Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam.. nigdzie nie znalazlam odp na to pytanie wiec...
Nosimy Jaska tak jak nam pokazala rehabilitantka ze wzgledu na asymetrie.. ale od paru dni Jasiek nie pozwala sobie oprzec glowy o ramie i chce ja trzymac sam.. czesto dzwiga sie tak ze az wisi do przodu.. mam pytanie czy to nie za duza pionizacja dla czteromiesieczniaka? chce mu oprzec glowke i trzymac w pozycji kolyskowej albo tak jak nam pokazywali ale on sie dzwiga i krzyczy niechce oprzec glowy..
Mamy badz Pani Elu co sadzicie? pozwalac? czy usilnie opierac glowe?
wyglada to mniej wiecej tak
Obrazek
ale bywa ze jest az wygiety do przodu :/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

talka- mój podobnie- jak tylko zwęszy okazje to próbuje siadać, podrywa sie do pionu, jak juz jest w pione, to pokiwa sie leciutko i opada do tyłu.
najczęściej podczas noszenia tak sie próbuje wyrwać, że noszę go w ten sposób
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

solemanthea pisze:
talka- mój podobnie- jak tylko zwęszy okazje to próbuje siadać, podrywa sie do pionu, jak juz jest w pione, to pokiwa sie leciutko i opada do tyłu.
najczęściej podczas noszenia tak sie próbuje wyrwać, że noszę go w ten sposób
Obrazek

dzieki za odp.. ale o takiej pozycji dla mojego malucha nie ma mowy - bedzie wrzasku na pol miasta :/ nosilam go bokiem do siebie skulonego albo tak bokiem.. nie wiem jak napisac.. bynajmniej tak jak kazala rehabilitantka ale on sie podnosi.. w srode wizyta u reh i neurologa to zapytam i pokaze coo tworzy tylko do srody jakos trzeba go nosic a zeby nie zaszkodzic ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

talka powiedzmy, że 4-miesięczniaka można już zacząć tak pionizować. Ale... tak w komentarzu do zdjęcia - spróbuj podkręcić małemu trochę pupę do przodu, żeby mu nóżki tak nie dyndały, żeby bardziej pupą był osadzony na Twoim ręku i brzuchu.
Nie można oczywiście usilnie kłaść mu głowki, bo to nic nie da.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

talka, a masz te jego książke, co nieco o rozwoju dziecka?
tam jest napisane co i jak
moge ci skan wysłac, ale to nie teraz, bo mi sie dziecko zaczyna drzeć

edit

wysyłam ci na pw linka do materiału filmowego o noszeniu dzieci :) nie mam siły oglądać :oops: , ale może ci sie przyda :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

solemanthea dziekuje bardzo zaraz zobacze :)
Xezbeth ok, dziekuje.. napewno tak zrobie.. zreszta juz zrobilam po przeczytaniu.. ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

solemanthea pisze:
nie mam siły oglądać :oops:

:shock: co to za filmik, że nie masz siły go oglądać? :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nic mi sie nie chce :p i nie mam na nic siły
zdołowly mnie wyniki tsh (wyszła nadczynność tarczycy)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

uuu przykro :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

solemanthea pisze:
nic mi sie nie chce :p i nie mam na nic siły
zdołowly mnie wyniki tsh (wyszła nadczynność tarczycy)

<pociesza> bedzie dobrze :* filmik suuuuuuper! dzieki ;)

czyli jak Xezbeth mowila lekka pionizacja w tym wieku moze byc..( tak wynika rowniez z filmu) <-- jestes wielka :D
mam nadzieje ze przy asymetrii tez..
a tak z innej beczki...
Jas od 2 dni robi jeszcze tak ze robi proste nogi i podnosi tak na 3 cm do gory.. czesto jak se guga tak energicznie..
dzien pozniej tzn dzis "zaklaskal" nogami a raczej ich spodem ( ale to podobno dobry objaw i nawet zauwazyl ze ma nogi :D) mam nadzieje ze takie proszczenie raz za kiedy no nie problem z napieciem bo to moje dziecie to takie asymetryczno-leniwe dziecko jeszcze problemow z napieciem nam brakuje.. no i dzis zaczal nagabywac na zabawke raczka.. probowal... ale tylko jedna :( druga daje do buzi ale nie wiem czy czaji ze ja wogole ma buuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

