Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:07 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

to moja musi miec straszna tą infekcje bo ma 196!!!
ma zapalenie ucha czy myslicie ze tylko to moglo jej tak podniesc to crp?
i po jakim czasie od stosowania antybiotyku i lekow przeciwzapalnych temperatura zacznie sie obnizac nie tylko na czas dzialania lekow ale na dluzej?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Limfocyty
Awatar użytkownika

Prosze o odpowiedz co oznacza taki poziom limfocytów w rozmazie krwi 18 miesiecznego chłopca : a mainowicie
wart. b LYM 7,9
% LYM 65,7,

dodatkowo - rozmaz (wzór krwinek białych)
granulocyty - podzielone 10 %
kwasochłonne 1 %
zasadochłonne 1 %

limfocyty 88 %

reszta wyników w normie

Zalezy mi n odpowiedzi gdyz musze zaszczepic dziecko a obawiam sie czy zwiekszona liczba limfocytów nie jest objawem ze cos sie dzieje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z tego co mi wiadomo, przewaga limfocytów w rozmazie jest normalna do 3. czy 4. roku życia.

jatoszka zapalenie ucha mogło tak podnieść CRP. Mam nadzieję, że już lepiej u Was. Każdy dzieć przy każdej infekcji w różnym tempie reaguje na antybiotyk. Trudno powiedzieć/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny pomóżcie bo ja już nic ztego nierozumiem :(

odebrałam dziś wyniki Kariny..

WBC 9.6
Limfocyty 71%
mXd 13,5%
Neutrofile 15,5%
kr. czerwone 4.30
HGB 11,6 g/dl
HCT 32,9%
MCV 76,5 fl
MCH 27.0 pg
MCHC 35,3 G/DL
RDW-CV 12,3%
PLT 435
MPV 10,3 fl
ROZMAZ MIKROSKOPOWY
Pałeczki 0
Neutrofile 16%
Eozynofile 3%
Limfocyty 71%
Monocyty 10%

Fe 40,7ug/dl

WYDAJE MI SIE ŻE TE WYNIKI SĄ BARDZO ZŁE :( :cry:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u nas juz duzo lepiej-puk puk(odpukac aby nie zapeszyc)
idziemy robic wyniki i zobaczymy jak teraz crp-dzieki za pomoc!!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co oznacza skład mineralny: dość liczne drobne szczaw Ca++?
Zgupiałam pierwsze takie cuś widzę?
Do tego Arek ma znowu bakterie (dość liczne)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

szczawiany wapnia - czasem zależne od diety, czasem mają związek z zaburzeniami gosp. Ca-P a czasem ze skłonnością do tworzenia się kamieni :roll: W każdym razie najczęściej opcja nr 1.
Oprócz bakterii coś? Białko? Krwinki białe? Który już raz?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wszystko inne jest ok. Leukocyty 1-3 odczyn kwaśnie, ciężar 1.006, białko ujemne, cukier również, urobil....norma.
Bakterie dość liczne.
Arek ma ecoli po pierwszej kuracji zmniejszyły się z 10^6 do 10^3, kolejna kuracja NIC i teraz 6 tygodni na antybiotykach również NIC nie dały, pewnie czeka mnie cystografia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jak wygląda napletek? Nie uważasz, że może to być błąd pobrania? Zwłaszcza, że bez infekcji... Objawy ma? Kurcze, szkoda dzieciaka na cystografię. Mnie udało się póki co "wymigać". Ale dysputa z urologiem była ostra.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem czy błąd pobrania, też o tym myślałam, jutro zrobie jeszcze raz, do nefrologa idę we wtorek a dziś do pediatry niech mi coś powie, bo zwariuje do wtorku. A twój syn również ma coś podobnego?A napletek zaczerwieniony, ale jak mi przepisała Clotrimazolum (chyba dobrze) to popękał cały napletek krew mu leciała i zaprzestałam a może nie powinnam :roll: , kurna sama już nie wiem.

DOPISANE:
Objawy? a co masz na myśli? Arek się otrząsa jak siusia. robił to wczęsniej podjerzewam bakterie, mocz pachniał amoniakiem przed kuracją, teraz narazie nie nim nie pachnie, choć ostania pieluszka wydała mi się podjerzana.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli mały tak zareagował na maść, to może po prostu ma na nią uczulenie. Są inne maści przeciwgrzybiczne, bo ta właśnie ma działanie przeciwgrzybiczne.
Może miejscowo jest infekcja, bakterie pod napletkiem i stąd one w posiewie i odosobnione w badaniu ogólnym. Mocny zapach moczu może być przy niedoborze płynów również.
Przy zakażeniu układu moczowego występuje gorączka, rozdrażnienie, ból itd. Ale wtedy byłyby też zmiany w badaniu ogólnym.

