Dzisiaj jest czw paź 18, 2018 2:12 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sob paź 11, 2008 9:51 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 9:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
:lol: :lol: obawiam się, że może podobnie reagować na dr W, tylko z innych względów :lol:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob paź 11, 2008 9:57 am 

Rejestracja: pt mar 02, 2007 1:51 pm
Posty: 7954
Mam rozumieć, że jest przystojny :?: :wink:

W każdym razie Pani z recepcji byla bardzo mila, powiedziala że wizyta u niego trwa godzinę :D No ale też odpowiednio kosztuje :wink:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob paź 11, 2008 10:00 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 9:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
:bbb:

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt paź 14, 2008 8:53 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt gru 26, 2006 8:37 pm
Posty: 5306
Lokalizacja: Szczecin
Witam, mój synek ma 8,5 miesiąca, proszę o interpretację jego wyniku krwi, na wyniku podane są normy dla dorosłych więc ich nie pisałam:

WBC 7.5 10^3/mm^3
RBC 4.51 10^6/mm^3
HGB 12 g/dl
HCT 37.6 %
PLT 287 10^3/mm^3
MCV 83.5 μm^3
MCH 26.6 pg
MCHC 31.9 g/dl
RDW 11.8 %
MPV 7.2 μm^3
PDW 19.2 %
PCT 0.2
LYMF 65.5 %
LYMF 4.9
MON 5.4 %
MON 0.4
EOS 3.4 %
EOS 0.3
NEU 24.4 %
NEU 1.8
BAS 1.3 %
BAS 0.1

wapń całkowity 10.60 mg/dl
żelazo 93.1 ug/dl
sód 135.2 mmol/l
potas 4.72 mmol/l

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt paź 17, 2008 12:32 am 
Expert

Rejestracja: wt gru 05, 2006 3:58 pm
Posty: 2631
Lokalizacja: Pruszków
Wszystko ok, jedynie wapn na gornej granicy normy - byc moze zbyt duza dawka wit D, ale aby to ocenic trzeba zrobic wydalanie wapnia z moczem , oraz fosfor w moczu i we krwi.

_________________
Jako pierwsza pod sercem Cię noszę
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę
Jestem przy Tobie od pierwszego grama
Ty moje dziecko,a ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt paź 17, 2008 8:17 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt gru 26, 2006 8:37 pm
Posty: 5306
Lokalizacja: Szczecin
Dzięki, wapnia faktycznie ma dużo i miała już wcześniej, wit. D ma już dawno odstawioną właśnie na ten wapń i minimalne ciemiączko.

_________________
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt paź 21, 2008 7:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lis 14, 2007 1:30 pm
Posty: 1682
witam, zrobiłam badanie moczu synka, ma 6 miesięcy,podejrzewaliśmy ZUM i wyniki są takie:
SG 1.025
pH5
LEU neg
NIT neg
ERY neg
PRO neg
GLU neg
ASC 40mg/dl
KET neg
UBG norm
BIL neg
nabłonki wielokatne pojedyńcze
Leukocyty 2-4 wpwśluz nieliczne
bakterie nieliczne
kolor żółty zupełny
dodam,że najpierw miał spuchniętego siusiaka, potem raz żóltawą wydzielinę na pampersie ale po smarowaniu rivanolem zeszło. Proszę poradźcie czy to może być ZUM? Gorączki na razie nie ma, kupki częstsze i innych objawów brak

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt paź 21, 2008 8:04 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 04, 2007 1:28 pm
Posty: 591
Lokalizacja: wielkopolska
Hej kobietki
Mam wyniki badań wszystki w normie oprócz: (obok podaję normy dla niemowlaków, które otrzymałam z labolatorium w którym robiłam badania)
MCH 26,7 pg 1,3 - 2,0 fmol
MCHC 34,6 g/dl 17 - 20 mmol/l
płytki krwi 164 G/l 227 - 520 G/l
limfocyty 9,60 /nl 20 - 70 %

Nie wiem jak mam to interpretować bo jednostki są różne ech
Może ktoś pomoże :(

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt paź 21, 2008 9:14 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 9:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
smoczyca podaj całość wyników. Najlepiej się je wtedy interpretuje.

