Jakby Pani miała jakieś ćwiczenia na rączki to będę wdzięczna. Rechabilitantka kazała ćwiczyć "taczkę" - chodzenie na samych rączkach, ale Wiki nie chce ich sama wtedy prostować :? , próbujemy dalej.
Fajne te ćwiczenie co Pani zaproponowała - na pewno będziemy się tak bawić.
Och ten mój leniuszek kochany, muszę go trochę rozruszać :D .

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]