Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:08 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość

no właśnie jak rozpoznać, czym się charakteryzuje no i jak pomóc dziecku jak go od tego odzwyczaić

moja Maja od ok miesiąca ma dziwny sposób zasypiania, kładzie się na brzuchu i wciska pod brzuch/między nogi przytulankę, wierci się tak aż nie zaśnie, robi to zawsze kiedy kładzie się spać, choć kilka razy zauważyłam że zdarzyło jej się takie zachowanie w czasie kiedy nie było pory spania. podczas takiego wiercenia się z przytulanką Maja strasznie się poci.
nie mam narazie 100% pewności że to onanizowanie się, ale przeszukując neta trafiłam na taki temat stąd moje przypuszczenia.

z racji że jest to w czasie zasypiania nie mam jak zająć ją czymś innym, misia tez zabardzo nie chce oddać

Poradźcie coś, jak jej pomóc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a wykluczyłas inne przyczyny - infekcje sromu, pasozyty, uczulenie na pieluszki, krem do pielegnacji etc?

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

tez mi przyszlo do glowy ze to infekcja raczej moze byc, albo uczulenie... :roll: jak sie kladzie spac, to robi sie jej cieplo i wtedy swiad moze byc wiekszy, stad drapanie w takich momentach...

Ty moje dziecko ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak jak dziewczyny piszą, najpierw sprawdź, czy coś jej nie dolega (infekcja ukł. moczowego, pasożyty np. owsiki, miejscowe podrażnienie). A jeśli to jest onanizm, to od tego się dziecka nie odzwyczaja. Akceptuje się dopóki nie staje się to lekarstwem na stresy. Wtedy trzeba się zastanowić, co te stresy u dziecka powoduje. Można się martwić, kiedy dziecko onanizuje się przy innych - wtedy jest to zwykle próba zwrócenia na siebie uwagi. Kiedy się nudzi - wtedy odwraca się uwagę. Ty nie masz jak, bo nie odwrócisz uwagi od zasypiania. Pewnie małą gdzieś kiedyś swędziało, czy bolało, zaczęła się drapać i odkryła, że to przyjemne.
Najpierw sprawdź czy nic jej nie dolega.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

gosia1975 pisze:
a wykluczyłas inne przyczyny - infekcje sromu, pasozyty, uczulenie na pieluszki, krem do pielegnacji etc?

raczej infekcje wykluczam
niedawno byłyśmy w szpitalu i tam Maja miała robione wszelkie badania w kierunku pasozytów bakterii itp
uczulenie tezodpada bo nic nie zmieniałyśmy używamy od początku tego samego kremu tych samych pielusze

będę musiała obserwowaćjeszcze córkę czy coś się zmieni
dzisiaj udało jej się zasnąć spokojniej ale tylko dlatego że nie dałam jej przytulanki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W szpitalu robili badanie kału 3 razy w odstępach dwudniowych? Tak powinno wyglądać badanie na pasożyty. Ponieważ nie składają jaj non stop, a cyklicznie i jeśli odda się do badania jedną próbkę, to może w niej nic nie być, mimo obecności pasożytów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth pisze:
W szpitalu robili badanie kału 3 razy w odstępach dwudniowych? Tak powinno wyglądać badanie na pasożyty. Ponieważ nie składają jaj non stop, a cyklicznie i jeśli odda się do badania jedną próbkę, to może w niej nic nie być, mimo obecności pasożytów.

lezałyśmy w szpitalu z powodu biegunki bardzo długiej także wszystkie badania miała robione bardzo dokładnie
posiew kału był robiony 2-3 razy napewno

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rozumiem.
I nie ma żadnego zaczerwienienia krocza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth pisze:
Rozumiem.
I nie ma żadnego zaczerwienienia krocza?

raczej nie zauważyłam żadnych zmian
podmywana jest wodą po każdej zmieni pieluszki stsujemy krem więc chyba jest ok
udam się z nią jeszcze najpierw może do pediatry niech ją zobaczy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

onanizm dzieciecy nie jest niczym zlym <doroslych rowniez>...od tego sie nie odzwyczaja...akceptuje sie i tyle..samo minie z czasem :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj chyba z czasem nie mija :roll: Onanizacja jest to między innymi objaw zdenerwowania i chęć wyładowania napięcia ogólnego,wystarczy u dziecka niewielki stres, więc w pewnym momencie wpada sie w rutynę i może tak być nawet do wieku dojrzewania :wink: No w sumie racja może minąć w okresie dojrzewania :wink:

Ale dziewczyny mają racje nie odzwyczajaj, bo to jest nie groźne i jest normalne :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

onanizm moze pojawic sie juz ok. 1-2 r. ż. i w tym wieku czesciej dotyczy chłopcow niz dziewczynek, stad moje pytania, jakie postawiłam na poczatku.
onanizmu niemowlecego nie mozna porównywać do onanizmu nastolatków. we wczesnym wieku ma on zupełnie inne uwarunkowania.

