Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 2:17 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77689 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 3885  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieczyny do niedawna mialam z narzeczonym dylemat czy zostac tu na dluzej czy wracac do polski zeby tam urodzic i zostac... wczoraj jak sie dowiedzialam co spotkalo moja znajoma ktora wlasnie wczoraj miala termin porodu az zdebialam i zdecydowalam ze wracam do polski...

dziweczynie odeszly czesciowo wody ktorych miala i tak mniej niz powinna przez cala ciaze, oszla do szpitala a tam ja jakis konowal przebadal i z dwucentymetrowym rozwarciem odeslal do domu i kazal przyjsc za dwa dni do kontroli...cala noc przelezala w co 6 minutowych skurczach...nie wiem jak sytuacja sie skonczyla bo sie nie odzywala.... ale w zyciu bym nie chciala byc na jej miejscu

wiec w lutym wracam do kraju i zostawiam irlandie a w marcu doleci do mnie maz i bedziemy budowac nasze rodzinne gniazdko w polsce... nie wiem jak sie to ulozy i pewnie bedzie ciezko ale grunt ze bedziemy razem ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mukaa jesli twoj angielski nie jest zbyt dobry to popros o tlumacza. Ja nienajgorzej radze sobie z jezykiem lecz na pierwsza wizyte z polozna poprosilam o tlumacza. Musisz tylko to zglosic wczesniej do przychodni w ktorej masz wizyte. Powodzenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dobrze wiedzieć! Dzięki za informację - poproszę o tłumacza choćby dlatego żeby czuć się pewniej i żeby nie było jakiś niedomówień... w końcu tu o Malucha chodzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam wszystkie mamusie.
Ja też będę rodzić w Anglii i nie ukrywam, że przeraża mnie to. Dzisiaj idę się zarejestrować, koleżanka idzie ze mną bo ja kiepsko z językiem. Próbowałam się zarejestrować wcześniej, jak byłam w 12 tygodniu - niestety odesłali mnie z kwitkiem ponieważ nie miałam paszportu tylko dowód osobisty, dla nich nieistotne że dowód jeż ważny na całą UE, żądali paszportu i tyle. Wiem, że powinni mnie wtedy przyjąć no ale...W każdym bądź razie byłam w Polsce, przy okazji zaliczyłam wizyte u gina i odebrałam paszport.Dzisiaj przeżywam straszny stres, idę znowu się zarejestrować, koleżanka mi pomoże. Boją się, myślę nad tłumaczem, ale nie wiem jak to będzie, bo mieszkamy w małej miejscowości i nie mam pojęcia czy tu tak można, a te kobity w przychodni są strasznie antypatyczne. Trzymajcie za mnie kciuki, wieczorkiem dam Wam jak było.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Piorunkowa a gdzie mieszkasz?
u mnie też był problem z zarejestrowaniem na paszport ale w końcu babka gdzieś zadzwoniła i mnie łaskawie przyjęli :P pani doktor była bardzo miła, a koleżanka która też tam prowadzi ciąże mówi że na wizytę z położna można zażyczyć sobie tłumacza. Zamierzam o to poprosić:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mieszkam w Aldershot, małe militarne miasteczko. Tutaj wygląda tak, że nie idzie się do lekarza, zgłasz się w rejestracj że jest się w ciąży i po paru dniachdzwoni położna, żeby umówić się na wizytę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Ja mieszkam w Londynie i nie mialam problemu z rejestracja . Poszlam do najblizszej przychodni , powiedzialam ze chcialabym zarejestrowac siebie , meza i syna . Dali mi formularze do wypelnienia , kazali przyniesc paszporty i potwierdzenie adresu (czyli jakis rachunek) . Jak to zrobilam to umowili nas wszystkich na taka wstepna wizyte u pielegniarki , ktora zrobila z nami taki maly wywiad medyczny . Zwazyla , zmierzyla , pytala o palenie , picie , przebyte choroby , obecne choroby . Wszystko to zapisala w komputerze i lekarz ma o nas takie podstawowe informacje , nie musi sie za kazdym razem pytac . Jak zaszlam w ciaze , to poszlam do mojej przychodni , oni dali mi potem taki formularz do wypelnienia . Wypelnilam i wyslalam . (to byl formularz do szpitala) Po pewnym czasie przyszla odpowiedz ze szpitala ze ciesza sie ze bede pod ich opieka i ze bede u nich rodzic i ze zapraszaja mnie na pierwsza wizyte i opis jak mam sie do niej przygotowac . No i uwaga ze jesli moj angielski nie jest komunikatywny to mam im to zglosic conajmniej 2 dni przed wizyta to dadza mi tlumacza . Jak poszlam do szpitala to juz nik nie chcial ode mnie paszportu . Osobiscie nie moge narzekac , nigdy nie spotkalam sie z jakimikolwiek trudnosciami .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elwirko myślę, że to tak naprawdę zależy od osób które tam pracują, ich życzliwości i dobrej woli. Mnie poprostu się nie poszczęściło, może teraz będzie inaczej. Jak trafię na te same kobietki to i tak nie będą się miały już do czego przyczepić, mam paszport i NIN Po ostatniej akcji odniosłam wrażenie, że Ci konkretni pracownicy nie widzieli wcześnie dowodu osobistego, więc było wygodniej im tak postąpić. Wierzę, że wszystko się ułoży, chociaż dzisiaj już rano obudziłam się ze łzami, nerwy już mnie zżerają.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ta u nas u lekarza też dowodu na oczy nie widziała ;) U pani doktor to właściwie rejestracja i jakieś ogólne pytania: papierosy, alkohol, data ostatniej miesiączki, kwas foliowy i takie tam. Wizyta trwała jakieś 5 minut. Umówiła nas też na wizytę z położną.
Na szczęście nie musiałam mieć ani paszportu, ani potwierdzenia adresu (tym bardziej że w birmingham mieszkamy od niedawna) Niestety NINu też jeszcze nie mam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no właśnie tak sobie kombinuję, że zarejestruje sie do ogólnego lekarza, nie bede w rejestracji mowic ze jestem w ciąży, bo co mi z tego ze polozna do mnie zadzwoni jak ja ni w ząb nic nie rozumiem. Mam nadzieję, że będę mogła wejść z kolleżanką do lekarza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc dziewczyny

