Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 6:08 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

jak pojade do uk oile jak zaznazcalam to bede myslec
a co z ta polska agencja pisz tu szybko puki jeszcze moj maz dla nich nie zaczol pracy
za mojego pobytu w uk polskich agencji nie bylo ale byly dobre i zle

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

z agencjami czy to polskimi czy angielskimi jest tak, ze raz praca jest a raz jej nie ma, a jak juz masz kontrakt to na okreslona ilosc godzin w tygodniu i zawsze to jakies poczucie bezpieczenstwa u mnie daje.
u mnie to bylo tak, ze jak sie agencja dowiedziala, ze jestem w ciazy a akurat w Polsce wtedy bylam mame odwiedzic to mi powiedzieli, ze mam nie wracac, bo pracy juz nie ma i zerwali kontrakt ze mna. jakos dla innych praca byla.... tak wiec od 5 mca ciazy siedzialam w domu...

oczywisce zycze wam jak najlepiej, moze akurat bedzie inaczej, ale ogolnie to agencja jest dobra na poczatek, potem trzeba szukac pracy poza nia - zawsze jak jest umowa na czas nieokreslony to jest o wiele lepiej, nawet jak jest mniej godzin, ciezko znalezc kontrakt na 40 godzin tygodniowo, przynajmniej u mnie w miescie. duzo zalezy tez od tego, jakie maz ma kwalifikacje, doswiadczenie w pracy, no i na jakim poziomie u niego jest angielski.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czemu ich do sadu nie podalas moja kumpela tak zrobila i ladnie ich oskubala
a z moim mezem to wiesz oby na poczatek cos znalazl bo bida bedzie za mieszkanie mosze placic a z mojej pensji nie starczy zapacic za wynajem

jutro idzie na kolejna rozmowe tym razem do angielskiej agencji wiec jutro dowie sie prawdy na jakim stopniu jest jego angielski

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

bo akurat przed tym sie zabezpieczyli - umowa tak byla ulozona, ze nie gwarantuja stalej pracy ani stalych godzin pracy, juz sie pytalam prawnika w tej sprawie i niestety nic z tym sie nie da zrobic.

powodzenia dla meza z praca

no i mozemy pisac na drugim watku :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a powiec mi gdzie on ma skladac jakies papiery na nasze dziecko my mosimy byc w uk z nim czy on moze juz cos zalatwiac i przedewszystkim gdzie sie cos takowego sklada bo ludzie z ktorymi mieszka nie maja dzieci

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

poki was tam nie ma to jedynie child benefit-rodzinne, na pierwsze dziecko to jest 81.20 miesiecznie, co do reszty to wszystko jest uzaleznione od zarobkow - im wieksza wyplata, tym mniej dodatkow.

najwazniejsze teraz, zeby znalazl prace na stale i mozliwe po kilku miesiacach moglibyscie do niego dolaczyc

napisz do mnie na gg 3271584 to pogadamy bo powiadomienia mi nie zawsze przychodza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ok odezwe sie do ciebie

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Hej
Po wakacjach mamy zamiar emigrować do uk. Maz poszedłby do pracy a ja byłabym w domu z mlodsza córka. Chcemy wynająć dom wspólnie z moja siostra i jej mężem. Niestety nie wiem nic i benefitach wiec lidze na wasze wsparcie i informacje od was. O co moge się starać? Siostra nie ma żadnych znajomych którzy maja dzieci, wiec też wie niewiele. Ja dopiero zaczynam szukać informacji i zaczęłam właśnie tu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i informacje.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

malgora
bedzie nalezal ci sie child benefit czyli nasz polski rodzinny , ale wez ze soba zaswiadczenia z mopsu ze nie pobierasz rodzinnego w polsce wydaja w obu jezykach i tak na rozpatrzenie maja chyba 3 miesiace u nas totrwalo dluzej
co do reszty benefitow , w angli nastapily duze zmiany ,
tzn mozecie starac sie o haus benefit
ale niewiem jak to sie bedzie mialo , jak bedziecie wynajmowac dom z siostra , bo wtedy oplaty beda wam sie dzielic na pol , wiec i doplata bedzie mniejsza albo jej wcale nie dostaniecie , ale tj pisze odrazu nic nie dostaniecie

