Dzisiaj jest wt gru 11, 2018 1:03 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: wt paź 23, 2007 9:06 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 8:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
Hemoglobina (HGB):

1. noworodek: 20 g%
2. na przełomie 2-3 m-ca życia: 10 g%
3. 3-12 m-cy: 11,5-11,8 g%
4. po 12 m-cu: 13 g%

Erytrocyty (RBC):

1. noworodek: 5-6 mln/mm3
2. 2-6 m-cy: 3-4,5 mln/mm3
3. powyżej 6 m-cy: ok. 4mln/mm3

Hematokryt (HCT):

1. noworodek: 50-70%
2. niemowlęta: 30-40%
3. starsze dzieci: 35-45%

Leukocyty (WBC): (rozmaz)

granulocyty zasadochłonne (bazofile):

1. noworodek: 0-1
2. do 12 m-ca: 0-1
3. 2-6 rż: 0-1
4. 7-12 rż: 0-1

granulocyty kwasochłonne (eozynofile):

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 1-5
3. 2-6 rż: 1-5
4. 7-12 rż: 1-5

granulocyty obojętnochłonne (neutrofile):

1. noworodek: 50-85
2. do 12 m-ca: 30-50
3. 2-6 rż: 36-55
4. 7-12 rż: 40-60

limfocyty:

1. noworodek: 15-45
2. do 12 m-ca: 45-65
3. 2-6 rż: 40-60
4. 7-12 rż: 36-55

monocyty:

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 2-7
3. 2-6 rż: 2-7
4. 7-12 rż: 1-6

Płytki krwi (PLT)

150-400 tys/mm3



I jeszcze z innego zrodla, normy dla dzieci, raczej takich powyzej 1-2 roku zycia.

RBC 3,5-5,4
HGB 10-15
HCT 30-40
MCV 70-110
MCH 24-30
MCHC 33-36,5
RDW 11,5-14,5
PLT 150-300



WBC 6-15,5
NEUT 30-50%
LIMF 20-61%
EOZ 1-5%
BAZO 0-1%
RBC 3,7-5,2
HGB 10,6-14,8
HCT 32,5-41
MCV 72-89
MCH 24,0-31,0
MCHC 33,0-36,6
RDW SD i RDW CV 11,5-14,5% ale okresla sie je tylko gdy MCV jest poniżej dolnej granicy normy
PLT 140-440
P-LCR 13-43%




ciężar właściwy moczu

Wartość ta powinna wynosić od 1,016 do 1,022 kg/l. Ciężar właściwy moczu nie powinien nigdy zbliżać się do wartości ciężaru wody, czyli 1,000 kg/l, gdyż świadczyć to może o utracie bardzo ważnej funkcji nerki, jaką jest zagęszczanie moczu. Często jest to pierwszy objaw sugerujący rozpoczynającą się niewydolność nerek - ciężką chorobę tego narządu.


barwa moczu

Barwnik zwany urochromem barwi prawidłowy mocz na kolor słomkowożółty. Intensywność tego koloru świadczyć może o stanie nawodnienia organizmu: po wypiciu dużej ilości płynów mocz staje się niemal bezbarwny, natomiast w stanach odwodnienia przybiera barwę intensywną, pomarańczowobrązową. Zabarwienie moczu zmienia się na skutek przedostania się do niego różnych barwników: np. po zjedzeniu buraków mocz staje się różowy, gdy zażywamy dużo witaminy B - mocz jest intensywnie żółty, gdy leczymy zakażenie dróg moczowych błękitem metylenowym, mocz przybiera barwę niebieskozielonkawą, w żółtaczce mocz jest zielonożółty, a czasem przybiera kolor ciemnej herbaty, wreszcie może stać się różowy lub purpurowoczerwony, jeżeli przedostanie się do niego krew, a ściśle rzecz biorąc, czerwony barwnik krwi, czyli hemoglobina. Już 0,5 ml krwi dodane do 1 litra moczu spowoduje zmianę barwy moczu zauważalną bez trudu dla oka. Pracownia analityczna, w której wykonywane jest badanie, wyszczególnia jedynie obecność dwóch barwników: urobilinogenu oraz bilirubiny.


