Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

ja mimo usuniętego 3 migdała i podciętych bocznych ciągle anginę miałam. Więc jeśli chodzi o teorię że po usunięciu się mniej choruję to wg mnie to mit.
Ale fakt faktem ze nieraz migdał trzeba usunąć. U naszego synka np wskazaniem do usunięcia są bezdechy. Na razie dostaje leki ale bez efektów, także za miesiąc idziemy na kontrolę i wtedy się okaże co dalej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wlasnie...migdala nie usuwa sie by zmniejszyc liczbe chorob, infekcji ale przez inne powody. anginy moga byc jak były. moja kolzanka w dawnych czasach miala usuniete calkwicie dwa boczne migdały :-0 i chorowac zaczela z kolei na zap gardla czyli wszystko co zostalo i tak chorowalo...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MartaKS widzisz nam laryngolog powiedziała, że jak syn będzie dużo chorował to wycinać, poza tym miał niedosłuch i chrapał.
Na razie to ustało, dzięki lekom, a z powodu kataru i kaszlu też nie będę mu wycinać.
Bo to jest tak, że jedni lekarze od razu chcą wycinać, a jeszcze inny chcą najpierw poleczyć.

Znalazłam takie coś:
Cytuj:
Wycinanie migdałków budzi jednak sporo kontrowersji. Według niektórych dochodzi do nadużyć. Dzisiaj wyodrębnia się dwie przyczyny, dla których wycina się migdałki: bezwzględna i względna. Do wskazania bezwzględnego zalicza się trudno?ci z oddychaniem, przyjmowaniem pokarmu lub kiedy zachodzi podejrzenie o nowotwór. Takie przypadki zdarzaj? się jednak bardzo rzadko. Do wskazania względnego zalicza się dolegliwo?ci takie jak ropień okołomigdałowy czy przewlekłe zapalenie migdałków. Pojawia się tu niebezpieczeństwo, jak ustalić kryteria na podstawie, których można uznać zapalenie za przewlekłe. Czy mamy z nim do czynienia wtedy, kiedy stan zapalny pojawia się dwa razy do roku? Niezależnie od przyjętych założeń zabieg ten był i będzie budził wiele sprzeczno?ci

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

MagdaJ no a o niedosłuchu ani słowa w tym przytoczonym fragmencie a ja uważam że to poważna kwestia. Zdarza się u dzieci przecież sytuacja nagłej utraty słuchu właśnie w związku z migdałem powiększonym.

Z resztą lekarz nie może nakazać rodzicowi jak ma postąpić.
Gdy u nas pojawił się pomysł usunięcia to pediatra dokładnie wytłumaczyła mi dlaczego wycięcie itd ale.... decyzje zostawiła nam. Nie było presji , pani doktor pomogła nam tylko w podjęciu slusznej decyzji.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

my za 2 tygodnie jesteśmy zapisani na operację usuniecia 3 migdała i przycięcia bocznych. Myslałam że terminy są jakieś odległe - tak mnie informowano, że nawet pół roku trzeba czekać, a tu proszę - za 2 tygodnie.
Wyszłam od lekarza o miękkich kolanach.
Sama mialam taką operację i jakoś spłynęło to po mnie, ale jako matka bardzo to przeżywam bardzo. Zwłaszcza że nie byłam przygotowana że to już tak szybciutko.

W dodatku nie wiem czy dobrze robimy. Jeden laryngolog dał wskazanie do operacji, ale z zaznaczeniem że najpierw leki, które może dadzą szansę na przetrzymanie go do 4 roku życia z operacją. Ale niespecjalnie poskutkowały.
Druga lekarka (ponoć jedna z lepszych otolaryngologów w w-wie) dała leki, ale też niespecjalnie pomogły i dała wskazanie do jak najszybszej operacji, i nawet stwierdziła że gdyby to był jej syn to już by dawno miał migdał usunięty.
A dziś w szpitalu lekarka go obejrzała i skomentowała że i z większymi migdałami dzieci żyją, ale jakoś tak lekką ręką nas na operację wpisała.
Także sama nie wiem co o tym myśleć.

