Dzisiaj jest pt cze 05, 2026 3:54 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 854 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

madla
piękny dzidziuś i bardzo fotogieniczny

dziewczyny urodziłam Kacperka 2 stycznia!!!!!!!!
w szpitalu jaworznickim i mam same pozytywne obserwacje. Położne są świetne - (pani która była z nami przy porodzie bardzo mi pomogła) przez cały pobyt w szpitalu nie zdarzyła mi się żadna nieuprzejmość z ich strony. Pielęgniarki od noworodków to samo - do rany przyłóż.
Lekarz na którego trafiłam to Pan Górecki - bardzo miły, rzeczowy - tłumaczył co się dzieje, co nastąpi itd.
Chociaż tak naprawdę uczestnictwo lekarza w porodzie ogranicza się do wydawania dyspozycji o ewentualnych lekach podczas porodu i szycia krocza - reszta roboty należy do położnej.

Natomiast jeśli chodzi o Pana dr W..... przy już dość mocnych co 6 minutowych skurczach zadzwoniłam do niego - kazał przyjeżdżać. Dodał że jest w szpitalu i czeka na mnie!!!!! Oczywiście nadmieniłam że jestem jego prywatną pacjentką. Po przyjeździe do szpitala okazało się że Pan dr... właśnie wyszedł. A na obchodzie porannym następnego dnia nawet mnie nie poznał. To tyle nic dodać nic ująć.

Dziewczyny w razie pytań na temat szpitala pytajcie - odpowiem na wszystkie Wasze wątpliwości.

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czesc wam ja jestem obecna i przyszla mamusia i bede miec swoja fasolke juz przy sobie za kilka miesiecy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Monika8118 GRATULUJE KACPERKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zapewne jesteś teraz najszczęśliwszą osobą na świecie:)
A w związku z tym mam do Ciebie kilka pytań.
Czy nacinał i zszywał Cię doktor?
Potrzebowałas znieczulenia? Jeśli tak to ile zapłąciłaś?
Proponowano Ci lewatywę?
A tak wogóle to ile się leży w szpitalu jeśli wszystko jest ok?
No i napisz nam prosze co powinnyśmy ze sobą wziąść do szpitala, jakie rzeczy higieniczne i co dla dzidziusia. Oczywiście każda z nas mniej więcej wie ale może masz jakieś uwagi bądź rady?

wielkie dzięki i jeszcze raz GRATULACJE:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

podbijam pytanie Aleksandry1284

dziś byłam na konsultacji w Bytomiu w sprawie porodu, bo moja cukrzyca może zagrażać młodemu, ale okazało się że mogę rodzić w Jaworznie
bardzo się cieszę, bo mam tu blisko, a nie to co do Bytomia kawał drogi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no fakt jestem szcześliwa bardzo - teraz mam dwóch facetów małych bo Kacperek ma jeszcze brata Karolka który ma 6 lat i jest Taaaaaaki dumny że jest starszym bratem!!!

a jeśli chodzi o szpital:
nacinała mnie położna a doktor tylko zszywał - nacinania nie czułam wcale a szycie troche tak zwłaszcza pod koniec, ale jak ma się glutka małego na brzuchu to nie ma to takiego wielkiego znaczenia co "tam" robią :)))
znieczulenie do szycia oczywiście dają i nic za nie nie płaciłam. Znieczulenie przy skurczach jest tylko dolargan, ale też się nie płaci.
Co do lewatywy - proponują ale nie zmuszają, nie położna zapytała czy nie mam nic przeciwko, tak że nie ma problemu jeśli nie będziesz chciała.
Jeśli z dzidzią i mamą jest ok to leży się 3 doby - po 72 godzinach od porodu dziecku pobierają krew z pięty na posiew - dlatego wymagane są te właśnie 72 godz.

dla dzidziusia trzeba mieć pampersy, chusteczki nawilżane i krem do pupki.
a dla mamy - dobrze miec podpaski swoje, coś do podmywania (najlepsze szare mydło) no i takie zwyczajne higieniczne niezbedniki.

w razieczego ptajcie dziewczyny bo być może cos pominełam

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Monika8118 wielkie dzięki za wszystkie informacje. Jak będziesz miała chwilę to napisz jak minęły pierwsze dni z dzieciątkiem?

