Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

_Lilith_ pisze:
Zastanawiam się czy przedszkolak faktycznie jest w stanie to zrobić sam, bo mój jakos tak fizycznie jest mało giętki, jakby mu ręce nie sięgały... :shock: :lol:

mój się podciera, trochę niedokładnie ale samodzielnie ;)
i robi awanturę kiedy chcę mu pomóc 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

myszka każdy ma prawo polemizować z treściami na forum, choćby dlatego, by ktoś inny mógł poczytać różne opcje i punkty widzenia. Tak więc czyjeś porady czy przykłady z życia wzięte mogą być krytykowane.

O co chodzi z czułym punktem? Zwykle, gdy się go dotknie, to reakcja jest właśnie taka - nieadekwatna do sytuacji.

Coś, co możesz odebrać jako uszczypliwość, wcale nią nie musi być. Może być wskazaniem poważnego problemu, którego sama możesz nie dostrzegać. Wystarczy nie brać wszystkiego do siebie. Wystarczy napisać "spoko, spędzam z dzieckiem dużo czasu, więc nie w tym problem". Uszczypliwości stają się uszczypliwościami, jeśli tak są odbierane. Ale to kompletnie nie na temat.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wszystko co piszesz - świeta racja. ale czy nie mozecie pojąć, ze także Wy mozecie sie mylic w Waszych osądach? Czy tu jest tak, że "góra" jest nieomylna? :roll:

Może jest tak, ze dotykanie czułych punktów prowadzi do nieadekwatnych reakcji, ale tez fałszywe oceny mogą sprawiac ból czasem.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Żadna góra nie ma tutaj nic do rzeczy. Każdy może się mylić i wystarczy mu o tym powiedzieć.
Mnie również spotykają takie osądy, które nijak mają się do prawdy. Trudno. Od nikogo nie oczekuję, żeby pisał do mnie z nastawieniem, że może ja mam jakiś uraz i trzeba uważać, żeby mi nie zadać bólu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ok, tylko wyciąganie na podstawie mojego jednego posta wniosku, ze jestem matką zaniedbującą dziecko, która jak cos jest nie halo, to ładuje swoje dziecko przeczyszczaczami, zeby był spokój jest...no delikatnie mówiąc co najmniej średnio mądre i srednio na miejscu...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szokującym jest dla mnie fakt, ile polskich mam ma kompleks na punkcie bycia matką idealną. nie na darmo mówi się matka polka :shock:

Myszka sama sobie wyciagasz z moich postów to co chcesz, sama o sobie tak myslisz, dlatego tak reagujesz. Wielkie oburzenie, podczas gdy ja podałam znany powód zatrzymywania stolca przez przedszkolaków. To nie mój wymysł, ale badania psychologów od lat. Czego więc sie czepiasz mojej osoby?

Osobiście uważam, że popełniasz błąd podając dziecku przeczyszczacze zamiast zając się jego psyche i tyle. Czy ci się to podoba czy nie, tak uważam, bo myslę, że powinno się szukać przyczyn a nie rozluźniać stolec tylko i zwiększać perystaltyke jelit po to zeby dziecko nie mogło powstrzymać stolca, a w główce dalej siedzi problem. :roll:
Cytuj:
Może jest tak, ze dotykanie czułych punktów prowadzi do nieadekwatnych reakcji, ale tez fałszywe oceny mogą sprawiac ból czasem.
I co w związku z tym? Jesteś dorosłą kobietą, czy małą dziewczynką? W czym ty widzisz problem, bo tutaj nie ma żadnego. Mogłaś poczuć sie atakowana? Nie było by tak gdybyś sama uważała się za normalną i dobrą matkę. Ja mam przestać pisać co myślę, żebyś ty mogła o sobie dobrze mysleć? No daj spokój, jestesmy dorosłe, więc zachowujmy się adekwatnie do wieku.
Pozdrawiam i powodzenia w znalezieniu przyczyny problemu kupkowiego życzę. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rozumiem, ze masz kwalifikacje, zeby podważać metody leczenia jednego z najwiekszych autorytetów w Polsce w dziedzinie podiatrii? (żeby nie było, nie mam tu siebie na mysli ;) )
Jeszcze raz powiem, nic o nas nie wiesz, nie wiesz nic na temat stanu zdrowia mojego dziecka. A żeby sie wypowiadac trzeba miec pełen obraz sytuacji.