Pozytywnie nastrajają mnie komentarza mam których dzieci już przeszły zabieg - że naprawdę widać różnicę na korzyść.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Finka bo to tak jest że co lekarz to inna opinia :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

Niaminia pisze:
Finka bo to tak jest że co lekarz to inna opinia :wink:

a tak w ogóle to jak będzie wyglądała sprawa po operacji? Tzn chodzi mi o żywienie i pojenie dziecka. Pewnie jakaś półpłynna dieta, ale jak długo? I co z piciem? Tylko woda, czy mogą być soki? Bo mój mały to tylko soczki i soczki. Ananasowe w dodatku. Ale czy to go nie podrażni za bardzo? może lepszy kubuś? Podpowiedzcie coś żebym do szpitala jechala dobrze przygotowana. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Wiesz co 4h po zabiegu mozna bylo juz pic wode/herbatke i sok chyba, mleka nie. Po 6h chyba mozna bylo jesc (wyłaczajac zbyt ciepłe, lody i wszystko twarde , suche i szorstkie). U nas kilka dni makarony z sosem byly hitem , zupy, kanapki bez skorek itp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

Niaminia pisze:
Wiesz co 4h po zabiegu mozna bylo juz pic wode/herbatke i sok chyba, mleka nie. Po 6h chyba mozna bylo jesc (wyłaczajac zbyt ciepłe, lody i wszystko twarde , suche i szorstkie). U nas kilka dni makarony z sosem byly hitem , zupy, kanapki bez skorek itp.

lody nie? jak to? a ja słyszałam ze właśnie lody są zalecane i już małemu obiecałam że będzie dużo lodów mógł jeść :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

U nas nie było wolno jeśc lodów :D .
Przezyła.
Ja równiez słyszałam przed zabiegiem że podaje się lody a widzisz zalecenie było inne.
Najgorszy zakaz to ten że nie wolno chodzić nawet do wc...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

Niaminia pisze:
U nas nie było wolno jeśc lodów :D .
Przezyła.
Ja równiez słyszałam przed zabiegiem że podaje się lody a widzisz zalecenie było inne.
Najgorszy zakaz to ten że nie wolno chodzić nawet do wc...

ja słyszałam że po zabiegu można - oczywiście nie mówię że od razu, ale np po 2-3 dniach bo własnie lody chłodzą migdałki po zabiegu i łagodzą ból. Ale to może jakaś stara szkoła. Mój tata jak był dzieckiem i mu usunęli to miał zalecenie zeby lody jeść, jak było ze mną to już nie pamiętam, ale chyba też mogłam jeść lody. No ale od tego czasu upłynęło ponad 25 lat więc dużo mogło się zmienić :D
A jak z serkami waniliowymi homo i monte?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Nie wiem jak z monte bo nie daje :wink:
Wolałam dać jeść cos konkretnego a nie slodkiego ....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

a tak w ogóle to jak to wygląda w szpitalu? czy jak już tam trafimy na izbę przyjęć to jeszcze jakiś lekarz go obejrzy i potwierdzi konieczność usuniecia migdała?

