Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Czy ma ktoś doświadczenia związane z zaburzeniami integracji sensorycznej, a może chociaż wiedzę teoretyczną?
Choć przyznam, że bardziej na aspekcie praktycznym mi zależy.
W jakim wieku rozpoznaje się u dziecka zaburzenia SI? Jak przebiega diagnostyka? Jak długo trwa terapia?
Obawiam się, że muszę zgłębić ten temat ze względu na Pawełka :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Pewnie wiesz już WSZYSTKO 8) o SI bo tego posta dawno napisałaś, jednak postanowiłam napisać Ci tytuł książki w której jest rozdział o SI:
"Rozwój niemowląt i jego zaburzenia a rehabilitacja metodą Vojty" Grażyna Banaszak Wydawnictwo: Alfa-medica press Wydanie II
ten sprzedajacy ma jeszcze pare egzemplarzy, szybko wysyla poza aukcjami takze i prosze mi nie dawac kartki za podanie linka :wink: http://www.allegro.pl/item493222934_med ... vojty.html

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

podbijam temat

czy jest tu mama dziecka, ktore ma stwerdzone zaburzenia SI?
A moze ktos z wiedza na ten temat?
Jak wyglada diagnozowanie? Po czym lekarz stwierdzi, ze jest to TO a nie np. "urok"dziecka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mój synek ma stwierdzony deficyt sensoryczny, gdy trafilismy do terapeutki miał ok. 8 albo 9 miesięcy(nie pamiętam już a nie mam siły szukać książeczki zdrowia). Do terapeutki trafiliśmy przez neurologa, który zalecił nam wizytę u niej. Jak się stwierdza? Przede wszystkim przez wywiad i obserwację dziecka. Wywiad jest długi i szczegółowy a pytania w nim często zaskakujące. No i ogląda zachowanie dziecka terapeuta. Im dziecko większe tym łatwiej jest pewne rzeczy wyłapać. Mateusz ma teraz 21 miesięcy i ciągle jest pod opieką terapeutki. Efekty widzę i jestem bardzo zadowolona.

Offline Wyświetl profil  

ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Xezbeth pisze:
Czy ma ktoś doświadczenia związane z zaburzeniami integracji sensorycznej, a może chociaż wiedzę teoretyczną?
Choć przyznam, że bardziej na aspekcie praktycznym mi zależy.
W jakim wieku rozpoznaje się u dziecka zaburzenia SI? Jak przebiega diagnostyka? Jak długo trwa terapia?
Obawiam się, że muszę zgłębić ten temat ze względu na Pawełka :roll:

podbijam temat
zapewne wiesz już wszystko więc podziel się trochę,bo nam psycholog wspomniała o zaburzeniu SI.
Co było u Was problemem,co zastosowano ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kamyczek a na jakiej podstaiwe psycholog wspomniała o SI??

Mam troszczeke wiedzy na temat autyzmu także moze mogłabym cos podpowieć, choc jesli SI sie potwierdzi to bez pomocy specjalisty sie nie obejdzie.

Najczesciej zwyczajnie dziecko kierowane jest na terapie, podczas której sa mu dostarczane bodźce sensoryczne, oczywiscie kontrolowane.
Ważnym elementem terapi jest integracja ze zdrowymi dziećmi, ale także z dziećmi o podobnych zaburzeniach.

Ogolnie warto sie postarac o konsultację w Synapsis'ie. Jest tam doswiadczona kadra specjalistów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kamyczek poczytaj na początek: http://www.skarb-matki.pl/index.php/roz ... sorycznej/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

malgora83 pisze:
kamyczek a na jakiej podstaiwe psycholog wspomniała o SI??

Mam troszczeke wiedzy na temat autyzmu także moze mogłabym cos podpowieć, choc jesli SI sie potwierdzi to bez pomocy specjalisty sie nie obejdzie.

Najczesciej zwyczajnie dziecko kierowane jest na terapie, podczas której sa mu dostarczane bodźce sensoryczne, oczywiscie kontrolowane.
Ważnym elementem terapi jest integracja ze zdrowymi dziećmi, ale także z dziećmi o podobnych zaburzeniach.

Ogolnie warto sie postarac o konsultację w Synapsis'ie. Jest tam doswiadczona kadra specjalistów.

ja jedynie coś znalazłam z tych informacji na temat SI na jakiejś stronie w necie i w objawach było kilka zachowań mojego syna.