rzeczywiscie moze, ale nie musi sie ono sie utrwalic i byc lekarstwem na stresy w okresie wczesnego dzieciństwa. tak jak dziewczyny pisza moze słuzyc rozładowaniu napiecia, pocieszaniu sie przez dziecko, potem zwracaniu na siebie uwagi. ale dzieje sie tak w sytuacji domowej sczególnie dla dziecka niekorzystnej, stresującej....

tak naprawde onanizowanie sie dziecka w tym wieku jest zazwyczaj powazniejszym problemem dla rodziców. oni postrzegaja masturbacje jako cos niedozwolonego, zagrazajacego etc. z tego powodu jedynym zachowaniem, które zaleca sie rodzicom jest dyskretne odwrócenie uwagi dziecka od czynnosci jakie wykonuje. jesli dzieje sie tak w czasie zasypiania, trzeba zmienic cos w całym rytuale. sprobuj dawac mniejsza maskoteke albo nie podawc jej w ogóle, układaj dziecko na pleckach itd. jest spora szansa, ze dziecko zaakceptujenowy sposób zasypiania, a ty bedziesz miec mozliwosc sprawdzenia, czy rzeczywiscie dazy do stymulacji narzadów płciowych, np. w innych okolicznosciach.

jednak zdaniem wiekszosci specjalistów onanizm dziecięcy, nie wymaga żadnej interwencji. po prostu dziecko w pewnym momencie odkrywa, że drażnienie narządów płciowych jest przyjemne i przynosi ukojenie. zwłaszcza, kiedy jest zmęczone i z tego zmęczenia nie może zasnąć. w ciągu dnia bystra i ciekawa świata córeczka jest pochłonięta innymi zajęciami. moze byc tez tak, ze to własnie nadmiar bodzcow w ciagu dnia wywołuje chec ukojenia. zwracanie dziecku uwagi, ze tak nie wolno, moze tylko rozbudzic problem

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Onanizacja jest to między innymi objaw zdenerwowania i chęć wyładowania napięcia ogólnego
onanizacja to jakis potoczny slang mlodziezowy..onanizm... masturbacja ...rzadko sie utrwala ...w okresie dojrzewania pojawia sie juz w zupelnie innym celu niz u maluchow :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

_Lilith_ pisze:
Cytuj:
Onanizacja jest to między innymi objaw zdenerwowania i chęć wyładowania napięcia ogólnego
onanizacja to jakis potoczny slang mlodziezowy..onanizm... masturbacja ...rzadko sie utrwala ...w okresie dojrzewania pojawia sie juz w zupelnie innym celu niz u maluchow :wink:

Lilith
Chciałabym tylko zauważyć, że jesli istnieje słowo onanizować to odmiana tego słowa powinna brzmieć od onanizmu onanizmować więc jednak pomimo tego, że w słowniku nie istnieje słowo onanizacja trzeba to jakoś odmienić :wink:

Cytuj:
Kto może się onanizować?
Szanowni Państwo,

Jeszcze jedno pytanie. Czy zważywszy, że Onan był mężczyzną, kobieta może się onanizować? Czy w odniesieniu do kobiet lepiej byłoby użyć czasownika masturbować się?

Z powazaniem,
Jacek Lewinson
Z definicji słownikowych nie wynika, aby onanizować się mogli tylko mężczyźni, co więcej - w Korpusie Języka Polskiego mamy przykłady na użycie tego czasownika w rodzaju żeńskim.
Z tego, że pierwszym mecenasem poetów i artystów był Caius Cilnius Maecenas, żyjący w I w. pne., też nie wynika, aby mecenasem dziś nie mogła być kobieta.
Znaczenie realne często odrywa się od etymologicznego.
— Mirosław

No i tak jakoś mi sie odmieniło pomimo tego,że nie jestem małolatą i nie uzywam slangu :lol: [/i]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja mam ten sam problem ( jesli mozna to nazwac problemem) moja roczna córka sie onanizuje. robilam badania i bylam u lekarza. pediatra powiedzial ze niektore dzieci tak maja i ze mam wlasnie odwracac uwage bo tam jest wszystko wporzadku, ale gdyby to bylo takie latwe... zauwazylam ze robi to kiedy ja np jej czegos zabraniam albo sie poprostu nudzi, gdy zaczyna to robic bo ona siedzi podkula noge i jak my to z mezem nazywamy " jedzie" to jak zaczynam robic cos co zawsze ja interesuje itp chcac odwrocic uwage nie reaguje, jesli juz to zrobi to podejdzie chwyci zabawke czy co tam ja zainteresowalo i chwile pozniej znowu zaczyna i tak w kolo macieja w sumie az nie skonczy. ja wiem ze to niby nic zlego ale dziwnie sie czuje jak moja malutka corka zaczyna sobie robic dobrze... moze jak stanie na nogi i zacznie chodzic to nie bedzie to az tak czeste bo obecnie to codziennie to robi

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]