Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:58 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Zachodniopomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2880 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 140, 141, 142, 143, 144  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Witam
My mamy już za sobą 2 tygodnie. Czas po prostu przemyka nam przez palce , może to i dobrze zawsze to bliżej wiosny.
Aguś : co do przygotowań na przyjęcie Madzi, to przyznaje się byłam o wiele gorzej przygotowana niż w oczekiwaniu na Ale, miej ciuszków – praktycznie wszystkie po Ali. Wozek nadal czeka na rozłożenie (zamianę ze spacerówki na gondole ).
Co do łóżeczka to jest Madzia z nami w pokoju, jakos sobie nie wyobrażam ganianie do innego pokoju aby ja karmić, zawsze to jak ja już odłoże po karmieniu to nasłuchuje czy zasypia, czy jeszcze cos jej tam zalega…
Ja osobiście polecam książkę Język niemowląt Tracy Hogg, Melinda Blau. Przy Ali popełniliśmy troche błedow, chciałam teraz ich uniknąc , no i odziwo nam się udaje. Madzia zasypia sama w łóżeczku po jedzeniu , czasem jak się wybudzi ze snu to potrafi zasnąć ponownie sama, jesteśmy bez smoka i bez bujania . Wiem ze to minelo tylko 2 tygodnie i wszystko się może jeszcze zmienic, no ale start mamy calkiem udany. No i karmie piersią, pokarmu mam tyle ze się dławi, a z Ala to wiecznie drżałam aby się najadła .
Ali nadal jest obojętna Madzią.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

basiax, czas faktycznie leci,ale tak jak mówisz-to dobrze, bo wszyscy czekamy juz na wiosnę.
Z tym spaniem to ja też chcę mieć małego przy sobie, choć teraz nie da się tak ustawić łóżeczka jak przy MAciusiu, gdzie miałam go na wyciągnięcie ręki. Zastanawiam sie tylko co później.
Język niemowląt też polecam :)
Z Maciusiem nie było może jeszcze za późno, ale nie chciało mi się juz tych naszych błędów odkręcać, ale teraz obiecałam sobie postępować zgodnie z tym co zaleca Tr. hogg.
Mam też język dwulatka, ale niemowląt ma chyba większe znaczenie.
[/list]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam i pozdrawiam wszystkie mamusie :)
jutro moja starsza niunia konczy 3 lata, ludzie kiedy ten czas zlecial ...a za chwile bedziemy mieli toske przy sobie;

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

xbasia corcia sliczna faktycznie lustrzane odbicie siostry
Widze ze my doświadczone ;) mamy podobnie podchodzimy co do wychowania drugiego dziecka - również zauważam u siebie wiele bledow, których będę się starala tym razem nie popelnic ale czas pokaze jak będzie;
Toska na pewno będzie z nami w pokoju przez pierwsze miesiące niestety mam utrudnione zadanie bo od pewnego czasu Emilka przychodzi w nocy do naszego lozka a ja nie mialam serca ani sily żeby ja odprowadzic – na tate nie ma co liczyc bo spi jak susel, wiec nie wiem jak to będzie bo jak jej teraz wytłumaczę ze Tośka może z nami spac a ona nie;
kombinuje kupic jakas fajna lampke np. taki projektor co na suficie wyswietla gwiazdy może to ja zachęci;
aguś.ka fajnie ze z twoja szyjka ok. – tak trzymac, mi ostatnio lekarz powiedział co do mojego rozwarcia, szyjki itd. ze teraz to już się tym nie przejmujemy wiec się nie przejmuje ;) ale jest mi już bardzo ciezko się poruszac, spac wiec po Emilki urodzinach mogę jechac rodzic; na usg wyszlo mi ze w 35 tc moja dzidzia wazyla ok. 3kg dr przepowiada powyżej 4kg –masakra-wiec troche się boje porodu – może być ciezko, dla porównania Emilka wazyla 3150;
co do ubranek to ja zawsze pod spod daje bodziaki i tym razem zainwestowałam wlasnie w takie rozpinane kopertowo a kupiłam je w marquicie za 6-9 zl na wyprzedazy również mam duzo rzeczy po Emilce wiec kupiłam niewiele;
ale się rozpisałam xbasia, Paula czekam na jakies nowe spostrzeżenia i rady co do urokow bycia podwojna mama
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Iska i ja jestem lekko przerazona. Mi moja gin powiedziala, ze Karola urodzi sie tak samo duza jak Kama. Kama wazyla 3700 a ja bylam pocieta, porozrywana i nie wiem co tam jeszcze zlego...Pelna obaw i pelna przerazenia po powrocie do domu oznajmilam mezowi, ze bedzie przy mnie. Caly porod, bez wzgledu na wszystko. Nie chce byc sama.

Ja tez mam zamiar ( tak tez jest wszystko przygotowane) miec Karole przy sobie. Kama ma swoj pokoj. Nie lubi spac w naszym lozku, za kazdym razem mowi, ze jest jej ciasno (180x200 - faktycznie ciasno :roll: ). Gdy skonczla rok i 8 miesiecy dostala duze, sosnowe lozko i swoj wlasny pokoj, ktory do spania jest dla niej idealny. Nie przychodzila do nas do lozka i nie ma tego w nawyku, dlatego mysle, ze dzielnie zniesie obecnosc Karoli w naszym pokoju.

Co do bledow popelnianych, to na samym poczatku obcowania z niemowlaczkiem mysle, ze nie mamy sobie nic do zarzucenia. Gorzej jest teraz, gdy momentami nie potrafimy poradzic sobie z nasza buntowniczka. Jestemy na etapie eliminowania agresji, ktora pojawila sie znikąd. Bicie, drapania, plucie gdy sie czegos żąda i wymaga.

Czy ktoras ma te ksiazki Tracy Hogg i Melindy Blau w wersji on line lub e-booka. Z checia skorzystalabym.

XBasia sliczna jest Madzia - ktora to ktora? :lol: Juz nie moge sie doczekac az zrobi sie cieplutko i bedziemy mialy okazje spotkac sie nad jeziorkiem!

Iska ja tez nie mam za wiele rzeczy, bo prawie wszystko mam po Kamie. W sumie z reka na sercu dokupilam tylko jeden bodziak zapinany kopertowo.
I dobrze, bo nie ukrywam, ze to duza oszczednosc!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moje spostrzeżenia no cóż czasem jest ciężko np nocka kiedy kacper płacze przez sen a filip płacze z głodu a ja sama bo mąż na nocce albo jedno ma biegunke a drugie płacze bo nie może się załątwić ,różnie to bywa czasem mogę tyle rzeczy zrobić a czasem chodze długo nie ogarnięta .
iśka co do spania kacper tez czasem chce spac z nami i widzi ze filip z nami spi bo nie chce mi sie go odkłądac do łozeczka to mówie mu że tylko go karmię i pozniej spi w swoim łółzeczku i jakoś skutkuje.moja kruszynka się juz tak zmieniła ze szok tyle ma siły ,jak on głowe podnosi wysoko ,kacper ciagle go caluje głaszcze chcre go pilnować ,czasem jak filip leży na łozku i np wolam męża żeby go popilnował to kacper leci i mowi ze go popilnuje ,wogole chce go nosic ciagle głaszcze ,na spacerze kto prowadzi wozek niestety nie ja kacper

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam...
Mi juz brzuch ciazy, w nocy nie moge spac, przewracanie sie z boku na bok to wyczyn. Powiem wam, ze chce urodzic w terminie, nie wczesniej nie pozniej. Jutro mam wizyte u mojej gin i ludze sie uslyszec od niej "Pani Ewo jeszcze dwa tygodnie i bedzie pani miala swoja mala przy sbie".
ostatnio nawet mam dziwne mysli, ze zamiast Karoliny urodzi sie Karol :shock: . No coz to tylko takie glupie mysli, bo na usg polowkowym dokladnie wszystko bylo widac :lol:

Iśka a jak ty sie czujesz?

Moja torba stoi spakowana. Ale jest tak ogromna jakbym jechala na tydzien na wczasy. Probowalam ja troche "zmniejszyc", ale nie mam co wypakowac.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej,
evanikaa, w poniedziałek bylam na wizycie i dostalam skier na ktg, wyszly pojedyncze skurcze i lekarz niechętnie mnie wypisal ale zrobil badanie i usg szczerze mówiąc to myślał ze wieczorem wroce i urodze bo tak powiedział a tu cisza, moja rodzina w pogotowiu już 3 dzien ;) boli mnie w dole brzucha i ciezko mi się poruszac ale ciagle cos wymyślam co tu zrobic żeby przyspieszyc;
po wizycie w szpitalu musialm obleciec jeszcze kilka sklepow i zrobic zakupy dla Emilki bo we wtorek poszla do przedszkola;
jest to jakis projekt unijny dzieci chodza 3 razy w tyg po 4 godz – jak na razie to jej się podoba mialam obawy bo jest najmlodsza w grupie jak bedzie czas pokaze…
co do torby…to ja mam az dwie ale pocieszam się ze ta twoja jest jakas duza ;)
pozdrawiam mamusie i wszystkie dzieciaczki
dzis czuc wiosne!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,
mi zostal tydzien do porodu a tu echo, nic nie slychac nic sie nie zapowiada.
Wszystko gotowe a Karola siedzi i nie chce sie ruszyc!

