Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam

Po ukończeniu przez Luckę 6 tygodnia życia stawiłyśmy się w przychodni na szczepienie. Przy okazji pediatra dokonała oglądu dziecka. Zastanawia mnie pewna czynność, którą wykonała i zalecenie:

Lekarka chwyciła Luckę pod pachy i podniosła do góry. Małej główka zwisała, więc orzekła, że jest słabiutka, bo nie podnosi główki. Zaleciła również w ten sam sposób "ćwiczyć" małą w domu.

Szczerze mówiąc mam poważne wątpliwości do jej decyzji :roll: Czy sześciotygodniowe niemowlę (obecnie ponad 7 tygodni ) powinno w takim zwisie podnosić główkę :?: Lucka nie podnosi dobrze główki leżąc na brzuszku - ćwiczymy sobie, bawiąc się jednocześnie, na macie.

Pani pediatra i tak do wymiany, ponieważ na samym początku wizyty błysnęła ludową wiedzą na temat wielkości piersi a ilości pokarmu :shock:

Nie podnoszę w ten sposób malutkiej, bo jakoś mi nie pasuje....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niby to było rok temu, a dokładnie nie pamiętam już czy Arek w tym wieku tak podnosił głowke.
Przyjęte jest, że dziecko w okolicy 3 miesiąca powinno już ładnie podnosić główke zpozycji leżącej.
Pamiętam, że jak neurolog badała Arka w podobnym wieku co twoje dziecko to jak chwyciła Arka z pozycji leżenia na plecach za ręcę to on nie ciągnął głowy tylko ją odchylił do tyłu, powiedziała, że dziecko ciągnie głowę za sobą jak ma 4 miesiące i abym się nie martwiła.

Ja bym poczekała jeszcze ćwiczyłabym kładąc dziecko w pozycji na brzuchu aby sobie mieśnie ćwiczyło, ale jak się mocno martwisz to może skonsultuj to zinnym pediatrą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agacior i bardzo słusznie, że chcesz pediatrę zmienić.
Nie bierz dziecka pod paszki. Niech pani doktor sama się weźmie i się tak ćwiczy, jak jej się podoba :?
Niech sobie Twoje dziecię ćwiczy spokojnie leżąc na brzuszku.

:ysz: czasem mi ręce opadają na przebłyski niektórych medyków.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mielismy identyczną sytuację z Gabrysia(byla w podobnym wieku), poszlam z nią do neurologa i lekarz okresli ze ma obniżone napięcie mięśniowe, chodziliśmy do tej pory na rehabilitacje i juz jest wszystko dobrze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Agacior :P
To bez sensu.Za ambitny lekarz.Dziecko w tym wieku nie musi ciągnąć głowy.Kładz na brzuchu z rękami pod barkami,,niech spędza dużo czasu na macie na podłodze,turlaj wokół osi i to wystarczy.
NIGDY NIE ZOSTAWIAJ NA ŁÓŻKU<TAPCZANIE STOLE SAMEJ>NIGDY.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A tak wygląda ośmiotygodniowa Lucka podczas ćwiczeń. Zdjęcia niezbyt dobrej jakości, ponieważ robiłam bez lampy, a poza tym trudno złapać tę małą Pierdzioszkę w bezruchu 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak po 3 razy dziennie - ile wytrzyma, czasem nawet 10 minut :lol:

Kiedy powinna zacząć otwierać piąstki przy tych "pompkach" :?: Na razie cały czas ma zaciśnięte, jak śpi - otwarte.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]