aiwa badanie OK. Nie ma ZUMu.
Tylko nie mam bladego pojęcia, jaka jest norma dla kwasu ascorbinowego wydalanego z moczem. Ale że się z moczem wydala, to normalne.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt paź 21, 2008 9:22 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 04, 2007 1:28 pm
Posty: 591
Lokalizacja: wielkopolska
OKI podaję wyniki :)

krew
WBC 14 G/l
RBC 4,23T/l
HGB 11,3 g/dl
HCT 32,7 %
MCV 77,3 fl
MCH 26,7 pg
MCHC 34,6 g/dl
PLT 164 G/l
LYMPH 68,3 %
MXD 0.0%
NEUTR 0,0%
LYMPH 9,6 /nl
RDW-CV 13,3%
PDW 10,80 fl
MPV 9,10 fl
P-LCR 21,10 %



Mocz
barwa słomkowa
ciężar 1,010 kg/l
urobilinogen 0,2 EU/dl
leukocyty 0-1
ph 5,0

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt paź 21, 2008 11:08 pm 
Expert

Rejestracja: wt gru 05, 2006 3:58 pm
Posty: 2631
Lokalizacja: Pruszków
Smoczyca - chyba cos zle wpisalas - Limf 68% a gdzie reszta rozmazu? Mix i neut nie moga byc zero - bo razem musi byc 100%. Ale liczba limfocytow ok - po prostu ktos zle wydrukowal jednostki. Hemoglobina, hematokryt i cechy krwinki(wielkosc, zawartosc hemoglobiny itp) sa na dolnej granicy normy - poniewaz Twoje dziecko ma juz prawie 7 miesiecy jest troszke narazone na anemie - w tym wieku to norma - nie kwalifikuje sie toto do leczenia tylko do podawania dozwolonych zgodnie ze schematem warzyw z duza zawartoscia zelaza i codziennego podawania miesa (10-15g) do zupki w obiadku.

Aiwa - badanie jest ok, nieliczne bakterie moga byc spod napletka nie dosc dokladnie umytego co sie czesto zdarza. ASC w moczu czyli kwas askorbinowy nie ma wartosci diagnostycznej tak naprawde dlatego rzadko ktore lab go oznacza - kazdy naddatek witaminy C ktory nie jest potrzebny zostanie wydalony ta droga i wtedy zwieksza sie kwasnosc moczu co samo w sobie ma pozytywne dzialanie bo w kwasnym srodowisku bakterie sie nie namnazaja. Jedynie moze troche zafalszowac tj. zanizyc ilosc leukocytow, ketonow w moczu.

_________________
Jako pierwsza pod sercem Cię noszę
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę
Jestem przy Tobie od pierwszego grama
Ty moje dziecko,a ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr paź 22, 2008 6:39 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lis 14, 2007 1:30 pm
Posty: 1682
dzięki za odpowiedź

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr paź 22, 2008 7:52 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 04, 2007 1:28 pm
Posty: 591
Lokalizacja: wielkopolska
Anka 1979
Poważnie na wydruku mam LYMPH 68%
neutro i mxd 0 %

Nie wiem sama co o tym myśleć.

A płytki? Nie są za niskie?

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr paź 22, 2008 11:43 am 
Expert

Rejestracja: wt gru 05, 2006 3:58 pm
Posty: 2631
Lokalizacja: Pruszków
Smoczyca - no to chyba musieli sie pomylic w lab - niemozliwe toto, jesli limf jest 68% to jest ok, ale MUSI byc cos jeszcze do tych 100% :D Płytek nie za malo, w dolnych granicach ale ok (spokojnie moze byc od 150 tys, dla noworodkow nawet 100tys.).

_________________
Jako pierwsza pod sercem Cię noszę
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę
Jestem przy Tobie od pierwszego grama
Ty moje dziecko,a ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr paź 22, 2008 12:44 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 04, 2007 1:28 pm
Posty: 591
Lokalizacja: wielkopolska
ufffff
Jestem po wizycie u doktorka.
wyniki ok, są rzeczywiście zaniżone, ale stwierdził, ze is OK :)
Normalnie kamień z serca.
Dziękuję Ci Aniu1979 :D
Całuję mocno :cmo:

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw paź 30, 2008 9:41 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 7:22 pm
Posty: 4363
Dobry wieczor
Moze mi ktos odpowiedziec na pytanie z czym sie wiaze albo czego wynikiem jest wysokie ph w moczu i niski ciezar wlasciwy??
Robilismy corce badania wygladaja tak
barwa- slomkowa
ciezar wlasciwy 1,003 g/cm3 (norma 1,010-1,025)
ph 8 (norma 5,0-6,5)
kwas askorbinowy 40mg/dl normy niestety nie ma :ysz:
glukoza, ciala ketonowe, bilirubina, krew, urobilinogen,azotyny-nieobecne
leukocyty-slad

OCENA MIKROSKOPOWA OSADU
nablonki plaskie pojedyncze
leukocyty 0-3
bakterienieliczne

Czekamy na posiew, poki co pediatra zwiekszyla podawanie witC 2x10 kropelek z zelazem(mamy mala anemie)
Zastanawia mnie to ph- wszedzie gdzie czytalam wiaza to przedawkowaniem witD (podajemy raz dziennie jedna kropelke) albo nic nie pisza , tak samo jak niski ciezar wlasciwy z choroba nerek :roll:
Sam ciezar wlasciwy jakos mniej mnie niepokoi zwlaszcza ze dieta corki jest przeciez plynna- dopiero dwa dni wprowadzam jej stale pokarmy.
Nie wiem co o tym myslec i wkrecam sobie rozne rzeczy;) help me :roll:

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw paź 30, 2008 9:59 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 9:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
Na temat kwasu askorbinowego wyżej pisała Anka1979 w odpowiedzi dla Aiwa.
Ciężar właściwy oczywiście zmienia się w zalezności od ilości przyjmowanych płynów.
PH nie jest OK, bo w zasadowym środowisku chętnie namnażają się bakterie. Ale dziwi bardzo fakt, że kwas ascorbinowy obecny w moczu, a odczyn zasadowy :roll: Nie mam pojęcia, ile powinno być, żeby mocz zakwasić. Może to za mało.
Dziecię dostaje suplement wit C?
Nielicznymi bakteriami w ogóle bym się nie przejmowała, bo to zapewne zanieczyszczenie próbki. Jak pobierałaś mocz? Do woreczka czy pojemnika?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw paź 30, 2008 10:35 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 7:22 pm
Posty: 4363
Xezbeth Dzieki za odp.
Pobieralam do tego nieszczesnego woreczka( Kinga ma 6,5 miesiaca wiec inaczej ciezko by bylo) zreszta powtarzalismy to badanie bo pierwszy raz wyszlo duzo leukocytow(10-15) ale najprawdopodobniej niedokladnie umylam jej siusiadlo bo drugim razem juz ok. Wlasnie dziwi mnie ten odczyn, zwlaszcza ze witC daje jej juz jakies 4 miesiace( wczeniej miala przypisane zeby lepiej przyswajala zelazo z pokarmu) dawalam jej do tej pory 1x8 kropelek JuvitC a teraz odkad dostala zelazo w kropelkach mialam jej dawac 2x5 kropelek, a dzisiaj pediatra zwiekszyla( po tym wyniku) do 2x10 kropelek. Wydaje mi sie ze to zaleczanie objawow bez szukania przyczyny ale moze wyolbrzymiam.Czekamy na posiew bedzie pewnie poczatkiem tygodnia ale to tak dlluugo:)

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw paź 30, 2008 11:03 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 9:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
Być może jest coś, co powoduje obniżenie PH MIMO podawania wit C...
Może któraś mądra głowa wpadnie na jakiś pomysł.

To znaczy... hmm... obecność bakterii w moczu na pewno może obniżać PH. Ale kurcze, mało ich w tej analizie. Faktycznie posiew może coś w tej sytuacji powiedzieć.
A poprzednio wyszły bakterie w ogólnym?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw paź 30, 2008 11:40 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 23, 2007 7:22 pm
Posty: 4363
Xezbeth w tym poprzednim tez chyba nieliczne :? ( to bylo dzien przed tym o ktorym teraz rozmawiamy) nie pamietam a nie mam go bo zostal w przychodni ale zwrocilismy uwage na leukocyty tylko wiec pewnie nie bylo ich wiele,tak naprawde to zmienila sie tylko liczba leukocytow-pomoglo dokladne umycie :)
Dziwnie to troche wyglada nie pozostaje mi nic innego jak czekac na posiew-mam nadzieje ze zadne badziewie nie rosnie :? Podam jej kilka dni wiecej tej witaminy i powtorze analize i zobaczymy czy sie cos zmienilo.
Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies