Dzisiaj jest czw paź 18, 2018 5:44 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czw lut 12, 2009 2:22 pm 

Rejestracja: ndz mar 02, 2008 2:21 pm
Posty: 29
Lokalizacja: Poznań
Właśnie, ciężko mi to ocenić, ale wydaje mi się, że pije (je) dość dużo


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn lut 23, 2009 4:39 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz wrz 23, 2007 3:13 pm
Posty: 660
Lokalizacja: woj. podkarpackie
Witam
Bardzo proszę o interpretacje wyników badania krwi mojego 8,5 mies. synka. Kilka jednostek jest poza normą , jednak najbardziej martwi mnie
wynik PLT 111 10^3/ul
NEUT 18,7%
LYMPH 72,1%
i rozmaz LIMFOCYTY 79%
:(

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lut 24, 2009 9:21 pm 

Rejestracja: ndz mar 02, 2008 2:21 pm
Posty: 29
Lokalizacja: Poznań
Zrobiłam kontrolne badanie moczu- i tym razem ciężar właściwy wynosi 1.003 a ph 7, poza tym wszystko dobrze. Jak myślicie, czy powinnam nadal niepokoić się tym ciężarem? Ach, i karmię wyłacznie piersią (córka ma 4 miesiące). Czy ciężar ma coś wspólneego z tym, że ona nie dostaje jeszcze pokarmów innych poza mlekiem?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn mar 16, 2009 8:44 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt gru 11, 2007 7:57 am
Posty: 216
Lokalizacja: Elbląg
Proszę o interpretację.
Ola za tydzień skończy roczek.

morfologia:
Leukocyty 9,70 tys/ul
Erytrocyty 4,47 mln/ul
Hemoglobina 12,10 g/gl
Hematukryt 34,3 %
MCV 76,7 fl
MCH 27,1 pg
MCHC 35,3 g/dl
Płytki krwi 171 tys/ul
RDW-SD 33,5 fl
RDW-CV 12,3 %
PDW 10,9 fl
MPV 10 fl
P-LCR 24,6 %
PCT 0,17 %

Neurocyty 1,68 tys/ul
Limfocyty 7,02 tys/ul
Monocyty 0,71 tys/ul
Eozynocyty 0,24 tys/ul
Bazocyty 0,05 tys/ul
Neurocyty 17,3 %
Limfocyty 72,4 %
Monocyty 7,3 %
Eozynocyty 2,5 %
Bazocyty 0,5 %

rozmaz - manualnie
Granulocyty segmentowane 19 %
Limfocyty 74 %
Monocyty 7 %

Mocz:
przejrzystość przejrzysty
kolor jasna słomka
glukoza -
bilirubina -
ketony -
pH 7,5
ciężar właściwy 1.007
białko -
urobilinogen -
leukocyty -
erytrocyty -
azotyny -
osad moczu -
nabłonki płaskie pojedyncze
leukocyty 0-2

_________________
Córeczka Oleńka
Obrazek

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt kwie 03, 2009 9:30 pm 

Rejestracja: pn lut 25, 2008 5:05 pm
Posty: 2094
Lokalizacja: Śląsk
proszę o interpretację morfologii mojego 3 miesięcznego synka.

WBC 7,6 x10^3/uL
LYMPH 5,7 x10^3/uL
MID 0,5 x10^3/uL
GRAN 1,4 x10^3/uL
LYMP 74%
MID 7,0%
GRAN 19%

HGB 11,5 g/dL

RBC 3.85 X 10^6/uL
HCT 30,8%
MCV 80,2 fL
MCH 29,8 pg
MCHC 37,3 g/dL
RDW-CV 12,7%
RDW-SD 37,5 fL

PLT 268 x 10,3^/uL
MPV 8,4 fL
PDW 15,7
PCT 0,225%


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt cze 30, 2009 4:10 pm 

Rejestracja: wt maja 26, 2009 9:43 am
Posty: 128
Witam. bylam dzisiaj z corka na badaniu moczu jakims paskowym, ze wyniki mialam od reki, ale jej lekarki dzisiaj nie ma, a ze wyjechalam do mamy na kilka dni to do lekarki dopiero w poniedzialek pojde. Moze Wy mi pomozecie w interpretacji. Dodam, że mala skarzyla sie na bol popcii i dostala jakis syrop przeciwzapalny i masc przeciwgrzybicza. Teraz juz na bol sie nie skarzy.