Iska ale ci dobrze z przedszkolem dla Emilki. Powiem ci, ze ja jestem przerazona. Obdzwonilam wszystkie w Stargardzie i we wszystkich uslyszalam, ze bede miala problem wysylajac dziecko do przedszkola bo nie nalezymy do gminy Stargard tylko Kobylanka. Nie wiem co mam poczac.
Od kwietnia przyjmuja wnioski a ja jestem w kropce.
Moja mama nie da rady zajac sie i Kama i mala Karolcia jak juz przyjdzie czas aby wrocic do pracy.
Jak sie nie dostaniemy to bedzie klops, sprobuje tez do prywatnego, ale same wiecie, to sa koszta.

Moze wiecie do ilu przedszkoli na raz mozna zlozyc po wniosku.

I ponawiam prosbe o ksiaze Tracy Hogg i Melindy Blau w wersji on line lub e-booka...

Pozdrawiam was mamuski!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej!
i tak to jest z latopem na leżąco :evil: macniesz cos - nawet nie wiadomo co - i wszystko wymazane!!! :evil:
A więc jeszcze raz.....
Wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszego Dnia Kobiet :)
Ja wczoraj akurat miałam wizyte u gina i pan dr "zafundował" mi prywatną wizytę, bo sam wyjeżdża na urlop, a że szyjkę trzeba w międzyczasie skontrolować, to muszę odwiedzić innego - zaprzyjaźnionego ;) - doktora.
Chyba przy okazji zrobię 3D z tymi przepływami itd. Robiłyście?
Do mojego skrócenie doszło jeszcze rozwarcie, tak więc znów lezenie, nospa forte...- oby do maja!
Iśka, olsniłaś mnie tymi kopertowymi body! Po Maćku mam takie dwa, może 3 - czyli jakoś dawałam radę ;) - ale tym razem, na te pierwsze dni, kupie takie (co by położna przy pierwszym ubieraniu sie nie męczyła :? )
W jakim przedszkolu jest Emilka? Uważam,że taki system - tzn. nie codziennie i nie na 8 godzin - jest świetny dla "początkujących" dzieci. (można sobie oczywiście samemu wytworzyc taki system w zwykłym przedszkolu, ale to nie to samo)
Maciuś w ubiegłą środę był pierwszy raz w Akademii Przedszkolaka. Tez mu sie bardzo spodobało, od razu się zaaklimatyzował, aczkolwiek wczoraj juz coś kombinował, że może jednak pojedziemy innym razem, bo jest zmęczony :P :lol: A potem wyszedł ostatni z zajęć :lol:

Paula ale ma sz pomoc w Kacperku - tylko się cieszyć! Ja pamiętam, że do wózka z MAciusiem tez długo nie mogłam się dopchać - bo albo pchał tatuś, albo babcia :)

evanikaa, trzymam kciuki, aby wszystko było po Twojej mysli, czyli poród w terminie, i oczywiście szybciutki i leciutki!
Co do wersji elektronicznych książek to gdzieś na jakims forum dziewczyny się wymieniały T. Hogg, ale teraz juz nie wiem na jakim :oops: - może popytaj?
A! Czy wiesz, że teraz jak wrzucam w google "stargardzkie...." to oprócz Ciebie wyskakuję też ja?? Przyznaj się, co nabroiłaś? :lol:

Pozdrawiam wszystkie mamuśki!

PS. Przez okno zagląda słoneczko, my w weekend wybieramy sie nad morze, a tymczasem zapowiadają znowu śnieg :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jestem zalamana, termin 13 a tu glucho…wiem, wiem może się zaczac w każdej chwili ale już nie mam sily i chce urodzic; kuzynka miala termin na 15 i już jest z maluszkiem w domu.
Z tym naszym przedszkolem to jest to jakis unijny projekt w naszej gminie, na prawde mysle ze 4 godz są wystarczające dla 3latka gdyby było dłużej bylby problem a tak obie strony są zadowolone;
aguś.ka 3d i przepływy robiłam - wlasnie u zaprzyjaźnionego doktora (koszt 150zl ale max informacji wiec warto)
evanikaa co u ciebie, może już urodzilas???
basiax jak twoje dziewczyny???
Aha Paula wyglada swietnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczyny ja nie mam czasu za bardzo ,Filipek mniej śpi w dzień więc już nie ma takiego luzu i jest zapiernicz ,powyrastał już z niektórych rzeczy powyciagałam większe rzeczy a co za tym idzie to dużo prania i prasowania.Kacper czasem mówi że mu się nudzi i muszę mu wymyślać nowe zabawy.brakuje mi czasu na siebie ale myśle ze z czasem bedzie lepiej przynajmniej jak już Filipek bedzie siedzial to łudzę się że Kacperek z nim trochę posiedzi i bedzie mu pokazywał zabawki bo on już nie może sie doczekac kiedy Filipek bedzie bardziej kontaktowy,nadal nie jest zazdrosny ciagle go całuje i mówi że go kocha .iśka evanika urodziłyście juz?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Iśka kurka ja tez juz wariuje, termin na 16 a tu nic, echo, glucho....
dobrze, masz z tym przedszkolem, ja ciagle zachodze w glowe co to bedzie w kwietniu, czy moja corcia sie dostanie, bo s tego co sie orientowalam mamy marne szanse.

Paula co ja bym dala zeby miec juz to za soba.

Codziennie chodze i szukam czegos co moze byc znakiem, ze nadchodzi ten dzien. Mam juz dosc, chodze i gadam do siebie a moze nie do siebie tylko brzucha, ze juz czas, ze ma tam za ciasno i takie tam.

Zal mi mojej Kamci, bo przez brzuszek nie moge ani jej dobrze przytulic, ani dobrze sie z nia pobawic.

Serwuje kawke, zapraszam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u mnie nadal cisza, jak nie zwariuje to bedzie dobrze trzymajcie sie cieplo rozpakowane i nierozpakowane;
evanikaa moze faktycznie sie wkrotce spotkamy :lol: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Iśka jak w takim tempie bede rodzic to na pewno sie spotkamy.
Mam ostry bol w pachwinie i twardniejacy brzuch srednio co 4-10 minut, chyba podjade sobie na ktg do szpitala, moze uda mi sie zrobic a jak nie to mnie pogonia, ze z blahostkami do nich przyjezdzam'

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jak tam evanikaa? Suwaczek nam mówi że dziś narodziny maleństwa :)
Nic nie napisałaś jak poszło na ktg, czyli myślę, że juz po wszystkiemu :):):)
Czekamy na wieści!

A! Paula, nie odezwałam się w poniedziałek, bo nasza p. Ewa sie rozchorowała i nie było zajęć - najbliższe dopiero za tydzień, wtedy dopytam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agus.ka no cos to byloby za piekne.... niby rozwarcie mam 1,5 ale szans na porod nie zabardzo. Jak to powiedziala mi dzisiaj moja Gin moze do 19 marca urodze. Dosc mocno mnie zbadala, moze cos pomasowala :lol: , kazala zajac sie mezem :wink: i czekac....

na ktg nie bylo niczego specjalnego, zero skurczy....

czekam nadal!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

oj evanikaa, to 19 też tuż tuż :) Dasz rade!
Pociesz się, że inne muszą jeszcze czekać 2 miesiące a juz ledwo zipią czasami :)
(Ile mój mąż by dał za takie zalecenie lekarskie! :P :lol: )

A ja kurna się przeziębiłam :cry: I nochal mnie już boli od katarzyska :evil:

Muszę umówić się do dr. L., ale te jego godziny odbierania tel mi nie sprzyjają - albo prześpię, albo jak sobie przypomnę to jest już za późno. Wczoraj ustawiłam sobie nawet przypomnienie w kom. i... się nie włączyło :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej

to ja przekaże dobrą nowinę iśka urodziła córeczkę 4050g i 60 cm .biedna męczyła się 15godzin.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Iśka GRATULUJE!!!!!

Faktycznie sie wymeczylas...
najwazniejsze, ze masz juz corcie przy sobie!!

ja nadal sie kulam. Cztery dni po terminie i nie wiem co dalej.
Niby moja gin powiedziala, ze w piatek urodze a ja leze w lozku i nic nie czuje...

Chyba jutro znowu wybiore sie na ktg, bo stres i czekanie mnie wykoncza.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2880 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 140, 141, 142, 143, 144  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Zachodniopomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]