Dzisiaj jest pt kwie 17, 2026 2:17 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77689 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 3885  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Triple test

Anieczka 82

Pomiedzy 15-20 tygodniem mozesz miec triple test.
Najlepszy jest 16 tydzien.

Jest on bezplatny i wykrywa zespol downa u dziecka.

Upewnij sie tylko czy na triple test wyrazilas zgode - jest on bezplatny, ale nie obowiazkowy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oleola-dziękuję za informację.Tobie chociaż położna pobrała krew.
Agaba13-Tobie również dziękuję.120 to troche sporo.Poczekam do stycznie jak pojade do Polski to wszystko zrobię.Najbardziej mi zależy na zwykłym badaniu krwi i moczu.Bo jeszcze nie miałam.
Będzie dobrze.Tylko przeziebienie mnie łapie.Jedno zwalczyłam tydzien temu i teraz kolejne.Najgorsze że będe musiał iśc do pracy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej! Ciekawi mnie jedna rzecz: czy chodzicie do pracy i kiedy zamierzacie zrezygnowac, a kiedy wrócic do pracy po porodzie??
Ja obecnie pracuję co prawda 3,5 godz. dziennie, ale nie siedzę w pracy, tylko całe te 3,5 godz. pracuję fizycznie. Moja praca nie jest cięzka, ale jednak to fizyczna praca, gdzie trzeba coś podnieść itd.
Ciekawi mnie Wasza sytuacja zawodowa i jak sobie poradzicie ze zmianą jaka Was czeka??

Offline Wyświetl profil  

Ja pracuje i mam zamiar w biurze zostac tak dlugo jak mi sily i checi pozwola.
Pracuje na pelnym etacie, 5 dni w tygodniu.

Prace mam przyjemna, nie mam zbyt duzo stresu i robie to co lubie.

Narazie o mojej ciazy nikt nic w biurze nie wie,
tzn ja im powiedzialam przy okazji narodzin dziecka mojego szefa, ale wszyscy wybuchli smiechem i potraktowali to jako dobry zart.

Jesli wszystko bedzie dobrze to wezme urlop tak ze 4 tygodnie przed data urodzin.
Ciezko mi cokolwiek powiedziec, bo nie mam w tej kwestii doswiadczenia :)

A tu dane o urlopie macierzynskim: platny urlop macierzynski trwa w tej chwili 26 tyg, a po nim mozna wziac kolejne tyle nieplatego - w sumie rok.

Po 1 kwietnia 2007 platny zostaje wydluzony do 39 tygodni - hurra :)

6 pierwszych tygodni jest platne 90% zarobkow, reszta 108.85 tygodniowo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Co tu taka cisza?

Czyzby wszyscy puszczali fajerweki?
U mnie strzelaja juz od tygodnia i pewnie nastepny beda strzelac :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oleola, u nas puszczali cala sobote a wczoraj to nie bylo slychac swoich mysli;)). Ale przyjamniej ladnie:). Moj M caly czas powtarzal, ze fajnie, ze jest taka noc:). Ale Dzien Nalesnika tez jest fajny:)).Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja jakos nigdy na nalesniki w dzien nalesnika nie mam ochoty, to tak ja ze sledziami w sledzika :)

O kurcze a sledzia bym zjadla...

Wczoraj bylam na spotkaniu z klientem z Walii, musielismy przejachc cala wszerz i wzdluz zeby dotrzecna miejsce.
Na pewno nie polecam na poranne mdlosci.

Szczegolnie ze szef wpadl na pomysl zeby mi pokazac najbardziej stroma uliczke w gb - 34%, na ktorej musial zawrocic, bo nie zauwazyl znaku ze jest zamknieta :) A droga od lat mozna tylko zjezdzac.

Dobrze ze widoki takie piekne za oknem, szczegolnie teraz, jesienia.
Ale krete strome drogi w gore i w dol...jak na rollercosterze.

