Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:32 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Witam mam taki problem gdyz moj synek ma 9 miesiecy i stoi na palcach
a jak sie go trzyma za raczki to takze idzie ale na palcach a nie na calych nozkach bardzo sie boje czy to jest normalne.Zastanawiam sie czy to przez chodzik moze sie przyzwyczail prosze pomozcie mi :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No brawo, chodzik...
Temat przenoszę do 'Lekarz odpowiada (terapeuta).
Po pierwsze nie wolno używać chodzika. Proszę sobie tu poczytać ==> http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... 80&start=0 bo ja już nie mam siły pisać.
Po drugie, nie wolno prowadzać dziecka za ręce. Ono ma sobie samo chodzić... na czworakach, przy meblach, aż w końcu o własnych siłach. Po co je prowadzać za ręce??
Po trzecie, dziecko ucząc się chodzić, stawia stópki na palcach. Jest etap, w którym dziecko wyczuwa dopiero podłoże, nie wie, jak je stopami traktować, "wbija" palce w podłogę. Z czasem nauczy się stawiać stopy poprawnie, jeśli proces nauki chodzenia nie został już zaburzony przez ten nieszczęsny chodzik i prowadzanie za ręce.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale nakrzyczalas na Guske... :lol:

Cytuj:
Z czasem nauczy się stawiać stopy poprawnie, jeśli proces nauki chodzenia nie został już zaburzony przez ten nieszczęsny chodzik i prowadzanie za ręce.
co jak co ale jeszcze nie spotkalam dziecka ktore by przez chodzik nie chodzilo wcale badz mialo jakies opoznienia...a co do prowadzania za raczki...zapewne i ja i ty i jeszcze mnostwo ludzi nauczylo sie w ten sposob chodzic...co nie oznacza ze jestem zwolenniczka chodzika ale takie zwalanie wszystkiego na chodzik raczej nie jest ok... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ależ Lila nie zwalilam wszystkiego na chodzik. Napisałam przecież, że takie chodzenie na palcach to normalny etap i że z czasem dziecko powinno zacząć chodzić na całych stopach.
To że ktoś uczył się na chodzić prowadzany za ręce, to nie oznacza, że należy ten wzorzec powielać. No bo może przez takie prowadzanki mam wadę postawy od dziecka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Absolutnie podpisuje się pod odpowiedzią Xezbeth. :D :D
Dokładnie tak jak napisała,ale dopiszę jeszcze - przypomnę,że dziecko stopniowo odpycha się od Matki-Ziemi,odpycha się tak jak różnymi częściami ciała do tej pory.Czemu nie dziwi,że pcha w ziemię rękami,pupą,rękami wysoko,a dziwi nas że pcha stopkami,a jak się pcha stopkami i odpycha od ziemi to się staje na palcach.Trzeba się nauczyć samemu na swój użytek ile pchać,żeby stać na całych stopach, nie na palcach(bo to za dużo)i nie na zgiętych kolanach (bo to za mało)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]