Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:33 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprężynowanie
Awatar użytkownika

Moje dziecko od kilku tygodni sprężynuje, tylko hopa i hopa, nie usiedzi spokojnie, (od tygodnia samodzielnie siedzi po posadzeniu), stąd moje pytanie, czy możemy się wspomóc tzw. skoczkiem ( jumperem), gdzie dziecko samo może sobie poskakać, pytam dlatego, że naczytałam się tu o chodzikach i teraz wszystkich wynalazków sie boje, mój synek wazy 10 kg i mój kręgosłup i ręce niestety już nie dają rady na ciągłe hopa hopa. Czy taki skoczek może powodować jakieś wady w poźniejszej postawie? Chodzik to to nie jest ale jednak w pozycji stojącej/siedzącej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Drogie mamy :D
Wydawało mi się że temat wszelkich wspomagaczy rozwoju(chodzików,nosidełek,jamperów,......)jest już przedyskutowany.
NIE,NIE,NIE,NIE..... :zł: żadne z tych przyrządów nie jest wskazany dla dzieci.One muszą same się rozwijać stopniowo.Nie wolno przyspieszać rozwoju na tym etepie.Niemowlęcym. Nie mówiąc już o tym,,ze dziecko 4-8 miesięcy jeśli samo nie wstaje na nogi nie jest gotowe do stawiania :!: :!: :!: :!: .Dzieci czasem lubią coś co im nierozsądnie pokażemy, ale przecież one nie wiedzą że w jamperze,dramatycznie niszczone są powierzchnie stawowe kości udowych,że niszczone są tarczki międzykręgowe,że wszystko robione jest niesymetrycznie,że przy skakaniu kręgosłup pracuje na skoliozę.
Ale przecież nasze dziecko tak lubi skakanie Mamy drogie proszę .Bardzo proszę być mądrzejszymi od swoich niemowlaczków. :punk:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to ja tez mam pytanie moj ma siediem miesiecy pelza obraca sie na brzuszek podnosi tulw na raczkach i wyprostowanych nozkach nie siada
ale jak podtrzymuje go pod paszki i dotyka nogami podloza to nie sprezynuje wprost przeciwnie napreza sie i usztywnia nozki czy juz nie powinin sprezynowac :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lula mój synek też wcale nie sprężynuje, nia ma takiego odruchu kiedy go wezmę pod paszki
a od 2 tygodni podciąga się i wstaje sam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Dzieci rzadk sprężynują-chyba że im pokażemy jak to robić i że to zabawne.Ale proszę tego nie robić.To nie jest korzystne dla dzieci. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bardzo dziekuje za odpowiedz a ja juz chcialam uczyc mojego malucha sprezynowania :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moje dziecko od kilkunastu dni tez sprezynuje,ale nie uczyłam Go tego,zresztą nawet nie wiem jak można tego nauczyc :? Wydaje mi sie,ze jak dziecko chce cos robic to nie ma sensu Mu tego zakazywac,widocznie wydaje sie na to gotowe :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj synek tez sprezynuje nie potrafi usiedziec spokojnie tylko caly czas jest hopa-hopa.Oczywiscie nikt mu nie pokazywal ani nikt Go nie uczyl podskakiwac sam odkryl ze tak mozna:) Czytalam wiele opini na ten temat i w wiekszosci eksperci wypowiadali sie ze jest to naturalny etap rozwoju z ktorym nie trzeba walczyc :D

Aniołek (10 tydz) 15.09.2009r.[*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Elżbieta pisze:
Drogie mamy :D
Wydawało mi się że temat wszelkich wspomagaczy rozwoju(chodzików,nosidełek,jamperów,......)jest już przedyskutowany.
NIE,NIE,NIE,NIE..... :zł: żadne z tych przyrządów nie jest wskazany dla dzieci.One muszą same się rozwijać stopniowo.Nie wolno przyspieszać rozwoju na tym etepie.Niemowlęcym. Nie mówiąc już o tym,,ze dziecko 4-8 miesięcy jeśli samo nie wstaje na nogi nie jest gotowe do stawiania :!: :!: :!: :!: .Dzieci czasem lubią coś co im nierozsądnie pokażemy, ale przecież one nie wiedzą że w jamperze,dramatycznie niszczone są powierzchnie stawowe kości udowych,że niszczone są tarczki międzykręgowe,że wszystko robione jest niesymetrycznie,że przy skakaniu kręgosłup pracuje na skoliozę.
Ale przecież nasze dziecko tak lubi skakanie Mamy drogie proszę .Bardzo proszę być mądrzejszymi od swoich niemowlaczków. :punk:

