Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:09 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam, może mój problem wyda się błahy ale bardzo proszę o raadę. Moja córcia ma teraz 6 tygodni , jest karmiona mlekiem modyfikowanym , zjada średnio 70-95 ml mleka je mniej więcej co 3 godziny ( tzn w dzień jest zawsze odstęp 3 godzin natomiast w nocy robię odstępy 4-5 godz. Słyszałam rózne opinie że takie małe dziecko cały czas powinno jeśc co 3 godz, lub opinie że dziecka nie wybudza się w nocy. Zauważyłam że gdy dziecko wybudzam w nocy po 3 godz to jest tak śpiące że zjada ok 20ml i zasypia. Proszę o radę czy wybudzac dziecko, jak często tak małe dziecko powinno dostawać jedzenie i od kiedy ewentualnie zacząć wydłużać czas przerw między posiłkami.
Z góry dziękuję za pomoc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Lekarzem nie jestem ale jak jest na mieszance i ładnie przybiera to bym nie wybudzała, sama obudzi się jak będzie głodna. W szpitalu mi mówili by nie robić przerw dłuższych niż 7 godzin. Ale może niech wypowie się specjalista.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

podpisze sie pod fifolkiem choc także nie jestem lekarzem :)
Ale moja córka jak miała 6 tygodni a nawet i mniej potrafiła ładnie przesypiać noce i nie wybudzłam jej do karmienia, dlatego zanikł mi też pokarm :(, ale corka przyboerała ksiazkowo wiec nie zwracałam sobie głowy budzeniem malucha.
Jak zgłodniała to budziła sie sama.

A co do przerw w posiłkach to takie dziecko je na zadanie, wprowadziłam stałe godziny posiłków jak mała skonczyła 3 miesiace i tak jest do dzisiaj.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi kiedyś pediatra kazała wybudzać młodego, bo to niemożliwe, że dziecko 9-tygodniowe nie budzi się między północą a 6 rano na jedzenie. Spróbowałam raz i nigdy więcej. Młody raz, że wcale nie chciał jeść, to jeszcze się rozbudził i noc była makabryczna.
Drugi pediatra tylko się popukał w czoło i stwierdził, że jak jego koleżanka po fachu jest taka mądra, to czemu sama sobie nie nastawia w nocy zegarka, żeby wstać na posiłek. Jeżeli dziecko normalnie przybiera na wadze, to nie ma żadnej potrzeby karmić go w nocy po wcześniejszym wybudzeniu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

mi też sie wydaje że nie ma sensu. Jak dziecko będzie głodne to da znać. Ja nawet nie karmie co 3 godziny. Po prostu czekam aż da znać że chce, bo jak próbuję karmić "książkowo" to tylko tracę mleko bo mała weźmie 2 łyki i zaczyna pluć. A później sama (nawet 5 godzin po ostatnim karmieniu) daje znać że chce i wtedy wypija całą butelkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję bardzo za rady, tez to wybudzanie wydaje mi się bez sensu, natomiast mój mąż się uwziął że mała nie może mieć większych przerw niż 4 godz i każe mi wybudzać ( juz raz była o to kłótnia)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mama jak wychodziłam po porodzie z mała ze szpitala, to polozna kazała budzic mi mała co 3 godziny w nocy a w dzien conajmniej co 2 godziny przystawiać. Myslałam ze umre przez pierwsze dni poki nie przyszla polożna srodowiskowa i też prawie pukajac sie w czoło mowiła, ze w kasizakach rózne rzeczy piszą i młodzi lekarze tez piernicza głupoty bo sie naczytają, ale dzicko to nie swinka zeby tuczyc na mieso, to rozumna istota i swój innstynkt ma, wiec zagłodzic sie nie da... Gdyby nie przybierała, to jest wtedy zmartwienie, ale jak jest OK, to nei dajmy sie zwariowac. dziecko ma być najedzone i wsypane i nie ma bata... Upomni sie o dwoje jakby nie patrzeć... :D

Raz czy dwa nastawiłam budzik sobie na 2 w nocy, wcisnełam małej cyca w dziub a ona cmoknela dwa razy i dalej spi... Czy tak jje głodne dziecko?? Ale o po 4 sama sie obudziła i opróżniła mi 2 cycole migusiem :)

Jak mąż taki radykalny jest, to dlaczego sam nie sobie budzika nie nastawia ;)
Dwie trzy takie noce z robieniem mleka i stwierdzi, ze jednak nie ma co budzic córci jak spi hehe ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Z tego co się orientuję...

