Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 5:37 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Antykoncepcja i naturalne planowanie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Jak to jest z antykoncepcją podczas karmienia piersią?
Są tabletki dla matek karmiących?
Szczerze mówiąc nie lubię prezerwatyw. Zawsze stosowałam tabletki.
Teraz jak się kochamy z mężem to stossunek jest przerywany, a wiem że to nie daje 100% pewności.
Wiecie jak to jest?????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Są tabletki, które można stosować podczas karmienia piersią: http://www.kobietaintymna.atupartner.pl ... zette.html

oraz zastrzyki Depo Provera
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domow ... 44860.html

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

hehe tylko przypadkiem nie wierz w bradnie typu...jesli karmisz to nie mozesz zajsc w ciaze bo to kompletna BREDNIA moja kolezanka tak myslala ale za to ma teraz dwojeczke sliczniutkich zdrowiutenkich przekochanych dziaciaczkow :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej ja własnie biire te tabletki cezarette czy jakoś tak
i nie czuje sie po nich dobrze... szczególnie siadają na psyche... a zaczęłi mi sie jakieś upławy dziwne:( i bóle głowy...chyba dokończe opakowanie i odstawiam je.... dobrze ze sie nie zdecydowalam na ten zastrzyk bo musialbym sie męczyć 3 miesiące a tak nie wezme teble. i juz. dla ciekawych ceny tabl. kosztują ok 40 zł./paczka a zastrzyk 50 zł./ na 3 mieciace...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja tez bralam cerazette, wlasnie skonczylam 2 opakowanie pare dni temu i po nastepne juz nie poszlam. Ja sie dobrze po nich czulam ale mi siadly na libido :wink: wiec to sie mijalo z celem, a teraz zastanawiam sie co dalej....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja poki co tyje po carazecie. poza tym czuje sie po niech dosc dobrze i libido chyba nie najgorzej... no ale dopiero co zaczelam 2 opakowanie, wiec moze jeszcze wszystko przede mna...
dziewczyny, a jak nie te tabletki to co zamierzacie zamiast?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja zastanawiam sie nad spiralka, ale musze to przemyslec

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
ja chciałam spiralke ale gin powiedział ze musze zaczekać jeszcze 3 miesiace... więc wzięłam te tabletki bo obawiałam sie reakcji na hormony... ja narazie to wpłynęły na zmniejszenie apetytu :) i troche smutna byłam ale jakoś dziś mi przeszło i może się przyzwyczaje..jeśli tak to sobie zrobie za 3 tyg zastrrzyk...a potem założe wkładke... ot tak namieszam heheh

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Jeśli planujesz kolejne dzieciątko w najbliszym czasie to po zastrzyku możesz mieć problem z zajściem w kolejną ciąże...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
jeśli chodzi o planowanie to w ciagu najbliższych 5 lat nie chce mieć kolejnego dziecka.. ale tak czytam na necie o tym zastrzyku i takie rózne opnie są... wieć chyba jednak zaczekam i weznę to co mam juz sprawdzone czyli spiralke..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez sie zastanawiam nad spirala.wiecie moze:
-ile czasu po porodzie mozna ja zalozyc?
-jaki jest koszt?
-czy spirala to 100% antykoncepcja?
-na jak dlugo starcza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Iza z tego co wiem to spiralę zakłada się w trakcie krwawienia, zakłada się ją na ok 5 lat, a koszt... nie mało, ale chyba się zwraca w porównaniu do pigułek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Iza, 100% pewności to tylko celibat ;)
Ja też obawiam się tabletek ze względu na libido :( Przed zajściem w ciążę jakieś dwa lata miałam z tym problemy, najpierw zmieniałam hormony jak powalona (miałam debila a nie ginekologa :evil: ) a potem z testosteronem. No ale na razie jeszcze nie chcę zajść w ciążę, więc pewnie zaryzykuję...
Pozdrawiam wszystkie zapobiegliwe Mamusie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MI lekarz odradził branie tabletek cerazette. Powiedział, że dokońca nie jest sprawdzone ich działanie i w Stanach i Niemczech jest zakaz ich podawania matką karmiącym.
Polecił, że najlepszym sposobem antykoncepcji jest prezerwatywa - bo na laktacje nie ma co się zdawać - bo ma dwie pacjentki, które się na nią zdały i niedługo będą szczęśliwymi mamuśkami :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
spiralke zakłada sie ok 6 tyg po porodzie naturalnym i 6 miesięcy po cc. najczęsciej zakłada sie w końcówce okresu ale jak karmisz piersia to można go nie mieć długo i wtedy zakład sie bez krwawienia. podobno mniej boli zakładnie w trakcjie misiączki ale to nie prawda. miałam zakładaną i tak i tak i uczucie takie samo :) . zakłada sie ja na 5 lat i dobrze założnoa daje duzą gwarancje nie zajścia w ciąze..ja nie zaszłam a nie uważałam przez tą róznice wieku między moimi dziewczynkami( obie planowane :) ) koszt założenia ok 200-300 zł. i ok 100 zł za wkładke zwykła lub mirene(hormonalną) 900-1000!! więc drogo. ale u mnie koszt to właśnie 300zł. za całośc wiec wychodzi miesięcznie 5 zł za te 5 lat :) więc taniocha hehe a jaka wygoda...polecam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczynki :) tak sobi czytam wasze posty na temat antykoncepcj i jestem w niezlym szoku.Ja dzis wzielam droga tabletke,mam nadzieje ze moj organizm przyjmie je dobrze... Moze juz popierwszym opakowaniu bede mogla to ocenic.Rozumiem ze na rynku sa tylko jedne te tabletki dla mama karmiacych?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja już w połowie opakowania, i narazie nie czułam zmiany:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oj, a u mnie po pierwszym opakowaniu było ok ale teraz (kończę drugie opakowanie CERAZETTE) jest coraz gorzej, niewiem może za dużo się naczytałam o tych skutkach ubocznych.. :? ale w każdym razie psychicznie nie czuje się najlepiej, cały czas jest mi jakby niedobrze a jednocześnie chce mi się jeść i bolą mnie krzyże.Niewiem czy to z tego :?:
A najgorsze że jakbym tak zaszła w ciążę to boję się że coś stanie się dziecku!(ale to akurat przy każdych pigułach mam)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marta.p pisze:
hej
jeśli chodzi o planowanie to w ciagu najbliższych 5 lat nie chce mieć kolejnego dziecka.. ale tak czytam na necie o tym zastrzyku i takie rózne opnie są... wieć chyba jednak zaczekam i weznę to co mam juz sprawdzone czyli spiralke..

Czytałam kiedyś, juz nei weim gdzie, zę to potworne świństwo ta depo. Końska dawka hormonu naraz , to jest najgorsze. Spirali też bym nie zakładała, odstrasza mnie to,z e ona wywołuje stan zapalny (taki lekki), nie chce tam sobie zreszta nic wkładac.
Po porodzie myslę, zę albo metody naturalne (stosowaliśmy jakis czas i sie sprawdziły), albo tabletka. Zawsze, jak juz brąłam, to brałam mercilon, tej samej firmy co cerazette, wiec mozę mój organizm bedize dobrze tolerowal. Bo metody anturalne po porodzie - jets problem ze stosowaniem o tyle,z ę odstępy miedzy karmieniami musza byc małe, pojedyncze kraminenia musza trwac długo i wtedy nie ma owulacji ani @. Musże to jeszce przemysleć.

Krzyś, nasze Słoneczko, 17.10.007, godz.1.30
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No i przestałam brać cerazette, bo do tego wszystkiego jakieś dziwne plamienia się pojawiły, doszliśmy z moim mężulkiem do wniosku że jak po tych pilach ma mi się coś dziać to lepiej poprostu żebym ich nie brała :)a puki co to gumeczki :oops:
Ale to oczywiście tylko moje zdanie i Tobie agaja mogą służyć, wkońcu wiele kobitek ich używa.Każdy jest inny.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Antykoncepcja i naturalne planowanie

Strefa czasowa UTC [letni]