GLU negative
BIL negative
KET negative
SG 1.010
BDL negative
pH 7.5
PRO negative
URO 3.2 umol/l
NIT negative
LEU* 1+

z gory dziekuje za pomoc

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lip 17, 2009 12:30 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt paź 14, 2008 3:19 pm
Posty: 4
moja córka ma 5,5 miesiąca

morfologia:
erytrocyty 4,08
hemoglobina 11,7
hematokryt 34,2%
mcv 83,8
mch 28,7
mchc 34,2
leukocyty 11,2
płytki krwi 489


lekarz kazał jej podawać 2x dziennie ferm... lel... s... (nie mogę rozczytać z recepty)
oraz 1x dziennie wit b6, kwas fliowy i celion.

Mała jest na nutramigenie 2 i zjada już zupki warzywne.

Czy nie za dużo tych witamin??
patrzyłam na podane normy i jej wyniki mieszczą się w nich...


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw lip 30, 2009 3:38 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 26, 2007 9:17 pm
Posty: 68
Lokalizacja: Warszawa
Witam,
bardzo proszę o konsultację w sprawie wyników badań mojego synka.
Tydzień temu w środe miał wysoką gorączkę ( 39 stopni ) po podaniu nurofenu temp spadła. Oglądał go lekarz w badaniu przedmiotowym niczego nie stwierdził. W czwartek i piątek wzystko było dobrze. W piątek został ponownie zbadany i dostał szczepionkę Priorix. W sobotę i w niedzielę miał cały czas 39 stopni. W poniedziałek znowu byłam u lekarza, został zbadany i lekarz znowu niczego nie stwierdził ( gardło czyste, uszy ok, oskrzela i płuca też) Zlecił badania moczu i krwi. W ogólnym badaniu moczu nic nie było, a krew ( badanie było we wtorek rano):
CRP 51,7 mg/l
Ob po godzinie 60 mm/1 h
WBC 6,9 w 1ul
limfocyty 64,5 %
mxd 13,6 %
neutrofile 21,9 %
RBc 4,76 w 1ul
Hgb 10,5 g/dl
hct 32,9 5
mcv 61,9 fl
mch 22,1 g/dl
rdw-cv 16,4 5
plt płytki krwi w tysiącach 253,0 w 1ul
mpv 11,5 fl
p-lcr 35,9 5

rozmaz mikroskopowy
pałeczki 0
neutrofile segmenty 22 %
eozynofile kwasochłonne 1 %
limfocyty 63 %
monocyty 14 %

Lekarz który obejrzał te wyniki powiedział że jest bardzo źle. Że synek ma jakąś bakterię zlecił antybiotyk zinat.
Byłam bardzo zdziwiona tym bardziej że od wtorku synek nie ma już gorączki, wczoraj miał 36,6. Lekarz który zlecił antybiotyk powiedział że nie wie co mu jest bo badanie przedmiotowe niczego nie wykrywa.
Poszłam więc do jeszcze innego lekarza. Tym razem stwierdził że to infekcja wirusowa żeby nie podawać mu tego antybiotyku bo mały nie gorączkuje, a przy bakterii miałby wyskoką gorączke. Po zatym limfocyty wskazują że to jest infekcja wirusowa.

Nie wiem już kto ma rację. Bardzo proszę o konsultację.
Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Aga

_________________
aga


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr wrz 02, 2009 9:53 am 

Rejestracja: śr wrz 02, 2009 9:45 am
Posty: 1470
Lokalizacja: Białystok
bardzo prosze o interpretacje wynikow dla mojej corki 17 miesiecy

WBC 6.2
RBC 4.0
HGB 10.9
HCT 32.3
PLT 242
PCT .189
MCV 81
MCH 27.3
MCHC 33.8
RDW 14.0
MPV 7.8
PDW 12.3

POZIOM ŻELAZA 120

WZÓR KRWINEK BIAŁYCH
pałeczkowate 0%
podzielone 9%
kwasochłonne 2%
zasadochłonne 0%
limfocyty 87%
monocyty 2%

Najbardziej się zastanawiam czy te limfocyty są nie za wysokie.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob wrz 12, 2009 12:17 am 
Expert

Rejestracja: wt gru 05, 2006 3:58 pm
Posty: 2631
Lokalizacja: Pruszków
Grzybek - Dosc niskie leukocyty - biale krwinki a odrobine wysokie te limfocyty (ale w tym wieku tak bywa) - moze corka przeszla ostatnio infekcje wirusowa? Troche niska hemoglobina ale tez nic strasznego - zelazo w normie, moze trzeba wzbogacic troche diete w witaminy z grupy B, kwas foliowy...