I może aby ożywić nasze forum napiszcie proszę coś o sklepach dziecięcych w Jaworznie. Ja większość rzeczy zamawiam z allegro ale może mamy jakiś ciekawy tani sklep o którym nic nie wiem :) Może mamy w Jaworznie tani sklep z wózkami ?

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Monika8118 i madla gratulacje :*:*

jejku jak tak piszecie o ciąży to wspomnienie mnie biorą :P dziecko po urodzeniu jest takie spokojna , większość dnia przesypia .... ech...

z mojej juli zrobił się istny diabełek :) chce wszystko widzieć , dotknąć i włożyć do buźki :)

widze że temat naszego szpitala ciągle żyje...

dziewczyny nie bójcie się go... naprawdę tam można trafić na wspaniałe osoby. a zwłaszcza pielęgniarki od dzieciaczków.

uszy do góry i nie warto szukać innego szpitala skoro mamy swój na miejscu. no chyba że ktoś jest naprawdę zdesperowany :p

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej
no sama osobiście bałam się naszego szpitala jak jasna cholera. Okazało się jednak zupełnie inaczej niż sądziłam, po prostu dobrze.

Moje pierwsze dni z dzieciaczkiem... właśnie tak jak pisze margola - spokojnie - maluszek głównie śpi. Chociaż właśnie zaczyna się interesować światem, już woli być na rączkach w pionie niż np. leżeć w wózku.
Ja jestem jeszcze troche obolała i osłabiona, ale to pewnie kwestia kilku dni jeszcze. Bardzo chciałabym wyjść już na spacerek, bo od momentu przyjścia ze szpitala właściwie jeszcze nie wychodziłam z domu hahaha

madla napisz jak tam twój maluszek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Monika8118 pisze:
madla napisz jak tam twój maluszek

Chyba w porządku :)
Na 02.02.2009 zapisałam się na badania prenatalne i usg 4d :D już się nie mogę doczekać!!! :lol2: :aa:
Ale wcześniej, prawdopodobnie 27.01.2009 pójdę do gin i poproszę o L4 - mam już dość wstawania bladym świtem, akurat wtedy kiedy śpi mi się najlepiej, a później w pracy wysłuchiwać tych głupot i patrzeć na ten cyrk w koło...

Muszę odpocząć....

O maluszku dam znać może już 27.01.2009 :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny wiecie jacy lekarze pracują u nas w szpitalu? na kogo można trafić?
ja uświadamiam sobie, że coraz bliżej termin porodu i z jednej strony jestem podekscytowana i nie moge się doczekać, a drugiej boję się strasznie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czołem dziewczyny ;)

To ja :) wczoraj miałem już 45 mm i brakowało mi jednego dnia do 11 tygodnia - a to już poważny wiek.

Tak wczoraj pozowałem do zdjęć

Na początku zasalutowałem :lol:
Obrazek

Potem pokazałem co tam mam
:oops:

Obrazek

A na koniec strzeliłem focha - no ileż można być podglądanym!! :roll:

Obrazek

Pozdrawiamy wszystkie Mamuśki i ich pociechy !