twoj maz bedzie mogl sie starac o doplate do wyplaty i child tax credit

mam nadzieje ze nic nie poplatalam , i cos ci to pomoglo

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Małgora ja już w PL, więc nie wiem czy nie pomylę, ale zmieniły się przepisy. Wszyscy imigranci mogą się starać o benefity dopiero po uzyskaniu odpowiednich przychodów i to z okresu 3 miesięcy poprzedzających wniosek. Nie wiem czy to juz oboiwiązuje, szczegóły to ktoś kto jest w UK by ci mógł udzielić.
Podstawowy to Child Benefit, potem są working tax, i child tax credit (te dla pracującyh z niskim dochodem na pewno). MOżna się starać o house benefit - dodatke do czynszu- to trochę skomlikowane. Bo jesli wynajmujesz dom, dodatek dostaniesz tylko gdy mieszkanie będzie miałą odpowiednie warunki-czyli nie możecie na 4 wynająć kawalerki, a jak wynajmioecie 10 pokoi to dodatek tylko do np.3 będzie. Dziewcyznki mogą być razem, druga Wasza sypialnia więc co najmniej 2 bedroom house dla Waszej tylko rodziny.
Wszystkiego się dowiesz na miejscu.
Aczkolwiek my gdy wracałam do PL to zaprzestałam pobierania CHB i chciałam by mąż pobierał. A pobieralimy prawie 5 lat. I już nie przyznali mu, bo mieli 100000pytan znowu :roll: więc daliśmy spokój.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dzieki dziewczyny.

Pastek tak, juz weszło w zycie to z tymi 3 miesiacami, ogolnie brałam to pod uwagę, wiec nie jestem zaskoczona. Zastanawiam się tylko ciagle nad tym jak to bedzie jak bedziemy mieszkac z siostrą.
Ogladalismy już domy i wychodzi na to ze weźmiemy taki z 4 sypialniami, wiec my w jednej, siostra z mezem w drugiej i dziewczynki po jednej sypialni, choc jak piszesz ze mogą być razem to też lepiej, musze dopytać co i jak. Zawsze mniej pokoi to mniej sprzatania ;)

Strasznie to wszystko skomplikowane, ale mysle, ze jakos to ogarnę ;)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Małgora nei wiem o jakim rejonie myślicie, ale 4 bedroom to są już spore koszty. Popatrz na www.rightmove.co.uk . Pamiętaj, że do ceny domu doliczamy trochę ponad 100 funtów coucil taxu, rachunki (woda, gaz, prąd, tv licence) i zbiera się tego trochę. i zazwyczaj dochodzi depozyt w wysokości 1,5 miesięcznego czynszu. Więc jeśli dom by kosztował 1000funtów za mc to zanim w nim zamieszkacie musicie zapąłcić 2500 funtów + ok 150 funtów kosztów dla agencji.
A wiele agencji nei chce wynająć miszkania jeśli wiedząc, że dana rodzina będize korzystała z benefitów.
Dodatkowo Michaśka musi iść do szkoły, bo skończyła 4 lata więc na 3h dziennie. Tak więc ty będzie dość mocno związana.
Oczywiście nie zniechęcam, ale chyba lepiej przygotowac się na trudy i potem cieszyć jesli jednak wszytsko się ułoży, a przez 8 lat jednak wiele się widziało.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Pastek lo la boga, kupe lat. Jak Wam sie w PL uklada?

Margola zawsze polecam rodzinom, by wyjezdzaly na raty. Najpierw maz. I dopiero jak bedzie mial prace i dom, to sciaga zone z dziecmi. Jesli planujecie mieszkac jeszcze z dwiema pracujacymi osobami, to o dom nie powinno byc trudno. W zasilkach dla "nowoprzybylych" niestety juz sie nie orientuje.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Morning no hej, rzeczywiście kupę lat :) U nas ok-nie mogę narzekać. Mam moje gospodarstwo i zaczęłąm pracę. G dojechał miesiąc temu i też za 2 tyg zaczyna pracę, więc uff. Bąki kochają Polskę i nie chcą słyszeć o powrocie do Anglii-Talia już czyta, liczy. Igi powiedzmy czyta mniej :wink: Teraz już ciepło to jak to na wsi, po polach z dzieciakami latają i tylko zgarniamy je na lekcje, jedzenie i spanie :)
Jesteś na fb, poszukam Cię.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Pastek pewnie, ze jestem, szukaj!
Super, ze sie Wam tak fajnie uklada.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

malgora przede wszystkim to dobrze bedzie sie umiejscowic i szukac porady.... na sucho niestety ciezko... a zawsze mozesz juz na miejscu isc do citizen advice berau i tam juz Ci wszystko dokladnie wytlumacza i pomoga ;) jesli chodzi o housing benefit to z ost moich inf wynika, ze mozna go pobierac dopiero po roku pobytu w uk.... wiec mieszkanie z siostra na poczatku bylo by ewidentnie najlepszym wyjsciem... aczkolwiek, tak jak pastek pisze, koszty wynajmu i utrzymania domu sa spore i ja bym wolala "pokoczowac" w mniejszym domu i mniej bulic... poczatki sa zawsze trudne i kazda z nas to przerabiala napewno... kazdy zaoszczedzony funciak, moze byc przeznaczony na cos bardziej potrzebnego, niz liczba pokoi ;)

no i, ze sie tak niekulturalnie zapytam... w jakie rejony uk sie wybieracie?

pastek super slyszec, ze Wam sie fajnie uklada :) no i najwazniejsze, ze dzieciaki zadowolone :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]