Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: tylko goraczka
Awatar użytkownika

synek ma 8mies. i cała noc miał goraczke,nie płakał tylko ciezko było mu zasnac.dzis w dzien to samo goraczka powyzej 38 najwyzsza była 38,8 syrop nie bardzo zbija goraczke,przy czym raz jest wysoka po chwili spada do normalnej temperarury za jakas godzine stan podgoraczkowy i znowu rosnie.nie widac zeby cos go bolało,je jak zawsze jest troche marudny,ciezko mu spac budzi sie po 20minutach.co to moze byc.dodam tylko ze dziasła ma w porzadku to apewno nie zabek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gorączka zwykle świadczy o walce organizmu z chorobą. Może coś się wykluwa :roll:
A co podajesz przeciwgorączkowego? Skoro temperatura cały czas się waha, to może jednak syrop trochę pomaga? :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

podaje nurofen bo paracetamol nie działa na niego.teraz mierzyłam to 39 :cry: rano jak nie podawałam syropu to tez sie wahała

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W takim razie może to trzydniówka.
Jeśli wzrośnie temperatura powyżej 39' to zaaplikuj 1/3 pyralginy w czopku.
Jutro udaj się do lekarza, by ewentualnie obejrzał synka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pyralginu nie mam,uto zepsute a mieszkam na wsi :cry: jutro jade do lekarza bo wzrosła do 39,5.zobaczymy jak noc bo jak jeszcze wzrosnie to chyba na pogotowie pojade bo boje sie o niego

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

takie czopki są za silne dla dziecka może wystąpić rumień albo inne powikłania. Są czopki dla dzieci nurofen paracetamol w aptece doradzą ci najlepiej jakie i dobiorą do wagi dziecka.
To może być trzydniówka, albo infekcja układu moczowego. Jak nie przejdzie wybierz się dla pewności do lekarza może zleci badanie moczu i crp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fifi dwa razy w życiu zdarzyło mi się dzwonić na pogotowie z powodu wysokiej gorączki u niemowlaka. Jeśli syrop nie pomaga, można wysoką temperaturę zbić pyralginą w czopku. Oczywiście masz racje; w ostateczności.

iza21 mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Za radą Fifi nawet poprosiłabym o takie skierowanie. Na pewno nie zaszkodzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki za odpowiedzi.goraczka cały czas jest,dzis idziemy do pediatry zobaczymy co powie.kataru nie ma,nic mu nie dolega tylko w nocy dzis jakos dziwnie chrapał.mam nadzieje ze to trzydniówka a nie jakas rozpoczynajaca sie infekcja bo my dopiero co wyszlismy z zapalenia oskrzeli

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

iza21 i jak po wizycie? Jaka diagnoza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

infekcja wirusowa,gardło czerwone poza tym brak innych objawów.antybiotyku nie dała bo na razie nic złego sie nie dzieje poza tym on tydzien temu skonczył brac antybiotyk.mamy podawac wapno witaminy i to wszystko.no i na goraczke cos.jakby temperatura sie utrzymywała to w czwartek rano mamy sie stawic ponownie.a teraz znowu 39.9

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak sadziłam, ze się wirus wykluwa i organizm się zwyczajnie broni. Ale rzeczywiście temperatura bardzo wysoka :cry: Może zrób cieple 9takie lekko letnie) okłady na brzuszek i główkę, to może troszkę złagodzić.
Trzymaj się! Wszystko będzie dobrze :)

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli okłady to raczej na kark i nogi. Ale najlepiej kąpiel.
Temperatura musi być niższa od temperatury ciała i stopniowo obniżana.
No i takie schładzanie skutkuje po podaniu leków przeciwgorączkowych, nie zamiast.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

to może być trzydniówka...moja Agatka miała zaczerwienione gardło przy trzydniówce...a ja uwierzyłam lekarce (bo niby czemu miałam nie wierzyć) że to zapalenia gardła i podałam antybiotyk jak jej przez dwa dni temp nie spadała :?
mam nadzieję, że dziś już jest lepiej a jutro zobaczysz "piękną" wysypkę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kolejna nocka nie przespana nie mógl zasnac.dzis goraczka 38 czasem spada na 37,5.mimo goraczki kapie go codziennie własnie w celu zbicia jej za co tesciowa mam wrazenie chciałaby mnie zlinczowac.zobaczymy co sie z tego wykluje,póki co widze ze zaczyna sie katar brzydki zielony.jest pogodny dzis,ładnie zjadł kszke,wczoraj wieczorem i dzis rano byłam pewna ze nie ma juz goraczki bo chłodny był i radosnie sie bawił dla pewnosci zmierzyłam i niestety cały czas jest temperatura.no i jak spi to chrapie,ponoc to od teo gardełka

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

iza21 pisze:
kolejna nocka nie przespana nie mógl zasnac.dzis goraczka 38 czasem spada na 37,5.mimo goraczki kapie go codziennie własnie w celu zbicia jej za co tesciowa mam wrazenie chciałaby mnie zlinczowac.zobaczymy co sie z tego wykluje,póki co widze ze zaczyna sie katar brzydki zielony.jest pogodny dzis,ładnie zjadł kszke,wczoraj wieczorem i dzis rano byłam pewna ze nie ma juz goraczki bo chłodny był i radosnie sie bawił dla pewnosci zmierzyłam i niestety cały czas jest temperatura.no i jak spi to chrapie,ponoc to od teo gardełka

goraczki dzis nie ma,w nocy tez nie było.wysypki równiez brak.jedynie dziwnie chrapie w nocy choc nie caly czas.problem tez ze spaniem.budzi sie co chwilie.gardełko czerwone i chyba faktycznie infekcja wirusowa bo reszta rodzinki tez zaczyna chorowac goraczka ból gardła :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

iza21 pisze:
iza21 pisze:

goraczki dzis nie ma,w nocy tez nie było.wysypki równiez brak.jedynie dziwnie chrapie w nocy choc nie caly czas.problem tez ze spaniem.budzi sie co chwilie.gardełko czerwone i chyba faktycznie infekcja wirusowa bo reszta rodzinki tez zaczyna chorowac goraczka ból gardła :wink:

goraczka sie skonczyła,infekcja tez ale od kilku dni pojawił sie kaszel,z dnia na dzien coraz bardziej go meczy w dzien nie moze spac bo cały czas kaszle.kataru i innych objawów brak :cry:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

iza czytam opis Waszej choroby i tak jakbym opisywała małego.

u nas zaczelo sie od pon..powrot z przedszkola...i 37 z hakiem...

no nic,,,wtorek napady 39--39,4 innych objawow brak...
wizyta u lekarza ktory niczego nie wykrył...
przepisal Eurespal...

sroda temp caly dzien..

czw pediatra....i uwaga..diagnoza angina..dostal zinnat, tantum verde...
dzisiajmamy piatek..nadalskoki 39 temp..pozatym dziecku nic nie jest..lekki katarek zielony...ale to taki mały .,,i pojawil sie kaszel... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my wczoraj bylismy u lekarza bo kaszle i kaszle no i antybiotyk bo zapalenie oskrzeli słychac jak świszczy mu jak oddycha.ale goraczki nie ma a na dodatek teraz ida zeby na górze.tak mysle ze zaczeło sie od kad jezdzimy na rehabilitacje bo ma omn jest zimno na dworze,my jezdzimy tam 10km potem wózkiem,na rehabilitacji jest na goło bo masaz potem cwiczenia on cała godzine sie drze bo jakos nie potrafi sie przyzwyczaic i w efekcie wychodz cAły zgrzany :cry:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]