Dzisiaj jest pt cze 05, 2026 4:13 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam poki co oddzial jeszcze funkcjonuje,wiem bo moj lekarz tam pracuje,jesli zamkna ten oddzial to i tak wszyscy lekarze,polozne itd przechodza na parkitke,tyle ze bedzie to w innym szpitalu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

PCK kończy funkcjonowanie w tym miesiącu miał być do 15.01 ale chyba coś przedłużyli. A co do Parkitki to ja już mam mieszane uczucia. 3 mce temu rodziła tam znajoma i sobie chwali. Jak zaczerpnęłam opinii to się okazuje że odkąd zmienili tam ordynatora to jest dużo lepiej. Ale z PCK nie wszyscy przechodzą wiele zwolnień tam ma być, z tego co słyszałam to sięgnie to tej najmłodszej kadry bo na Parkitce też nie ma tyle miejsc dla personelu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem kazdy mowi co innego :evil: ja slyszalam, ze wszyscy przechodza,to jest inny ordynator na parkitce??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

prawdopodobnie właśnie że nie wszyscy przejdą bo tam oddział nie będzie na tyle duży aby tyle personelu było potrzeba w pierwszej kolejności przechodzą ci starsi (emertytura). Tak zmienili ordynatora to jakaś chyba niezbyt dawna sprawa bo ze 2 lata temu był inny, nie pamiętam kto teraz jest w każdym razie jest to zmiana na dużo lepsze. A poprzednik jest teraz w szpitalu na blachowni.

A czy ktoś słyszał jak to teraz mam być z tym znieczuleniem zewnątrzoponowym w Częstochowie, bo prezydent ujął to w budżecie ale nie wiem czy zatwierdzili to już?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem jak jest z tym znieczuleniem,trzeba by bylo sie lekarza zapytac.Ta czesc Parkitki wyremontowana jest naprawde bardzo ładna,oby jeszcze wyremontowali stara czesc bo tam ochyda az sie zygac chce jak sie patrzy na warunki panujace tam na starym oddziale :x

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Muszę poszukać jeszcze info o tym znieczuleniu bo mąż mi coś tam wspomniał że prezydent robi dopłaty do każdego bo póki co to nie było to finansowane z nfz. Do marca mam trochę czasu aby znaleźć jak to jest. Czy ten kolejny kontrowersyjny pomysł naszego prezydenta przeszedł. Ja tam popieram jego działanie póki co :D w obu kwestiach

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To jak sie cos dowiesz to daj znac :)

Offline Wyświetl profil  

czerwona kartka
Awatar użytkownika

Z tym znieczuleniem nie wiem nadal na jakich zasadach.

Ja nadal nie mogę się zdecydować w którym szpitalu rodzić Parkitka czy Mickiewicza? Może macie jakieś nowe wiadomości i coś podpowiecie który lepiej wybrać.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Moj lekarz pracowal na PCK,bylam na wizycie i faktycznie od poczatku lutego zostali wszyscy przeniesieni na Parkitke,lekarze i polozna,moj lekarz mowi ze nie jest tak zle jak wszyscy mowia,ja na Mickiewicza nigdy bym nie poszla,bede rodzic na Parkitce,zwlaszcza ze sa tam lekarze z PCK :) jest zawsze 2 lekarzy z Parkitki i 2 z PCK na dyzurze

Offline Wyświetl profil  

czerwona kartka
Awatar użytkownika

pattunia85 pisze:
ja na Mickiewicza nigdy bym nie poszla,bede rodzic na Parkitce

dlaczego nigdy na Mickiewicza? ja osobiście boję się parkitki bo prawdopodobnie położne jak się im nie zapłaci to nic nie pomogą, do południa niby się jeszcze jakoś zajmą a po południu już nie ma co liczyć.
Mój gin też z PCK i przeniesiony tam ale hmmm... po ostatnich wizytach u niego sądzę że mają głębokie kieszenie. A jakby było mnie stać na odpłatny poród to poszłabym do św. Łukasza.
I idąc na porodówkę nie musi być piękna sala - bardziej mi zależy żeby mi pomogli, bo to mój pierwszy i jestem przerażona trochę :D tym bardziej że pewnie będę sama rodziła

