Dzisiaj jest czw lis 13, 2025 8:46 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Pomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5608 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 277, 278, 279, 280, 281  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

madzioor Współczuje tych przeżyć z Jaśminą.

cudna Wiesz moze juz cos na temat utworzenia tej grupy dla maluchów w przedszkolu, czy dojdzie to do skutku?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

cześć dziewczyny:)

dawno nic nie pisałam, bo miałam szpital w domu, miałam deprechę itp.

madzioor fajnie, że tak lajtowo przeszła Jaśminka ciach ciach (jak to mówi Miłosz ;))

Miłosz też często miewa/ł bezdechy, do tego chrapie, ale laryngolog mówi, że wszystko w prządku z jego migdałkami :? w lutym idziemy do neurologa rozwojowego, także zobaczymy co on na to powie :lol:

A my dopiero wyszliśmy z choróbsk... Miłosz w grudniu miał chrypkę i nic poza tym, byliśmy u pediatry - wszystko ok. i tak przez 2 tygodnie bujaliśmy z się z chrypą, aż zaczął kaszleć, więc ostatnie dni grudnia nie poszedł do przedszkola. Dostał inhalacje, ale mu nie pomogły, bo w sobotę (sylwester) zaczął bardziej kaszleć i już wiedziałam, że to płuca :( dostał antybiotyk, ale po 4 dniach nie było poprawy, także dostalismy skierowanie do szpitala :shock: na szczęście dr P. z Polanek zmienił antybiotyk i po 2 dniach było lepiej i tak dopiero dzisiaj Miłosz jest już oficjalnie zdrowy :D
Do tego Tymo też zaczął kaszleć szczekająco :( ostre zapalenie krtani - antybiotyk, po kilku dniach dodatkowe inhalacje i przedłużenie antybiotyku, bo poszło na oskrzela.
A jakby mało było tego wszystkiego, to Z. razem z chłopakami się rozchorował i tez dostał antybiotyk, z powodu anginy ropnej. Także od Sylwestra miałam przekichane :evil: na szczęście ja się ostałam :lol: Ale na psychikę mi padło i miałam mega deprechę, pokłóciłam się z Z. wyszłam z domu w samej koszulce i łaziłam gdzieś po Pryszczu, przez kilka godzin... teraz powiedzmy jest w miarę ok :oops:

Gosia_pg na razie nic nie wiem, ale pewnie dostaniemy info na maila, co i jak :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cudna No to, ze Ty po takich przygodach się nie rozchorowałaś to sukces!
Z tym przedszkolem to miało być już wiadomo coś w styczniu dlatego pytam Cię, bo jestes z przedszkolem na bieżąco z Miloszkiem ;)
Z tego co pamiętam to w tym przedszkolu juz kwietniu są dni adaptacyjne dla dzieci. Rodzice przychodzą z dziećmi popołudniami przez parę dni.
Będą musiała się przejść do przedszkola w jakiś wolny dzien i się zapytać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Gosia, dzisiaj pytałam się dyrektorki co i jak, no i dopiero po feriach będzie wiadomo czy dostaną pozwolenie od Sanepidu. Także dam znać:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cudna Aha, dzięki bardzo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

jamapi STO LAT STO LAT DLA MATEUSZKA :bal: :gift: :ur: :bal: Ale ten czas zasuwa! :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki Ewa :cmo:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

cześć dziewczyny :)

