Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 7:48 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Witajcie! mam pytanie odnosnie housing i council benefit.wlasnie zakonczylam wypelnianie tego dlugiego formularza i na koniec jest kilka stron jakby do odciecia. co z tym zrobic?? odciac??koniecznie wypelnic?? o ile sie nie myle musi tam cos wyplenic landlord?? ja nie mam w ogole kontaktu z landlordem,poniewaz wynjamuje z agecji. Czy agencja tez musi tam cos podpisac?? priosze o pomoc jesli ktos wypel;nial juz ta aplikacje!dziekuje z gory!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jakajaana z tego co pamiętam to ja nic nie odrywałam tylko wszystko zanosiłam do councilu. ale nie jestem pewna więc niech ktoś jeszcze się wypowie
A co do lanlorda to jeżeli posiadasz umowe wynajmu to zgoda ani agencji ani landlorda nie jest Ci do niczego przydatna, no i oczywiście nie musisz go informować o tym, ze się ubiegasz o HB. Ich zgoda wymagana jest jeżeli nie masz umowy.

pozdrawiam gorąco

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie!

Zanioslam wsyztsko tak jak bylo.dostalam dzisiaj odp.17.25 tyg wyplacane co 2 tyga council benefitu w ogole.liczylam na wiecej ale cieszmy sie z tego co jet. jest tam napisane co takiego: "your benefit will be paid 2 weekly in arreas" . nie wiem co oznacza "in arreas". c\zy bedzie mi to wplywalo na konto czy bezposrednio do agencji?? bede bartdzo wdzieczna za pomoc.dziekuje i pozdrawiam:)
jeszcze opytanko,cvzy house benefit wlicza sie do dochodow w tax creditach?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jakajaana jeżeli podałaś w aplikacji żeby pieniądze przelewali na Twoje konto i podałaś dane konta to tak będą robić, chyba że podałaś dane agencji. możesz to sprawdzić w papierach które od nich dostałaś, to jest mniej więcej pod koniec pierwszej albo na początku drugiej strony (tak przynajmniej ja mam :lol: )
HB nie jest wliczany w roczne dochody i nie musisz się z nich "rozliczac" przed taxami

a tak w ogóle to bardzo malutko Wam naliczyli tego housingu, dziwne....no i ja i moi znajomi mamy wypłącane miesięcznie....może to zależy od rejonu...

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziekuje Ci klochana! juz dostalam pieniazki na konto. wiem,ze malo,tez tak wlasnie mysle.duzo o tym czytalam.sledzilam rozne fora i bylam pewna ze dostaniemy wiecej.najbardziej zdziwil mnie fakt,ze w ogole nie dali nam council tax benefitu.ahhh.no trudsno,widocznie tu w Harlow tak jest. buzka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Syla - my chyba mieszkamy dosc blisko siebie prawda??:-))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jakajaana zalezy ile dla Ciebie to jest blisko :lol: bo jakieś 80 mil to troszke jest jakby nie patrzeć :lol:
a mieszkacie na flacie sami czy może pokuj tylko macie? bo wg mnie to malutko dostaliście. a co do council tax benefitu to my tez nie dostajemy i w ogóle to nie wiem jak to obliczają...

a tu mam taką ciekawostkę dla przyszłych mamusi, które są w ciąży i podobnie jak ja nic nie wiedziały o HPG :roll:

Kobiety, które są w ciąży mogą występować o jednorazową pomoc finansową w wysokości 190 funtów. Warunek – planowana data porodu musi wypadać po 5 kwietnia 2009 roku.
Health in Pregnancy Grant – tak się nazywa owa pomoc finansowa – ma na celu wspomóc kobiety w ciąży w kosztach zwiążanych ze zdrowym odżywianiem w ostatnich miesiącach ciąży. Aby uzyskać HPG należy spełniać następujące warunki:

*być w 25 tygodniu ciąży lub później
*planowana data porodu musi wypadać po 5 kwietnia 2009 roku
*odbyć konsultację z lekarzem lub położną
*być mieszkańcem i mieć prawo do zamieszkiwania w Wielkiej Brytanii

Wysokość grantu to jednorazowa suma w wysokości 190 funtów niezależnie od liczby dzieci, które mają się urodzić.Wysokość dochodu nie ma wpływu na prawo do grantu.

