Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:08 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: bezdech
Awatar użytkownika

witam mam 2 letnigo synka i wielki problem otoz sa dni kiedy maly jak sie bardzo zdenerwoje zazwyczaj jak wychodzimy do pracy ,czy jest zmeczony i zaczyna plakac zanosi sie placzem i wtedy nie moze zlapac oddechu zaraz sinieje i doslownie mdleje ...... :( jest to potworne biore go wtedy i dmucham mu w buzie az zlapie oddech ale boje sie ze kiedys bedzie tak ze on nei zlapie tego oddechu a ja nie wiem jak sie w takiej sytuacji zachowac ,co robic prosze poradzcie ??????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pójść do lekarza!
Oczywiście teraz, a nie jak zdarzy mu się epizod bezdechu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tylko my mieszkamy w uk a tu inaczej do wszyustkiego podchodza ;/najvrdziej sie boje co zrobic jesli to sie zdary w domu znowu co robic jak zawiedzie tylko dmuchanie mu w usta....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A próbowałaś z jakimś lekarzem rozmawiać na ten temat? Przecież to jest zagrożenie życia, jeśli dzieje się tak, jak opisujesz. Ja rozumiem, że w UK wszystko leczy się paracetamolem, ale bez przesady.
Nie bywasz w PL?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Maya88 proponuje zapoznac sie z zasadami pierwszej pomocy u małych dzieci - tzn. jak sie takiemu małemu dziecku robi usta-usta itp.
Powinno cie to troche uspokoić jak będziesz wiedziała jak reagować.
A do lakarza swoją drogą koniecznie musisz iśc, bo bezdech mozna leczyc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

w uk też są polscy lekarze jeśli nie bywasz w polsce to znajdź polskiego lekarza w anglii i porozmawiaj z nim na ten temat,może doradzi coś i zastosuje jakieś leczenie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Maya88-zrob sobie w uk kurs pierwszej pomocy dla niemowlat i malych dzieci-sa organizowane co kilka tygodni przy babies i toddlers groups, a one znajduja sie w Children Centres w kazdym miescie.
Zglos to health visitor i lekarzowi, znaja inne lekarstwa niz paracetamol :lol:

Obrazek

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie wierzę że nie zgłaszała,ale znając ich podejście powiedzieli żeby się nie przejmowac bo to normal i samo przejdzie :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

otylkaz-roznie sie z tymi lekarzami trafia...moja health visitor wyslala mnie na taki kurs, jak zglosilam, ze maly mi sie czasem zanosi, zreszta sama widziala raz taka akcje. Na szczescie u nas juz to minelo!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no to trafiłaś na jakąś normalną babkę bo ja niestety nie mam dobrego doświadczenia z angielską służbą zdrowia :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

otylkaz-no chyba mialam faktycznie farta :) bo w Poland trafiam na samych glupkow niestety :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Agoos możesz napisac, co trzeba robic jak dziecko się zanosi, bo ja znam tylko "dmuchanie w twarz" ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jak sie zanosi to dmuchanie w buzie powinno wystarczyc... dzieciak zdrowy i bez tego sobie poradzi... zlapie powietrze :)

ale jezeli dochodzi do sinienia... omdlewania... czy jakichkolwiek innych niepokojacych objawow to nalezy to zbadac...epilepsja u dzieci moze miec wlasnie taki przebieg... wiem bo moja corka sie tak zanosila ze wymiotowala...podczas wazenia i posadzenie jej na zimna wage rozplakala sie ..zaniosla i orzygala lekarke...i gdyby nie to ze lekarka osobiscie przekonala sie jak sprawa wyglada to pewnie tez by bagatelizowala... nie obylo sie bez neurologow i badan dodatkowych... wszystko okazalo sie histeria ... to byl jej sposob na doroslych...na szczescie :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ostatnio jak się zaniósł, to mój ojciec klepnął go w plecy, a ja musiałam dmuchnąc 3 razy w twarz. Dopiero wtedy złapał oddech, takie sytuacje zdarzają się jak mu się czegoś zabroni, zaczyna histeryzowac, płakac, albo ostatnio na szczepieniu.
Po za tym jest zdrowy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

