Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:57 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Zachodniopomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 413, 414, 415, 416, 417, 418  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Fajna dziewuszka :-) I jak słodko śpi.

Nie miej wyrzutów sumienia, że dokarmiasz. W końcu liczy się to, żeby dziecko było najedzone i zadowolone. A nawet mała ilość twojego mleka wystarczy, żeby mała dostawała to co najważniejsze przy karmieniu piersią.

Ja dokarmiam małą od dawna, bo nienasycona jest :-) Wcześniej były to proporcje: dużo z piersi, mało z butli. Teraz z piersi to tylko raz, dwa razy dziennie i po kąpieli, przed snem. A tak to butelka... Wyrzuty sumienia "matko-karmiącego" miewam już bardzo rzadko. Ważne, że mała dobrze przybiera na wadze, nie drze mordki, ze jest niedojedzona, ja śpię spokojniej i nie mam takiego stresa, że muszę być do niej "uwiązana" 24h na dobę, tak jak się czułam kiedyś, kiedy był okres karmienia tylko piersią. Może wyrodna matka jestem... 8) :?: Ale trudno. Obu nam odpowiada taki system karmienia.

A na szczepienie idziemy w czwartek. Drugie podejście.
Za pierwszym okazało się (tydzien temu), ze nie mają karty szczepień z naszej "Starej" przychodni. Jutro muszę jechać do Szczecina po kartę i im dowieźć...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Doridori - ja dokładnie jak Ty , pierwsze 3 tyg. po wspominam gorzej niż poród :? Mi też się wydaje że niedawno co urodziłam a to już za moment 5 miesięcy :shock:
Ale macie lekarski maraton , nas czeka jeszcze druga wizyta u ortopedy , a tak to już wiekszość z głowy - ufff.

Jay - żadna tam wyrodna matka , jak dla mnie karmienie piersią jest straszną presją i im mniej miałam pokarmu tym bardziej się tym wszytkim przejmowałam. Musiało upłynąć troszkę czasu żebym przestała mieć wyrzuty sumienia. I teraz moim zdaniem każdy powienien sam decydować jak karmi i nikogo nie mozna do niczego zmuszać.

Dagunia jak tam dajecie sobie radę ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć :D

Gratuluję Daguni maleństwa. Vanesska jest cudna - taka do zacałowania :D

Karmienie - ma być przyjemnością zarówno dla mamy jak i dla dziecka i kropka. Wyrzuty sumienia - precz!
Karmiłam Maję rok i miesiąc i wystarczy. Bardzo chciałam ją karmić piersią i jakoś nam się udało :D

U mnie rzeczywiście ferie, ale... ewelinek to nie takie proste ... od soboty do wczoraj byłam na konferencji nauczycieli mojego przedmiotu - ciężka charówka, dużo zajęć, mało snu... czoraj wróciłam i ... w progu przywitała mnie płacząca Maja... Maja jest chora - ma anginę i zapalenie ucha dziś byliśmy u lekarza :cry: Przez większość nocy noiłam ją na łapkach... Jecze nigdy ne była aż taka chora :(
Mąz ma ropne zapalenie zatok i zastrzyki :(

W te ferie sobie nie wypocznę, niesety. A w poniedziałek już do pracy ...

Pozdrawiam was Stargardzianki :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kama to rzeczywiście szpital masz w domu :-( Biedna Majeczka , życze wam szybkiego powrotu do zdrowia i uważaj żeby się nie zarazić .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć Mamuśki i Przyszłe Mamuśki.

Kama, współczuję Maluykiej. Biedna namęczy się :(

U nas w sumie ok. JUż prawie zaakceptowałam fakt ze pokarmu mam dla kotka a nie dla zarłoczka. Tyle ile nam się uda to jemy z cyca-reszta z butli. Trudno, poprostu nie mam i nic nie poradzę, nawet herbatki czy Karmi nie pomagają :(

Dziecko mam prawie idealne, tzn... przesypia mi noce, ale zanim uśnie to marudzi ze 2 godzinki. Chyba za dużo jej daję spać w dzień. Generalnie jest kochana i cudownie sie uśmiecha :D
Przepadłam zakochana :lol:

Mam pytanko. Nie wiecie kto teraz rodził i karmi piersia? Za szybko zrealizowałam receptę i kupiłam wit K, a ponieważ dokarmiam to nie mogę jej podawać Małej, dlatego chętnie odsprzedam.

Moniq814 a moze Ty byś chciała? Chyba juz niedługo bedziesz potrzebowała ;)

Pozdrawiamy Cioteczki
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej hej
widze Dagunia ze twoja córcia śpi tak jak moja - z kocykiem na około głowy ;) tylko koników nie mamy a jedynie misie :D Słodziutka ta twoja kruszynka.

U nas jakos byle jako...najpierw zastrzyki, a teraz szpital :( wlasnie jestesmy na weekendowej przepustce. moja mała wymiotowała i w srode trafiłysmy do szpitala. Tam jest OKROPNIE!!!!!!! która mama była wie co mam na myśli. Jutro idziemy na kontrol i mam nadzieje ze dostaniemy juz wypis i nas tam znowu nie zostawią, Jakis taki pechowy mam ten styczeń.

