Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:22 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Witam, u mojej 14-miesięcznej córeczki też jest problem z nieprzyjemnym zapachem z ust. Pojawiło się to ok. 8- miesiąca jej życia, po infekcji gardła i utrzymuje się do chwili obecnej. Najintenesywniejszy niemiły zapach jest po dziennej drzemce (przed spaniem a po jedzeniu myjemy ząbki) i zawsze zmniejszał się jak mała coś zjadła lub się napiła. Od tygodnia (po kolejnej infekcji) niemiły zapach utrzymuje się non stop, nawet czuję go chwilę po umyciu ząbków. Strasznie mnie to martwi.
Nasza pediatra, gdy rozmawiałm z nią o tym, powiedziała, że raczej mało prawdopodobne, żeby to były robaki albo jakieś pasożyty ( :shock: :shock: ), a stwierdziła, że najprawdopodobniej to refluks. Kazała nie dawać dziecku jeść na 1,5 h przed spaniem (nierealne!), do mleka dodawać te mleko dla dzieci ulewających, żeby je zagęścić, podłożyć małej pod materacyk ręcznik, żeby nie spała na płasko i tyle.

Poczytałam trochę waszych porad i normalnie jestem przerażona! Moja Arletka je kaszki Bobowity w bananami a te robaki też nie dają mi spokoju. Jutro mamy planową wizytę u pediatry. Przycisnę ją znów z tym tematem. Jak mi nie da skierowania na badania, zrobię je sama. Jutro napiszę Wam co z tego wyniknie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pffff... refluks może. Ale byłyby dodatkowe objawy. Poza tym fajny lekarz ;) Jeśli podejrzewa refluks u półtorarocznego dzieciaka i nie zleca badań ani leczenia, to naprawdę miło :)
Przecież to logiczne (powinno być dla lekarza), że jeśli brzydko pachnie z buzi, to coś z trawieniem może być nie tak. A "coś nie tak z trawieniem" może powodować właśnie jakiś pasożyt, jakaś bakteria, czy jakiś grzyb.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

proponuje zaczac od diety, tzn zmiany w diecie, czesto bywa, ze brzydki zapach pochodzi od fermentujacego ciezkostrawnego jedzenia. sprawdz jakie produkty sa ciezkostrawne i jesli takie podajesz dziecku, to je przynajmniej na 2 tyg odstaw, podawaj wiecej produktow,ktore oczyszcza jej jelita. wiem, ze z malym dzieckiem tonie takie proste, ale warto sprobowac, jesli to nie zadziala,to wtedy niech lekarz sprawdzi inne mozliwosci . u moich zazwyczaj po zmianie diety wszystko wraca do normy.
a pasozytow niegdy nie mialy moje urwisy. jednak profilaktycznie raz na rok podaje im pyrantlenum - z przepisu lekarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję za porady.

Xezbeth do tej pory byłam bardzo zadowolona z mojej lekarki> Do tego stopnia wręcz, że żadnej innej nie ufałam tak jak jej, ale ten zapach mnie bardzo niepokoi. No nic, idę do niej dziś o 13.30. Porozmawiam z nią, zobaczymy co mi powie. Jakby co robię badania sama.

Kik1976 ja właśnie żadnych ciężkostrawnych potraw nie daję małej: nic smażonego, nic tłustego ... wszystko chudzitkie, gotowane w wodzie lub na parze.... A które to produkty oczyszczają jelita?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zawierajace blonnik.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jesteśmy już po lekarzu .... powiedziałam jej co mnie niepokoi. Dostałam skierowanie do gastrologa, laryngologa, na badania (robaki, pasożyty itd), telefon gdzie robią badania na lamblie (niestety nie jest to refundowane badanie przez NFZ, chyba, że skierowanie wystawi gastrolog) i receptę na tę zawiesinę do odrobaczania, o której pisałyście powyżej. Mam albo ją podać profilaktycznie i wtedy nie ma sensu robić już badania na pasożyty w kale, lub zrobić badania i ewentualnie wtedy podać tę zawiesinę. Co do lamblie pediatra dała mi telefon do jedynej babki w Szczecinie, która robi innaczej nieco badania niż w większości labolatoriów. Bardzo dokładnie rozcieńcza ona kupkę i przez mikroskop szuka szkodników. Ponoć ma bardzo dużą wykrywalność (ponoć niektórzy mówią, że aż za dużą). No cóż, zobaczymy.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to super :) Powodzenia w szukaniu przyczyn problemu :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth pisze:
No to super :) Powodzenia w szukaniu przyczyn problemu :D

Dzięki, mam nadzieję, że go szybko znajdziemy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

marzenia83 pisze:
Jesteśmy już po lekarzu .... Dostałam skierowanie do gastrologa, laryngologa, na badania (robaki, pasożyty itd), .....

Witajcie!
Marzenia 83 - gratuluję Twojej Pani doktor.
W przypadku pojawienia się brzydkiego zapachu z ust u dziecka, należy koniecznie odwiedzić laryngologa, aby wykluczyć m.in. przewlekłe zapalenie migdałków lub, co czasem można przeoczyć, jakieś małe ciało obce w nosku, także gastologa - aby wykluczyć refluks żołądkowo-przełykowy, czy inne zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego.
Jesli wszystko jest w porządku, wtedy higiena jamy ustnej, a do popijania w nocy, jeśli to konieczne, tylko woda niegazowana!Żadnych herbatek, soczków itd, bo bakterie nie śpią:-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

+ oczywiście zdrowa, bezcukrowa dieta i wykluczenie robaczycy i candydozy układu pokarmowego......

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Oczywiście.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czy jezeli bakterie grzyby sa w buzce dziecka to czy przez kupe da sie je wykryc mojej tez tak zawsze smierdzi z buzki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale to, że dziecko ma nieświeży oddech, nie świadczy o tym, że bakterie patogenne ma w buzi. Mogą być po prostu w przewodzie pokarmowym. Gdyby to była infekcja miejscowa jamy ustnej, na pewno zauważalny byłby stan zapalny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aha to jakie badania mam corce zrobic ???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A mała ma jakieś inne dolegliwości? Biegunki, zaparcia, bóle brzucha?
Przy podejrzeniu infekcji ukł. pokarmowego można zrobić posiew kału na bakterie i grzyby. Jeśli to zasadne również badania kału w kierunku pasożytów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

miala zaparcia. i ma do tej pory.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]