Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:29 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Antykoncepcja i naturalne planowanie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Yasmin

Witam, jezeli ktoras z Was ma jakies doswiadczenie z tabletkami Yasmin, prosilabym o opinie, obiekcje etc.
Oraz pytanie: tabletki mam zazywac codzienie (przez 21 dni, natepnie 7 przerwa itd.) o stalej porze. Jaka pora jest najlepsza i jak je przyjmowac - przed, po czy moze w trakcie posilku, czy to ma jakis wplyw na ich wchlanianie (w ulotce o tym napisali, wiec chyba jest to malo istotne, jednak wolalam dla pewnosci zapytac :) )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jak napisali w ulotce, to warto sie tego trzymać...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

zjadlam jeden wyraz :D : w ulotce o tym NIE napisali (stad moje pytanie)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja nie brałam Yasmin, ale to chyba dotyczy wszystkich tabletek hormonalnych. Ważne jest, żeby zażywać regularnie, o tej samej porze. A czy będziesz brała rano, czy wieczorem to bez znaczenia... Natomiast interakcje są istotne tylko z innymi lekami, ale to już powinno być wyszczególnione w ulotce :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cat. ja bralam tabletki YASIMN przed zajsciem w ciaze. Nie jestem z nich zadowolona. Bolaly mnei po nich nerki, te tabletki powoduja nie zatrzymywanie sie wod w organizmie ( niby ma sie po nich nie tyc ) ja przytylam 3 kilo przez poltorej miesiaca gdzie zadko mi sie to zdazalo. Oraz to ze strasznie duzoooooo pilam masakra!!! czasem kilka litrow dziennie! Woda szla u mnie w domu jak nic innego! bylam oslabiona po nich. Te tabletki zostaly wycofane na zachodzie z powodu jego zlego dzialania na kobiety! W polsce podobno jest ich promocja wiec lekarze chetnie je dziewczynom przepisuja! Do tej ostatniej informacji nie ejstem przekonana i pewna na 100% gdyz ona pochodzi z internetu!

:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez bralam je kiedys i przytyłam 15kg !!!!!
zabezpieczaja!!!
ale zaczymuja wode organizmie
masz wybur zabezpieczac sie i przytc!!! to twuj wybr!!
aha diana-35 tez sie poniej tyje

pa.zalezy tez jak twuj organizm je przyswaja!!!!!!!!!!! :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

:) ja bralam Yasmin i podobnie jak wyzej dziewczyny przytyłam ok 3 kg, co do picia wody to hymmm czy ja wiem nic takiego nie zauwazylam. O ktorej powinnas brac?ja bralam wieczorem -o 20, to bez roznicy czy wezmiesz wieczorem czy rano byle by bylo regularnie:)
POzdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej.ja biore yasmin od maja i jestem z nich zadowolona...fakt na początku brałam je z rana i po paru gopdz źle sie czułam miałam mdłości i senna byłam...schudłam 4 kg.potem zmieniłam godz na wieczorna i jest teraz super...nic nie tyje a jem co chce...czuje sie jakbym wogole żadnych tabletek nie brała...polecam.ale to wsumie zalezy od organizmu..nie ma sie co sugerowac innymi...chociaz moze pomóc to w sumie przy wyborze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

m24- reaguje podobnie jak Ty, mam mdlosci, nie mam apetytu, troszke stracilam na wadze. Ponadto okres z 3 dni wydluzyl sie do 7. Czuje sie niezbyt dobrze, ale biore te tabletki dopiero od tygodnia. Zobaczymy, z ginekologiem widze sie dopiero jak zjem cale opakowanie :D .

edit: po jakim czasie moj organizm powinien przyzwyczaic sie do tabletek?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kiedys słyszałam że do 3-m-cy.ale ja uważam że jedno opakowanie tzn.jego skonczenie wystrczy.wiesz ja teraz czuje sie ok.bo biore tabsy wieczorem...i u mnie to było tak ze od maja do wrzesniea(koniec sierpnia)bralam yasmin rano i mdliło mnie..teraz od wrzesnie do dzis biore o 18...i jest ok.wogole nie odczuwam zebym cos łykała...:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cat. pisze:
m24- reaguje podobnie jak Ty, mam mdlosci, nie mam apetytu, troszke stracilam na wadze. Ponadto okres z 3 dni wydluzyl sie do 7. Czuje sie niezbyt dobrze, ale biore te tabletki dopiero od tygodnia. Zobaczymy, z ginekologiem widze sie dopiero jak zjem cale opakowanie :D .

edit: po jakim czasie moj organizm powinien przyzwyczaic sie do tabletek?