No i mam pytanko do stargardzkich mam...u jakiego okulisty byłyscie ze swoimi dziećmi na pierwszej kontroli? będe wdzięczna za odp.

Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmm... u okulisty jeszcze nie byłam. zaliczyłyśmy jak na razie neurologa, ortopedę i badanie słuchu po raz kolejny. aha, no i USG główki, prewencyjnie ze wskazania naszego neurologa-pediatry.

w szpitalu faktycznie... za fajnie nie jest... mam nadzieję, że nie będziesz musiała wracać tam z maleństwem... :(

a tak BTW - gdzie teraz można iść w Stargardzie w ramach NFZu do jakiegoś dobrego ginekologa? a jak nie NFZ, to ostatecznie prywatnie. zupełnie się nie orientuję w aktualnych gabinetach w Stargardzie :oops: a pod nosem mam tylko przychodnię ex-kolejową, gdzie przyjmuje Bielewicz, ale do niego chodzić nie chcę. ot, uraz jeszcze z czasów, kiedy mnie leczył w czasie studiów :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej!!!
Wczoraj napisałam długaśnego posta i się skasował :evil:

Jay ja np. chodzę do Ludwickiego. Jestem bardzo zadowolona. Tylko drogi trochę. Wizyta kosztuje 80zł. Bez usg oczywiście.

Doridori jeśli chodzi o okulistę, to jeśli chcesz prywatnie to polecam dr Mańczyk. Super lekarz, z rodziny wszystkie dzieci do niej chodzą. Moją siostrzenicę wyleczyła szybko z astygmatyzmu.

Dagunia co do wit K to nie wiem jeszce czy będe podawała. Ostatnio spotkałam się z opinia, że nie trzeba dawac jak nie wskazań. Będę musiała jeszcze o tym poczytać. Ale jak będzie trzeb apodawać to chętnie odkupię.
A Ty sama podawałas? Czy pediatra zlecił?

Mówię wam jak mi się dłuży to czekanie, już bym chciała mieć kubusia przy sobie.
Nie wiem czy wam pisałam ale waży już 3400g - oczywiście wiadomo, ze teraz największy błąd pomiarowy...mam tylko nadzieję, że się nie okaże, że ma więcej niż 3400:)
Widziałam go w 3d ale ma poliki:) Ogólnie jakis foszasty był. Podkówkę cały czas miał :(

Mam nadzieję, że wasze dzieciaki juz zdrowe i nie będą musiały iść do szpitala!
Miłego dnia :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej, hej.

Maja Baby narazie zdrowa. W zasadzie tu na wsi nie ma tego skupiska wirusów i innych dziadostw, wiec jest mniejsze ryzyko niż w większych aglomeracjach.

Miniq814 z witaminą K jest tak ze jeśli karmisz piersią to musisz ją podawać. Natomiast jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym to już nie ponieważ w mleku mod. jest już wit K.

Przy wypisie ze szpitala dostaniesz receptę i na niej pediatra wypisze Ci właśnie wit K.

Ja z wielką nadzieją na to ze bedę karmiła tylko cycem wykupiłam całe opakowanie, niestety nie dane mi było podawać Małej.
Opakowanie jest nie otwierane, nawet nie wiem w jakiej postaci jest ta witaminka.
Życzę Ci żebyś nie miała takiego problemu jak ja i karmiła piersią ile Bozia da :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jay ja chodziłam pół ciązy do Miadzielca w przychodni na Zachodzie. Do prowadzenia ciąży nigdy więcej, ale jak to ma być tylko taka rutynowa kontrol od czasu do czasu to i owszem. Potem chodziłam do szagdajowej i u niej juz pozistane. W medisie wizyta 49 zł. gdyby nie ona to jeszcze chodziłabym do Winnickiego, przyjmuje w przychodni tzw Batalionie państwowo. Kiedys do niego chodziłam, własnie do ex kolejowej i bardzo byłam zadowolona, a potem on gdzies zniknął i nie mogłam go znalesc. A on własnie w batalionie. Jeszcze w rehabilitacji pracuja ginekolodzy ze szpitala, podobno jacys fajni, ale nie wiem, bo nie byłam :D

no nic uciekam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja chodzę do Długosza i jestem zadowolona :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki za info :-)

a co do witaminy K - jedna pediatra przepisała, druga odradzała, chociaż "odgórne zarządzenie ministerstwa" każe przepisywać K obecnie każdemu dziecku... ostatecznie nie wykupiłam. karmienie mamy mieszane, więc nie wiedziałam czy dawać, czy nie.

później okazało się na dodatek, że witamina K działa najwyraźniej "kolko-przyjaźnie" :twisted: kilka znajomych mam zauważyło, że po K dzieciaczki mają wzmożone bóle brzucha i kolki. po jej odstawieniu - jak ręką odjął, albo conajmniej zminimalizowały się te sensacje brzuszkowe. ciekawe, czy to zbieg okoliczności, czy rzeczywiście tak to działa :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam mamusie

Dagunia Śliczna ta twoja córcia :D .
Ja też nie karmiłam małej piersią to był taki głodomór a ja po cesarce nie miałam pokarmu i wyszło jak wyszło.Zazdroszczę ci przespanych nocy z malutką u nas dalej wstajemy do Olci bo głodomór musi raz w nocy dostać jeszcze butle z mlekiem :roll: .

