Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:32 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie
Pani Doktor

Pewnie sie powtórze ale próbowałam znaleźć odpowiedz na forum i owszem jest wiele podobnych wątków jednak jednoznacznie nie znalazłam odpowiedzi.
Moje pytanie dotyczy podnoszenia głowy dziecka podciagnietego do siadu.
Mój synek skończył właśnie 2,5 miesiaca i kiedy lekarz na wizycie go podciagną jego główka pozostała na materacyku jakby ważyła tone.
Mam w zwiazku z tym pytanie czy powinnam sie już martwić. Dodam ze nie zauważyłam u niego innych nieprawidłowości. Synek dobrze przybiera na wadze i rośnie. Maluch kładziony na brzuszek dość ładnie unosi już główke, nie zauważyłam też żadnej asymetrii u niego. Jedynie jak śpi to przejawia tendencje do układania głowki w lewą strone, ale cały czas staram sie zeby spał tez na prawej stronie. pilnuje tego głownie w dzień i w zasadzie maluch wspólpracuje ze mna ślicznie. Główke ma symetryczna i okraglutka. Zastanawia mnie czy kładzenie go na leżaczku nie jest przyczyna tego nie podciagania główki z pozycji leżącej? Bardzo prosze o porade i może jakieś wskazówki, ćwiczenia żeby mu pomóc dzwignąć ta główke.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ajjjj. Dzieciak ma jeszcze czas! Najmarniej 2 tygodnie, miesiąc nawet. Nie wiem po co lekarz już w tym momencie "testuje" maluszka pod tym kątem. Większość dzieci w 3 m-cu zaczyna ciągnąć główkę za barkami, niektóre później.
W leżaczku maluszek powinien spędzać czasu jak najmniej. I nie ćwicz go. Układaj na brzuszku, niech sobie sam ćwiczy ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj mały podciagnał dopiero tydzien przed ukonczeniem 4 msc. Ale on 1 msc wczesniej sie urodził. A dla otuchy dodam, ze synek kolezanki urodzony o terminie tez dopiero podciagał główke tydzien przed ukonczeniem 4 msc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

apiaa :P
Twój synek absolutnie nie musi ciągnąć głowy przy próbie trakcji. :!:
Byłby lux torpedą gdyby to robił.
To jest badanie dla mnie o wiele za wcześnie oceniane.
Dodatkowo nie ma zrozumienia reakcji dieciaczków.bo:
1. Jeśli dziecko ma bardzo niskie napięcie przy rozwoju prawidłowym-nie pociągnie głowy,
2. Jeśli tygodniami leżał w rozwórce,lub miał szerokie pieluchowanie-nie pociągnie glowy,
3.Jeśli jest dużo noszony-nie pociągnie głowy,4.Jeśli ma w noszeniu pionowo trzymaną,lub pchaną glowę- nie pociągnie głowy.
4. Jeśli nie leży na podłodze,nie rozgląda się,nie odpycha rękami,a leży długo(ponad 3 godziny) w leżaczkach,fotelikach,huśtawkach nie pociągnie głowy.
Jeśli nie zapytamy mamy jak maluch spędza czas kiedy nie śpi nie powinniśmy oceniać próby trakcji,bo odpowiedz ciała nic nam nie powie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Slicznie dziekuje za porady. Uspokoiły mnie bardzo :!: Mysle, że poczekam spokojnie jeszcze z miesiac conajmniej. Ale faktycznie chyba za czesto mój mały przebywał w leżaczku. Już naprawiłam ten bład i synka układam na podłodze na kocyku.
Jeszcze raz Sliczne DZIEKI :!: :!: :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,
moje pytanie jest trochę inne aczkolwiek dotyczy podciagania głowy do siadu. Córka od tygodnia próbuje podciagać się do siadania, nie wiem czy to nie zawcześnie na takie ćwiczenia, mała ma prawie 3 m-ce, podciągać głowę zaczęła gdy miała 2m-ce i 3 tygodnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=28160
Jeśli dziecko robi coś "samo", to niech robi na zdrowie :) A jeśli nie samo, to czytaj link powyżej ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki Xezbeth, kochana jesteś!!!Mała próbuje sama, nie pomagałam i pomagać nie będę!!!A wszystko zaczęło się od kiedy mała śpi na klinie!!!

Jeszcze raz dziękuję!!!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]