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Kajka nigdy byjm tam nie poszla bo zle sie slyszy o Mickiewiczu,wszyscy opowiadaja i lekarze maja ciebie gdzies,polozne z PCK tez sa przeniesione na Parkitke,ordynator jest teraz inny i kazdy mowi ze sie tam polepszylo,moj gin nie ma glebokich kieszeni :D chodze do niego na NFZ juz z druga ciaza i nigdy nie dal mi odczuc ze jestem traktowana innaczej niz pacjetki ktore chodza prywatnie :D Po porodze zagladal do mnie ,pytal jak sie czuje itd,inny moze mial by to gdzies,jestem z niego bardzo zadowolona i dlatego z druga ciaza tez chodze do niego :D

Offline Wyświetl profil  

hej

patunia, po pierwsze gratuluję ciąży, dawno mnie nie było i nie wiedziałam nawet

ja dwa razy rodziłam na Mickiewicza, teraz też zamierzam tam rodzić bo mam blisko :P:

kajka, rodzisz chwilę przede mną ;)

przed świętami rodziła znajoma i karetka zawiozła ją na Mickiewicza właśnie bo na PCK brak miejsc...czemu się wszyscy tak upieraja na to pck?! nie rozumiem

Offline Wyświetl profil  

czerwona kartka
Awatar użytkownika

Ja mam już taki kołowrotek że najlepiej bym odłożyła tą decyzję na rok a tu się nie da, i co gorsza zbliża się to wielkimi krokami, mam nadzieję tylko że dotrwam do tego 18.03 ale to też zaczyna być mało prawdopodobne.

Ryba na PCK bo jakoś w rodzinie wszyscy go chwalili a do tego moj gin tam pracował, a teraz jest na parkitce ale ma bardzo ograniczone dyżury więc i pomoc też żadna.

Jak bym miała 4000zł to pewnie bym poszła do Łukasza. A tak sama nie wiem i się zaczynam denerwować tym faktem, do tego dochodzi że nie chcę rodzić sama a pewnie będę musiała ogarnąć to wszystko sama-bo mąż w delegacji a reszta rodziny się nie nadaje

Offline Wyświetl profil  

a coś się dzieje że możesz nie dotrwać do 18? ja mam termin na ostatniego ale to moja trzecia ciąża i dwóch łobuzów w domu więc szanse na wcześniejsze rozwiązanie jak najbardziej są a chciałabym bardzo do 18dociągnąć z racji macierzyńskiego

przy pierwszym porodzie była moja mama bo mąż się bał, przy drugim już mąż a teraz to zobaczymy jak wyjdzie...ja mogę nawet sama być, nie mam ciśnienia choć byłoby miło żeby jednak mąż był

Offline Wyświetl profil  

czerwona kartka
Awatar użytkownika

ok. miesiąca temu lekarz stwierdził skrócenie szyjki w 40%,po tym jak miałam skurcze co 7min-przez godzinę, potem dostałam feneterol. Na ostatnim badaniu nic się nie działo-zamknięte. Jednak mam już leki odstawić i powiedział że może to być kwestia jednej doby albo kilku tygodni. Poza tym ja mam dwa rozbieżne terminy, pierwszy na 6.03 z@ a drugi 18.03 z USG. Tylko ja miałam bardzo nie regularne. I od jakiegoś tygodnia mam non stop bóle jak na @, czasem się nasilają, póki co dodatkowe skurcze miałam raz i to słabe.

Mnie znowu bardzo zależy żeby był przy mnie mąż, bo to moje pierwsze maleństwo i ukochany synek będzie co się we wtorek dopiero dowiedziałam, do tego on zawsze był dla mnie taką podporą jak było ciężko, a mama nie może być bo to panikara i jeszcze zemdleć by tam mogła :D

Tylko jak będę rodziła w pierwszym terminie to męża nie będzie :( ma wtedy tygodniową delegację i nie dadzą mu wolnego choćby nie wiem co. Staram się ściskać nogi aby dotrwać do 18. :P :D