talka nawet dzieci "symetryczne" często zaczynają robić COŚ w jedną stronę, jedną rączką. A potem uczą się tej drugiej strony.
Zresztą po jednym dniu to nawet nie ma co się sugerować. Skoro bierze ją do buzi, to czai, że ją ma ;)
Wydaje mi się, że takie wyprosty, prężenia nóżek podyktowane są pojawiającą się potrzebą przemieszczania się, są przygotowaniem do zdobywania następnych umiejętności... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xezbeth pisze:
talka nawet dzieci "symetryczne" często zaczynają robić COŚ w jedną stronę, jedną rączką. A potem uczą się tej drugiej strony.
Zresztą po jednym dniu to nawet nie ma co się sugerować. Skoro bierze ją do buzi, to czai, że ją ma ;)
Wydaje mi się, że takie wyprosty, prężenia nóżek podyktowane są pojawiającą się potrzebą przemieszczania się, są przygotowaniem do zdobywania następnych umiejętności... :roll:

dzieki!!!!!! moze faktycznie bo dzien pozniej po prezeniu zauwazyl swoje nogi.. fakt faktem ze raz no ale zaczal je unosic do gory i trzymac i wogole czyli mozliwe ze mu to potrzebne ;)
dziekuje :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Talka :P
Co do noszenia- możesz tak nosić Jasia i nawet powinnaś.Jaś MUSI mieć głowę w przestrzeni żeby zacząć ją kontrolować na karku i coraz doskonalej ustawiać symetrycznie,można bawić się z nim przed lustrem powoli obracając się tak aby wodził w pełnym zakresie.
Jedyna moja uwaga do pozycji na ręku,zegnij mu pożądnie skracaną stronę,czyli na zdjęciu prawą.Jeśli prostujesz i rościągasz lewą a tylko tak rozumiem to ćwiczenie prawa noga musi być mocno zgięta,ale -zmieniaj strony,aby miał te doświadczenie również z drugiej strony..
Ja bym Jasia poza tym mocno wychyliła do przodu aby położyć go na ręku którą masz pod klatką ( tak ze 20 stopni do przodu) i trzymaj go tą ręką niżej bo jeszcze troszkę i zaczniesz mu podciągać barki w górę.Masz go trzymać za klatkę.
Co do odkrywania nóg- to już ten etap.Możesz uklęknąć na podłodze przy jego nogach,podnieść pupę i położyć uniesione na swoich kolanach,aby był zgięty i aby rączkami bliżej i łatwiej było mu do nóżek.Na razie wystarczy jeśli będzie wyciągał rączki do kolanek,do stópek ma jeszcze do 2-3 tygodni.Musi "puścić" jeszcze barki i muszą one wyjść wyżej.Baw się z nim 1 zabawką nad nim i niech sięga do zabawki,ale niech mocno popracuje zanim ją dosięgnie.
Możesz dawać mu dużą miękką zabawkę na klatkę.Musi ją obrabiać rękami-podnosić,przekładać itd ale w tym MUSZĄ brać udział nogi kóre też mają trzymać zabawkę.Może na początek troszkę pomóż mu z pracą nóg w górze.Ale to musi być zdecydowanie duże zwierzątko-jakiś misiek,smok ....duże na 3/4 jego tułowia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziekuje! napewno dostosuje sie do Pani rad ;)
niestety jak pisalam predzej u nas pracuje tylko jedna raczka mimo ze druga umie wkladac np do buzi ale do zabawki jej nie wyciagnie :/ i wogole nie odwraca glowki w prawo.. w przestrzeni ja obradca w obie strony i na brzuszku tez.. :roll: symetria ok.. ale jesli chodzi o prawo to nie obraca glowki na pleckach i tez z prawej strony nie wyciaga tej raczki.. nozki ok! obie w gorze.. czeka nas praca i jeszcze raz praca mimo ze i tak mam zle przeczucia :roll: to chyba przez ten wylew ktory mial z lewej strony.. mimo ze byl maly i bardzo szybko sie wchłonał..
Dziekuje Pani Elu, Pani rady sa bardzo pomocne!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]