Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 1:21 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam!! Wybrałam sie do lekarza gdyz ostatnia miesiaczka zaczla sie ze sporym opoznieniem (prawie 4 tyg), byla skapa, a krew miala kolor brazowy... dotego doszly objawy ciazowe(lekkie bole podbrzusza, zawroty glowy, mdlosci i tkliwosc piersi), nawet zrobilam testy ciazowe, ale zawsze z negatywnym... Przy usg okazalo sie ze mam torbiel na prawym jajniku o srednicy 6 cm... lekarz mowi zeby narazie zaczekac sprawdzic czy sie nie powiekszy... uwaza ze branie microgynonu (biore od tygodnia) moze wspomoc wchlanianie torbiela... jesli to nie pomoze to sugerowal laparoskopie, albo przebicie pod kontrola usg... Czy ktoras z dziewczyn mieszkajacych w Uk miala leczony lub usowany torbiel wlasnie w tym kraju?? gdzie sie zglosila?? do GP, czy np kliniki dla kobiet?? jestem bardzo ciekawa jakie oni srodki mi zaproponuja... ale do lekarza dopiero w przyszlym tygodniu :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dorocin moja mama miala torbiel tylko mniejsza 4cm i to sie leczy normalnymi tabletkami anty, ona brala regulon (polski lek) i jej to zniklo... tak z tego co wiem to torbiel przewaznie znika po tych tabletkach... Ona najpierw brala to przez 3 mies i pozniej miala kontrole i juz torbiela nie bylo...
Takze nie martw sie kochana podejscie twojego lekarza jest jak najbardziej normalne, tak samo robia w plu
I sie nie zamartwiaj, najwazniejsze jest pozytywne myslenie!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Larwowa ja bylam u lekarza w PL wczoraj bo dopiero jutro do UK wracam... zobaczymy co oni na to... moj lekarz mowi ze najprawdopodobniej zaproponuja mi odrazu laparaskopie, ale ze mam sie nie dac i najpierw niech sprawdza czy sie sam nie wchlonie... nawet mam mu napisac na maila co postanowia :lol: a tak wogole to staram sie myslec pozytywnie tylko ze tak czy inaczej torbiel to nic innego jak nowotwor... i to mnie przeraza... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ahaaa..... to najlepiej poczekaj z miesiac zanim pojdziesz do GP , niech ci usg zrobia i zobacza czy sie zmniejszylo czy nie.....
Moja mama tez sie tym strasznie stresowala ale jej to zniklo od tabletek wlasnie....
Nic sie nie martw zniknie i tobie :D

aha imoze poki jestes w pl to niech ci lekarz przepisze ten REGULON, pisalam wlasnie z moja mama i mowi ze to jej pomoglo, brala 3 miesiace

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pytalam sie lekarza o jakies inne dodatkowe srodki ale powiedzial ze microgynon ktory zaczelam brac powinieni wystarczyc tak ze moze poczekam te pare tygodni jak mowisz i pojde dopiero do Gp :) dzieki za rade :) troszke sie uspokoilam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie ma sprawy!
NIe martw na pewno wszystko bedzie dobrze!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dorocin sugeruje abys nie czekala za dlugo a poszla do gp, podejrzewam (z wlasnego doswiadczenia) ze czesto trzeba dlugo czekac na wizyte u specjalisty czy samo usg. jesli natomiast masz ostre!! objawy w stylu ostre bole a szczegolnie omdlenia i temperature to raczej wszystko powinno sie potoczyc w tempie ekspresowym i powinni zaczac od usg, a co dalej to przeciez laparoskopia jest to dobrze kontrolowany zabiej, nie ma sie czego bac...
ja niestety mam zle doswiadczenie bo jak mialam torbiel (mam ja pojawiajaca sie i zanikajaca od 16 roku zycia) i mnei strasznie bolalo to to nie doprowadzilo do szybkiej interwencji w tym kraju, tylko przeszlam przez rozne wymazy itp a dopiero po paru miesiacach dostalam skierowanie do ginekologa i usg na kotre musialam czekac 4-6 miesiecy! do tego czasu samoistnie mi sie torbiel wchlonela (jak pokazalo usg) ale przez co przeszlam to moje!
nie martw sie torbiela zanadto bo powinna sie za pomoca srodkow farm. szybko wchlonic, aczkolwiek jesli cos zle sie dzieje nie czekaj tylko idz do gp! bo inaczej moze sie skonczyc rozlaniem (tak jak kiedys u mnie) a wtedy juz nie jest wcale ciekawie!
a moge spytac czy mialas ta torbiel w trakcie ciazy tez? bo ja wlasnie jestem w 3-miesiacu a w 4-ym tygodniu mialam torbiel 3cmx 3cm, wiem ze to nie powinno wplynac na ciaze bo kolezanka byla w takiej samej sytuacji i wszystko sie dobrze skonczylo... ale dzis po 3 mies. po porodzie torbiel wciaz jest...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wybaczcie dziewczyny ze sie w tronce ale bylam w takiej sytuacji:
zaszlam w ciaze w UK i po pierwszym usg odrazu wykryto u mnie torbiela na lewym jajniku ze wzgledu na ciaze nie mogli mi podawac zadnych lekow ani go usunac :( nie byla to dobra wiadomosc bo moglo to miec wplyw na ciaze.Pozostalo tylko czekanie az dziecko sie urodzi i potem opserwacja bo istniala mozliwosc ze sie wchlonie.Jednak tak sie nie stalo po porodzie (ktorej bylam bardzo dobrze prowadzona )musiel mi go usunac :( niestety po operacji dowiedzialam sie ze jajnik byl juz nie do uzytku wiec tez musieli go usunac.Jedyna dobra wiadomosca bylo to za nie byl to jeszcze rak.Co do opieki lekarskiej jestem zadowolona i mysle ze dobrze dbaja o kobiety jak i wciazy tak i po.Pozatym bardzo sie obawialam ze nie bede miec drugiego dzidzusia i moge powiedziec ze przez jakis czas stalosie to moja obsesja,ale teraz wiem ze mimo ze jestem bez drugirgo jajnika to zaszlam w ciaze po roku staran i jest wszystko wpozadku :D
Teraz czekamy na nasza dzidze
P.S Mysle ze nie ma co zwlekac tylko skasultowac sie z lekarzem zeby nie bylo za pozno.
pozdrawiam :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mnishca jestem wlasnie po 1 opakowaniu microgenu i w przyszlym tygodniu powinnam isc do lekarza tak ze zobaczymy co mi powiedza :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trzymam kciuki by bylo lepij niz w moim przypadku :!: :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wielkie dzieki :wink: dam znac co i jak :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]