Michaś miał ostre zakażenie ukł. moczowego jak miał 3 miesiące. Zakłada się, że jeśli nie można doszukać się zewnętrznej przyczyny zakażenia (czyli np. infekcji pod napletkiem), to wypada podejrzewać refluks pęcherzowo-moczowodowy, który zdarza się u niemowląt i bywa fizjologiczny, samowyleczalny. Oczywiście mowa o chłopcach, bo u dziewczynek dużo łatwiej o ZUM, bo cewka moczowa jest krótka i bakterie łatwiej wędrują w górę. U chłopców trudniej o zakażenie ukł. moczowego. W każdym razie Michaś od początku napletek miał otwarty i nie było szans na zakażenie od bakterii spod napletka. I długo dyskutowałam z naszym urologiem nad zasadnością cystografii. W końcu przyjął moje argumenty. I Michaś ma tylko leczenie zachowawcze i ścisłą kontrolę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arek na początku miał jakąś maść i nic dało, więc stwierdzili, że to napewno nie to.
Byłam u lekarza stwierdziła, że aż tak tragicznie nie jest, bo zakażenia jako takiego nie ma, są tylko te bakterie, no nic zobaczymy co powie mi nefrolog.Co do zapachu moczu to co jak co ale u Arka napewno nie przez małą ilość płynu :wink: on jest niejadkiem ale pije na potęgę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daj znać po wizycie u nefrologa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny dzięki za tą interpretację wyników :!: Bardzo jasna i przydatna ściąga :!: :brv:
Po debraniu wyników niepokoiły mnie białe krwinki i nabłonki w moczu synka. Tu przeczytałam, że wszystko jest OK. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny porównałam sobie wyniki moczu mojej córki i wszystko jest ok ale mam pytanie: otóz na wynikach pisze "Sluz obfity w preparacie" o co z tym chodzi? Mamy pełno wyników bo mała musi miec cotydzien kontrolowany mocz ale pierwszy raz spotkałam sie z czyms takim :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Śluz może być wynikiem nieprawidłowego przechowywania próbki na przykład. Nic strasznego :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth pisze:
Jeśli mały tak zareagował na maść, to może po prostu ma na nią uczulenie. Są inne maści przeciwgrzybiczne, bo ta właśnie ma działanie przeciwgrzybiczne.
Może miejscowo jest infekcja, bakterie pod napletkiem i stąd one w posiewie i odosobnione w badaniu ogólnym. Mocny zapach moczu może być przy niedoborze płynów również.
Przy zakażeniu układu moczowego występuje gorączka, rozdrażnienie, ból itd. Ale wtedy byłyby też zmiany w badaniu ogólnym.

Michaś miał ostre zakażenie ukł. moczowego jak miał 3 miesiące. Zakłada się, że jeśli nie można doszukać się zewnętrznej przyczyny zakażenia (czyli np. infekcji pod napletkiem), to wypada podejrzewać refluks pęcherzowo-moczowodowy, który zdarza się u niemowląt i bywa fizjologiczny, samowyleczalny. Oczywiście mowa o chłopcach, bo u dziewczynek dużo łatwiej o ZUM, bo cewka moczowa jest krótka i bakterie łatwiej wędrują w górę. U chłopców trudniej o zakażenie ukł. moczowego. W każdym razie Michaś od początku napletek miał otwarty i nie było szans na zakażenie od bakterii spod napletka. I długo dyskutowałam z naszym urologiem nad zasadnością cystografii. W końcu przyjął moje argumenty. I Michaś ma tylko leczenie zachowawcze i ścisłą kontrolę.

NIE MA samowyleczalnego refluksu.
A co do zapadalnosci na ZUM to zalezy od wieku.

Ehh.. kolejne forum, gdzie trzeba jak widze brac sie do roboty.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madziulec podważasz wiedzę doktora Śmigielskiego? :)
Tylko nie bierz się zbyt srogo do tej roboty :lol: Tu nie gazeta :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth pisze:
madziulec podważasz wiedzę doktora Śmigielskiego? :)
Tylko nie bierz się zbyt srogo do tej roboty :lol: Tu nie gazeta :lol:

Obawiam sie, ze nie tyle podwaze ile wyjasnie.
Bo jesli bedzie sie czekac na "samowyleczenie" refluksu to mozna czekac i czekac, przy okazji zaliczajac zakazenia ukladu moczowego.
Do tego oczywiscie nie patrzac jaka jest etiologia tych zakazen i mozna zrobic przerazliwa krzywde dziecku.

Refkuks jako taki mozna labo wyleczyc zabiegiem (tu do dyspozycji mamy albo ostrzykiwanie albo operacje - w zaleznosci od stopnia refluksu i od jego przyczyny) albo mozna czekac az drogi moczowe dziecka "dorosna" (chodzi przede wszystkim o refluks, ktorego przyczyna jest niewlasciwe dzialnie "zastawek" w moczowodach).
Pewnie to mial doktor na mysli mowiac o refluksie "samowyleczalnym".

Biorac jednak pod uwage niestety zarowno zdolnosc pojmowania niektorych tematow przez matki jak i panikowania przy wszystkim co dotyczy dzieci rozumiem, ze niektorzy lekarze upraszczaja do maksimum wyjasnienia zwiazane z tlumaczeniem tego co jest dziecku, wychodzac bardzo czesto (i slusznie) z zalozenia, ze rodzic i tak nie zrozumie co jest dziecku i ta wiedza w niczym mu sie nie przyda, a jak nawet cos zalapie to i tak zwykle przekreci.

(BTW. mam nadzieje, ze zlosliwosci byly niecelowe).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widzisz sens tłumaczenia wszystkiego, co związane z refluksem, w ogólnej notce na temat "przypadku" mojego dziecka?
Ale dzięki, że to objaśniłaś. Może akurat komuś się ta wiedza przyda.

Złośliwa jestem z natury.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]