Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 9:14 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Nie martw się na zapas. Ale oczywiście sprawdź i daj znać jak po wizycie. Wydaje mi się malo prawdopodobne, żeby akurat dwa przypadki przetrwalego moczownika spotkaly się na tym forum :wink:
A nawet jeśli jesteście drugim przypadkiem na milion to jest szansa, że operacja nie jest konieczna. Ja caly czas mam nadzieję że to zaroslo, bo usg pokazuje że zarasta.

Nie napisalaś co to byl za plyn co się sączyl z kikuta??
To bylo jak mocz??

Amelce usycha tylko ta jasnosina "kuleczka" , bo to jest pozostalość pępowiny, ale już nie robi się czarna jak usycha ani nie zmniejsza się tylko po prostu robi się twarda, a ten moczownik który wygląda jak różowa narośl wokól tego, jest miękki, nie usycha i sam nie uschnie, trzeba go odciąć. Ale narazie dopóki nie ma ostatecznej decyzji czy on zarósl czy nie, chirurg go nie rusza.
Usuwaniem zajmuje się chirurg dziecięcy, usg robi urolog przy obecności chirurga a konsultacje na oddziale mieliśmy w 2 chirurgami i 2 urologami dziecięcymi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

w piątek mamy umówione usg u dobrego specjalisty; zobaczymy co nam powie :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jamapi teraz mi przyszlo do glowy, że jest coś takiego jak przepuklina pępkowa, nie pomyślalaś że Twój synek to ma?? To nic groźnego a może niepotrzebnie martwisz się, że ma taką wadę jak Amelka. Ja takiej przepukliny nigdy nie widzialam, ale podobno też charakteryzuje się wypuklością w okolicy pępka.
W każdym bądz razie powodzenia u lekarza, daj znać po wizycie.

Ja bylam wczoraj na konsultacji u innego lekarza i już nie mam zludzeń, że operacja u Amelki jest konieczna i to wlaściwie "na wczoraj". A lekarze w IMID niepotrzebnie zwlekają. Prawdopodobnie przeniosę dziecko do Centrum Zdrowia Dziecka, tam mają większe doświadczenie z tą wadą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

asienka82 przpuklina pepkowa z tego co wiem wygląda inaczej; ale nie znam się na tym, więc musze cierpliwie czekac do piątku :?
w tej sytuacji masz lepiej, że jesteś z wa-wy, bo możesz córeczce zapewnić odpowiednią specjalistyczną opiekę;

a dlaczego operacja jest konieczna i to aż na wczoraj?? coś złego się dzieje?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nic się nie dzieje zlego, po prostu ten lekarz uważa, że skoro mocz wyplywa na zew. to uklad moczowy jest otwarty i mogą przeniknąć do niego bakterie, więc zwlekanie z operacją jest nierozsądne. I zresztą ma rację ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam;
jestem po konsultacji i z pepuszkiem wszystko ok :)

powiedział, że jeżeli nawet coś kiedyś było nie tak to to się zrosło i jak to na pisał "w okolicach pępka żadne patologie nie występują";

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cieszę się :D

A co to oznacza, że nawet jeśli coś bylo ... tzn. że lekarz zasugerowal, że coś moglo być nie tak i się zaroslo :?:
Jeśli tak, to dajesz mi nadzieję że i u nas zarośnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

asienka ja bym się tutaj nie zdawała na przypadek. To jest układ moczowy, od którego budowy i funkcjonowania wiele zależy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zmian żadnych w układzie moczowych mati nie ma - zrobił mu bardzo dokładne i długie badanie i wszystko po kolei sprawdzał - mati cały brzuch i plecki miał w tym żelu :)

wprost tego nie powidział; poprostu głośno się zastanawiał, że jeżeli faktycznie to co wycikało młodemu z pepka to był mocz to natura załatwiła to po swojemu;

bardziej jednak skłaniałby się ku teorii, że pepek został źle podwiązany;

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth pisze:
asienka ja bym się tutaj nie zdawała na przypadek. To jest układ moczowy, od którego budowy i funkcjonowania wiele zależy.

Wiem, wiem ... ale kurczowo trzymam się nadzieji, że może uda się bez operacji, bo strasznie się jej boję :?
I chociaż glowy mądrzejsze ode mnie mówią, że trzeba operować to jednak chyba nie do końca to do mnie dotarlo :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A u nas zostal dziś wyznaczony termin na dokladne badanie cystograficzne w CZD - 3 grudnia i od razu też termin operacji, jeśli badania wyjdą ok - 4 grudnia.
W dodatku zrobil się jakiś ziarniak w pępku (to wlaśnie ta kuleczka, ja myślalam że to kawalek pępowiny), ale zostanie usunięty podczas operacji.

Pani chirurg, u której bylyśmy z 30 letnim stażem spotkala się z tą wadą 3-krotnie w swojej karierze, a wybitny urolog dziecięcy z 25 letnim doświadczeniem z którym konsultowaliśmy przypadek 2-krotnie.
Trafilo akurat na nas :? :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

trzymam kciuki, zeby bylo ok :)
pisz co i jak na bierzaco !!
pozdrawiam serdecznie :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

asienka faktycznie... w kronikach się pewnie znajdziecie ;)
No to przynajmniej wiadomo, kiedy trzymać kciuki :) Wszystko na pewno będzie dobrze. Jesteście w dobrych rękach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękujemy za kciuki.

Xezbeth a Tobie jeszcze raz serdecznie dziękuję za skierowanie do Dr W. :flo: , bo to dzięki niemu dostalyśmy się od razu do CZD. W innym przypadku pewnie nawet bym się nie starala, bo cięzko tam się dostać.
I zdecydowanie pewniej się tam czuję niż w IMID.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ależ proszę :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

My już szczęśliwie PO :)
Wszystko się udalo, dziecko super znioslo pobyt w szpitalu, caly dzień ja z mężem przy niej byliśmy, ja z nią nocowalam, inne dzieci chętnie się z nią bawily, opieka w CZD rewelacyjna. Sama blizna po operacji będzie prawie niewidoczna, bo Pani doktor zrobila cięcie wokól pępka tak jakby wewnątrz zaglębienia w pępku - niczym chirurg plastyk :D

Ja teraz muszę się jakoś pozbierać, bo trochę psychika mi siadla, nie tyle przez operację mojego dziecka, bo jak napisalam ona super wszystko zniosla, ale przez to, że tam na codzień czlowiek obcuje z ciężkimi chorobami niewinnych dzieci, ciągle slychać ich placz, widać ich ból i cierpienie rodziców. My wyszliśmy i możemy zapomnieć o wadzie, ale większość z nich jest skazana na ciągle leżenie w szpitalu. Straszne .... :(

Offline Wyświetl profil  

Moja córeczka ma 11 miesięcy i dalej ma malutkiego kikuta pępowiny. Dostałyśmy skierowanie do chirurga dziecięcego. Powiedzcie jak jej to będą usuwać ? Czy będzie konieczny pobyt w szpitalu ? czy poprostu usuna i bedziemy mogly wrocic do domu ?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]