To nie okres ci sie wydluzyl do 7-u dni tylko widocznie polaczyl ci sie z plamieniem/krwawieniem wystepujacym zawsze gdy zaczyna sie brac tabletki antykoncepcyjne :) a co do tego przyzwyczajania sie do tabletek to ja odczuwalam mldlosci jakos chyba do drugiego opakowania tabletek. pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re: Yasmin
Awatar użytkownika

cat. pisze:
Witam, jezeli ktoras z Was ma jakies doswiadczenie z tabletkami Yasmin, prosilabym o opinie, obiekcje etc.
Oraz pytanie: tabletki mam zazywac codzienie (przez 21 dni, natepnie 7 przerwa itd.) o stalej porze. Jaka pora jest najlepsza i jak je przyjmowac - przed, po czy moze w trakcie posilku, czy to ma jakis wplyw na ich wchlanianie (w ulotce o tym napisali, wiec chyba jest to malo istotne, jednak wolalam dla pewnosci zapytac :) )

Ja brałam Yasmin, byłam bardzo zadowolona, bralam zawsze rano na czczo i żyję :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja biore yasmin juz 5 mc i czuje sie dobrze:) , tabletki łykam rano zaraz jak wstane z łóżka :):)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kasssik pisze:
ja tez bralam je kiedys i przytyłam 15kg !!!!!
zabezpieczaja!!!
ale zaczymuja wode organizmie
masz wybur zabezpieczac sie i przytc!!! to twuj wybr!!
aha diana-35 tez sie poniej tyje

pa.zalezy tez jak twuj organizm je przyswaja!!!!!!!!!!! :shock:

15 KG po tabletkach? Niemożliwe... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

rowniez zarzywalam Yasmin i tak jak powyzej dziewczyny pisaly moglam pic wode litrami a przy tym non stop siusiu...i powiem szczerze ze te tabletki sa przereklamowane.niby sa nowoczesnej generacji i sa przy tym drogie ale ja je odstawilam poprostu ze wzgledu na zly stan samopoczucia i puchnace nogi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja uzywalam Yasmin przez ok poltora tygodnia i przerwalam! to byl koszmar! moje samopoczucie bylo tragiczne, moj Chlopak nie mogl ze mna wytrzymac, rodzice tez. bolal mnie brzuch, bylo mi niedobrze i ciagle bolala mnie mocno glowa- czasami nawet plakalam.powiedzialam o tym lekarzowi a on na to, ze po 3 opakowaniu by mi przeszlo. ale ja bym nie dotrzymala do 3 opakowania! wczesniej bralam plastty Evra-bylam z nich zadowolona i teraz znowu do nich powrocilam.Czekam na okres i zaczne je stosowac.
reakcja organizmu u kazdej z nas moze byc rozna. dlatego najlepiej jest wyprobowac na sobie.
Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie. Ja tez je brałam. Czułam sie dobrze. Schudłam, bo mam problemy z zatrzymyawaniem wody w organizmie. Ale..... no właśnie choc brałam je tylko 2 miesiące mam problemy , przypuszczam że po nich. Kochane jak przestałam brać to przytyłam, a potem zaczeły mi puchnąć nogi. Bolą i mam w nich kiepskie krążenie, zimne stopy, do tego stopnia że jak siedzę to nogi robia mi sie fioletowe w białe kropki. Niestety mam w większości siedzącą pracę co robić? Mogą to też byc jakieś zaburzenie hormonale... Wiem tylko że męczy mnie to okropnie. Hormony tak ale nie bez wczesniejszych badań. Nie zawsze przepisuja nam dobrze dobrane tabletki stąd nasze problemy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a co jeszcze Ci dolega po nich, oprócz przemarznietych stópek?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

brycia pisze:
a co jeszcze Ci dolega po nich, oprócz przemarznietych stópek?

To nie są przemrożenia :lol: poprostu tak mi zmieniaja kolorek jak siedzę a poniewaz mam kiepskie krążenie więc krew mi nie dopływa i robią sie sine i zimne :shock: Generalnie to sie tez nazywa "ciężkie nogi" wystepuje często u kobiet ciązarnych. Mam tez skurcze łydek i nieprzyjemne mroczki. Ja brała tabletki zaraz po poronieniu żeby mi sie cykl uregulował i organizm doszedł do siebie. Chyba muszę sie z tym problemem do lekarza wybrać bo co tu można?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmm dziwne. ja wtrakcie ich stosowania czulam sie zle. a po nich wszystko jest ok.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Antykoncepcja i naturalne planowanie

Strefa czasowa UTC [letni]