Syn miał testy,najpierw mnie wypytano co mnie niepokoi,psycholog mnie dopytywała ciągle o coś dodatkowo,czasami sama dopowiedziała coś co sama chciałam powiedzieć.Potem sprawdziła co syn potrafi,czy rozumie,jak się zachowuje,wejście mieliśmy niezłe po od progu syn zaczął piszczeć i krzyczeć bo trzymałam go za ręke :wink:
stwierdziła:
-że syn ma problemy ze skupieniem uwagi
-sprawia problemy wychowawcze
-jest nadruchliwy
-boi i nowości np na placu zabaw woli piaskownicę,łopatke i wiaderko niż huśtawkę,karuzelę ale w sierpniu to stał w basenie gdzie były jakieś 2 kubiki wody i skakał w niej,przewracał i nie bał się znowu zrobić "nura"
jednego nie dopowiedziałam jej bo teraz mi się to przypomniało,syn ma problemy z równowagą trochę,ale w sensie nie potrafi się trzymać będąc na huśtawce,przeszło mu przewracanie się,bo bywało ze szedł i na prostej drodze leżał,stojąc koło stołu potrafił się nawet pzewrócić
-mało mówi i niechętnie
-do tego nadwrażliwość na dotyk (mycie,ubieranie,zmiana pieluchy,wycieranie,wszelkiego rodzaju metki,zapięcia typu napy-już zrezygnowaliśmy z bodziaków nawet,jeśli chodzi w samej pieluszcze denerwują go jej brzegi,przestawiliśmy się na pieluchomajtki bo rzep nie ma,branie na ręce-chyba że sam chce,chwytanie za ręke gdy przechodzimy przez ulice,przytulanie chyba ze sam chce,jak mówię żeby się przytulił wycofuje się,obcinanie paznokci,czyszczenie w uszach) ale jak ma ręce brudne sam przychodzi by mu wytrzeć-normalna pielęgnacja która jest codziennie.Jak mu obcinam paznokcie na żywca a nie na spaniu to jest dramat.Słowo "ała" pojawia się jak się uderzy,ale jak go złapię za rękę,gdy go puszcam jest ok,nawet jak za ubranie go chwycę jest ałaaa
-i jedzenie,ma swoje menu,nie chce nowości próbować (lubi np.spagetti z sosem bolońskim i mięsem mielonym,lasagne to praktycznie to samo,ale dopiero jak mu wcisłam za którąś tam próbą przekonania go do tego to mu zasmakowało za pierwszym kęsem :wink:,wszystko dzieje się wogół jednego produktu np.lubi ogórki małosolne to i zupę ogórkową zje,w jedzeniu problemu nikt nie widzi,bo syn ma jakieś 15-16kg więc jak na swój wiek i wzrost jest super)
a jak mu sie coś nie uda,np układa aytka na ich bokach i jak sie jakieś przewróci to jest krzyk i złość i rozwalanie wszystkich autek i rzucanie ich i tak z wieloma innymi próbami które kończą się niepowodzeniem
-nie lubi tłumów typu autobus (chyba że go czymś zajmę) kolejek w sklepie bo bierze mnie za rękę i chce wychodzić,jak już powiem ze "za chwilę pójdziemy tylko kupimy chlebek" jest okropny płacz,pomimo że kupujemy chlep w piekarni w której mój syn jest dobrze znany,który lubi wszystkie panie tam pracujące

Xezbeth pisze:

przeczytałam i trochę się przeraziłam,bo wątpie by syn z kimkolwiek chciał współpracować,chociaż z obcą osobą może być troche inaczej,ale syn miał mieć jakąś rehabilitację z powodu płaskostopia,ale ominęło to nas bo nie chciał dać nóg rehabilitantce,był krzyk i próby ucieczki,pomimo że to miało być tylko masowanie...z psycholog też nie chciał współpracować,jedynie jeśli coś go zainteresowało,prawie wszystko ja musiałam mu pokazywać co ma zrobić.np.z piłką,psycholog kopała do niego piłkę a on ją olewał,gdy wstałam i pokazałam że kopiemy piłeczkę zaczął robić to samo.

objawy na stronie są rózne,jedne pasują a inne nie np.
nie lubi ubań z metkami,ale piaskiem chętnie się bawi,bo łopatką kopie,przesypuje,chociaż niebardzo chce brać do rąk,może dlatego że piasek jest wilgotny i przyczepia się do rąk,ale bawi się np.ryżem,grochem,je płatk i kangus rączkami prosto z paczki,zbiera rozsypane grosiki,nie lubi skarpetek,kocha wręcz chodzić boso,tak samo śpi-piżama 2 częściowa bez zakrytych stóp