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madla kropku jesteś cudny...i jaki już duży :wink:
zaneta86 wiem ze pracuje Opalińska,Górecki ,Kossowski,Kopacz i Wikarek...acha jeszcze Chwirut 8) nie boj sie niczego-ja i Monika8118 polecamy nasz szpital :wink:
Monika8118 :bal: GRATULACJE :bal:

Aleksandra1284 taniego nie ma :lol: ale podobno w sosnowcu jest hurtownia (tylko ja wiem o niej od kolezanki-osobiscie tam nie bylam) podobno idzie tam kupic cala wyprawke (mam na mysli doslownie wszystko-wozki rowniez) i PODOBNO jest tanio-ale slowo tanio dla kazdego znaczy co innego :wink: jak sobie przypomne nazwe to napisze :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jak znam życie trafię na Chwiruta :? innych nie znam, a jego tak i jakoś nie przypadl mi do gustu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

martusia88r dzięki!!!!!!!!!

no jeszcze jest pani lek. Opalińska.... która z kolei mi nie przypadła do gustu przy pierwszym porodzie.

i naprawdę nie ma sie czego bać -nie jest żle. Najważniejsza jest położna nie lekarz serio kobiety!!!! A położne są raczej wszystkie fajne (przynajmniej ja nie trafiłam na żadną nieprzyjemną).

madla jakież piękne stworzonko rośnie w Twoim brzuszku!!!!
I lada dzień zaczniesz 2 trymestr!!!!! A to już tylko krok do pierwszych wyczuwalnych kopniaczków!!! Super - byle tak dalej.
Daj znać jutro jak było u pana R.!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny mam pytanie i liczę na Wasze doświadczenie i wiedzę :)

Otóż lekarz mierzył tył główki czyli wymiar BPD wyszło 16 mm co odpowiada 12w2d, a gdy Go mierzył w wymiarze MSD wyszło 45 mm co odpowiada 10w0d...
Patrze teraz na te zdjęcia i tak myślę.... czy to tak ma być?

Jeśli wiecie coś na ten temat to proszę o odpowiedź

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madla pomiarami główki się nie martw. U nas też zawsze wychodzi większa w jednym pomiarze. Dr W powiedział, że to dlatego, że głowka u nas jest równa i okrągła, a raczej dzieci mają bardziej spłaszczoną i tak wychodzi różnica między średnicą a obwodem. Ja się bałam o to, ale jak byłam w katowicach u prześwietnego lekarza na badaniu 4d to on powiedział, że nie ma się co martwić, poprostu taka uroda dziecka i jedno ma mniejszą główkę a inne większą. Ja od tego czasu się nie boję i czekam już na poród i mam nadzieję zdrowego synusia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

madla odchyły moga być do 3 tygodni,jak sa roznice wieksze niz 3 tygodnie to wtedy mozna sie zastanawiac czy cos jest nie tak...moj Miosz mial zawsze krotsza kosc udowa (tzn zawsze ponad 3 tygodnie roznicy) a urodzil sie z pieknymi nozkami :lol: usg nigdy nie jest na 100% dokladne :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie też wymiary na usg są śmieszne, młody zawsze ma główkę dużą, taką na termin albo starszą a brzuszek i kość udową młodsze
to chyba normalne, nawet waga na usg wychodzi w przybliżeniu, więc nie martw się, na pewno lekarz powiedziałby Ci jakby coś go zaniepokoiło

kobietki a ja pierwszy raz wróciłam z wizyty u gina szczęśliwa, od ostatniej wizyty nie przytyłam a nawet schudłam 200g (mam na plusie 25kg dlatego to dla mnie tak ważne)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie

Czy wybrałyście już swoją położną? a może pediatrę dla malucha?
Jak to wygląda i kiedy się załatwia?

A i jeszcze coś mnie nurtuje. Jak będę na L4 i urodze, dostarczę dokumenty do zakłądu pracy to czy musze jeszcze pisac jakieś pismo o urlop macierzyński czy z automatu na nie przechodzę?

Wiecie kogo najbardziej nie chciałabym widzieć przy swoim porodzie?....dr. Ch....... wszyscy tylko nie on ;(

dzięki i pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ufffffffffffffffffffffffffdziękuję za wyjaśnienie :) jesteście niezastąpione!! :flo:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 854 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 43  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]