Ledwo przetrwalam, a w biurze nikt jeszcze nic wie.

Pozdrawiam i lece po sledzia...
ale na lunch raczej go nie zjem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie wiem czy jeszcze ktos tu zaglada, ale w razie czego napisze co i jak jesli chodzi o opieke w GB.

Bylam u GP jak sie tylko dowiedzialam o ciazy, potem wizyta u poloznej w 8 tygodniu.

Wczoraj dostalam list ze szpitala ze 30 XI mam sie zglosic na usg - czyli w takim terminie o jakim mowila mi polozna - 11 tydzien.

Poki co wszystko idzie tak jak trzeba, czuje sie dobrze, wiec powodow do narzekan na opieka nad ciezarna w GB nie mam.

Takze znalazlam na tym forum przykra historie o dziewczynie, ktora straciala fasolke i to co opisala bardzo mnie przerazilo m.in odeslali ja do domu z bolami i krwawieniami i kazali poronic w domu.

Moja kolezanka, ktora byla w tym samym tygodniu ciazy co ja niestety poronila w ostatni weekend. Nie bylo szans na szczesliwe zakonczenie, jednak pomoc medyczna - pobyt w szpitalu, wszelkie badania i zabiegi otrzymala od czasu pierwszych krwawien i boli.
W tym tygodniu ma sie zglosci na kolejne badania, ktore pomoga jej zaplanowac nastepna ciaze.

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a wiecie cos o tych benefitach?
ja sie bardzo niefajnie wkopalam z papierami (przez widocznie lewa agencje wyslalam paszport na ho - i na razie nie mam ani paszportu ani ho a 2 miechy minely) poza tym powiedzieli mi ze nie moge sie ubiegac o nin bez ho

teraz przeprowadzilam sie do innego miasta i zostalam w sumie z reka w nocniku:/

na razie nie pracuje i nie wiem za bardzo za co sie lapac i jak sie o tego nina starac (potwierdzenia adresu tez poki co nie mam)

zamierzam isc za tydzien na policje zeby zglosic zaginiecie paszportu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Mukaa no to niezle . Kurcze zglos ten paszport bo jak ktos poszaleje na twoje konto to dopiero bedziesz miala problemy . Numeru z rejestracji w HO to chyba nigdzie nie wymagaja , ale wymagaja numeru ubezpieczenia (IN) a zeby to zalatwic to musisz miec paszport , bez tego to ani rusz . No i bez potwierdzenia adresu tez trudno cokolwiek zalatwic w tym kraju . Nawet jak dziecko do biblioteki zapisywalam to musialam miec potwierdzenie.
A do lekarza jestes zapisana ? Bo jak ja nas wszzystkich zapisywalam (mnie , syna i meza) to tez potwierdzenie chcieli .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hmmm
wysylalas paszport do home office przez agencje?
a dali Ci jakies potwierdzenie?

To bardzo podejrzana sprawa, normalnie odsylaja poszport w ciagu dwoch tygodni o ile dobrze pamietam, a potem przysylaja ten papaier, do niczego nie potrzebny w ciagu miesiaca.

A co na to ta agencja?
Mozesz takze zadzwonic do Home Office zapytac czy Twoj paszport wogole do nich dotarl. Problemem jest to, ze jesli to oni zgubili Twoj dokument pewnie sie do tego nie przyznadza.
Tak mial moj kolega z ktoras z tych instytucji. Ale mial potwierdzenie wysylki.

