Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 2:03 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mój synek dostaje kaszkę na noc ok. 20-21. Potem budzi się ok. północy i daję mu pierś. Do rana budzi sie jeszcze 3-4 razy i za każdym razem woła cyca. Rzadko udaje się go oszukać piciem.
Czy gdybym dała mu w nocy mleko, tak często by się budził?
Mleka w piersiach mam już mało, więc może dlatego tak często się budzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jeju 10 miesiecy i tak często sie budzi :shock: moja julka jak miła 2 miesiące to juz rano sie budziła na jedzonko a na noc dotawał ok 22. Teraz tez dostaje tak, wydaje mi się ,że to jedzonko co dostaje jej nie wystarcza, może w dzień bardziej sycąc epotrawy, i może rozplanuje jej karmienia tak żeby dawać ok 22 ostanie to moż eda ci dłużej pospać, życzeni apowodzeni ai siły do wstawania

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie, też mi się wydaje że za często się budzi.
W sumie córka przestała się budzić jak skończyła rok, ale budziła się 1-2 razy w tym wieku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gdybys mu podala mieszanke to i tak bedzie sie budzil...bo...on nie jest glodny...chce sie poprzytulac do cycusia...jest mu cieplutko...przyjemnie i jeszcze sobie possie... poczucie bezpieczenstwa i bliskosc mamy...o to mu chodzi :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

spróbuj z tym mlekiem to sie przekonasz czy jest głodny czy chce sie do mamy poprzytulać ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hm, być może lIla ma rację, bo zauważyłam, że on tylko trochę possie i śpi dalej. Często nawet z cycem w buzi - chyba zaczął traktować go jak mońka.
Ale z rady Alyah też chyba skorzystam, tylko słyszałam ,że lekarze odradzają karmienie w nocy większych maluszków. Stąd moje pytanie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zapewne Pani doktor tez sie ustosunkuje...ale mozesz w sumie raz sprobowac...stawiam na to ze malemu chodzi o twoja bliskosc... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też mam ten problem. Filip miał 2 tyg, nawet niecałe gdy dostał butelkę. (Miałam problem z brodawkami i ściągałam pokarm) Pobudek w nocy mam nawet po 8-10... Nie wiem jak go odzwyczaić :/ Ostatni posiłek dostaje o 23, kaszka, więc się powinien najeść. Może jakieś Nan active albo coś? Bo ja już padam na ryjek ze zmęczenia tyle miesięcy wstawać :( Smok daje rezultat jedynie na 30 min góra...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas dzisiaj było spokojniej. Butelki nie podałam, bo Adaś obudził się tylko 2 razy. Wstał 7.20. Wcześnie jak na niego, ale przynajmniej wyspałam sie w nocy. Myślę że ta cała sprawa jednak chyba z ząbkowaniem jest związana.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moja corka tez budzi sie w nocy na jedzenie, mimo ze dostaje na no kasze, chodzi spac ok 20, pozniej budzi sie ok 24 i je no zamiast spac do rana to potrafi sie jeszcze ze 2 razy obudzic :shock:

od dwoch dni zauwazylam ze sie budzi w nocy na jedzenie ale zjada tylko ok 40 ml i dalej spi wiec nie wiem czy to przyzwyczajenie czy glod ja budzi :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Filip potrafi w nocy zjeść po 4-6 razy po 120ml mleka z kleikiem :!: Więc to chyba głód... On w sumie dużo je w dzień, bo porządnie raczkuje więc ma wigor i apetyt, nasz dzień wygląda tak:
6-7 pobudka, czasem zje mleko
10 - 2 śnaidanie: jogurt, kanapka, koktajl owocowy, owoc
13.30 - obiad: zupka, albo papka mięsno warzywna
17 - podwieczorek: budyń, jogurt, drożdżówka, sok, owoc (zależy co dostał na 2 śnaidanie)
19.30 - kąpiel
19.40 - kolacja, odpływa przy butelce, 210-240ml kaszki

Między posiłkami dostaje chrupki, cherbatkę, chlebek, biszkopty i innego rodzaju przekąski, zazwyczaj je to co widzi u mnie...
Zastanawiam się czy może pomóc podawanie na noc np kaszki na mleku Nan Activ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No, powiem ci że potrafi zjeść.
U nas wygląda to tak:
8 - pobudka
9 - kaszka na mleku 120 ml
11- deserek
14- zupka
17- kaszka na mleku 120 ml
20 - kąpiel, potem kaszka na mleku 150 ml
ok. 24 budzi się do cysia, a potem jeszcze 2-3 razy najmnarniej.
Ile wtedy je - nie mam pojęcia.
Chciałabym ,żeby nie budził się tak często w nocy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Aniolek w nocy 4-6 razy mleko z kleikiem ??? :shock: Na moje nie powinno tak byc , brzuszek tez kiedys musi odpoczywac od trawienia , tym bardziej , ze to nie jest samo mleko . No i twoje dziecko ladnie je w dzien , wiec mysle , ze to bardziej jakies przyzwyczajenie niz glod . Wiem , ze dziecko ktore zaczyna raczkowac , chodzic moze nagle zaczac byc glodne w nocy z tego powodu , ze w dzien sie dobrze nie najada - szkoda mu czasu na takie glupoty jak jedzenie :lol: , no i wtedy w nocy brzuszek sie upomina . Ale twoje dziecko dobrze je w dzien . Chyba najlepiej jak pani doktor sie wypowie .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Aniołek z tego co piszesz twój maluch prawie nie pije mleka w ciągu dnia! Może mu brakować ciągania butli. I koniecznie musi dostać śniadanie. JAk naje się w nocy to nie ma ochoty na śniadanie i koło się zamyka. Spróbuj mu dać trochę więcej mleka w dzień. U pediatry na badaniu sądzę, że byłaś i mały jest zdrowy. Jeśli tak możesz mu którejś butli nocnej odmówić. Dor- na leżenie przy cycu nie możesz pozwolić, bo nie da ci potem żyć... Przy ząbkowaniu , albo chorobie można zastosować taryfęe ulgową(2-3 karmienia w nocy).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aniolek...twoje dziecko ma skonczone 6 mcy?

Cytuj:
jogurt, kanapka,budyń, jogurt, drożdżówka chlebek, biszkopty,
hmmm...nie sadze zeby to byla dieta polrocznego malucha...szczegolnie drozdzowka i kanapka...a z czym ta kanapka? :)

narzekalas ze kiepsko sypia...wiesz...przy takiej diecie to on trawic nie nadaza...dieta jak dla doroslego a to tylko male dziecko ktore jeszcze powinno spozywac w wiekszosci mleko :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czyli jednak nie podawać mleka w nocy.
A już myślałam że wyrodną matką jestem i głodzę dziecko.
Dziękuję za rady.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ale to nie jest tak, że te pobudki zaczęły się od tygodnia na przykład... Nie, on tak ma od urodzenia. Może faktycznie za mało butli ciągnie w dzień, ale zauważyłam, że jeśli w nocy dostanie np herbatkę a nie mleko to budzi się częściej...
Filip ma 7 miesięcy. Kanapka z twarożkiem ze szczypiorkiem - zaledwie pół kanapki i to nie codziennie :!: Broń Boże, drożdzówkę też dostaje od święta :!: Zje kawałek i leci biegać ;)
Więc spróbuję z wprowadzeniem większej ilości mleka w dzień - przez butlę... Zobaczymy jaki będzie efekt...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Zje kawałek i leci biegać Wink
to maly juz chodzi? :shock: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzisiaj znowu ciągle w nocy wołał o cyca. O 7 nie wytrzymałam i podałam butelkę na śpiocha. Wypił, ale jak mleko się skończyło to obudził się. Zła byłam, bo zwykle po cycu śpi jeszcze z godzinę chociaż mniej zjada.
No i potem marudny był bo rozkład dnia mu się zawirował.

I bądź tu mądry z tym moim żabulem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lila pisze:
Cytuj:
Zje kawałek i leci biegać Wink
to maly juz chodzi? :shock: :lol:

Nie no chodzić zacznie pewnie za góra 2 tygodnie, bo już zaczyna sam stawać bez trzymania się czegokolwiek, porusza się płynnie przy meblach itd, sam wstaje i siada :) O tym bieganiu to chodziło mi, że ja już nie mówię, że raczkuje tylko biega hehe :)

Mam postęp :) Dostaje więcej mleka w dzień, tzn na kolację, o 22-23 na śpiocha i na śnaidanie dostaje mleko, kaszkę lub kleik, w dzień 3 posiłki inne z czego jeden to coś na mleku (serek, jogurt, budyń czy coś w tym stylu). W nocy gdy się budzi dostaje smoka i śpi dalej :!: Od 4 dni max obudził mi się w nocy 5 razy :!: :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]