Dobra, ja koncze temat ;) Nie masz pojecia o czym mówisz (odnosnie akurat naszego przypadku) - zdanie swoje podtrzymuje. Ale grunt to dobre samopoczucie i przekonanie, ze sie pozjadało wszystkie rozumy :roll:
Nie bede sie dłuzej tłumaczyc, ze nie jestem wielbłądem. Bez sensu dałam sie wciągnąc w głupia dyskusje.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myszka wysłałam Ci linki na PW.

O powyższej dyskusji nie będę się wypowiadać. Żenada. Zastanawiam się czy w realu Lilith też jest taka odważna ;)

Pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
O powyższej dyskusji nie będę się wypowiadać. Żenada. Zastanawiam się czy w realu Lilith też jest taka odważna

Odważniejsza, widzę, że jesteś z dolnośląskiego, ja z Wrocławia, chcesz mnie poznać? Skoro budzę tak ciekawość, to proszę bardzo. :D

Cytuj:
Rozumiem, ze masz kwalifikacje, zeby podważać metody leczenia jednego z najwiekszych autorytetów w Polsce w dziedzinie podiatrii? (żeby nie było, nie mam tu siebie na mysli )

Wiesz co? Miałam się nie wypowiadać, ale normalnie mnie rozsmieszasz... potrzebowąłaś do kupienia w aptece przeczyszczaczy czy błonnika aż największego autorytetu w dziedzinie pediatrii? Są dostępne w aptece bez recepty. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niestety już nie mieszkam we Wrocku, ale szkoda, bo "chętnie" bym Cię poznała.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A nasz synek kiedy był pampersowy robił kupę codziennie. Po ściągnięciu pampersa (owszem, był już starym bykiem, ale siku wołał za każdym razem i nie było praktycznie w ogóle wpadek), kupa zaczęła się pojawiać co 4, 5 a nawet 6 dni. Z tym, że miały one normalną konsystencję. Myślę, że u nas było to spowodowane (również) tym, że przez jakiś czas, ze względu na moją pracę, mieszkaliśmy na dwa domy. I chociaż u babci od samych jego narodzin byliśmy baaardzo często i ma prawo czuć się tam jak u siebie w domu, to jednak wie, że u siebie nie jest. A kupę woli po prostu robić na swoim kibelku. Teraz jest przedszkolakiem, jesteśmy już cały czas u siebie i widzę poprawę.
Młody stara się trzymać kupę jak najdłużej, kiedy go "ciśnie" to siada na poduszce :lol: :roll: A jak już kupa idzie, to biegnie na złamanie karku do ubikacji. Zawsze staram się podchodzić do tego spokojnie, ważę słowa, żeby go niczym nie zrazić i żeby sobie nie wziął czegoś do główki. Mam takie wrażenie, że on po prostu tego nie lubi robić, nie ma tu żadnego czynnika psychicznego (jak w sytuacji koleżanki Lilith, kiedy jej synek czuł presję bycia dzielnym), trzyma długo kupę, ale kiedy już jego ciało musi ją wydalić to ją robi - i nie ma tragedii. Pokarmy ma oczywiście bardziej podawane pod kupę - żeby nie było zaparć. Nie wiem co mogę zrobić jeszcze żeby te kupy były częściej. Może po prostu on sam musi się do tego przyzwyczaić i tego nauczyć? Tylko jak mu pomóc?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

netii mój mały też bez pieluchy kupki nie zrobi, pewnie dlatego że na codzień jak są dziadkowie to mu ciągle pieluche zakładają i sie nie może od tego odzwyczaić.
Podobno przy zmianie pieluchy na majtki to normalne zjawisko.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lilith widac, ze problemy z czytaniem ze zrozumieniem masz.... :D Oczywiscie, ze są bez recepty, ale w zyciu nie podałabym ich bez wyraźnego zalecenia lekarskiego. A tak sie składa, ze pediatra mojej corki jest jeden z najlepszych specjalistów.I naprawde skoncz juz z tym dogryzaniem.... :roll:

Popatrz jak cudnie sie składa, ja jestem z Wrocławia.... :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pasia251 pisze:
_Lilith_ pisze:
Zastanawiam się czy przedszkolak faktycznie jest w stanie to zrobić sam, bo mój jakos tak fizycznie jest mało giętki, jakby mu ręce nie sięgały... :shock: :lol:

mój się podciera, trochę niedokładnie ale samodzielnie ;)
i robi awanturę kiedy chcę mu pomóc 8)

he he skąd ja to znam :wink: Niestety czasem z przedszkola wraca lekko niepodtarta.....:roll:

Wrocław wymiata :yea:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

netii jeśli rzeczywiście jest tak, że młody nie przepada (choć w sumie to nie wiem, czy można tu mówić o sympatii czy jej braku :lol: ) za robieniem kupy, mooooże zachęciłoby go coś PO zrobieniu kupy. Specjalne mydło tylko na te okazje, albo odświeżacz powietrza w sprayu, którego mógłby użyć po zrobieniu kupy czy coś innego tego typu, no i świadomość, że kupa jest ok.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

myszka podaj nazwisko tego speca :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Popatrz jak cudnie sie składa, ja jestem z Wrocławia....
Ojej, mam się bać? :buu:

Podaj nazwisko tego autorytetu, Agacior też jest z rejonu to moze akurat jego <ją> znamy? :lol:
Ja znam pediatrów sporo, ze słyszenia, troche z polecania, ale jakichś wybitnych osobistości nie znam, więc może akurat. Skoro taki wybitny to na pewno możesz podać namiary. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agacior a szukasz pediatry dla dziecka czy chcesz sie dołączyc do Lilith z obsmiewaniem jego metod leczenia ;)

Lilith
mysle, ze najwyższy czas zakończyc dyskusje na tym poziomie :? :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Lilith mysle, ze najwyższy czas zakończyc dyskusje na tym poziomie
Na jakim poziomie? Sama się motasz, tutaj piszesz o znakomitości swojego pediatry, a jak sie ciebie prosi o namiary to odwracasz kota ogonem. nie zamierzam się wyśmiewać, bo to nie jedyny pediatra stosujący takie metody, większość to robi na nieszczęście maluchów, bo nie ma w nic złego w ich metodach oprócz tego, że w ogóle nie biorą pod uwagę psychiki dziecka. Lekarze też popełniają błędy, sa tylko ludźmi. :D
Nie neguje działań lekarzy tylko zwarcam uwagę rodziców na to że sami mogą znależć przyczynę problemu. To nie jest jakaś choroba tropikalna, to bardzo częsta przypadłośc przedszkolaków, która najczęściej z czasem mija, ale może też spowodować bzika na punkcie wypróżnień na całe zycie, śzczególnie kiedy rodzice uważają codzienne oddanie stolca jako konieczność. Każdy z nas zna zapewne przynajmniej jedną osobę której świat kręci się wokół tego czy dzisiaj zrobił kupę czy nie i łyka przeczyszczacze. To sie staje problemem cywilizacyjnym. :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z szacunku i sympatii dla Niego nie podam tu jego nazwiska. Z tego co juz zdążyłam sie przekonac, lubisz sobie pojeżdzic po ludziach :? . Jak ktoś by chciał na pw namiary na świetnego pediatre to służe, ale nie będę Ci dawac pożywki do obrażania kolejnych ludzi.

I dla mnie temat jest zamkniety.

Powodzenia dla wszystkich, którzy borykają sie z kupowym problemem :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]