Potwierdzenie adresu jest wymagane jesli chcesz sie gdzies zarejstrowac lub cos zalatwic.
Jesli masz prawo jazdy, warto je wymienic na angielskie - kosztu nie pamietam ok kiladziesiat funtow. Ale to trwa pare tygodni i tez zadaja paszportu.
Pozniej za kazdym razem kiedy adres zmieniasz, musisz wymieniac prawko (juz nieodplatnie)

Takze koniecznie powinnas sie zajac odnalezieniem paszportu bo to brzmi jak bledne kolo.
I jesli tylko nie musisz, nigdy przenigdy nie korzystaj z uslug zadnych agencji.
Pozdrawiam i zycze szybkiego odnalezienia paszportu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Napisz o jakie benefity ci chodzi. Child benefit dostaniesz bez zwgledu czy pracujesz czy nie. Pozostale to Maternity Allowance, Child Tax Credit... Wiem ze na wyrobienie nowego paszportu przez konsulat czeka sie bardzo dlugo (w Edynburgu 4-6 miesiecy).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Ciaza-UK

:P
czesc dziewczyny!postanowilam napisac swoje doswiadczenia-mlodej,ciezarnej Polki mieszkajacej w Anglii. jestem teraz w 7.miesiacu ciazy,termin mam dokladnie na Walentynki 2007r.!!w Anglii,dokladnie w Southampton(ciezarne z Southampton-piszcie do mnie,moze sie nawet spotkamy,aby wymienic doswiadczenia itd.?),mieszkam od prawie roku.przyjechalam tutaj do meza,ktory tu pracuje od dwoch lat.postanowilismy nie wracac do kraju,ulozyc sobie zycie tutaj,bo przekonalismy sie,ze tutaj mozemy zyc normalnie,miec to-na co w kraju nie byloby nas stac-przede wszystkim dziecko!mam 25 lat,maz 28 i poczulismy,ze teraz wlasnie jest ten moment.musze przyznac,ze kiedy tylko odkrylam,ze chyba jestem w ciazy i poszlam do lekarza,otrzymalam wspaniala,fachowa opieke.moja polozna skierowala mnie na badania usg,badania krwi,moczu..od samego poczatku wiedzialam,ze sposob rodzenia(zdecydowalam sie na porod w wodzie)zalezy ode mnie,co bardzo mnie ucieszylo!przed ciaza pracowalam,teraz to jest niemozliwe,ale jakos dajemy rade.zebralismy dokumenty potrzebne do otrzymania benefitow,m.in.child benefit,child tax credit..,zlozylismy tez aplikacje na mieszkanie socjalne...i czekamy na nasza coreczke!!!dziewczyny piszcie do mnie,nie bojcie sie pytac!powodzenia i do zobaczenia na porodowce!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześc Dziewczyny. Jeżeli ktoraś z Was się orientuję to proszę odpowiezcie mi na moje pytanie bo to bardzo ważne dla mnie.A więc: mieszkam w Anglii z narzeczonym i oboje pracujemy.Jednak gdy odejdę na macierzyńskie raczej nie będę dostawac pieniędzy. Myśle o powrocie do Polski na okres ciązy i poród a pózniej wrócic do Anglii do narzeczonego.I chciałabym sie dowiedziec czy w czasie gdy będę w ciązy w Polsce mój narzeczony może starac się o jakies ulgi czy coś podobnego w Anglii?A jeśli dostanę jednak pieniądze z pracy gdy odejde to czy rownież będę je dostawac będąc w Polsce?Byc może namieszałam trochę a ogolnie chodzi mi o to czy coś nam przysługuje kiedy będę w Polsce podczas ciązy i porodu a mój narzeczony w Anglii? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi bo sama nie wiem co mam robic. W Polsce czuję się teraz bezpieczniej jeśli chodzi o służbę zdrowia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