Bo szczerze mówiąc jesteśmy trochę niepewni co do operacji. Tzn ta ostatnia lekarka która go oglądała i uznała ze z większymi migdałami dzieci zyją jakoś tak nas zaniepokoiła czy na pewno jest to konieczne, choć to ona nas na operację umówiła to jednak czułam się tak jakby to było na moją prośbę a nie jej zalecenie :roll: a ja przecież wcale nie chcę dziecka na siłę operować!
Widzę problem z tymi bezdechami zwłaszcza jak jest chory, ale ona zdawała się tego problemu nie dostrzegać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
a tak w ogóle to jak to wygląda w szpitalu? czy jak już tam trafimy na izbę przyjęć to jeszcze jakiś lekarz go obejrzy i potwierdzi konieczność usuniecia migdała?
oczywiście ,że muszą to zbadać i ZAKWALIFIKOWAC do operacji. W naszym przypadku nie było to takie proste, bo nawet z lekkim katarem nie zakwalifikują. dopiero chyba za 5 podejściem go zakwalifikowali. Tak wygląda w NFZ, może coś się zmieniło, prywatnie pewnie też inaczej wygląda, ale na pewno tam gdzie będą wycinali migdały tam zbadają dziecko dodatkowo :wink:
Cytuj:
Widzę problem z tymi bezdechami zwłaszcza jak jest chory, ale ona zdawała się tego problemu nie dostrzegać.
dla mnie to też był problem, wydzwaniałam ,żeby przyspieszyć wizyty, tydzień nie spałam wtedy, bo najzwyczajniej się bałam, i jak słyszałam przez elefon, że to normalne przy powiększonym 3 migdale w szał wpadałam. Finka czy Twoje dziecko bierze coś konkretnego na obkurczenie migdałów?

Zresztą jakbyś chciała dowiedzieć się jak to u nas wyglądało, to zajrzyj na początek tego tematu, zakładałam go nawet wtedy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

kamyk pisze:
Finka czy Twoje dziecko bierze coś konkretnego na obkurczenie migdałów?

Zresztą jakbyś chciała dowiedzieć się jak to u nas wyglądało, to zajrzyj na początek tego tematu, zakładałam go nawet wtedy :wink:

dostawaliśmy nasonex i xyzal. Bez efektów. Nic innego nam nie proponowali, choć jak czytam w tym wątku to popularne są te krople homeopatyczne. Nawet wspomniałam o nich lekarce, myślałam że może nam zapisze zeby sprawdzić czy moze mu pomogą, ale jakoś bez reakcji z jej strony.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

mozna kupić lymphomiosot ( nie pamiętam już jak to się pisze) w formie tabletek, bez recepty, tańsze no i nie mają alkoholu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

kamyk pisze:
mozna kupić lymphomiosot ( nie pamiętam już jak to się pisze) w formie tabletek, bez recepty, tańsze no i nie mają alkoholu

teraz chyba to i tak za późno. We wtorek jedziemy do szpitala. No chyba że nas nie zakwalifikują do operacji. To wtedy na pewno spróbujemy. Najbardziej sie boję że ew. usunięcie migdała nie rozwiąze problemu oddychania przez usta. Boję się że może to kwestia rzekomej alergii o którą lekarze go podejrzewają a nikt nie umie zdiagnozować czy ta alergia faktycznie jest czy jej nie ma :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Finka to weźmiecie się za temat alergii po usunięciu migdała . U nas wyszło po migdale że alergia jest i teraz się bujamy z alergologami. Nie wiem jak u was było z oceną migdała ale my byliśmy u laryngologa w ostatnim dniu przyjmowania przez córkę antybiotyku czyli wtedy kiedy migdał był antybiotykiem jeszcze zmniejszony .... a był wielki co potwierdziło jedynie że jednak należy go usunąć z resztą.... u nas niedosłuch sprawił że marzyłam o tym żeby ten zabieg się odbył.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

A powiedz mi jeszcze jak to jest już z samą operacją. Tzn czy jak dziecko idzie na salę to mogę przy nim być jak będzie miał podawane znieczulenie ogólne? I czy mogę przy nim być jak będzie wybudzany?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

W naszym przypadku wchodziłam z córką - dostała maskę . Kazały panie zabrac buty i wyjśc . Po jakiś 30 minutach nas zawolano do córki będącej na sali pooperacyjnej. Była wybudzona ale nie do końca świadoma. Usnęła po jakimś czasie . Anestezjolog potem przyszła sprawdzić jak się dzieci czują i już było ok - nie spala wtedy z 40 minut i nic nie bolało .

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]