Piorunkowa, tylko sam proces rejestracji tez trwa.
Przychodnia wysyla Twoje dane do NHS, a oni przyznaja Ci numer.
To oczywiscie trwa pare tygodni. Ja zostalam przyjeta i do lekarza i do poloznej zanim ten numer otrzymalam, ale paszport, IN oraz potwierdzenie adresu mialam od razu.
No i przy rejestracji powiedzialam ze jestem w ciazy i chcialabym widziec lekarza jak szybko sie da.
Po paru dniach otrzymalam list zadajacy te same pytania na ktore odpowiedzialam w formularzu z przychodni, mysle ze to taka forma sprawdzenia i potwierdzenia adresu.
W miedzyczasie widzialam sie z moim gp a w 8 tyg bylam na wizycie u poloznej.

Polozna przekazala informacje do szpitala - juz dawno temu odebralam list o moim usg. Pisalam tez wczesniej, ze jestem z opieki zadowolona - tzn to co powinno mi zostac zapewnione otrzymuje na czas i bez wiekszych klopotow.
Jednak czytajac to forum zauwazylam, ze nie jest tak wszedzie, zastanawiam sie tylko czy tu sluzba medyczna naprawde tak zle dziala czy to po prostu problem z komunikacja.

Takze Piorunkowa jesli tylko mozesz popros o tlumacza a poki co wez ze soba kolezanke, poszukaj taze informacje o tym co powinnas miec zapewnione i o to sie upomnij. Wasze zdrowie to teraz sprawa najwazniejsza, zycze powodzenia :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jeszcze jedno, jako numer kontaktowy tez mozesz podac numer kolezanki z zaznaczeniem ze ona jest osoba przez Ciebie upowazniona.

Spojrzalam na Twoj suwaczek, teraz jest czas na zrobienie drugiego USG i moze jeszcze nie jest za pozno na test PAPPa z krwi, ktory tu jest standardem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzi.eki za te wszystkie cenne informacje. Niestety jutro idę do przychodni, koleżanka musi dłużej zostać w pracy. Dam znać co udało mi się załatwić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To trzymam kciuki:)

A że się tak spytam ile u was trwało wyrabianie NINu i jakich dokumentów potrzebowałyście?

A te całe taxy załatwia się przed czy po narodzinach dziecka?:>

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzi.eki za te wszystkie cenne informacje. Niestety jutro idę do przychodni, koleżanka musi dłużej zostać w pracy. Dam znać co udało mi się załatwić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Kolezanke mozna oczywiscie wziasc , jak najbardziej . Oni nawet sami pytaja sie czy nie masz kogos znajomego kto mowi lepiej po angielsku niz ty gdy twoj angielski okazuje sie niewystarczajacy . Moj angielski nie jest moze najwyzszych lotow ale jakos sobie radze . Ja uwaznie slucham cala soba , a oni wyraznie mowia i jest ok , tlumacz niepotrzebny .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mukaa NIN wyrqabia się w ten sposób, że trzeba zadzwonić do JOB CENTRE PLUS (może to zrobić ktoś w Twoim imieniu), oni dopytują się o takie szczegóły jak: data urodzenia, od kiedy jesteś w Anglii, czy pracujesz, jakie posiadasz dokumenty potwierdzające że pracuje, np pejslipy, kontrakt i podadzą Ci termin wizyty, to jest gdzieś ok 2\3 tygodnie, możesz poprosić żeby na wizycie był tłumacz bądź iść z osobą towarzyszącą... Na wizytę zabierasz ze sobą komplet dokumentów, paszport, kontrakt, pejslipy, potwierdzenie zamieszkania. Będziesz pytana o podstawowe rzecz np jak długo jesteś w Anglii, często jest pytanie w jaki sposó dotarłaś, samolotem czy czymś innym, data wylotu, dlaczego chcesz zost5ać, o stan cywilny - podstawowe rzeczy. Nie ma się czego bać. Ja dopiero za 1,5 m-ca dostałam listownie info, że nadano mi numer i teraz mam czekać aż przyślą mi kartę - jeszcze się nie doczekałam, chociaż minął następny miesiąc, więc jak widzisz to trochę trwa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a jeśli nie pracuję to będzie to jakiś problem? Z home officem dalej nie wiadomo co jest - sprawa z archiwum x :/ ostatni pejslip mam z września
Mam nadzieję do do maja uda mi się załatwić wszystko bo nie chcę rodzić przed szpitalem :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tego nie wiem, czy nie mając potwierdzenia, że pracowałaś uda Ci się uzyskać NIN. Zawsze można spróbować.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Piorunkowa,

Jesli teraz nie pracujesz, ale wczesniej pracowalas to nie powinni robic klopotow. Czesto odmawiaja spotkania osobom ktore dopiero przyjechaly i nigdy w Uk nie pracowaly.
Niestety te formalnosci trwaja i trwaja. Nawet na to spotkanie trzeba czekac tak jak pisala piorunkowa.

Powodzenia i cierpliwosci

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77689 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 3885  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]