Offline Wyświetl profil  

spokojnie, będzie dobrze, tamte skurcze to przepowiadające, macica ćwiczy
termin jest pojęciem względnym, ja bym bardziej trzymała się terminu z usg jednak, spokojnie możne być po dwa tygodnie w każdą stronę od terminu z tym że przy pierwszej ciąży raczej w tą drugą...pierwszą ciążę przenosiłam ponad tydzień, drugą niecały tydzień, teraz może w terminie urodzę :wink:

chęć rodzenia z mężem (kimkolwiek) rozumiem bo przy pierwszym porodzie to jednak wielka niewiadoma i fajnie jak ktoś choćby za rękę potrzyma...też nie chciałam być sama a z racji tego że mama jest pielęgniarką nie miałam wątpliwości kto ze mną będzie

powodzenia, będzie dobrze, dużo odpoczywaj i sie nie forsuj

ps. ja juz od ponad miesiąca mam skurcze wieksze lub mniejsze czasem nawet całodniowe, z szyjką nic się nie dzieje, dzieć wysoko...rano odprowadzam córkę do przedszkola a potem siedzę z młodszym w domu

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

No Ryba serdecznie gratuluje trzeciego brzdąca :D Co tym razem bedzie ?I czy imie wybrane macie?
Kajka bedzie dobrze dasz rade dotrwac,tylko nie stresuj sie,bys dotrwala :)

Offline Wyświetl profil  

znów chłopak, z imieniem raczej pod górkę mamy bo męskie imiona są bee :P:

Offline Wyświetl profil  

czerwona kartka
Awatar użytkownika

staram się nie stresować chociaż nie jest łatwo jak się wszystko sypie. Dla mnie nie ma wyboru musi być dobrze staram się nie dopuszczać innej opcji chociaż nie zawsze wychodzi. Jak wszystko miałam po zamykane i ładnie trzymało więc mam nadzieję że tak pozostanie do odpowiedniego momentu.

ryba u mnie też problem z imieniem, tylko jak ja już wybrałam i mąż się zgodził to 2 dni później mi mówił że "musimy o tym porozmawiać" teraz przerabiamy to z 10 raz bo zaś mu nie pasuje wcześniej wybrane, heh a nie dopuszczał myśli że będzie chłopak, był przekonany że to dziewczynka a teraz mamy już potwierdzonego Synka. A jak mówiłam jak się dowiedziałam o ciąży że będzie syn to nikt mi nie chciał wierzyć.
Zobaczymy na czym się skończy bo weekend mamy już zadecydować ostatecznie :D

Offline Wyświetl profil  

kajka030 pisze:
Jak bym miała 4000zł to pewnie bym poszła do Łukasza. A tak sama nie wiem i się zaczynam denerwować tym faktem, do tego dochodzi że nie chcę rodzić sama a pewnie będę musiała ogarnąć to wszystko sama-bo mąż w delegacji a reszta rodziny się nie nadaje

Koleżanka zapłaciła za poród i opieke w św.Łukaszu a i tak rodziła na PCK (cc), bo musiała leżeć na patologii. Także nic się nie przewidzi.
Ryba, gratulacje dla ciebie. Jeszcze pamiętam jak tyle co Dominikę urodziłaś. Ech, ale ten czas leci...
Nie chciałabym rodzić na Mickiewicza. W październiku była afera, jak wołali do ciężarnej z Mickiewicza karetkę, aby ta przewiozła ją na Parkitkę. Kobieta czekała, bo przy stanie zagrożenia życia wezwali transportową, na którą można poczekać zamiast tą reanimacyjną. Finał był tragiczny dla matki. Zastanawia mnie wciąż co tam na Mickiewicza za lekarze pracują skoro pozwolili kobiecie umierać w oczekiwaniu na przyjazd karetki. :wo: O całej sprawie było głośno nawet w telewizji. Z dwojga złego wybrałabym Parkitkę. Całe szczęście mnie ten wybór już nie dotyczy i mogłam sobie spokojnie urodzić na PCK.
Ryba, napisz mi jeszcze w wolnej chwili, czy Dominikę puszczasz od września do szkolnej, czy przedszkolnej zerówki. Mój Michał chodzi do przedszkola, a w kwestii zerówki mam mieszane uczucia.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]