[b]niunia123 jesli ciagle interesuja cie metody zapogiegania ciazy to ja mam pare. tylko prosze ich nie stosowac bo to sa metody z przed kilku wiekow

zreszta ja bym sie nie pokusila
W Starożytnym Egipcie jako środek antykoncepcyjny stosowano odchody zwierząt, które były uznawane za magiczne: słonia i krokodyla.
Zgodnie z manuskryptem z 1550 p.n.e. zwanym Papirusem Ebers jako środek zapobiegający zapłodnieniu stosowano masę z utartej kory akacji, daktyli i miodu. Było to bardzo skuteczne rozwiązanie: akacja fermentując z cukrem wydziela kwas mlekowy, który jest składnikiem dzisiejszych środków plemnikobójczych. W tym samym okresie, w Arabii, stosowano w tym celu prawe jądro wilka owinięte w bawełnę.
Tę samą rolę na terenach Afryki Północnej odgrywał pot wielbląda zmieszany z prochem.
Również Chiny mogą pochwalić się interesującym odkryciem. Chińczycy Wierzyli, że zjedzenie 24 żywych kijanek zabezpieczy kobietę przed zajściem w ciąże na okres 5 lat.
Pierwszych prezerwatyw z cienkiej bawełny używali juz faraonowie. Na przestrzeni wieków do wyrobu prezerwatyw używano z większym lub mniejszym skutkiem różnych materiałów, najczęściej błon i jelit zwierzęcych, oraz przeróżnych tkanin.
Ciekawa jest również historia krażków doszyjkowych. Podobno słynny kochanek Casanova (ok. 1700 r.) stosował połówkę cytryny, która po usunieciu miąższu umieszczana była w pochwie.
Innym szeroko stosowanym dopochwowym środkiem antykoncepcyjnym były gąbki dopochwowe. Najczęściej dla podwyższenia ich skuteczności nasączano je różnymi substancjami plemnikobójczymi, np. sokiem z cytryny.
Również środki doustne były szeroko stosowane. 4000 lat temu kobiety w Chinach piły rtęć i ołów (co często prowadziło do przedwczesnej śmierci). Uważane było to za skuteczną metode antykoncepcji i jak sie okazuje-początek pigułki. Hipokrates natomiast przypisywał połykanie nasion dzikiej marchwii po stosunku. Natomiast w VIII w. kobiety piły pewne ilości alkoholu, w którym wcześniej było moczone jądro bobra. W 1930 r. Indianki w Meksyku jadły korzeń ignamu. Jak sie okazało w ignamie znaleziono steroid zapobiegający ciąży. Wykorzystywano go później do pierwszych pigułek. Kolejnym krokiem było stwierdzenie, że wyizolowane estrogeny i progestageny hamują owulację, a pierwszą próbę kliniczną nad pigułką podjeto w latach 50-tych.