Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 9:13 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

witam, od połowy listopada mam problem z sześcioletnim dzieckiem. Wszystko zaczęło się od nocnych atakow suchego kaszlu. Po kilku dniach nie bylo poprawy więc poszliśmy z dzieckiem do lekarza. Mała dostała ketotifen 2x5ml, clemastinum 2x5ml, levopront 3x5ml, w razie ostrych atakow kaszlu miałam podawać thiocodin, do nosa dostala fanipos, pomimo, że nie było kataru. Wszystkie leki podawaliśmy zgodnie z zaleceniem ale poprawy nie było. Po 1,5 tygodniu dostała 38 stopni gorączki więc znowu udaliśmy się do lekarza. Gardlo blade, osłuchowo ok, uszy w porządku, no i ten kaszel.... Stwierdzono zapalenie tchawicy. Zalecono mi podawnie tych samych leków + zinnat 2x5ml, enetrol 2x dziennie, theovent 2xdziennie. Mija tydzień od momentu rozpoczęcia podawania antybiotyku a poprawa jest nijaka :( Jedynie w nocy jest spokojnie. W ciągu dnia mala kaszle. mieszkanie jest wietrzone, non-stop chodzi nawilzacz powietrza. Staram sie jej nie przegrzewać. Goraczki nie ma (była tylko jeden dzień, w którym udalismy się do lekarza). Wydaje mi się, że gardlo się zaczerwiniło i jakby zaczął się pojawiać katar. Mala zachwouje sie zupelnie normalnie, ma apetyt i siłę do rozrabiania. Dodam, że często nam choruje na zapalenie oskrzeli, wiosną przeszła atypowie zapalenie płuc. Jest pod stałą opieką alergologa,testy niczego nie wykazały. Juz nie wiem jak jej pomóc. Mamy się zgłosić do lekarza na kontrolę jak minie 10dni, w tym czasie ma brac zinnat-2 opakowania. Ten termin mija w piatek, ale nie wiem czy cierpliwie czekać czy iść wcześniej, skoro ten kaszel jednak nadal jest :( Jak długo może trwać zapalenie tchawicy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zapalenie tchawicy ma podłoże wirusowe, więc antybiotyk raczej nie pomoże - z resztą poczytaj choćby na Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_tchawicy

jako dziecko często chorowałam na zapalenie krtani i wtedy do nawilżacza mama dolewała Azulan... działa przeciwzapalnie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No właśnie zastanawiam sie czy nie włączyć nebulizatora i nie dać jej pulmicortu. I sama nie wiem czy czekać do piatku czy iść wcześniej do lekarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

myślę, że nebulizator nie zaszkodzi - ja bym zrobiła inhalacje i poczekała do piątku...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dołączę pulmicort i zobaczymy co będzie dalej. strasznie się martwie :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Jako że nie ufam zinnatowi to nie wierzę że mógł wyleczyć (znam kilka przypadków dzieci , łącznie z własnym kiedy trzeba było podać inny antybiotyk bo ten ledwo co 'pogłaskał'). Z Pulmicortem to jako mama alergika pewnie wiesz kiedy możesz go zastosować dodatkowo (u nas podczas infekcji były zawsze zwiększane dawki) co nie zmienia faktu że szłabym do lekarza bo jakby co do piątku można iść kolejny raz bez ograniczenia sobotnio-niedzielnego.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]