Formularz aplikacyjny można uzyskać od położnej lub lekarza. Alternatywnie można skontaktować się z Health in Pregnancy Grant helpline.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam pytanko:) czy któraś już dostała odpowiedz po wysłaniu repacka z taxów??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny te co posiadaja dzieci mam nadzieje ze znacie odpowiedz na to pytanie

W ktorym tygodniu ciazy trzeba byc aby pojsc na Maternity Leave?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

misia z tego co mi wiadomo to można iść 11 tygodni przed planowyanym terminem porodu, chociaż mój pracodawca powiedzial że 15 tygodni przed planowanym terminem porodu (też mnie tak puscił)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

HEj dziewczyny, mam nadzieje ze znajdzie sie tu osoba ktora bedzie w stanie odpowiedziec na nurtujace mnie pytania.

Mianowicie rozstałam sie z moim partnerem jakis czas temu. Chciałabym zapytac czy ktoras sciagala alimenty poprzez CSA ? Przeczytalam kiedys ze CSA zabiera sobie czesc pieniazkow jezeli ktos ma jakies pieniadze z benefitow. Jak długo czeka sie na wygzekwowanie pieniedzy od ojca dziecka, bo dogadac sie z nim zeby mi placil to nie przejdzie dobrowolnie niestety :?
I drugie pytanie: Czy zeby otrzymywac Child Maintenance trzeba pobierac Child Benefit bo ja go jeszcze nie pobieram

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mankimar niestety nie pomoge bo tu nie ubiegalam sie o alimenty... ja pobieralam w polsce od bylego meza... ehhh te chlopy... jak im nie wstyd ze mosimy ich zmoszac do lozenia na wlasne dziecko... MaSaKrA!

misia chyba trzeba miec przepracowane 26 miesiecy ale podkreslam chyba, bo ja nie pracowalam wogole wiec nie wiem na pewno

Syla dokladnie tak jest z tym grantem... dodam jeszcze ze od zlozenia formy minelo poltorej tygodnia i pieniazki byly na koncie ;););)

dzis wyslalam rowniez forme do job center o Sure Start Maternity Gran i tak sie zastanawiam ile sie na to czeka??? moze ktoras z was tez brala to becikowe????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zielarka Ja wysyłałam wniosek 2 razy,bo za pierwszym razem zapomnialam dać położnej do wypełnienia :oops: a jak już poprawnie wypełniłam to o ile dobrze pamiętam na kaske czekałam 2 tyg.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

justysia dzieki za odpowiedz... kurcze ale by bylo super... nastraszyla mnie kolezanka ze dopiero po porodzie a ja chce za ta kase kupic wozek i lozeczko bo to spory wydatek i wolalabym jednak na spokojnie przed porodem :? no to ciesze sie bardzo ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zielarka Ja dostałam ok. miesiac przed porodem. Mi tez znajoma powiedziala,ze dostane po i uparcie nie chciała uwierzyc,że dostałam przed. Na dowod pokazałam jej list i dopiero wtedy uwierzyła :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jakajaana a dostajesz moze working tax credit lub child tax credit?? jesli tak to wtedy council tax benefit sie juz nie dostaje....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!
Mam pytanie :)
Jak dlugo czeka sie na odpowiedz w sprawie Matternity Allowance oraz Health in Pregnancy Grant?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

patiku na healt in pregnancy grant nie dostajesz zadnego listu tylko pieniazki od razu wplacaja na konto...ja dostalam po rowno tygodniu :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja dostalam list z informacja do ilu przeleja mi pieniazki ... list przyszedl po poltorej tygodnia a po tygodniu juz byly pieniazki na koncie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zielarka to jestes jedyna ktora znam i ktorej przyslali list na healt in pregnancy grant... :wink: i tak kazdej sie nalezy :wink:
dostalas becikowe?pisalam na gg do ciebie, ale chyba nie wlaczalas :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Międzynarodowy

Strefa czasowa UTC [letni]