Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:33 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam! Mam pytanie ponieważ wcześniej moja córka podnosiła pięknie główkę leżąc na brzuszku, natomiast teraz gdy ją położę na brzuchu to leży na policzku i nie podnosi głowy potrafi ją przełożyć na drugi bok ale na tym koniec. Dodam że ma nalepiony plaster na brzuchu ze względu na przepuklinę być może że to jest powód, ale nie jestem pewna czy to on jej utrudnia podnoszenie główki. Proszę o odp. bo się niepokoję.

A i przy okazji zapytam jak długo w ciągu dnia 3 miesięczne dziecko może leżeć w leżaczku gdzie ma pozycję podobną do fotelika samochodowego. Czy to szkodzi na kręgosłup??

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Dziecko powinno być zbadane pod kątem neurologicznym. Do 3 miesiąca powinna unosić główkę. Plaster na brzuchu nie powinien jej w tym przeszkadzać.
Leżaczek powinien być dość płaski i może leżeć w nim kilka godzin ( poza snem, leżeniem na brzuszku, noszeniem na rękach i leżeniem w łóżeczku płasko).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bardzo się zmartwiłam. Co może być powodem czy to jakaś choroba??
Bardzo proszę o odpowiedź bo chyba umrę z nerwów :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Mamo Emisi
i inne mamy kiedy piszecie o problemach waszych dzieci piszcie proszę wiek dziecka TO BARDZO ISTOTNE gdyż w jednym wieku to norma a w innym to nieprawidłowość a przecież jeśli mamy mamom pomagać to trzeba znać szczegóły :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kładz Emilkę na brzuszku często i na chwilę.,zbieraj łokcie aby były pod barkami,wtedy będzie miała siłę pchać w podłoże i będzie unosić głowę,jeśli bierze łokcie na boki nie uniesie tułowia i nie utrzyma głowy w górze.Leżaczka jak najmniej.Mała musi się ruszać,pracować swoim ciałem,a nie leżeć,leżaczka,fotelika i innych siedziskgodzina dziennie i wystarczy.Jeśli w tej odpowiedzi za mało ci napisałam i wytłumaczyłam napisz jeszcze raz,ale opisz jak mała układa ręce leżąc na brzuchu :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pani doktor
Moj synek ma niecale 2 miesiace. Bylam dzis z nim na rutynowym badaniu (zaznacze ze mieszkam w Anglii) i pan doktor powiedzial ze maly powinien juz zaczac sam utrzymywac glowke a on tego jeszcze nie robi. Zmartwilam sie bardzo bo myslalam ze to normalne ze jeszcze tego nie robi. Czy powinnam z nim cwiczyc, czesciej klasc na brzuszku czy jeszcze poczekac na to az sam zacznie? Dodam jeszcze ze lekarz nie zalecil zadnych cwiczen.

Aniolek Gabrysia 1.04.09 [*] 25tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj Kacperek ma 3 mies i tyd. i nadal nie podnosi glowki jak lezy na brzuszku. Przy noszeniu na prosto utrzymuje ja sam, choc mu sie bardzo kiwa, ale jak mu poleci trzoszke do przodu czy do tylu to sam sie siluje zeby ja podniesc. A na lezaco nic. CO mam robic?Dodam, ze kalde go 2-3 razy dziennie na brzuszku ale on tylko bieze sobie piastke do buzi i nie chce podnosic. Grzechotki , nasze glosy, nic go nie przyciaga do podnoszena. Jak trzymam go na kolankach na brzuszku to podniesie
na chwilke i tyle. CO robic????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OleńkaM dziecko mając dwa miesiące nie musi jeszcze potrafić unosić główki, ale możesz kłaść dziecko na macie edukacyjnej na brzuszku, ty kładź sie na przeciwko i tak po kilka minut pokazuj zabawki itd. to zaciekawi dziecko a i nie rób tego przed drzemką, bo będzie marudne i nie skore do zabawy :D

pysiek nie powinnaś nosić dziecka w pinie zbyt szybka pionizacja nie ułatwia maluszkowi nauki dźwigania główki.możesz pod paszki zwinąć mu cienki kocyk lub ręcznik( wałek nie może być za gruby) i wtedy jest ciut wyżej. I tak jak wyżej nie baw sie z nim przed drzemką, bo nie będzie skory do zabawy. Dziecko nie od razu musi być zaciekawione i nie pokazuj 30 zabawek, bo to jest strasznie męczące dla takiego malca na początek jedna zabawka potem druga i starczy uśmiechaj się. Zobaczysz maluszek zacznei podnosić główkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Mamo pyśko
Odpowiedz jak wyżej dla mamy Emisi i jak w postach o niskim napięciu.Zajrzyj :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pani Doktor, mam pytanie. Mój synek ma 4 miesiące i tydzień, leżąc na brzuszku podnosi główkę i barki (nie lubi leżeć dłużej niż 5 min) ale leżąc na pleckach i trzymając mnie za palce nie chce ciągnąć główki. Zachowuje się tak jakby głowa była niewiadomo jak ciężka. Jak mam z nim ćwiczyć?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czy jest to możliwe, że to niedobór witaminy D3. Dodam jeszcze, że maluszkowi bardzo poci się główka podczas jedzenia, zabawy i w każdej innej sytuacji gdy leży.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dźwiganie główki jest sprawą mięśni a nie kości, więc D3 nie ma wpływu.
A poci się... może po prostu jest przegrzany.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Niedobór witaminy D3 zasugerował lekarz, a dzidziuś przegrzany na pewno nie jest, bo nosi samo body i skarpeteczki. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam

mój Eryk 11 maja skończył 2 miesiące i dziwi mnie bardzo to iz zaraz po urodzeniu polozony na brzuszku unosil glowke dosc wysoko i umial ja utrzymac a teraz po prostu lezy jakby mu sie nic nie chcialo no i szybko mu sie ta pozycja nudzi wiec zaczyna plakac potrafi sie przekrecic z jednej strony na druga ale glowy unosic nie chce raz tylko jak usiadlam naprzeciwko zaczal sie silic i unosic glowke ...czy to normalne...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]