przejrzystość moczu

Prawidłowo świeżo oddany mocz jest zwykle przejrzysty i klarowny. W miarę stania mętnieje. Mocz od początku mętny występuje w ropnych zapaleniach dróg moczowych i niektórych postaciach kamicy nerkowej.


odczyn moczu

Prawidłowy mocz wykazuje odczyn lekko kwaśny, czyli jego pH jest równe 5,5. W zakażeniach dróg moczowych i w niektórych typach kamicy nerkowej jego odczyn może być obojętny, a nawet zasadowy i wtedy jednym z elementów leczenia zaleconym przez lekarza będzie zakwaszenie moczu. Najprostszym sposobem jest podawanie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C w małych dawkach.


białko

W moczu ludzi zdrowych wydalane są niewielkie ilości białka. Zwykle nie przekraczają one 100 mg na dobę. U tego samego człowieka stężenie białka w moczu, czyli tzw. białkomocz, w różnych porach dnia może być bardzo różne. Dlatego też dla uzyskania dokładnych danych o wielkości białkomoczu powinno się określać ilość białka w moczu dobowym. Jest to parametr szczególnie istotny, gdyż najczęściej jest następstwem chorób nerek lub też schorzeń dróg moczowych. Znaczne ilości białka tracimy w chorobach kłębuszków nerkowych, nieco mniejszy białkomocz może towarzyszyć kamicy nerkowej, zapaleniom dróg moczowych. Obecność białkomoczu można stwierdzić także u niektórych pacjentów z niewydolnością krążenia czy w czasie wysokiej gorączki w przebiegu chorób ogólnoustrojowych. Obecność białka w moczu zawsze wymaga wyjaśnienia i konsultacji lekarza, ale nie zawsze przesądza o rozpoznaniu choroby. Czasem bowiem, szczególnie u ludzi młodych, białkomocz może pojawiać się w stanie pełnego zdrowia po dużym wysiłku fizycznym, pod wpływem zimna lub po energicznym badaniu okolicy lędźwiowej, gdzie znajdują się nerki.


cukier

Gdy stężenie cukru w surowicy krwi przekracza 180 mg% przez dłuższy czas w ciągu doby, a tak dzieje się czasem u chorych z cukrzycą, można się spodziewać, że glukoza z krwi zacznie przedostawać się do moczu. Obecność więc cukromoczu informuje o tym, że cukrzyca jest nieprawidłowo leczona.


ciała ketonowe (aceton i kwas acetooctowy)

Związki te mogą być obecne w moczu osób niedożywionych, pozostających na diecie bogatotłuszczowej, w stanach gorączkowych, przy ciężkiej niewydolności nerek. Najczęściej jednak ciał ketonowych poszukuje się u osób chorych na cukrzycę, gdyż ich obecność świadczy pośrednio o tym, że choroba ta jest nieprawdłowo leczona. Wykonywanie co najmniej raz w miesiącu badania ogólnego moczu na obecność ketonów i cukru czy też prostszego domowego testu paskowego Ketostix jest obowiązkiem każdego chorego na cukrzycę.


bilirubina

Nie powinno się znajdować tego barwnika w moczu zdrowego człowieka. Stężenie całkowite bilirubiny w osoczu zdrowego człowieka wynosi 0,2-1,0 mg/100 ml. Podwyższony poziom tego barwnika w moczu świadczy o chorobie wątroby i dróg żółciowych, pomaga w różnicowaniu typów żółtaczek.


urobilinogen

Wydalany jest przez nerki z moczem w ilości ok. 4 mg na dobę. Zmiany w ilości wydalanego urobilinogenu są brane pod uwagę w różnicowaniu żółtaczek. Z moczem wydalamy jednorazowo zwykle bardzo małe ilości tego barwnika - ok. 0,1 mg.
Badanie osadu moczu


nabłonki

Są to złuszczone komórki nabłonka płaskiego lub komórki nabłonkowe pochodzące z nerek i dróg moczowych, których obecność nie ma istotnego znaczenia rozpoznawczego.


