Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Trudno powiedzieć, czy to próchnica czy nie. Ale skoro to nie jest zwykły nalot, który można zmyć, to lepiej pokazać to specjaliście. Jeśli nie próchnica, to może jakiś ubytek szkliwa, czy inne cudo, które należy zabezpieczyć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

juz dzis odwiedzilam stomatologa i niestety prochnica

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Uuuu, przykro mi...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

to niefajnie, znaczy ze u nas tez pewnie próchnica bo mamy tak samo. w poniedzialek ide do dentysty ale boje sie ze nic nie zdzialamy i ze nie da sobie do buzi zajrzec tylko bedzie ryczal caly czas :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Finka pisze:
to niefajnie, znaczy ze u nas tez pewnie próchnica bo mamy tak samo. w poniedzialek ide do dentysty ale boje sie ze nic nie zdzialamy i ze nie da sobie do buzi zajrzec tylko bedzie ryczal caly czas :evil:

a ile Twoja pociecha ma?

mi Patryk zasnol przed wejsciem do gabinetu ale dentystka tylko zobaczyla jak to wyglada i tyle bo z tym nic sie nie da zrobic bo jest za maly

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

aneta8702 pisze:
Finka pisze:

a ile Twoja pociecha ma?

mi Patryk zasnol przed wejsciem do gabinetu ale dentystka tylko zobaczyla jak to wyglada i tyle bo z tym nic sie nie da zrobic bo jest za maly

ma 2 latka, i jak widzi lekarza to prawie że histerii dostaje. Jak był w wieku twojego synka to na lekarzy reagował śmiechem, teraz płaczem. Eh. Najbardziej się boję że trzeba będzie go dać pod narkozę :cry: Ale mam nadzieję że jego zęby nie są jeszcze w tak tragicznym stanie i można jeszcze poczekać aż będzie bardziej kumaty i da sobie coś przy ząbkach zrobić bez usypiania.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Finka to moja corka 2,5 letnia tez lekarzowi zadnemu nie da sie dotknac, niestety to jest taki wiek, dziecko madrzejsze jest juz i duzo rozumie mimo wszystko

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

aneta8702 pisze:
Finka to moja corka 2,5 letnia tez lekarzowi zadnemu nie da sie dotknac, niestety to jest taki wiek, dziecko madrzejsze jest juz i duzo rozumie mimo wszystko

no tak, ale powinno tez zrozumiec jak mu sie mowi ze lekarz musi zobaczyc zabki i nic zlego na razie nie zrobi. :roll:
Eh. Przyznam się ze jak szlismy do dentysty to kupilam malemu jajko z niespodzianką i nie zauwazylam ze po drodze otworzyl i zaczal jesc (nigdy tego nie robil, zawsze tylko cieszyl sie ze to jajko trzyma i jadł dopiero w domu). i poniewaz lekarz go nie dal rady tak z bliska dokladnie zobaczyc to zaczelam sie zastanawiac czy przypadkiem po prostu na zebach nie mial czekolady :lol: teraz jak mu szorujemy i ogladamy po myciu te zabki to tak tragicznie nie jest. Owszem ma ze 3 takie brzydkie ale reszta jest naprawdę ładna :D a lekarz to sugerowal ze ma na wszystkich albo prawie wszystkich próchnicę. No ale w pon idę jeszcze do innego lekarza i zobaczymy co powie. O ile zdola cos zobaczyc :roll: ale tym razem mąż będzie mnie wspierał więc może razem coś zdziałamy. Najgorsze jest to ze on zaczyna pokazywac ze cos go tam boli. Tylko teraz nie wiem czy to 5 wychodzą i dlatego boli czy próchnica się odzywa, zwłaszcza ze raz pokazywal w miejscu gdzie akurat ząbek ma ładny, a innym tam gdzie juz taki mniej ładny. Ja tam cały czas łudzę się że to jednak 5 idą bo to już najwyższy czas :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Finka czy ja wiem, maly jest jeszcze i ciezko przekonac ze to dla jego dobra, a ze pokazuje ze go boli a tam ladny zabek to rzeczywiscie moze prochnica lapac tego zabka, i zaskoczylas mnie z tym jajkiem niespodzianka, ja jak dowiedzialam sie o tej prochnicy to nie ma slodyczy wogole, owoce tak, i Marzenka jak jest ze mna w sklepie to nawet sama sobie owoce wybiera

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

aneta8702 pisze:
Finka czy ja wiem, maly jest jeszcze i ciezko przekonac ze to dla jego dobra, a ze pokazuje ze go boli a tam ladny zabek to rzeczywiscie moze prochnica lapac tego zabka, i zaskoczylas mnie z tym jajkiem niespodzianka, ja jak dowiedzialam sie o tej prochnicy to nie ma slodyczy wogole, owoce tak, i Marzenka jak jest ze mna w sklepie to nawet sama sobie owoce wybiera

ja mu to jajko przed dowiedzeniem się że ma próchnicę kupiłam, i niestety u nas z odstawieniem słodyczy jest ciężko, bo jak babcia czy dziadek z nim siedzą to nie dociera do nich "żadnych słodyczy" tylko dostaje np żelki bo jak mu się obieca że żelka czy lizaka dostanie to za to np daje się ubrać, albo przewinąć :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Finka co ty mowisz :shock: mi jak Marzenka nie chce sie przebrac czy ubrac to wlaczam jej bajke i wtedy sama mi siedzi, ale dziadkowie tez niestety non stop slodycze i slodycze, tate mojego uczulilam to jak byli u niego ostatnio to po kostce czekolady zjedli reszte mi tata dal, a z tesciami to niewiem jak bedzie :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

aneta8702 pisze:
Finka co ty mowisz :shock: mi jak Marzenka nie chce sie przebrac czy ubrac to wlaczam jej bajke i wtedy sama mi siedzi, ale dziadkowie tez niestety non stop slodycze i slodycze, tate mojego uczulilam to jak byli u niego ostatnio to po kostce czekolady zjedli reszte mi tata dal, a z tesciami to niewiem jak bedzie :roll:

moj ojciec to sam za slodyczami nie przepada, ale czasem da się małemu naciągnąć na jajko z niespodzianką, ale z kolei by go non stop trzymal przed tv, natoamist tesciowa to niestety pasie słodyczami. Ja nie mówię że w ogóle ma nie jeść, ale bez przesady. Jakiś umiar musi być. A już na pewno nie nie kusić dziecka słodyczami. Trochę mnie to drażni bo mąż od dziecka narzekał na nadwagę, teściowa mu czasem dokuczała, ale widzę że to jej wina że tak było. A ja nie chcę tego z moimi dziećmi powtorzyć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Finka niestety kurcze trzeba uwazac na slodycze i nie uczyc od malego, ale wiadomo ze ciezko nie dac tez dziecko
ja dzisiaj chce zrobic andruta sama ale dzieci oczywiscie dostana po troszke i kawalku bo jak im nie dac :?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]