Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:28 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

KIEDY NALEŻY ZGŁOSIĆ SIĘ Z DZIECKIEM DO LOGOPEDY? CZy do logopedy idzie się tylko wtedy, gdy dziecko żle mówi? Czy można isć do logopedy na tak jakby konsultacje? Kto mi powie, że mowa mojego dziecka rozwija się prawidłowo? Co wpływa na rozwój mowy dziecka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kto zabroni Ci pójść z dzieckiem do logopedy? Możesz iść kiedy chcesz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: do logopedy

Niby tak, ale chyba prywatnie tylko. No bo jak inaczej. Logopedzi są tylko w przedszkolach, jeśli dziecko nie jest w wieku przedszkolnym, to niestety trzeba iść za kasę. Takie spotkania profilaktyczne powinny być bezpłatne. Przepraszam, ale skąd mam wiedzieć, że coś jest nie tak, jak nie wiem jak powinno być normalnie, prawidłowo. Pediatra o tym nie mówi. Dobrze, że mam dostęp do literatury, przynajmniej dowiem si.ę coś na własną rękę. Lepsza taka wiedza niż jej brak. Nie wydaje mi się, że każdy potrafi już w pierwszych miesiącach życia dziecka rozpoznać, np; że dziecko ma zaburzony słuch, że nie gaworzy- a to przecież cos oznacza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To idź do najbliższej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej. Tam wizyty są bezpłatne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja jestem zdania, że rodzic właśnie powinien umieć ocenić, czy dziecko rozwija się prawidłowo. To rodzic obserwuje dziecko na codzień i to właśnie rodzic wie, co jest typowym zachowaniem dla jego dziecka a co wyjątkowym. Jest właśnie mnóstwo publikacji, z których można dowiedzieć się, co jest jeszcze normą, a co już może niepokoić. I profilaktycznie nie ma co latać, tylko wtedy, kiedy coś niepokoi. Wtedy należy porozumieć się z pediatrą dziecka, który w zasadzie też zna dziecko na tyle, by móc ocenić jego rozwój i skierować ewentualnie do odpowiedniej poradni.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

W niektórych przychodniach są logopedzi i przyjmują w ramach NFZ - potrzebne skierowanie od pediatry.

Z własnego doświadczenia powiem, że pediatrzy rozwój mowy dziecka traktują "po macoszemu", mówiąc rodzicom, że jeszcze jest czas na wizytę u logopedy. Jeśli rodzice maja jakiekolwiek wątpliwości co do prawidłowości rozwoju mowy, to powinny jak najszybciej zasięgnąć takiej porady.
Co roku Polski Związek Logopedów organizuje Dzień Bezpłatnych Diagnoz Logopedycznych ( w 2008 roku będzie w marcu) - gdzie można za darmo (co dla wielu rodziców jest ważne) zasięgnąć porady logopedy.

A o rozwoju mowy dziecka znajdziesz wiele w necie.
Pozdrawiam i zachęcam do lektury i obserwacji dzieciątka - Ania(logopeda).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a czy zdrowe dziecko moze nie gaworzyc moj synek nie gaworzy jak jest szczesliwy to piszczy czasami jak czyms zaaferowany to mroczy ale nie sylabizuje i nie gaworzyl nigdy
sluch raczej ma dobry bo odwraca sie wolany i np na szeleszczenie paoieru co mamo tym myslec :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

lula po pierwsze upewnić się, że ze słuchem wszystko ok - polecam badanie u audiologa. Jeżeli wszystko będzie ok to nie masz powodu do niepokoju. Mój synek też nie był zbyt "rozmowny", nie głużył, do gaworzenia też się "nie rwał" :wink: teraz ma prawie roczek i powtarza po swojemu sylaby, krzyczy, piszczy.
Ważne jest żeby obserwować malucha. jeśli są jakieś wątpliwości to należy skonsultować się z logopedą.
Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ania mysle ze ze sluchem jest wszystko dobrze w rodzinie nie ma takich wad mial robione przesiewowe badanie sluchu jak sie urodzil
sprawdzalam cichutko mu szeleszczac za jednym i drugim uszkiem zawsze sie obracal zainteresowany za dzwiekiem
moze jest takim mruczkiem czasami potrafi mruczec np pol godziny AK SIE CZYMS BAWI a twoj tez wogule nie gaworzyl i nie sylabizowaql :?:
a kiedy zaczal moj ma juz 8 miesiec

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

lula z tego co piszesz twój maluszek reaguje na dźwięki :wink: Maciek w ogóle nie głużył :roll: , teraz mogę powiedzieć, że gaworzy :lol: :lol: jak stary :lol: :lol: :lol: , wydawał jakieś dźwięki, ale to nie było tak, że mówił da-da, ma-ma, ba-ba, coś tam sobie stękał, pokrzykiwał, piszczał. Zaczął jakieś dwa miesiące temu.

Co do przesiewowego badania słuchu - znam osobiście dzieci niesłyszące, u których przesiewowe badanie słuchu w szpitalu wyszło ok.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]