MagdaJ-ja w zasadzie tylko dmuchalam w twarz, dosc mocno i energicznie. Ale u nas byly tylko zanoszenia sie, z sinieniem ale bez omdlen czy innych objawow-glownie podczas szczepien, przestraszenia sie czegos itp. Ostatnio kilka miesiecy temu i poki co nie wrocilo.
Tak jak pisze Xezbeth-jesli to czeste i konczy sie omdleniami-idz do lekarza!To naprawde moze byc niebezpieczne!
I nadal polecam ten kurs pierwszej pomocy na "w razie czego"-bedziesz spokojniejsza!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Na szczęście nie było zasinień, ani omdleń, mam nadzieję, że z czasem samo mu przejdzie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

MagdaJ-pomieszalo mi sie, myslalam, ze autorce tematu odpisuje, na szczescie daleko nie odbieglam. Mam nadzieje, ze przejdzie samo tak jak u nas!Jak byl starszy to juz tak sie nie balam, ale jak sie "zawiesil" podczas szczepienia jako 8-tygodniowy maluch to zamarlam!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

dzień dobry,

podnoszę, bo...moja córcia w piątek, w trakcie wygłupów ze mną przewróciła się i uderzyła (niezbyt mocno moim zdaniem) w główkę, zaniosła się i za chwilę odzyskała dech, ale położyła mi główkę bez słowa na ramionach (bez płaczu czy jakiegokolwiek kwilenia), zdębiałam...wzięłam Młodą przed siebie i w tym momencie zaczęła przeraźliwie płakać. Mówię do męża, że Aga chyba zemdlała no i mnie wyśmiał :roll: ale w sobotę u teściów przewróciła się z samochodzikiem - ta sama sytuacja -do tyłu i też upadek zakończył się na główce i to samo - zaniosła się i tym razem na 100% zemdlała.
i tu proszę o pomoc....idziemy do pediatry i chciałabym Małą dokładnie przebadać, wiem już że poproszę lekarkę o skierowanie do neurologa i na prześwietlenia głowy (:?:) ale może coś jeszcze?

dodam tylko, że Agatka się zanosi od zawsze...dmuchanie w buźkę, czy lecąca mucha albo komar pomagały....do piątku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

alamka pisze:
dzień dobry,

podnoszę, bo...moja córcia w piątek, w trakcie wygłupów ze mną przewróciła się i uderzyła (niezbyt mocno moim zdaniem) w główkę, zaniosła się i za chwilę odzyskała dech, ale położyła mi główkę bez słowa na ramionach (bez płaczu czy jakiegokolwiek kwilenia), zdębiałam...wzięłam Młodą przed siebie i w tym momencie zaczęła przeraźliwie płakać. Mówię do męża, że Aga chyba zemdlała no i mnie wyśmiał :roll: ale w sobotę u teściów przewróciła się z samochodzikiem - ta sama sytuacja -do tyłu i też upadek zakończył się na główce i to samo - zaniosła się i tym razem na 100% zemdlała.
i tu proszę o pomoc....idziemy do pediatry i chciałabym Małą dokładnie przebadać, wiem już że poproszę lekarkę o skierowanie do neurologa i na prześwietlenia głowy (:?:) ale może coś jeszcze?

dodam tylko, że Agatka się zanosi od zawsze...dmuchanie w buźkę, czy lecąca mucha albo komar pomagały....do piątku.

co znaczy "zaniosła się"?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

to znaczy, że płacząc przestała oddychać..
i po rozmowie z małżem muszę sprostować, że między bezdechem i omdleniem nie było oddechu, jak mi się wcześniej wydawało :roll:

dostaliśmy skierowanie do: neurologa, kardiologa, na morfologię i poziom Fe

jesteśmy po konsultacji z neurologiem dziecięcym, który zalecił nam Młodą "utemperować"...ale ciężko dziecia wychowywać 5 godz/dziennie po pracy kiedy przez wcześniejsze 8h u dziadków wszystko jej wolno :roll:
ale staramy się ;),
poza szantażem stosowanym przez Młodą wg p. doktor córze nic nie jest

krew OK, fe w normie

na wizytę u kardiologa czekamy do listopada.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]