Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:08 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Mam 6 miesięcznego synka, ktory ostatnio dostał plam między brodą a szyją. Nie swędzi go i nie piecze, dalej jest wesoły i nie zwraca na to uwagi. Dodam, że karmiony jest głównie piersią i jak miał 5 miesięcy i tydzień, zaczełam mu wprowadzać zupki jarzynowe dedykowane dla 4miesięczniaków, na noc zawsze dostawal trochę bebiko, a od 4 miesiąca do tego bebiko dodaję 3 łyżeczki kaszki bobovita na 5 lyżeczek mleka. Od 5,5miesiąca zaczełam robić synkowi ekspozycję na gluten 1 łyżke plaską kaszki manny bobovita do zupki. Plamki pojawiły się tydzięntemu w środę. Myslałam, że to przez to że sprobowałam sledzi solonych, ale już tyle dni mineło a to nie schodzi. Dodam równieeż , że synek się bardzo ślini /( bo i takie glosy słyszałam, że moga być)
Co robić? czym smarować i co to wogole może być?
Nigdzie indziej plamy się nie pojawily na ciele i dzis zauważyłam kolo plam drobniutkie czerwone kropeczki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo możliwe, że od śliny :wink:
Podajesz smoczka :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nigdy smoka nie chcial, to na siłe go nie uczyłam i teraz wogole nie używamy smoka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tocząca się ślina - ślinianki zaczęły pracować i pewnie ząbki w natarciu - może podrażniać :) Tym bardziej, że maluch pewnie ładuje wszystko co ma w rączce do buzi :wink: Obserwuje, póki co nie panikuj :) Oczywiście jeśli będziesz na wizycie kontrolnej u pediatry, zgłoś swoje wątpliwości :)
Trudno oceniać cokolwiek nie widząc :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pewnie ząbek idzie, nie ma jeszcze żadnego, a do buzi faktycznie pcha co sie da, a najlepiej smakują własne rączki.
Czyli na jedzenie nie ma alergii?Strasznie boję się tych alergii pokarmowych i skazy bialkowej.
Tak sobie teraz przypominam, że to wyszło w ten dzień jak byliśmy na spacerze i byl lekki wiaterek, może mieć to cos wspólnego?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Skaza charakteryzuje się wysypka na twarzy i piersiach. Przynajmniej mi lekarz tak tłumaczył, jak mojemu dziecku zdiagnozowano skazę.
Wiaterek :?: :wink: Nie, na pewno nie :wink:
Dziecko pchając sobie łapki do buzi i wszystko co w nie chwyci poznaje również tajniki naszej domowej (i nie domowej) fauny i flory :lol: Śliną ten zestaw rozsmarowuje - najłatwiej po brodzie właśnie, bo tam rączki sięgają - więc to może wywołać podrażnienie :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

i co z tym teraz robić? czym smarować? kiedy to może zejść?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

proszę , odpowiedzcie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Szlachcianko i jak wasze skórne problemy?
Mój synek jak był mniej więcej w wieku twojego to miał skazę. I niestety objawiało się to właśnie takimi suchymi plamami. Czasami były one mocno zaczerwienione. Ale równie dobrze może to wcale nie być związane z alergią pokarmową. Nie zmieniłaś Młodemu ostatnio proszku do prania? Albo płynu do płukania?
Ja na twoim miejscu doraźnie zastosowałabym mocno natłuszczającą maść Elobaza. Poza tym może zakup jakiś kosmetyk z serii Oilatum, Oilan lub Atopra (Oilatum z tego jest najdroższe.) Np. mydełko albo emulsję do kąpieli.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]