jak tam Wasze dzieciaczki?? u nas istna masakra!
Miłosz od tygodnia ma lewostronne zapalenie płuc :( do tego Tymek się zaraził i w sobotę wylądowaliśmy w szpitalu, bo bidulek dusił się, tak go męczył kaszel :( na samym wejściu do IP doznałam szoku i rozczarowania, bo niestety trafiliśmy na pseudo doktor laryngolog E. U.-B. to ta sama lekarka, co w zeszłym roku niedokładnie zbadała Tymka i odesłała do domu nie zlecając żadnych badań... a okazało się, że Tymek był w ciężkim stanie z licznymi chorobami zagrażającymi życiu!
Po ciężkiej batalii w IP z pielęgniarkami (które broniły dr dopóki nie pokazałam wypisu ze szpitala) i z samą dr. B w końcu zleciła morfologie i wymaz. Diagnoza - RSV :( lekarka nie przepisała żadnych leków i inhalacji, bo stwierdziła, że Tymek nie ma żadnych duszności, oskrzela i płuca są czyste. Oczywiście powiedziałam jej, ze przed przyjazdem do szpitala Tymek dostał 5ml Ibuprofenu i inhalacje z Pulicortu i Berodualu, bo miał duszący kaszel, od którego wymiotował i pewnie dlatego teraz jest dobrze. Widziałam, po jej minie, że chciała mnie opierdo...., ale ugryzła się w język i zapisała na Karcie Informacyjnej, że matka samowolnie podała inhalacje, które były zbędne. Tak czy siak jeszcze w nocy jak przyjechaliśmy do domu, to zrobiłam ponownie inhalacje i zamówiliśmy pediatrę na niedzielę. Przyjechała rano pediatra i mocno zdziwiła się, że lekarka nie przepisała żadnych inhalacji. Po zbadaniu stwierdziła, że tymek ma obustronne zapalenie płuc, liczne świsty i furczenia - od razu mam wprowadzić inhalacje, jesli się nie poprawi, to Tymo będzie musiał trafić do szpitala... na szczęście dzisiaj jest lepiej.
Ja też się zaraziłam od chłopaków i mam mega kaszel, katar i do tego od ponad trzech tygodni meczę się z Aftami (dostałam po antybiotyku, który brałam w lutym) Koszmar jakiś...

Co jeszcze? dzień przed Miłoszka urodzinami pochowaliśmy Z. ojca, miał rozległy zawał... następnie rozstałam się z Z., wyprowadziłam się z domu, teraz musiałam wrócić, bo chore dzieci (zostały z ojcem jak się wyprowadziłam), nie wiem jak to dalej będzie... postanowiliśmy, że pójdziemy na terapię dla małżeństw, ale nie wiem czy to coś da...

pozdrawiam Was :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,
Ale tu się nic nie dzieje... :P

cudna79 kłopoty chyba są zaraźliwe, bo i u mnie nieciekawie:
Dzieciaki się pochorowały, później cała nasza czwórka z rotawirusem walczyła. Następnie znów dzieci rozłożyło. Pokłóciłam się z mężem, tylko ja nie mam gdzie się przeprowadzić, więc stanęło na tym, że nie wchodzimy sobie w drogę. Dużo mocnych, ostrych słów, niepotrzebnych uwag itp. Mieliśmy wnieść sprawę o rozwód za porozumieniem - przystopowało. Zaczęliśmy niedawno znów ze sobą rozmawiać i stanęło na tym, że właśnie o to chodzi jednej i drugiej stronie - za mało ze sobą rozmawiamy i straciliśmy do siebie zaufanie: praca, dzieci, dom i tak stale. Cóż, od około tygodnia jest w miarę ok. Jak zachodzi między nami nieporozumienie, to któreś z nas próbuje porozmawiać - czasem wychodzi, a czasem nie...
Ale kocham go, on twierdzi, że mnie także - mam nadzieję, że jakoś rozwiążemy swoje problemy...
Poza tym moja siostra nie chce się wyprowadzić z mojego mieszkania, bo znalazła sobie faceta (starego jak świat - mógłby być moim ojcem albo i dziadkiem), urodziła dziecko i jest jej bardzo dobrze. Nie stać jej na mieszkanie, a do rodziny swojego faceta nie chce się wyprowadzić. Więc wytoczyłam jej sprawę o eksmisję. I tu paranoja: ona się wyprowadzi, jak mój mąż sprzeda swoje mieszkanie, ja sprzedam swoje i połowę z otrzymanych pieniędzy damy jej! :shock:
I tak się ciągle coś dzieje...

A jak u Was?
Pozdrawiam serdecznie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Vinnie Ojojoj :roll: to się u Was też porobiło...
Mam nadzieje, że już jest ok:)

U nas jest lepiej niż było, ale jeszcze długa droga przed nami:)

Dzieciaki w końcu wyszły z choróbsk (pfu, pfu..) ale i tak łazimy po lekarzach :/
Tymek od października prawdopodobnie pójdzie do przedszkola. Mam nadzieje, że do tego czasu będzie śmigać bez pieluchy, bo jak na razie to kiepsko nam idzie odpieluchowanie. Dewiza życiowa Tymka to - Nocnik twój wróg :lol:
Poza tym ,martwię się jego stopkami, ponieważ już nie jest rehabilitowany, chodzi już 2 miesiące, a stopy nadal źle stawia:( bylismy u ortopedy, który stwierdził, ze cięzko będzie z tego wyjść. Można spróbować z wkładkami spinającymi lub ze specjalnymi butami, które bagatela kosztują jedyne 600zł :shock: ale to długa droga, żeby je zdobyć i w ogóle. Nie chce mi się pisać, o tym bo zaraz się wqurwie :x
Musimy iść do okulisty, bo chyba czas zmienić okulary Tymkowi :?