O wszelkie benefity i tak mozecie sie starac dopiero po urodzeniu dziecka . Nie wydaje mi sie zeby byl tu jakis zasilek wspomagajacy was tylko dlatego ze ty jestes w ciazy . A co do wyjazdu . Przemyslalas to dokladnie ? Ja rozumiem ze opieka w Polsce jest lepsza , ale nie sadzisz ze powrot tu z tak malutkim dzieckiem bedzie zbyt trudny ? Jak tu urodzisz to wszystko przebiega jakos tak naturalnie . Rodzisz , oni daja informacje do twojej przychodzni , przychodzi do ciebie polozna , o wszystkim cie informuje , masz swojego lekarza , nie ma problemow ze szczepieniami , kontrolami . Moze to wszystko banalne problemy , ale ja wole urodzic tutaj niz w Polsce i potem przyjezdzac z takim maluchem i na dzien dobry zalatwiac to wszystko . Wiem ze wszystko jest do przeskoczenia , ale ja bym sie obawiala i pewnie wiecznie odkladala powrot .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elwira rozumiem Cię ale w Anglii nie mam nikogo oprócz narzeczonego kto pomógłby mi przy dziecku.Poza tym chcę miec spokój w ciązy ze jakby co to zawsze mogę iśc do lekarza i zawsze lekarz się mną zajmie. A w Anglii jak byłam z bólami to nawet mnie nie przyjęli. Mam wielu znajomych którzy wyjechali do Anglii z małymi dziecmi i zapisanie ich do lekarza i połoznej to zaden problem. Tak więc na 99% wrocę do Polski na ten czas.Dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oleola Wyjechałam już stamtąd bo straszne przekręty robili. brali pieniądze za znalezienie pracy, nie wypłacali pencji i wogóle szkoda gadać. Teraz przenieśliśmy się do Birmingham, ja na razie jestem w Polsce (byłam tu u lekarza), Tatuś ma już tam normalną pracę - w sieci Subway więc nie sądzę żeby tam było coś nie tak, zresztą znajoma już tam pracuje.

Problem w tym że mój paszport tam został - nie mogłam się doprosić ani o niego ani o potwierdzenie... Agencja nazywa się Spinnaker i mieści się w Portsmouth. Facet nie odbiera telefonów, wysłałam smsa z ulitmatum albo do końca tygodnia paszport lub potwierdzenie adresu wysłane na nowy adres albo idę na policję. Odpisał: nie takim tonem :/ szkoda gadać. Zaraz po powrocie idę na policję.

Ale tak czy siak mam ręce związane - paszportu - niet, sprawa z ho niewyjaśniona (w końcu nie wiem nawet czy wysłał a do HO nie umiemy się dodzwonić może list po prostu napiszę), jeszcze w tej agencji mówili że nie mogę się ubiegać o NIN bez HO (co okazało się bzdurą). Chcę teraz umówić się na spotkanie w sprawie ninu ale nie wiem jak to będzie bez paszportu i z niewyjaśnioną sprawą w ho. Już podłamana trochę jestem tym wszystkim bo nie wiem jak sobie poradzimy...
Na dodatek partner ma też paszport nieważny (termin mu się skończył) a pracuje właściwie non stop i nie ma kiedy pozałatwiać wszystkiego.

28 mam wizytę u midwife. Z moim angielskim tak sobie (tzn panią doktor rozumiałam wprawdzie...) Poza tym jak mnie będzie pytać o jakieś nazwy chorób to nie wiem jak się dogadamy :] Chyba słownik wezmę. Uff ale się wygadałam!

Aha i chciałabym też jakąś pracę znaleźć ale nie wiem czy się przyznać że jestem w ciąży? Z jednej strony - tak uczciwie i bym czyste sumienie miała, ale z drugiej czy mnie przyjmą? Na razie złożyłam aplikacje w MCDOnaldzie bo blisko a poza tympracowałam tam w Polsce i np na kuchni sobie poradzę nawet jeśli nie śmigam po angielsku :]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anieczka, nie zazdroszcze dylematu

Nie wiem jak to jest z benefitami, wiem tylko ze dostaje sie je po urodzeniu i zarejetrowaniu dziecka.
Moj szef ma w domu malenstwo i tylko tyle wiem ze nalezy je zarejestrowac w ciagu 6 tyg od urodzenia.
Robil to razem z zona i dzieckiem!
Rejestracja dopiero umozliwia staranie sie o wszelkie benefity.