krwinki białe, czyli leukocyty

Człowiek zdrowy wydala w moczu w ciągu doby od 1,5 do 4 milionów leukocytów, co przy rutynowym badaniu osadu moczu odpowiada obecności 1-5 leukocytów w polu widzenia pod mikroskopem. Stwierdzenie w polu widzenia 10 i więcej leukocytów przemawia za istnieniem leukocyturii, tj. zwiększonego wydalania krwinek białych. Jest ono wynikiem przenikania krwinek białych do moczu w jakimkolwiek odcinku układu moczowego. Najczęstszą przyczyną są ostre i przewlekłe bakteryjne zakażenia układu moczowego. Po stwierdzeniu znacznej ilości leukocytów dla potwierdzenia istnienia zakażenia konieczne jest wykonanie posiewu moczu i wyhodowanie w pracowni bakteriologicznej bakterii odpowiedzialnej za zapalenie.


krwinki czerwone, czyli erytrocyty

Krwiomocz, podobnie jak białkomocz, jest bardzo częstym objawem chorób układu moczowego. W moczu ludzi zdrowych mogą być wydalane erytrocyty w liczbie nie przekraczającej 3 milionów na dobę, co odpowiada obecności 1-2 krwinek czerwonych w polu widzenia w badaniu ogólnym moczu. Źródłem krwinkomoczu (niewielka, niewidoczna dla oka utrata krwinek czerwonych) lub krwiomoczu może być uszkodzenie zarówno nerki, jak też każdego odcinka dróg moczowych. Najczęstszą, najbardziej popularną przyczyną jest kamica nerkowa, a szczególnie atak kolki nerkowej. Niekiedy jednak przyczyny krwiomoczu są bardziej skomplikowane. Nierzadko, aby dojść do rozpoznania, należy przeprowadzić szereg badań laboratoryjnych, radiologicznych, urologicznych, a nawet w szczególnych przypadkach wykonać biopsję nerki.


wałeczki

Tą dziwną nazwą określa się białkowe odlewy mikrofragmentów nerki. Są one niekorzystnymi elementami badania moczu, gdyż najczęściej świadczą o poważnej patologii nerek. W prawidłowym moczu może występować niewielka liczba wałeczków szklistych, zwłaszcza po wysiłku fizycznym. Podkreślić należy, że w moczu stojącym długo w naczyniu, gdy zmienia się jego odczyn z kwaśnego na zasadowy, dochodzi do rozpuszczania się wałeczków. Dlatego też należy poszukiwać ich w osadzie świeżo oddanego moczu.


składniki mineralne

W prawidłowym moczu kwaśnym mogą występować niewielkie ilości kryształów kwasu moczowego, moczanów wapnia i szczawianów wapnia. Zwiększona ich ilość w pojedynczej próbce moczu wymaga powtórnego badania i dalszej diagnostyki pod kontrolą lekarza.
Vademecum badania moczu


Nawet przy braku jakichkolwiek objawów ze strony układu moczowego i nerek, bez przewlekłych chorób, badanie ogólne moczu powinno się wykonywać co rok.
Aby badanie moczu było miarodajne i obiektywne, koniecznie trzeba wykonać je po całonocnej (co najmniej 5-godzinnej) przerwie w oddawaniu moczu.
Przed oddaniem moczu do badania warto unikać spożywania pokarmów, które zawierają barwniki, oraz leków zmieniających zabarwienie moczu.
Jeżeli chcemy uniknąć pomyłek w wyniku, nie czekajmy kilku godzin po oddaniu moczu z dostarczeniem go do laboratorium, zróbmy to możliwie szybko.
W dniu poprzedzającym badanie nie należy wykonywać ciężkich wysiłków fizycznych. Warto także unikać wysokobiałkowej diety.
Nie powinno się lekceważyć nagle pojawiających się nawet krótkotrwałych epizodów bezbólowego krwiomoczu i bezwzględnie skonsultować się w takich przypadkach z lekarzem.
Krwinki czerwone obecne w badaniu osadu moczu kobiet nie muszą pochodzić z dróg moczowych, ale z dróg rodnych, dlatego należy unikać wykonywania badania ogólnego moczu 2-3 dni przed spodziewaną miesiączką, jak też tuż po zakończeniu krwawienia


(dzięki uprzejmości mamyZuzi)

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt paź 23, 2007 1:58 pm 

Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:27 pm
Posty: 2823
Xezbeth :oops:
kazdej mamusi sie przyda a to najwazniejsze :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: śr gru 12, 2007 8:24 pm 

Rejestracja: pn gru 03, 2007 8:13 pm
Posty: 8
Lokalizacja: Slask
czy ktos moze mi podac normy badania krwi OB bo moj maly ma OB 44 pani doktor powiedziala ze ma stam zapalny i przepisala mu antybiotyk ale z tego co mi wiadomo to ma bardzo duze te OB jak na tylko stan zapalny???