Z Miłoszem mamy dość duże problemy... ale dzisiaj nie mam siły o tym pisać, bo i tak pół dnia dzisiaj przeryczałam, przez tych durnych lekarzy, NFZ itp.

W poniedziałek idziemy na badanie EEG (elektroencefalogram) mam tylko nadzieje, że Miłosz będzie współpracować i da sobie założyć elektrody na głowę :?

Robi się w końcu ciepło, to może uda nam się jakiś wspólny spacerek :?: :?: co Wy na to :?: :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cudna ja na wspólny spacerek chętna :D ale nie wiem kiedy, bo mati trzeci raz z rzędu ma wirusowe zapalenia gardła ... znowu siedzę na zwolnieniu ... od lutego co miesiąc ma i to samo :evil:

współczuję wszelkich niefajnych przeżyć i wiadomości i trzymam kciuki by wszystko się ułożyło i było ok :cmok:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

jamapi, jak tylko będziecie mieli możliwość i chęci na spacerek, to daj znać :)

No i oczywiście DUŻO ZDRÓWKA DLA MATIEGO :!:

Ps. o Miłoszu pisałam na Pytanko do specalisty logopedy ... "mowa" http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... &start=200

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cudna poczytałam i trzymam kciuki, by wszystko było ok :ok:

ja to w ogóle pod względem dolegliwości matiego zaczęłam omijać fora i google wielkim łukiem, bo pewnie bym się załamała ;)
wystarczą mi 'oceny' z przedszkola :roll:
z mową nadal mamy też problem, ale widzę dużą poprawę i mam nadzieję, ze będzie ok :) co tydzień chodzi do logopedy, choć teraz dużo go omija przez choroby :(
kurde aż się zaczęłam moim bąblem martwić ...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczyny :)
nie będę się rozpisywała bo u nas bez zmian.. wciąż chorubska. jaśmina ma wczesnodziecięcą astmę oskrzelową i łapie wszystko w mig, po czym zaraża majkę. mamy więc neverending story :evil: ja chyba ocipieję..
a do tego po bilansie czterolatka okazało się, jaśmina niewyraźnie mówi (skierowanie do logopedy) i ma koślawe kolana (skierowanie do ortopedy). masakra.. logopeda powiedziała, że musimy ćwiczyć literkę "L" żeby w końcu mogła mówić "R". co do koślawości kolan to nie dość, że je ma, to jeszcze ma koślawość pięt i płaskostopie poprzeczne.. przez rok mamy ćwiczyć i najgorsze, mamy nosić butki ze sztywnymi zapiętkami.. :cry: a ona taka paniusia.. eh.

cudna a jak ustawia stópki tymek? dasz radę to opisać? a co powiesz na ćwiczenia z nim na tzw. dyskach sensomotorycznych? ja zamierzam kupić takie jaśminie. sama (jako podolog ;) ) próbowałam, na prawdę mięśnie stóp pracują..

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my jeszcze nie byliśmy na bilansie czterolatka, bo bąbel ciągle chory :evil:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cudna79 raz jest gorzej a raz lepiej, ale oboje się staramy, aby to jakoś naprawić - w końcu coś tam nas kiedyś połączyło i wygląda na to, że to choroba przewlekła :lol:
Jak Miłoszek? Mam nadzieję, że się poukładało i okazało, że dużo hałasu o nic...

Amelka ma fioła na punkcie swojego brata - jak dam jej chrupkę, to dopomina się, aby Michał też dostał. Rano się budzi i go woła. Gdzieś idzie, to też "Mijajo odź" :lol: Dziwna ta moja córka, bo podobno starsze dzieci są zazdrosne o młodsze, a moje nie dość że się dobrze ze sobą dogadują, to jeszcze lepiej się bawią...