_________________
Jako pierwsza pod sercem Cię noszę
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę
Jestem przy Tobie od pierwszego grama
Ty moje dziecko,a ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw paź 29, 2009 9:52 pm 

Rejestracja: pn lis 26, 2007 10:14 am
Posty: 218
Lokalizacja: Poznań
co moze oznaczac wynik:
IgE KU/L 78,4 u rocznego dziecka?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob paź 31, 2009 12:05 am 
Expert

Rejestracja: wt gru 05, 2006 3:58 pm
Posty: 2631
Lokalizacja: Pruszków
sklonnosc do alergii

_________________
Jako pierwsza pod sercem Cię noszę
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę
Jestem przy Tobie od pierwszego grama
Ty moje dziecko,a ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lis 23, 2009 1:37 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 01, 2006 10:01 pm
Posty: 485
Lokalizacja: Skarżysko-Kam
U mojego 2,5 rocznego synka płytki krwi wynoszą 457 tyś/ul, chyba trochę za dużo?Co to może oznaczac?
I w kale kolejny raz zaznaczono,że znajdują się dośc liczne ziarna skrobi.To znaczy ,że jej nie trawi?

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: ndz lip 11, 2010 1:23 pm 
.
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob cze 14, 2008 8:11 pm
Posty: 2859
crp dla dzieci ma normę do 25

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt wrz 24, 2010 6:44 pm 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 2:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
mamcia21 pisze:
crp dla dzieci ma normę do 25


chyba do 6 mg/l :wink: powyżej oznacza infekcje.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lis 29, 2010 9:50 pm 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Rejestracja: ndz lut 25, 2007 7:16 pm
Posty: 3159
bylam dzisiaj u lekarza z wynikami corki,ale bylam sama i lekarka powiedzala mi ze bez obejrzenia dziecka nic nie powie, a Nataka ma zle wyniki

ciezar moczu - 1,010

leukocyty 8-12

ph 6,5

PLC - 418

LYMPH% 60,7

RDW-S 35,7

co to moze oznaczac ?

dodam,ze mala ma since pod oczami i baaardzo duzo pije


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn lis 29, 2010 11:07 pm 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 2:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
miała badany poziom cukru i żelaza z krwi?

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt lis 30, 2010 10:42 am 
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Rejestracja: ndz lut 25, 2007 7:16 pm
Posty: 3159
musze sprawdzic w domu , na pewno krew tez miala badana

jutro idziemy na posiew moczu


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr mar 16, 2011 2:44 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 31, 2007 12:08 pm
Posty: 5422
wynik mojej 8-latki
z prawej strony normy laboratorium, które badało krew.

WBC 4,3 -> 5,2-12,4
RBC 5,08 -> 4,2-5,4
HGB 13,5 -> 12,0-16,0
HCT 40,6 -> 37,0-47,0
MCV 80,0 -> 81,0-99,0
MCH 26 -> 27,0-31,0
MCHC 33,2 -> 33,0-37,0
RDW 10,4 -> 11,0-15,0

OB 10/20

Proszę o pomoc, niektóre parametry nie mieszczą się w normach, a ja się nie znam, chwilowo nie mam też możliwości konsultacji z lekarzem.
Córka jest bardzo blada, ma ciemnoszare sińce pod oczami..ostatnio wygląda dużo gorzej. Je dużo i wszystko. Czy to może być anemia?

_________________
Magdalenka 23.11.2002 r.
Wiktoria 26.06.2008 r.
[*] Mateuszek 14.10.2011
Jakub Jacek 14.08.2013 r.
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr mar 16, 2011 8:43 pm 

Rejestracja: czw kwie 24, 2008 8:37 pm
Posty: 19327
A robilas jej badania moczu?
Anemii nie ma.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies