Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:33 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

moja 7,5 m-na corka, bardzo ladnie siedzi sama, kreci sie wokol wlasnej osi, pelza do tylu ale pokonujac male dystanse, niestety lezac na brzuchu prubuje od kilku dni podniesc pupe ale ciezko jej to idzie, dodam ze starsza corka w wieku 7,5 mieisiaca raczkowala juz

mlodsza w wannie jak lezy na brzuchu potrafi nogi podciagnac pod brzuch ale odrazu przyjmuje pozycje do siadu albo probuje wstac ...

czy mozna zrobic cos aby mala zaczela sprawniej podciagac nogi pod brzuch i czy powinnam sie martwic?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj
przed wszystkim zacznę od tego, ze nie wszystkie dzieci raczkują. niektóre po prostu omijają ten etap... dziecko raczkuje średnio w 9 m-cu życia.
mój synek nie umiał raczkować, ale ja go nauczyłam. nie było to nic trudnego... pokazałam jak ja to robie, a potem wykonałam z nim biernie parę naprzemiennych ruchów i wystarczyło. uwazam , ze raczkowanie jest pomocne w nauce chodzenia, a zwłaszcza samodzielnego podnoszenia się po upadkach.
chetnie przeczytam, co na to powie nasza pani terapeutka :D

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kazde dzieckoma swoj czas w ktorym przyjmuje gotowosc do siadania...raczkowania...chodzenia...nie sadze zeby 7,5 mczne dziecko bylo spoznione jezeli chodzi o raczkowanie i nie sadze zeby mamy musialy tego uczyc swoje maluchy...dajcoreczce czas a sama zacznie raczkowac badz nie...sa dzieciaki ktore nie raczkuja :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak się zastanawiam a propos tematu, mój synek odkąd skończył 6 m-cy usiadł bardzo ładnie, prościutko, teraz siedząc robi dziwne ruchy, próbuje podsuwać się na pupce do przodu wykonując ruchy przód tył, tak jakby się bujał, czy to są oznaki przygotowań do raczkowania? czy to możliwe, że zamiast na czworaka będzie przesuwał się na pupce? wiem, że są rożne sposoby raczkowania, stad moje pytanie ( ja raczkowałam na pupce z podkuloną jedną nogą), czy to są po prostu zabawy dziecka? na brzuszku ładnie leży ale nie próbuje w ogóle podciągać pupki w górę, ani podciągać się. Nie popędzam go, broń Boże, ma czas.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

doraczkowania isamodzielnego siadu potrzebny jest podpor na dloniach...bez tego ani rusz...my chodzimy na rehabilitacje iakurat teraz to cwiczymy...moj samcio trzyma caly ciezar ciala i rownowage na miesniach grzbietu...raczki sa od latania...pani rehabilitantka nazywa je skrzydelkami...dopiero od jakiegos tyg samuel zaczal sie wyraznie podpierac na dloniach i unosic tyleczek...oczywiscie jedna noge ma wyprostowana ale i to niedlugo zalapie...przemieszczenie sie na pupie nie jest prawidlowe...ale sa dzieci ktore w taki sposob sie przemieszczaja bo inaczej nie potrafia... be zpodporu dloni nie ma mowy o siadaniu i raczkowaniu :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no wlasnie u nas jest to samo, mala podtrzymywana pod paszkami bardzo ladnie podciaga nogi pod brzuszek, i nawet przekreca sie do siadu,natomiast jak lezy na brzuszku fakt faktem podpiera sie ale nie ma chyba na tyle sily aby uniesc caly ciezar ciala, dodam ze czasem lezy na brzuszku nogi do gory raczki w bok i wyglada jakby plywala :)

moje pytanie wzielo sie stad ze starsza dosc szybko zaczela raczkowac, stac i chodzic :)

w kazdym bardz razie dziekuje za odpowiedzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to fakt. nie wszystkie dzieci raczkują. Starsza córka wogóle nie raczkowała i nie wstawała przy meblach ani w łóżeczku a jak miała 11 m-cy to po prostu sobie wstała i poszła :shock: Do tej pory wydaje mi sie to dziwne bo zazwyczaj dzieci jakoś przygotowują się do tego etapu. Dodam tylko że ona nawet nie przewracała sie z brzucha na plecy i odwrotnie. Zaczęła sama siadać jak miała 8 m-cy i nic wiecej nie robiła.
Natomiast młodsza to istny tajfun. Na 10 m-cy już chodziła swobodnie sama bez przewracania sie, nawet główkę unosiła kładziona na brzuszku od urodzenia.
Dzieci są bardzo różne i w różnym czasie sie rozwijają.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

edi no wlasnie najgorsze ze dzieci sie tak roznia jesli chodzi o rozwoj psycho-ruchowy... starsza wszystko szybo robila a mlodsza powoli :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moj ma 7 miesiecy i tydzien i pelza do przodu unosi sie na czworaka lub cale cialo na raczkachi wyprostowanych nuzkach ale o siadaniu nawet jeszcze nie mysli
oczywiscie jak go posadze siedzi sam kilka minut ale tego nie robie rechabilitantka zabronila ma siasc sam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to jeszcze troche poczekasz....ostatnio pediatra powiedziala mi ze dzieciaki tak w 100% same siadaja pozno...samcio siedzi bez problemy ale nie siada sam i tez chodzimy na rehabilitacje...nawet rehabilitowany na waleczku jest w siadzie...pani go tylko trzyma za kolanka a caly ciezar ciala trzyma sam...nie raz az oczy zamykam bo mi sie wydaje ze poleci z tego walka do tylu...gdybym miala czekac az sam usiadzie i go nie sadzac to bym chyba czekala do roku... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lila :cry: :cry: :cry:
zalamka ale przezyje pani na rehabilitacji postraszyla mnie kilkumiesieczna rehabilitacja jak go bede sama sadzac wiec pelza i trudno siedziec moze na kolanach z odciazonym kregoslupem

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]