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob sty 19, 2008 12:52 am 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 1:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
Badanie moczu ogólne skróty
GLU glukoza czyli cukier powinno być negatywne
BIL czyli bilirubina może być w niewielkich ilościach do 0,2mg/dl
KET ciała ketonowe powinno być negatywne
SG ciężar właściwy moczu norma 1,018-1,025 mg/ml
PRO białko negatywne
URO urobilinogen 0,2 E.U./ d L norm
pH 6,0
BLO krwinki czerwone negatywne
LEU krwinki białe negatywne
NIT oznacza obecność w moczu azotynów. Powstają one w razie zakażeń
niektórymi rodzajami bakterii. Wynik fałszywie dodatni może pojawić się, gdy
mocz jest długo przechowywany przed wykonaniem badania.

może się komuś przyda :wink:

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Post: czw lut 21, 2008 10:13 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sty 10, 2007 12:17 pm
Posty: 21
Witam - piszę poniewaz wczoraj odebrałam wynik ogólnego badania moczu i posiewu mojego 15 miesięcznego synka. Zaniepokoiłam się poniewaz odczyn moczu jest zasadowy i jeszcze wykryto bakterię streptococcus koagulazo ujemny 80x10/3. W kwietniu 2007 roku była z nim w szpitalu poniewaz miał Klebsielle oxytoca 5x10/5

Nie ma zadnych objawów wskazujących na zakazenie - (wczesniej płacz przy oddawaniu moczu) Dodam ze pobierałam mocz do woreczka jałowego. Czy wystarczy zakwaszac mocz wit. C i ile kropel ????

Czy powinnam się martwic - do lekarza zarejestrowana jestem na wtorek
proszę o pomoc w kwestii odpowiedzi ???? pozdrawiam Dorota


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 04, 2008 3:02 pm 
1 żółta kartka

Rejestracja: pt paź 26, 2007 3:33 pm
Posty: 4332
Witam!
mam wyniki badan krwi mojego 8tyg synka i troche marwria mnie plytki krwi, bo ma ich az 662....i teraz pytanie...co to sa te plytki krwi?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw kwie 10, 2008 2:04 pm 

Rejestracja: czw sty 18, 2007 3:19 pm
Posty: 3425
Morfologia krwi (wpisuje do 8 miesiaca dla niemowląt,bo moja córeczka miała badanie robione w 7 miesiącu)normy spisane z wyników szpitalnych

leukocyty 4-20 k/ul
granulocyty 45 - 70%
limfocyty 20 - 45%
monocyty 4.7 - 12.5%
granulocyty kwasochłonne 0,4 - 5,8 %
granulocyty zasadochłonne 0,1 - 1, 2%
erytrocyty we krwi 3,2 - 4,3M/uL
hemoglobina we krwi 10 -14 g / dl
hematokryt 32-39%
średnia objętość erytrocytów 80 - 97fL
średnia masa Hgb 26 - 32 pg
średnie stężenie Hgb 31 - 36 g/dl
wskażnik anizocytozy erytrocytów 11,5 - 14,5 %
płytki krwi 140 - 440 K/uL
średnia objętość płytek krwi 8 - 12 fL
płytkokryt 0,14 - 0,36%
wskaźnik dużych płytek krwi 14,3 - 44 %

glukoza 75 -103

Mam nadzieje,ze komuś to pomoże :D

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr kwie 23, 2008 4:00 pm 

Rejestracja: pn mar 05, 2007 12:25 pm
Posty: 134
Lokalizacja: Hannover
Dziewczyny moj synek ma zolty mocz,jak sie urodzil mial przezroczysty czy moze miec jakis stan zapalny czy cos??Trzeba lekarza poprosic o badanie moczu czy on powinien sam przeprowadzic badanie??

Z gory dziekuje za odpowiedz

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr kwie 23, 2008 4:58 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 8:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
Po kolorze niczego nie zgadniesz. Zbyt ciemny mocz może świadczyć o zbyt dużym ciężarze właściwym czyli o niedoborze płynów na przykład.
Nie wiem, jak jest tam, gdzie mieszkasz, bo z awataru wynika, że nie w PL... Badania moczu nie robi lekarz w każdym razie, tylko robi się je w laboratorium. W PL ze skierowaniem lub prywatnie...

