Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 2:05 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Sprawa wyglada tak: Jakis czas temu moj M. zauwazyl ze Patrycja cos dziwnie przelyka jedzonko tak jak by jej podchodzilo do przelyku i wracalo... widac ze bardzo sie przy tym meczyla.... czasami zaplakala tak jak by ja to bolalo... doszlo do tego ze kiedys weszlam do pokoju a ona lezala i nie mogla zlapac oddechu, dopiero jak wzielam ja do gory to zaplakala... zaczelam o tym czytac i wywnioskowalam ze to refluks zoladkowo-przelykowy.... moje obawy potweirdzila Pani doktor.
Przepisala Malej DEBRIDAT. Niestety nie powiedziala mi ile mam jej go podawac, wiec po dwoch tygodniach odstawilam ( nastapila poprawa), Teraz z powrotem dolegliowsci wrocily.... czy moge znow powrocic do podawania leku ?
Z gory dziekuje za odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nikamo - nie doradze ale jesli chodzi o refluks to nie stwierdza sie go tylko po obserwacji , moja Corka tez tak miala ze jej sie wracalo jak lezala na plasko , i nawet teraz robi sie jej cos takiego jak Ty opisujesz jakby jej sie coflo i nie moze zlapac oddechu do czego zdarzam my zrobilismy malej wsyztskie badania na refluks zoladkowo przelykowy i okazalo sie ze go niema , a w dalszym ciagu czasem sie dlawi nic nie jedzac i nic nie pijac
skonsultuj z lekarzem jesli chcesz podawac jakikolwiek lek!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mój maluch tez ma refluksa,i to 3-go stopnia,oczywiście potwierdzony badaniem.tez własnie bylo jak piszesz,czesto cos połykał,czasami ledwo łapał oddech,nie ulewał ale w buzi pojawiał się czasami serek.i baaardzo duzo płakał,miał podrażniony przełyk i śluzuwke,zalało mu też uszka i go bolały.od trzech tygodni dostaje leki(gasprid i cos jeszcze) ale jak mu mleka nie zageszczam to nawet kleik mu sie cofa...i nawet trudno mi powiedziedziec czy jest poprawa bo teraz z koleji ząbkjuje i jest bardzo rozdrazniony i placzliwy.te jego płacze ciągną sie od 2-go miesiaca...
ale lepiej jak najwczesniej zrob badania bo u mnie bylo juz troche późno...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jakie to badanie trzeba zrobic ? Lekarka nic nie wspomniala o zadnym badaniu, tylko powiedzialam jej jak sprawa wyglada a ona stwierdzila ze to refluks :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nikamo , u nas wygladalo to tak

napierw usg brzuszka , daja dziecku wypic taki plyn i pozniej wsyztsko super widac, nastepnie gastroskopia w naszym przypadku byla przez nosek , bo Julia miala tylko 7 tygodni , jest to bardzo okropne ja myslalam ze zaplacze sie jak slyszalam jak ona sie DARLA jak jej wsadzali rurke przez nosek ,

musisz to zbadac zeby miec pewnosc czyto napewno refluks czy po prostu Twoje dziecko ulewa , bo moje niema refluks a ulewa a teraz to juz kolorowo , bo wcina warzywka ja daje jej mleko sojowe dla dzieci ulewajacych , ona bardzo ja zatwardza ale ulewa bardzo rzadko teraz - ZROB BADANIA - dla pewnosci , albo zmien lekarza

Jamajka jak to zalalo uszka , brzmi to strasznie

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a u mnie troche inaczej badanie wyglądało-badanie kontrastowe przewodu pokarmowego.wypił taki płyn-kontrast,następnie miał rtg-prześwietlenie i wszystko pięknie pokazało jak mu się cofneło...pod samo gardło.nie płakał przy tym,był nawet zaciekawiony co to za rzeczy cudne się robią :lol: .miesiąc już na tabletkach jest a mi sie wydaje że nie ma poprawy,jestem zaniepokojona...muszę zmienić lekarza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a uszka zalewa właśnie jak się ten pokarm cofa...to częste przy refluksie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W takim razie w najblizszym czasie spytam lekarke jakie mam zrobic badanie... mojej czasami wyleci taka fontanna ze oczka jej zalewa i czesto placze jak jej podchodzi do przelyku jedzonko :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A macie tez taka sytuzacje ze noskiem wylatuje , bo umnie tak bylo i czasem jeszcze jest jak ja poloze na brzuszku i ucisnie to i noskiem poleci ,wtedy strasznie sie wystraszy

Nikamo napewno zrob jakies badania

Jamajka a co z tymi uszkami musza jakos je czyscic po takim zalaniu ???? czyten plyn sam odchodzi??

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie,nie czyści się uszek,dochodzi wtedy do zapalenia i trzeba antybiotyki lub zastrzyki.u mnie od tego sie zaczeło,maluch okrutnie płakał bo ból uszu to straszny ból...potem okazało się że to przez refluks

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

U nas refluks objawiał sie bardzo silnymi wymiotami - chlustaniem na kilkadziesiat centymetrow, dławieniem sie, wymioty również wychodziły noskiem.
Wcześniej synek mial refluks i mialam fantastycznego lekarza, który zaproponował albo przejście na butelke i mleko AR albo podawanie dziecku przed jedzeniem Nutritonu. Pomogło.
Teraz niestety mam powtorke z rozrywki z córką ale juz wiem co robic i nie panikuje.
Najpierw byl Bebilon AR teraz jest zwykły bebilon z nutritonem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzuli,a podajesz nutriton zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu?bo mi mały nie chce takigo gęstego mleczka pić i nie wiem czy mogę dawac go troche mniej...?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jamaika:) mała wciąga 180 mleka i na te ilość wsypuje 5 miarek nutritonu, ale pije juz ze smoczka midium (od 6 miesiaca) i jest jej zdecydowanie łatwiej.
Przedtem jak ja maltretowałam smoczkiem slow to rzeczywiście nie chciala pic - bardzo sie denerwowała
lekarz nam powiedział, ze dozowanie podane na pudelku to maksymalna dawka, mozna dawac mniej w zaleznosci od potrzeb dziecka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a,no to dobrze,mu wystarcza mniejsza dawka.nie chodziło o dziurke bo ją powiększyłam tylko o konsystencje bądź smak....spróbowałam,faktycznie obrzydliwe jest trochę taka papa.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]