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bo to nie jest tak, że objawy się kumulują i występuje wszystko na raz. To co jest wymienione w artykule to są wskazówki, co może zaniepokoić. A diagnozuje specjalista.
Wystąpienie objawów też niczego nie przesądza. Problem zaczyna się wtedy, kiedy wiąże się to z jakimiś problemami. Bo jeśli dziecko np. nie lubi ciuchów z metkami, siada na dłoniach i nie lubi chodzić na boso, ale poza tym nie dzieje się z nim nic niepokojącego, nic co by przeszkadzało mu w codziennym funkcjonowaniu, to nikomu nawet nie przyjdzie do głowy, żeby je diagnozować. Ale jeśli mamy wrażenie, że dziecko ma jakiś problem, zaburzenie, a dodatkowo występują jakieś elementy wymienione w artykule, można przypuszczać, że ma to związek z zaburzeniami integracji sensorycznej i warto się temu przyjrzeć pod tym kątem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Xezbeth pisze:
Bo to nie jest tak, że objawy się kumulują i występuje wszystko na raz. To co jest wymienione w artykule to są wskazówki, co może zaniepokoić. A diagnozuje specjalista.
Wystąpienie objawów też niczego nie przesądza. Problem zaczyna się wtedy, kiedy wiąże się to z jakimiś problemami. Bo jeśli dziecko np. nie lubi ciuchów z metkami, siada na dłoniach i nie lubi chodzić na boso, ale poza tym nie dzieje się z nim nic niepokojącego, nic co by przeszkadzało mu w codziennym funkcjonowaniu, to nikomu nawet nie przyjdzie do głowy, żeby je diagnozować. Ale jeśli mamy wrażenie, że dziecko ma jakiś problem, zaburzenie, a dodatkowo występują jakieś elementy wymienione w artykule, można przypuszczać, że ma to związek z zaburzeniami integracji sensorycznej i warto się temu przyjrzeć pod tym kątem.

ale co może być powodem,bo chyba ot tak to się nie dzieje :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zaburzenia integracji sensorycznej biorą się z nieprawidłowego przebiegu... integracji sensorycznej, czyli procesu, w którym organizm uczy się odpowiednio reagować na bodźce.
(Odbierz, proszę PW.)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

odebrałam,odpisałam.
Co do Twojej odpowiedzi czy to znaczy że ja źle postępuje z dzieckiem czy ogólnie np.zagrożona ciąża,trudny poród...uwarunkowanie genetyczne...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie, nie, to nie ma związku z tym, że Ty coś...
Przyczyny nie są chyba do końca znane.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Xezbeth pisze:
Nie, nie, to nie ma związku z tym, że Ty coś...
Przyczyny nie są chyba do końca znane.

dobrze,że chociaż są sposoby by pomóc takiemu dziecku,bo nie wyobrażam sobie by dać go do przedszkola,jak on tylko widzi że idę do wc i zaczyna się jęczenie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

terapia to tak naprawde dobra zabawa z dzieckiem...dobrze jest miec diagnoze, bo wtedy wiadomo na co zwracac bardziej uwage...
mozesz poszukac książek, w których jest mnóstwo przykładów takich ćwiczeń:
np.turlanie, skakanie,hustawka,zawijanie w koc i odwijanie,mizianie różnymi fakrurami, albo chodzenie po nich,jazda na rowerze, hulajnodze itp...poporstu najróżniejsze zabawy...wymaga to,zeby dziecku poswiecac jak najwiecej czasu i uwagi...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

kasiahania pisze:
terapia to tak naprawde dobra zabawa z dzieckiem...dobrze jest miec diagnoze, bo wtedy wiadomo na co zwracac bardziej uwage...
mozesz poszukac książek, w których jest mnóstwo przykładów takich ćwiczeń:
np.turlanie, skakanie,hustawka,zawijanie w koc i odwijanie,mizianie różnymi fakrurami, albo chodzenie po nich,jazda na rowerze, hulajnodze itp...poporstu najróżniejsze zabawy...wymaga to,zeby dziecku poswiecac jak najwiecej czasu i uwagi...

jak to czytam to widzę,że to praca głównie nad dotykiem a co z resztą...mojemu dziecku nie brakuje wrażeń,bo na łóżku bardzo dużo się bawimy,przewracamy,łaskoczemy,turlamy itp a co z psychiką ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bo tu padły tylko przykłady :roll: Nikt nie da Ci gotowej recepty.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]