My dzisiaj po ostatnim szczepieniu Aleksandra dzielna baba nie płakała :D .

Ktoś pytał o okulistę ja chodzę do dr.Mańczyk przyjmuje prywatnie ale jest super z Olą też u niej byłam na wizycie kontrolnej i szczerze polecam.

Co do ginekologa to ja chodzę prywatnie do Winnickiej ale słyszałam też że jej mąż jest bardzo dobry moje dwie koleżanki prowadziły u niego ciąże właśnie w batalionie i bardzo sobie chwaliły.

Miłego dnia dziewczyny :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej :D

Dagunia słoddziaczek z Twojej malutkiej :D

A wogóle to dzieci mamy śłiczne , pewnie po mamusiach :wink:

U okulisty byłam z Mają w przychodni luxpolowskiej - u jakiegoś faceta :oops: Super facet - jak poszłam drugi raz, tym razem z Filipem to się pytał o Maję - do tej pory nie wiem jak ją zapamiętał :shock:

Do ginka - po recepty chodzę na Staszica - do Jelonka. Tam przyjmuje jeszcze jedna lekarka (nie wiem, czy ze szpitala) - Płodowska.
Winnicki rzeczywiście przyjmuje w Batalionie - ostatnio koleżanka stała od 6 żeby się zarejestrować . Była 6 w kolejce a zapisali tylko 5 osób - miała pecha :wink:

U nas- Maja gaduła. Mówi juz takimi fajnymi zdankami. Filip - zaczął przynosić 6 ze szkoły. Mąż - od wtorku lezy w szpitalu na laryngologii - chwilowo nie ma zwizji na wyjście...
We czwartek miałam imprezkę urodzinową w "kulkach" - Filip kończył 8 lat. Było szalenstwo kulkowe, nawet Majusia szalała :wink:

Zmykam. Udanego tygodnia :lol: I dużo zdrówka dla dzieciaczków :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej!
Co Wam się stało, że nikt tuta już nie pisze :?: :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mam duuuuuuuuużo pracy, mała "w żłobku" u babci za dnia siedzi - ale podglądam, czy ktoś coś pisze... a tu cisza :-) może na wiosnę się ruszy coś bardziej - będzie można na spacery wychodzić i lepsze nastroje będą :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No cichutko tu.
Widzę ze moniq już ma dzidzię, a w ogóle się nie pochwaliła :)

Moje Kochanie rośnie, wczoraj skończyła miesiac (jak ten czas leci)
Generalnie jest zdrowa i wszystko jest ok.

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

Golasek po kąpieli
Obrazek

You can Dance :D
Obrazek

Kocham koniki???
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dagunia ale z niej ślicznotka :-))) i masz rację czas po prostu pędzi , u was juz miesiąc u nas za tydzień Mati skończy pół roczku :shock: Chyba ktoś mnie normalnie w czasie przeniósł tak szybko minęło.

Jak tam psiaki reagują na małą?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przepraszam, że sie wam nie pochwaliłam :oops: Kubuś urodził się 13 w piątek :) Ważył 3785g i miał 56cm długości
mam załamanie :( mały byl dokarmiany ale walczyłam i był 3 dni bez butli a wczoraj znów się strasznie darł i dostał butelkę, dziś o 12 to samo a teraz walczymy. Zasnął 5 mon temu więc za 5min pewnie pobudka. Drze się jak go przystawiam.
Próbowałam dzis odciągnąc laktaorem i przez 30min udaolo się tylko 20ml :(
Widzę, że wy tez dokarmacie. Mój mały po butelce to już cyca kpmpletnie nie chce :(
Piszcie laski wiecej bo forum nam zginie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No to gratulacjie Moniq

:ur: :hbd: :ur: :hbd: :ur:

A gdszie zdjecia synusia?
Widzę że masz z laktacją podobnie jak ja. Nie przejmuj sie. Ja też miałam kilka dni załamania, ale okazuje się ze kiczowata laktacja to nie koniec swiata.
Ja nadal karmię cycem, ale głównie butelką. Generalnie moja małą woli cyca, a butelkę dopiero jak w cycu już pustki. No i cyca używam jako uspakajacza- nie ma lepszego :)

Aga, psy nie mają dostępu do małej. Są zbyt energiczne. Czasem pokazujemy tak z ręki, ale jak kiedyś wpusciłam Lorda do sypialni to wylizał małej cała buziunię (bleeee).

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 413, 414, 415, 416, 417, 418  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Zachodniopomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]