Michał ma dopiero 5 ząbków, ale za to biega po domu od ok. miesiąca - fakt, często ląduje po jakimś czasie na pupie z wrzaskiem, ale po chwili znów rusza na podbój pokoju :)

I na koniec dnia dzisiejszego:
Z okazji Dnia Dziecka wszystkim Maluchom - oraz ich Dzielnym Mamom - życzę mnóstwo uśmiechu, radości i beztroskiej zabawy :bal:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

cześć dziewczyny:)

od dłuższego czasu zbieram się na napisanie czegokolwiek tutaj, ale zawsze coś mi wypada i nie mam czasu :/

madzioor Tymo stawia stópki do środka tak jakby chciał je wywinąć od wewnątrz :? wykrzywia palce do środka tj. na maxa rozszerza duży palec (jakby chciał dotknąć piety :shock: ) ma wypukłą stopę i czasami stawia (lewą stopę) na palcach. Mamy straszny problem z butami i kapciami, bo prawie żadne nie chcą wejść mu na stopę (w połowie się blokują). Trudno mi to opisać, musiałabyś to zobaczyć :lol: Chodzimy znów na rehabilitację, ale nie wiem czy to coś da, bo nawet rehabilitant stwierdził, że Tymko ma skrócone ścięgno w lewej nodze i jedyne co można zrobić to delikatne rozluźnienie, ale stopy prawdopodobnie już tak do końca życia będzie układać :/
Co do dysku, to bardzo fajna sprawa, polecam:)

Tymek w końcu wyszedł z ostrego zapalenia ucha, dopiero drugi antybiotyk mu pomógł. Byliśmy na kontroli i otolaryngolog stwierdziła, że nie ma śladu po zapaleniu i rozerwaniu błony bębenkowej :)
No i w końcu zaszczepiliśmy się zalęgłą szczepionką 5w1 (jeszcze jedną mamy zaległą 5w1 + ospa + pneumokoki)

Z Miłoszem bylismy na eeg i wyszło, że ma stany napadowe padaczki :shock: stąd te bezdechy nocne i zawieszanie się, no i oczywiście ORM (opóźniony rozwój mowy) :? Mamy skierowanie do szpitala na oddział neurologii dziecięcej. Miłosz będzie miał robione ponownie eeg, tym razem w czasie snu, a nie czuwania. Rezonans magnetyczny w znieczuleniu ogólnym i przez kilka dni obserwacja. Jeszcze nie dzwoniłam do AM, ale wiem że terminy przyjęcia na oddz. są ok. 2 miesiące.

Vinnie to dobrze, że u Was już lepiej :) U nas też :) jeszcze nie zapisaliśmy się na terapię, bo wiecznie nie ma czasu, nie mamy co zrobić z dziećmi itp. Ale w koncu musimy coś z tym zrobić :)
Fajnie, że Amelka ma takie podejście do braciszka :) Oby tylko jak najdłużej :)

Miłosz też bardzo był za bratem, co chwile Tymka całował, przynosił mu zabawki, a to pampersa chciał zmienić, a to chrupka mu przynosił itp. odkąd Tymek stał się mobilny, to tylko się leją i leją :x no mże nie tylko, ale ciągle muszę ich rozdzielać, bo jak Tymek nie chce odgryźć ręki Miłoszowi, to Miłosz zdzieli Tymka zabawką i tak w kółko :lol:

Vinnie spóźnione życzenia urodzinowe dla Amelki :bal: :)

jamapi jak Mati? kiedy wpadniecie??

Becia co tam u Was słychać?

Gosia jak idzie Julci nauka robienia do nocnika?? u nas bez zmian, czyli raz do nocnika, 8 razy w gacie ;)

My również przyłączamy się do życzeń z OKAZJI wczorajszego DNIA DZIECKA :bal: :bal: :bal:

Bonusik - moje chłopaczycha :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cudna Ja sobie na razie odpuściłam naukę Julci siusiania do nocnika, bo to i tak nic nie daje. Poczekam jeszcze do połowy lipca i wtedy zobaczymy czy będzie lepiej.
Obydwie się rozchorowałyśmy akurat przed wyjazdem do Egiptu. Mam nadzieje, ze się wykuruje.
Idę sie połozyc do łozka...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Moje drogie Panie. Witam po długiej nieobecności i od razu z pytaniem: czy jeszcze któraś z Was tu zagląda?
Wszystko ucichło, nikt nie pisze...
Pozdrawiam serdecznie

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Vinnie Witaj :)
niestety forum "umarło" :( chyba nikt już tutaj nie zagląda... szkoda :|

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5608 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 277, 278, 279, 280, 281  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Pomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]