: Oto kilka postów wyżej wypowiedział się specjalista... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja córeczka ma 11 miesięcy, przewraca się na boczki i na brzuszek-odwrotnie już nie, siedzi bez podparcia b. dobrze, ale sama nie siada, pełza - nie raczkuje, do 9 miesiąca tak jakby nie wiedziała, że ma nogi... od niedawna podciąga się z moją pomocą do pozycji stojacej, gdy ją postawię to stoi przy meblach... ale dlaczego nie sprężynuje, ani nie przesuwa nóżek?? ma je tak mocno przytwierdzone do podłoże, że jak była na bosaka to miała aż białe paluszki... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Dorocin
Jak już wielokrotnie wszyscy pisali-i ja też,dzieci rozwijają się różnie,czasem nietypowo.Czasem omijają pewne etapy,a czasem do tych etapów wracają potem.Jeśli odkryją jakąś umiejętność trenują to do bólu-często zapominając na chwilę wszystko co do tej pory umiały.Jeśli wstaje na nóżki,OK,ale nie stawiaj jej.Z twojego opisu wnioskuję,że to początki wstawania.Ona musi jeszcze długo trenować wstawanie i uczyć się jak utzymać równowagę stojąc,nie chodząc lecz stojąc.To bardzo trudna umiejętność.Sama piszesz,że trzyma się stópkami,aż jej bieleją paluszki-to jak ma chodzić do boku,kiedy tak mocno się trzyma.Musi rozpracować jak mocno pchać nóżkami w ziemię,żeby nie stawać na palcach,ani na ugiętych nogach,jak stać i trzymać równowagę stojąc spokojnie.Dopiero jak to opracuje zacznie kombinować z przestawianiem nóżek do boku,,jak zacząć się puszczać rączkami,a nie zaciskać paluszków do bólu,jak stojąc sprężynować na nóżkach,jak stojąc skręcić się i nie upaść,jak pochylić się do zabawki,albo ukucnąć i wstać.Potrzebuje po prostu czasu,który jej daj.Ona musi sama dla siebie wszystko opracować.NIE PROWADZAJ ZA RĘCE !!!!!!!Jeśli przyspieszymy umiejętności,nauczy się źle i nikt tego już nie przestawi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Uspokoiłam się troszkę :) Czyli tak ogólnie mówiąc zostawiać dziecko na ziemi, żeby samo doszło do tego jak ma siadać, jak wstawać, a później chodzić?? Pytam tak dokładnie ponieważ moja health vistitor powiedziała, zę jeśli mała do 3 miesięcy nie będzie chodzić przy meblach lub z moją pomocą to mam się zgłosić do lekarza.... :? Jak mogę małą nakierować, zainteresować chodzeniem?? bo narazie wygląda jakby jej samo siedzenie wystarczało...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dorocin dziecko ma czas na naukę chodzenia do 16 - 18 miesiąca. To znaczy, jeśli jest w okolicach 16 i postępów za bardzo nie ma, to wtedy wypada się konsultować z lekarzem. Twoja niunia ma jeszcze sporo czasu. Skoro nie jest gotowa, to jej nie "przekonasz".
Wg mnie powinnaś ją najwyżej stymulować przez zabieranie zabawek ;) Niech sobie do nich próbuje dotrzeć. Albo daj jej do zabawy coś, co będzie uciekać, np. butelka plastikowa, wody do środka, żeby się toczyła, balonik słabo nadmuchany, może z jakimiś ziarenkami w środku. Coś co zachęci ją do gonitwy. A chodzić na pewno zechce, każde dziecko chce ;) Tylko każde w takim momencie, kiedy jego ciało jest do tego gotowe... i nie tylko ciało...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Dokładnie tak jak napisała Xezbeth
Moja córeczka zrobiła pierwszy samodzielny kroczek jak miała 13 i pół miesiąca...bez żadnego pomagania za rączki czy używania chodzika...Sama i miała z tego radość...Więc nie powinnaś się martwić...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki dziewczynki!! :D Od razu mi lepiej, ale same wiecie jak to jest :) każda matka chce by jej dziecko rozwijało się prawidłowo więc w każdym odchyleniu od ogólnie przyjętych "standardów" czuje się niepewnie... choć czasem w głębi serca wie, że wszystko okej :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kochane Mamuśki
Nie kierujcie się ogólnie przyjętymi standadami :? ,to powoduje w was tylko stresy i frustracje.KAŻDE DZIECKO JEST INNE.Rozwija się w swój specyficzny sposób zależny od napięcia mięśni,charakteru,doświadczeń,i wielu,wielu innych czynników
Mamuśki dajcie dzieciom czas i podłogę. :D :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]