Dziecko w wieku 1-2 mcy powinno wg zaleceń (przypominam że to są zalecenia a nie nakazy - każde dziecko jest inne :) ) jeść 6-7 razy dziennie porcje ok 100-120ml - czyli co okolo 4h
natomiast nie musi być karmione z zegarkiem w lewym ręku i miarką w drugim. Więc nie stanie się tragedia jak zje troche mniej i w nieco innych odstępach czasowych.
W dzień dziecko zazwyczaj będzie jeść częściej, w nocy rzadziej.

Nie ma potrzeby budzić dziecka co 3h w nocy , jeśli między karmieniami nocnymi zrobisz 4-5h przerwy to jeśli dziecko prawidłowo przybiera na masie, nie masz się czym martwić

do ok 5 mca życia dziecko powinno zjadać 6 posiłkow dziennie
potem 5 posiłków a od 9mca 4-5
przy czym posiłki powinny być stopniowo coraz większe objętościowo
(przelicznik 100g plus miesiąc życia dziecka razy 10 na porcję)

Póki dziecko się rozwija prawidłowo, tygodniowo przybiera okolo 175gram
to nie masz się absolutnie czym martwić
I jeśli dziecko nie chce jeść w nocy co 3h to nie ma co go do tego zmuszać

Wybudza się w nocy dzieci (najczęściej karmione piersią) które np 6-8h sobie smacznie śpią, a to dlatego że wtedy po przebudzeniu są tak głodne że często nieraz nie mają siły ssać piersi (co jak wiesz wymaga także energii) natomiast przerwa 3-5h nie jest niczym złym
[/list]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

Dokładnie tak jak pisze Mae na samym końcu swego posta.U mnie w rodzinie był taki przypadek.Dziewczyna karmiła piersią.Jak maluszek miał niecałe 3 tygodnie....będąc u nich w domku,usłyszałam jakie to ich dziecko jest cudowne,bo cały czas śpi.I faktycznie będąc u nich dośc długo dziewczynka cały czas spała(co wydało mi się dośc dziwne,aby takie malutkie dziecko tak długo spało)....na drugi dzień,dzwoni do mnie przestraszona mama i mówi że mała jest w szpitalu,odwodniona....na dodatek lekarz zjechał ją na maxa,że dziecko jest zagłodzone.Ale faktycznie jak się pózniej okazało,dziewczynka niedość,że mało intensywnie ssała pierś...to jeszcze jadła co 5-6 godzin.I tak sobie spała i spała...dopóki mama nie mogła jej dobudzić...no i karetka i szpital.

Ale to jest naprawde skrajny przypadek.
Mysle,że mleczko z butelki jest tłuściejsze,pożywniejsze i tymbardziej nie ma co dziecka wybudzać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

Moje dzieci mając 2 miesiące w nocy spały już po 9-10 godz pod rząd...
Dodam, ze też były na mm... i wszystko jest ok ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moj synek ma 6 tygodni i wreszcie zaczyna przesypiac noce, tzn jeszcze nie do konca, ale dzis przerwa byla juz 7 godzinna miedzy karmieniami. i szczerze - do glowy by mi nie przyszlo wybudzac ;) przeciwnie, ciesze sie jak zwariowana, ze wreszcie bede sie mogla wyspac! zeby obraz sytuacji byl pelny: jestesmy na karmieniu mieszanym (mleko moje i modyfiks, oba podawane z butli). jada 7-8 razy na 24 godz, jednego dnia wiecej, nastepnego mniej. ale nie mniej niz ok 650ml na dobe, nie wiecej niz 820ml. je ile chce, nie zmuszam ani nie ograniczam pokarmu. staram sie, zeby jadl w dzien co 3 godz, w praktyce je co od 2,5 do 3,5h.

Elinka, niech maz sam wybudza i karmi, szybko mu zapal minie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A ja uważam, że takie malutkie dziecko powinno jeść częściej. Może spaść cukier, dojść do odwodnienie i jeszcze tuzin innych problemów. Lepiej nie ryzykować.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

DosiaSamosia - to sprobuj zmusic do jedzenia niemowlaczka, ktory nie jest glodny :roll: dziecko 6 tygodniowe nie odsypia juz porodu, budzi sie czy placze kiedy chce jesc, a wmuszanie jest bez sensu :roll:

ja bym chciala wiedziec, po co istnieja dzialy "lekarz odpowiada", skoro zaden lekarz sie w nich nie pojawia. czy ktos z adminow moze mi odpowiedziec?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]