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr kwie 23, 2008 5:17 pm 

Rejestracja: pn mar 05, 2007 12:25 pm
Posty: 134
Lokalizacja: Hannover
Dzieki:)

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr maja 14, 2008 3:43 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sty 18, 2007 9:53 am
Posty: 1424
Lokalizacja: krakow
mam pytanie odebrałam dzisiaj wyniki patryka i morfologi miesci sie jeszcze w normie na minimum ale jeszcze sie miesci
martwi mnie poziom żelaza patryk brał przez pół roku 2 razy dziennie zelazo dodatkowo no i na dzisiejszym wyniku pisze ze jego poziom zelaza to 6,0 to nie zamało czasami czy mi sie tylko wydaje


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr maja 14, 2008 4:22 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 8:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
6,0? czy może 60?? W jakich jednostkach??

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr maja 14, 2008 4:30 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sty 18, 2007 9:53 am
Posty: 1424
Lokalizacja: krakow
6,0 a jest w jednostkach umol/l

na wiyniku pisze ze normu to od 7,2do 17,9 czyli on ma zamało tak


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr maja 14, 2008 4:55 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 8:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
Nie jestem pewna, czy to norma dla dzieci :? Szaleństwo z tymi normami... Wszędzie podają inne. A jak wyglądał wynik wyjściowy? Wcześniej anemia była widoczna w morfologii?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr maja 14, 2008 5:10 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sty 18, 2007 9:53 am
Posty: 1424
Lokalizacja: krakow
a wiec tak w listopadzi taką miał mrfologie miał wtedy niecałe 3 miesiace
leukocyty-10,9 tys/ul
erytrocyty-3,79mln/ul
hemoglobina-10,9 g/dl
hematokryt-32,75%
mcv-86,3fl
płytki krwi520tys/ul

a to morfologia wczorajsza i patryk ma teraz 8 miesiecy
leukocyty 6,6 tys/ul
erytrovyty 4,7 mln/ul
hemoglobina11,5 g/dl
hematokryty35 %
mcv75 fl
płytki krwi320 tys/ul

no i zelazo miał teraz to jest 6,0
wydaje mi sie ze teraz gorszą ma tą morfologie pomimo tego ze od listopada dostawał codziennie zelozo


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr maja 14, 2008 10:23 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 8:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
Morfologię ma przyzwoitą. Nie porównuj wartości, bo inne normy są dla trzymiesięczniaka a inne dla starszego niemowlęcia.
Przy pierwszej morfologii żelaza nie robiliście?
Gdzieś tam napatoczyłam się na normę dla dzieci od 4. Więc albo jest trochę poniżej, albo w normie. Nawet jeśli poniżej, to przy tak przyzwoitej morfologii pewnie nie ma powodów do zmartwień.
Wybierasz się do lekarza z tymi wynikami?

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw maja 15, 2008 6:43 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sty 18, 2007 9:53 am
Posty: 1424
Lokalizacja: krakow
dziekuje ci za idpowiedz ide dzisiaj do lekarki z wynikami to zobaczymy co mi powie


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob maja 17, 2008 11:07 am 

Rejestracja: pt sty 05, 2007 6:40 pm
Posty: 6091
Lokalizacja: Kraśnik
a co to jest bialko crp?i jaka jest norma dla dzieci?

_________________
Oleńka 3240g,58 cm.
Nasze Aniołki 30.08.09 [*][*]
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob maja 17, 2008 11:15 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lip 18, 2006 6:46 pm
Posty: 11304
crp powyzej 5 swiadczy o infekcji w organizmie...wirusowej badz bakteryjnej....< norma dla doroslych..>

* Mężczyźni do 5,8 mg/l
* Kobiety do 4,0 mg/l
a dzieci... nie mam pojecia :roll:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: sob maja 17, 2008 12:15 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lut 02, 2007 8:40 pm
Posty: 17740
Lokalizacja: Warszawa
Każde laboratorium ma swoje jednostki i swoje normy... niestety...

edit
W tych jednostkach norma to 0-5 mg/I

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies