Dzisiaj jest pt sie 17, 2018 2:58 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: wt maja 11, 2010 7:43 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 25, 2007 2:19 pm
Posty: 3502
Lokalizacja: Szczecin
Batoniki orkiszowe

Skladniki:
20dag platków orkiszowych lub owsianych
10dag suszonych zurawin (rodzynek lub moreli)
kwaśne jabłko
8dag masla
5dag brązowego cukru
2 lyżki miodu
sól

W garnku rozpuść masło z cukrem. Jablko zetrzyj na tarce o dużych oczkach (potrzeba 20dag). Żurawiny powinny być wilgotne (nalezy namoczyć) Mozna użyć rodzynek lub pokrojonych w kostkę suszonych moreli. Wymieszaj owoce z platkami i szczyptą soli. Dodaj do masla i dobrze wymieszaj. Chwilkę gotuj razem. Wlej miód i jeszcze kilka minut gotuj.
Rozgrzej piekarnik do 180stopni. Na blachę wyłóż masę orkiszową, uformuj w prostokąt o grubości ok 2cm. ugnieć. Piecz ok 30 minut. Pokrój batoniki dopiero jak wystygnie ciasto.


Zupa cebulowo-pomidorowa

Składniki:
3 ogromne cebule (mozna dac więcej)
3-4 ogromne pomidory
0,75l bulionu warzywnego
Mięsko (pierś z kurczaka w kawalkach lub zmielona, kielbaska drobiowa - do wyboru do koloru)

Mięsko podsmażamy na patelni, a cebulkę kroimy w talarki i podsmażamy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dusimy 20 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso i gotujemy jeszcze 30 minut. Doprawiamy. Pyszne


Salatka z tuńczyka z ryżem

Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 20-25dag startego sera żółtego light
- torebka ugotowanego ryżu
- puszka kukurydzy
- puszka tuńczyka w sosie wlasnym

Jajka kroimy drobniutko, dodajemy pozostale skladniki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, łyżeczką musztardy i lyzka majonezu light Jest przepyszna



Sałatka żółta (ewentualnie male ilości na II fazę)

Składniki:
- 30dag startego sera żółtego light
- 2 puszki kukurydzy
- 2 puszki ananasa (kroimy na kawalki)

Wszystko mieszamy, dodajemy majonez light i 5 zabkow czosnku. Zostawiamy na noc, żeby się przegryzło czochem. Jest niezrównana


Bananowiec
1/4 szkl. oleju,
1/2 szkl. brązowego cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
3-4 mocno dojrzałe banany,
2 duże jaja,
2 szklanki mąki pszennej razowej, (dałam pół na pół z orkiszową)
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich. (nie dałam bo nie miałam ale i tak pyszne ciacho wyszło)

Olej, cukier, sól, sodę, cynamon i gałkę ubić na gładko. Banany utłuc na
gładkie pure, dodać do masy razem z jajami, mąką i wanilią. Utrzeć na gładko i dosypać orzechów.

Wyłożyć masę do średniej wielkości keksówki. Nie za wysoko, żeby się dobrze przepiekło.
Dać odpocząć ciastu jakieś 10 minut, po czym włożyć do nagrzanego do 175 st.
piekarnika. Piec ok. 50 minut, do suchego patyczka. Aby zapobiec zbytniemu
spieczeniu wierzchu, na ostatni kwadrans przykryć można luźno keksówkę alufolią. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.


KEKS czekoladowo-owocowy

Składniki:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
4 -5 łyżek fruktozy
1 szklanka posiekanychorzechów włoskich
100ml oliwy
4 jajka
200g suszonych pokrojonych moreli
tabliczka pokruszonej czekolady bez cukru Wawel
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Olej,fruktozę,sól ubijać trzepaczką lub mikserem aż do rozpuszczenia fruktozy.
Jajka dodawać po jednym nadal ubijając aż powstanie puszysta masa.
Make wymieszana z proszkiem do pieczenia dodawać po trochu do masy. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę,morele i orzechy. Delikatnie wymieszać.

Przelać do foremki wylożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60min w nagrzanym piekarniku do 180 C.



Muffinki owocowe z dzemem
0,5 szkl maslanki
1 jajko
2 lyzki mleka
1 szkl maki orkiszowej lub pszennej 2000
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
plaska lyzeczka sody
pol lyzeczki cynamonu
duza lyzka dzemu bez cukru
jablko/morele/sliwki drobno pokrojone

SKladniki na ciasto wymieszac, dodac dzem i drobno pokrojone owoce. Ilosc owocow dowolna, zalezy kto jakie ciasto lubi. Ja dalam duzo, ciasto wyszlo przez to slodkie.
Wlozyc do foremek i piec ok. 20 min w 200 stopniach.
Smacznego


Kluski z farszem na parze

Ciasto:
250ml mleka 0-0,5%
30g drozdzy świeżych
1 lyzka cukru
2szkl maki (można mieszac orkiszowa z pelnoziarnista) +dodatkowo kilka lyzek
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka soli

Farsz:
200g mielonego miesa drobiowego
1 lyzka sosu sojowego light
4 lyzki posiekanych grzybow bądź warzyw (ugotowana marchewka, pietruszka, co kto lubi)
1 lyzka oliwy
Opcjonalnie ½ szklanki zimnej wody z rozpuszczona lyzka tapioki bądź skrobia ziemniaczana dla kleistości nadzienia

Wykonanie:

1.Wymieszac ½ szkl mleka z 2 lyzkami maki, cukrem i drozdzami. Odstawic w cieple miejsca i poczekac az podwoja objętość.
2.Do duzej miski dajemy make, sol, ½ szkl mleka, oliwe i drozdze. Zagniesc ciasto az będzie gładkie i miękkie.
3.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia na 30min. Podzielic na 10-12 czesci i uformowac kulki. Pozostawic do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
4.Na oliwie podsmaz mieso z grzybami czy warzywami i sosem sojowym. Opcjonalnie, gdy mieso będzie gotowe dodaj zagęszczacz (tapioka bądź skrobia)
5.Rozplaszcz kulke i wypełnij około lyzka farszu. Zloz boki i delikatnie uformuj kulke. Odloz na 15 minut do wyrośnięcia.
6.W garnku do gotowania na parze zagotuj wode. Paruj kulki około 10min.
7.Jemy cieple z czym kto lubi
FARSZ MOŻESZ ZROBIĆ DOWOLNY


cantucci (zwane takze biscotti)

składniki
2 duze jajka
1/2 szklanki fruktozy/słodziku
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
1,5 szklanki maki pełnoziarnisetej(polecam orkiszowa lub pszenna)
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1,5 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki namoczonych i pokrojonych suszonych moreli
2/3 szklanki podrumienioych calych migdalow

sposób przygotowania
Ubic mikserem jajka z sub cukru, az masa bedzie puszysta i gesta, dodac wanilie. Suche skladniki przesiac i dodac do masy jajecznej, dobrze wymieszac. Dodac morele i migdaly, polaczyc z masa.(jesli ciasto bedzie za suche dodac odrobine mleka) Na lekko naoliwioną blache nałożyc ciato w 2 czesciach- 2 podłuznych spłaszonych wałkach ok 8cm 25 cm. Piec w temperaturze 190ºC okolo 20 minut az ciasto zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic 15 minut. Uzywajac zabkowatego noza pokroic ciasto na 1 1/2 cm kromeczki, ulozyc je na blasze i piec jeszcze przez 10 minut, odwrocic i jezeli nie sa wystarczajaco rumiane na drugiej stronie podpiec jeszcze 5-8 minut.



Cynamonki orkiszowe,
Ciasto:
1/2 szkl letniego mleka 0-0,5%
1 jajko
2 szkl maki orkiszowej typ 700
65g roztopinej flory lub benecolu
20g swiezych drozdzy
3 lyzki cukru demerara
szczypta soli

Smarowidlo:

kilka lyzeczek cynamonu
kilka lyzeczek slodziku
30g roztopionej flory badz benecolu

Wykonanie:

Rozpuscic drozdze w 1/4 szkla mleka, dodac lyzke cukru i lyzke maki. Odstawic do wyrosniecia. Gdy zaczyn podwoi swoja objetosc dodajemy make, reszte cukru, szczypte soli, reszte mleka, jajko i flore. Wyrabiamy miekkie ciasto. Jesli bedzie sie zbyt kleilo do rak to dodac wiecej maki. Piekarnik nagrzec do 40stopni. Wstawic ciasto na 20 minut do wyrosniecia.

Wyrosniete ciasto podzielic na pol. Kazda polowe rozwalkowac i placek posmarowac roztopiona flora i posypac slodzikiem i cynamonem. Zwinac placek w rulon i pokroic na 1-2cm slimaki. Ukladac w DUZYCH odstepach na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wstawic ponownie do piekarnika na 20-30 min. do wyrosniecia. Gdy slimaki znacznie zwieksza objetosc (min. trzykrotnie) wyciagamy je z piekarnika delikatnie i podgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni (pieczenie tradycyjne gora i dol). Pieczemy 10-15min.

Niebiansko delikatne i puszyste na cieplo. Jesli ktos poprzestanie na jednym to nalezy sie zloty medal



CookieBananaVanilla Ice
Składniki na 2 porcje:
 2 małe zamrożone banany (banany mrozimy bez skóry najlepiej pokrojone w 2-3 cm kawałki)
 3 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych o obniżonej zaw. tłuszczu (np algida familly)
 3 ciastka pełnoziarniste lub owsiane (użyłam z 1 strony oblane czekoladą)
Sposób przyrządzenia:
 lody zmiksować z bananami, pod koniec domiksować na mniejszych obrotach 2 ciastka
 rozłożyć do miseczek i posypać ostatnim skruszonym ciasteczkiem

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr maja 12, 2010 9:11 pm 
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 12, 2008 2:14 pm
Posty: 780
pscola-rozpusta :lol: , postaram sie zrewanzowac, jesli dam rade!!!Dziekujemy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

_________________
Obrazek

Obrazek

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw maja 13, 2010 1:43 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 25, 2007 2:19 pm
Posty: 3502
Lokalizacja: Szczecin
Nie ma za co... Tylko te batoniki rzadko mi wychodzą, nie wiem od czego to zalezy... Ale jak nie wyjda, to kruszę na kawłeczki i jest przepyszne musli :):):)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw maja 13, 2010 2:41 pm 
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 12, 2008 2:14 pm
Posty: 780
pscola-muffinki super!!!Dodalam tylko dzem jagodowy, bez innych owocow, pyszne! Reszte przepisow tez bede wyprobowywac, jak znajde wiecej czasu to sie podziele swoimi! Jak nie cierpie piec, tak te Twoje przepisy mnie zachecaja! Pozdrowki!

_________________
Obrazek

Obrazek

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw maja 13, 2010 9:28 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt wrz 25, 2007 2:19 pm
Posty: 3502
Lokalizacja: Szczecin
To sie ciesze... Jak bedę miala więcej czasu to jeszcze powklejam :)

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Przepisy kulinarne

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies