Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ech... :roll: Nie zamykamy tematów na życzenie.
No i owszem, czasem śpimy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Halo ale ja ci odpowiedzialam ze sama przekladalam o pol roku az mialam pewnosc ze beda zdrrowe.
Wiesz ja tez duzo przeszlam z dziecmi i tym bardziej nie rozumiem takiego braku zaufania do lekarzy, ze wole porady mam z forum. Ja sie pwszem czasem radze bom leniwa i nie chce mi sie 2 ciagnac albo szikam domowych pomyslow na cos. Ale nie rozumiem chodzenia do danego lekarza powierzania mu dzoecka a zarazem braku kompletnego zaufania i twierdzenia ze pojde do niego po porade ale i tak bede wiedzoec swoje

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

pastek w takim razie mamy różne zdania na ten temat.
xesbeth czy jak ci tam teraz już złośliwie pomijasz moją prośbę o zamknięcie tematu. No ale cóż. Otóż skoro proszę o zamknięcie GRZECZNIE to korona z głowy ci nie spadnie jeśli moją prosbę rozpatrzysz pozytywnie.

zegnam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

orbitka nie pomijam złośliwie, bo przeczytałam. Nie wiem, dlaczego miałabym być złośliwa. Po prostu nie ma tu zwyczaju zamykania tematów na życzenie. Z tego tematu może ktoś mieć chęć skorzystać, nie będzie musiał zakładać nowego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

pastek pisze:
Halo ale ja ci odpowiedzialam ze sama przekladalam o pol roku az mialam pewnosc ze beda zdrrowe.
Wiesz ja tez duzo przeszlam z dziecmi i tym bardziej nie rozumiem takiego braku zaufania do lekarzy, ze wole porady mam z forum. Ja sie pwszem czasem radze bom leniwa i nie chce mi sie 2 ciagnac albo szikam domowych pomyslow na cos. Ale nie rozumiem chodzenia do danego lekarza powierzania mu dzoecka a zarazem braku kompletnego zaufania i twierdzenia ze pojde do niego po porade ale i tak bede wiedzoec swoje

orbitka, u mnie jest tak że zapisuję się na szczepienie na pierwszy wolny termin i niekoniecznie akurat trafię na "mojego" pediatrę, bo jak zapisuję w jednym miesiącu to w kolejnym miesiącu na który zapisuję dziecko już mogą mieć inny grafik i akurat ktoś inny będzie miał dyżur. U mnie w przychodni mam zaufanie do 2 pediatrów a pracuje 6 i na szczepienia nie wiem u kogo trafię. CO innego na bieżąco jak dziecko jest chore.
Ale fakt że kiedyś trafiłam na jedną taką co dziecko miało zaczerwienione gardło a pozwoliła zaszczepić. Niby nic, tylko zaczerwienione gardło a następnego dnia dziecko chore. :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale fakt że kiedyś trafiłam na jedną taką co dziecko miało zaczerwienione gardło a pozwoliła zaszczepić. Niby nic, tylko zaczerwienione gardło a następnego dnia dziecko chore.

i własnie po to nam mózgi i szare komórki potrzebne bardziej niż zwykle żeby się nie zgodzić z zaleceniem lekarza.

(na mnie sie pediatra obraziła kiedys w gabinecie prywatnie bo zakwestionowałam zalecenie wykonania zdjęcia rtg klatki mojej wówczas 2 letniej córki ... róznie bywa)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

Niaminia pisze:
Cytuj:
Ale fakt że kiedyś trafiłam na jedną taką co dziecko miało zaczerwienione gardło a pozwoliła zaszczepić. Niby nic, tylko zaczerwienione gardło a następnego dnia dziecko chore.

i własnie po to nam mózgi i szare komórki potrzebne bardziej niż zwykle żeby się nie zgodzić z zaleceniem lekarza.

(na mnie sie pediatra obraziła kiedys w gabinecie prywatnie bo zakwestionowałam zalecenie wykonania zdjęcia rtg klatki mojej wówczas 2 letniej córki ... róznie bywa)

Tak pod warunkiem że lekarz ci powie że dziecko ma zaczerwienione gardło. Mi nie powiedziała. Dowiedziałam się dopiero jak poszłam już z chorym dzieckiem na wizytę i lekarka która mnie przyjmowała mi powiedziała że w karcie jest zapisane z wizyty szczepiennej że dziecko miało zaczerwienione gardło.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

To oczywiste . Takiej pediatrze to normalnie ..... :twisted: nie napisze co :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

Niaminia pisze:
To oczywiste . Takiej pediatrze to normalnie ..... :twisted: nie napisze co :evil:

:lol: doskonale wiem co :lol: jeśli kiedykolwiek przy szczepieniach trafię na jej dyżur to po prostu wyjdę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jestem w szoku jak w ciągu zaledwie kilku chwil można tak nie na temat, tak złośliwie i wręcz brzydko poprowadzić rozmowę.
Zamiast dziewczynie doradzić to jakieś bezsensowne wywody o higienie i lizaniu.
Niaminia Ty pewnie jesteś już pełnoletnia, i pewnie nie jedno w swoim życiu lizałaś....ktoś Ci pozwolił :) ?
jesteś na coś chora, czy może Twój rozwój by przez to zachwiany?

niejeden człowiek na świecie lizał sopel lodu, oblizywał palce uklejone watą cukrową i ściany w kopalni wieliczce i żyje i cały i zdrowy.

I tym nie na temat kończę moją wypowiedź.
I jak ktoś ma ochotę na tak "sympatyczną" odpowiedź jak te niektóre skierowane do Orbitki to proszę bardzo!
Welcome wszystkim sfrustrowanym mamom :) tym co nic nigdy nie lizały również welcome

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

KarolinaGT pisze:
jestem w szoku jak w ciągu zaledwie kilku chwil można tak nie na temat, tak złośliwie i wręcz brzydko poprowadzić rozmowę.
Niaminia Ty pewnie jesteś już pełnoletnia, i pewnie nie jedno w swoim życiu lizałaś....ktoś Ci pozwolił :) ?

niejeden człowiek na świecie lizał sopel lodu, oblizywał palce uklejone watą cukrową i ściany w kopalni wieliczce i żyje i cały i zdrowy.

I jak ktoś ma ochotę na tak "sympatyczną" odpowiedź jak te niektóre skierowane do Orbitki to proszę bardzo!
Welcome wszystkim sfrustrowanym mamom :) tym co nic nigdy nie lizały również welcome

Nie będę z Tobą dyskutować . Wpadłaś się czepiać za koleżankę. Ulżyj sobie skoro musisz. Przyjemności życzę!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niaminia pisze:
KarolinaGT pisze:

Nie będę z Tobą dyskutować . Wpadłaś się czepiać za koleżankę. Ulżyj sobie skoro musisz. Przyjemności życzę!

A ja se napiszę ;)

Lizalam, lizałam i lizałam...zyję...
Ale kiedy mojakochana mama powiedziała z czym moze sie wizac takie lizanie to lizać przestałam.
Grzeszę?

Nie wyobrażam sobie, zeby moje dziecie lizało, narazie takich ciagot nigdy niemiało. Od poczatku jasno okreslałam zasady, to jest twoje, to ne jest twoje. Małpa sie nauczy, wiec dziecko tym bardziej :)

Nie ma dla mie znaczenia, czy jest to rodzina czy osmarkaniec z podwórka. Kazdy ma zarazki, każdy moze miec poczatki anginy czy afty w buzi i niekoniecznie o tym wiedzieć.

Przypomina mi sie historia mojej koleżanki, która poznała fajnego chłopaka, ale od czasu kiedy zaczeli sie buziaczkować chorowała na migdały. Co wyleczyła, znowu byly oblane ropą i tak pol roku. Nikt nie wiazał tego z nowym facetem, ale jeden lekarz sie zainteresował.
Oczywiscie migdały jej usunieto, ale okazało sie, ze owy pan (juz jej maż) miał w buzi bakterie, ktora jemu nie robiła krzywdy (zdrowy byl jak byk) ale u niej działała własnie w ten sposob.
Głupie? Głupie! Ale prawdziwe.

Co do zaufania do lekarzy, to takze bym zmieniła lekarza. Jesli nie wzbudza mojego zaufania, to nie lekarz.
Co z tego, ze wodzi malucha tylko na szczepieniach? Jesli kogos stac, to moze sobie kupic lekarza, czemu nie, ale z tego co wiem wiekszosc mam takze ma lekarzy, do których chodzi sie tylko na szczepienia i w razie choroby, bo po co czesciej? Nie rozumiem??
To my jestesmy matkami i mozemy sie na cos zgodzic albo nie. Jesli lekarz twierdzi, ze dziecko jest zdrowe, a nam sie noe podoba to, ze włsy mu sie źle układajai napewno cos mu dolega to nie szczepmy i koniec.

W tej sprawie poprostu poszłabym i powiedziała, ze dziecko miało kontakt z chorym na ospe (opisałabym cala sytuację) i spytałabym sie po jakim czasie od znikniecia krostek mam sie zjawic na szczepienie. Po co kłamac o katarze? Nie rozumiem??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
malgora 83 Po co kłamac o katarze? Nie rozumiem??

to była odpowiedź

orbitka pisze:
a ja właśnie nie jestem przekonana bo go nie odwiedzam nie potrafię przewidzieć czy rutyna go nie zgubi. Tak więc środa telefon do przychodni i przełożę na za 2-3 tygodnie. zobaczymyczy recepcjonistki mnie przez tel nie zjedzą :?

mam wrażenie ze nie czytacie całości dyskusji :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

KarolinaGT pisze:
(...)

W każdym poście dziewczyna otrzymała poradę. Poza tym forum ma to do siebie, że komentuje się czyjeś posty. Skoro ktoś upublicznia jakąś informację, znaczy, że można o tym rozmawiać. Potem to się nazywa bezsensownymi wywodami. Trudno.

Co do lizania... Nie przyszłoby mi do głowy lizać ścian w kopalni czy sopla lodu. Może jeszcze zasugerujesz jedzenie żółtego śniegu? :roll: A moje palce, to nie tylko uklejone watą cukrową, ale cudzych to już bym lizać nie chciała.
Dorosły człowiek ma nieco bardziej rozwinięty układ immunologiczny i jak sobie życzy, to może z sąsiadem z jednego talerza jeść i jedną łyżką. Ale dziecko już tak łatwo nie radzi sobie z zarazkami, więc warto o tym pomyśleć w momencie, kiedy aprobuje się niehigieniczne zachowania, które dziś nie obłożone rygorem, odbiją się w przyszłości. Bo chodzi o zasady. I to jest moje zdanie. Jeśli ktoś nie ma nic przeciwko temu, to naprawdę luz... Nie mój problem. Poniekąd...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

poczytałam i śmiać się chce - nie ma to jak dyskusja dorosłych kobiet o lizaniu :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak czy owak koleżanka nam się z forum zabrała. btw. gratuluję bystrości Niaminia , świetnie ulokowałaś KarolinęGT w odpowiednim kontekście. :roll: brawo!

nie wiem, jak Przyjaciółce forum, ale mnie przykro. może się uniosła niepotrzebnie, z pewnością skórka nie była warta wyprawki, ale z drugiej strony.. niefajnie.. dziewczyna była tu całą ciążę, siedziałą sobie cichutko i nikogo nigdy nie uraziła.
weszła z pytaniem i bach! Twoje dziecko może jesć z psiej miski, jak chce (nb. moje permanentnie wykrada psie chrupki).

szkoda... wielka szkoda....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

*nanusia* ulżyło ? :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a konkretnie o co Ci chodzi? czymś uraziłam?
nożyce się odezwały? a ja nie uderzałam przecież w żaden stół.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

o nic konkretnego mnie nie chodzi , z konkretami Ty wpadłaś przecież :fkf:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niaminia pisze:
Cytuj:
malgora 83 Po co kłamac o katarze? Nie rozumiem??

to była odpowiedź

Ciśnienie dzisiaj niskie, ja po weselu i poprawinach, mózg może nie pracuje jak pracować powinien i nie wiem o co kaman :roll: :roll:

nanusia i rozumiem, ze dzieciaczyna je z psiej miski a ty nic na to nie mowisz? Bo o tym mowa.
Moje dziecie tej uwielbiało psią karmę, ale pilnowałam, nieraz nie upilnowałam, ale usilnie powtarzałam aż do zrzygania NIE WOLNO!
I o takim pozwalaniu mowa.
Jestesmy tylko ludźmi, rózne rzeczy biora nasze pociechy do buzi, ale my jestesmy od tego, zeby w kółko powtarzać nie wolno, bo jak niee bedziemy reagować, to maluch poliże psią kupę, bo przeciez mama nic nie mowi, jak wkładam do buzi inne rzeczy.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]