Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pediatrę i nie zawaham się go użyć! :lol:
Pa, powodzenia :bbb:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

myszka nie potrzebuję pediatry :wink:

Podejście Lilith do sprawy mi się podoba, bo uwzględnia czynniki psychologiczne, które bywają w tym temacie bardzo istotne :) Z resztą koleżanka przeżywa podobny dramat i nie wyklucza wizyty u psychologa, bo sama sobie nie radzi :wink:

A jeśli chodzi o wybitnych specjalistów, to znam tylko jedną wybitną osobistość we Wrocławiu w dziedzinie pediatrii - dr Pietraszkiewicz :) Pozostałe dwie pozycje na podium to też kobiety :lol: Jest też kilka dobrych męskich nazwisk :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

pasia251 pisze:
_Lilith_ pisze:
Zastanawiam się czy przedszkolak faktycznie jest w stanie to zrobić sam, bo mój jakos tak fizycznie jest mało giętki, jakby mu ręce nie sięgały... :shock: :lol:

mój się podciera, trochę niedokładnie ale samodzielnie ;)
i robi awanturę kiedy chcę mu pomóc 8)

moje dziecię też sie podcierało i podciera samo. Mówiło że w przedszkolu nie lubi tego robić bo tam jest szorstki papier a w domu ma mięciutki.

netti ale w czym chcesz pomagać? daj spokój i zobaczysz że samo wszystko z czasem sie unormuje. Daj dziecku o tym zadecydować kiedy ma ochotę sie wypróżnić.
Czy ty tez byłabyś zadowolona jakby cie ktoś co chwile pytał czy ci sie chce do ubikacji, liczył dni. Nie mówię tu o nauce czystości tylko o dziecku które wie już o co chodzi. Robienie z tego problemu to właśnie takie życie pod dyktando kupy. "Nie pojedziemy do babci bo nie ma kupy". Tak było w przypadku mojej koleżanki. Nie wyszła z dzieckiem na spacer, bo nie zrobiło kupy. Zapisywała na lodówce kiedy zrobiło, liczyła dni a mała się tym tylko stresowała. Bo zwyczajnie nie miała ochoty robić tego na zawołanie. Zauważyłam ten problem i zasugerowałam by jej odpuścili. Po jakim czasie zadzwoniła, że miałam racje. Ze córka chodzi do ubikacji kiedy chce a nie kiedy oni chcą. Jest po problemie.

Jeśli stolec dziecka jest normalny nawet po kilku dniach, nie ma się co czepiać. Jeśli jest zatwardzenie to wtedy trzeba działać.

Chyba każda mama przeszła jakąś sytuacje z kupa albo dopiero ją przejdzie :D standard macierzyństwa.

Niedawno leżałam z dzieckiem w szpitalu. Pielęgniarka przychodziła i pytała co chwile czy jest stolec. Odpowiedziałam że nie i pewnie za szybko nie będzie. Zdziwiona skomentowała że to nie normalne i da cos na zaparcia :evil: że pewnie od tego bóle brzucha :roll: Powiedziałam grzecznie że jak dziecko będzie miało ochotę sie wypróżnić i to zrobi, poinformuje ją. Ona decydować za nie nie będzie i ma mi z tego problemu nie robić. Wiem kiedy moje dziecko ma zaparcia, bo przeważnie woła wtedy o wodę. stolec jest twardy i się dziecię nastęka okropnie, mówi że boli. Dlatego do wszystkiego trzeba podchodzić z rozsądkiem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie napiszę nic odkrywczego. z tym probleme trzeba na spokojnie. wiem, bo przechodilam z dwiema corkami w okresie odpieluchowywania kiedy to ani w pieluche sie nie podobalo ani na nocnik. siwych wlosow mi wtedy przybyło...stawalam na glowie, wykupilam mase mase specyfikow, robilam siemie, na czczo wode z miodem, cieplą wodę, sliwki, kompot ze sliwet, activię, lactulozę, czopki glicerynowe...

a przeszło...gdy zaakceptowlam, ze kupa nie musi byc codziennie i moje dziecko nie umrze, rozchoruje sie jesli zrobi kupę raz na tydzien. wczesniej bylo to dla mnie nie do przyjecia. zalamywalam ręce...kiedy ja odpuscilam wszystko szybko wrocilo do normy. kupa wróciła codziennie :-)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]