Jesli chodzi o sluzbe zdrowia tutaj to w moim przypadku wszystko dziala tak jak powinno, zaoferowano mi wszystkie badania i pomoc tak jak sie spodziewalam.

Ostatnio odberalam list, ze moge dostac dodatkowe wsparcie dla kobiet w ciazy i co tydzien przychodzic na spotkania, jesli potrzebuje zapewnia mi nawet transport. Nie wiem czy jest to typowa szkola rodzenia, zadzwonie zapytac bo niestety godziny ktore mi proponuja sa w czasie mojej pracy.

Ale jesli dla Ciebie to za malo i masz sie bardzo w czasie ciazy stresowac to nie dziwie ze rozwazasz wyjazd do Pl. Mam nadzieje, ze Twoj narzeczony popiera Twoja decyzje, bo na pewno chcialby byc z Toba i widziec Was kazdego dnia.

Ja jestem pod opieka lekarzy tu i w Polsce,
We wtorek pierwszy raz widzielismy nasze malenstwo :)

Nastepna wizyte mam 30.XI w UK to bedzie moje pierwsze USG tutaj.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Mukka bez paszportu to nawet nie masz co startowac po ten NIN . Tam wymagaja paszportu i potwierdzenia adresu czyli rachunkow . Ja wyslalam juz chyba z 4 tygodnie temu prosbe o przyslanie aplikacji i nadal echo . Nie wiem co mam robic . Napisalam ze mieszkam w anglii od roku , razem z mezem i synem i przez ten czas doskonalilam swoj jezyk , a teraz chcialabym znalezc prace i potrzebuje NIN. Oczywisci nie chce szukac pracy , ale chcemy sie starac o pewne benefity po urodzeniu dziecka , a do tego wymagaja zeby oboje partnerzy mieli NIN (teoretycznie nie , ale w praktyce niby tak) . Kurde chyba niedlugo napisze drugi raz .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mukaa, ja tez wlasnie wrocilam z badan w Pl.

Na pewno jako kobieta w ciazy otrzymasz niezbedana pomoc lekarska.

Sprawe paszportu zglos jak najszybciej na policje, podaj dokladne daty od kiedy do kiedy Twoje dokumenty przetrzymywali.
Zapisz sobie numer przestepstwa lub popros o jakis kwitek z policji.

W Twojej sytacji dowod powinien byc wystarczajacym potwierdzeniem ID do zalatwiania formalnosci.

Jesli Twoj angielski jest slaby mozesz poprosic o pomoc osobe ktora zna Twoja sytuacje zna jezyk wystarczajaco dobrze.
Ty musisz tylko zadzwonic, przedstawic sie i powiedziec ze przekazesz telefon osobie ktora bedzie mowic w Twoim imieniu, bo Ty nie mowisz dobrze po angielsku. Takie upowaznienie jest wystarczajace.

A z chorobami mozna zrobic tak:

Sprawdz w slowniku choroby ktore mialas, ewentualne zabiegi i operacje oraz choroby w rodzinie i zrob sobie liste.
Na pewno lekarz w Pl robil Ci taki wywiad, podobnie odbywa sie to w Uk.

Jesli nie masz/mialas zadnych chorob operacji itd a takze w Twojej rodzinie nic zlego sie nie dzialo to powiedz o tym midwife, ale popros ja o liste chorob o ktore pyta dla potwierdzenia. Wezmiesz ja do domu i spokojnie sprawdzisz w slowniku.

Nazwy ktore wymieni na pewno beda brzmialy dla Ciebie obco,
bo malo kto ma kontakt z jezykiem medycznym...
Mi na przyklad tlumaczyla co to cytologia bo samo slowo kompletnie nic mi nie mowilo.

Jak chcesz wiedziec cos wiecej to daj znac, pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77689 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 3885  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]