Dzisiaj jest czw lis 13, 2025 8:46 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Pomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

No hello,hello :) faktycznie cicho tu....Ja tradycyjnie korzystając z chwili wolnego czasu (Niki chwilowo śpi) mogę coś skrobnąc :)
Jakoś w tym roku nie czuje jeszcze że zbliżają się święta...Za oknami szaro...pogoda byle jaka...Niki non stop choruje :( jednym słowem NIE CZUJE TYCH ŚWIĄT...A jak tam u Was????pozdrawiamy wszystkie "forumiaczki"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej! Ja właśnie dziś wyszłam ze szpitalka - ponownie problemy z opuchlizną, ciśnieniem, cukrem i dzidziusiem, co nie bardzo chciał rosnąć. Ale już jestem w domku a lekarskie zalecenia : Leżeć! Leżeć! Leżeć! :(
Pozdrawiam Was wszystkie oczywiście świątecznie, choć nic kompletnie jeszcze świątecznego nie zrobiłam... :? :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:) więc trzeba leżeć,leżeć i jeszcze raz leżeć..... My również życzymy wszystkim mamusią zdrowych,wesołych,szczęśliwych świąt oraz wesołego i udanego sylwestra :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja tylko na chwilke wpadam wypić z wami szampana
http://www.toast.1k.pl/?od=Ania

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale tu cisza hop hop jest tu ktoś?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Uuuuuuuuu! Jak makiem zasiał...
Pobudka dziewczyny, żyjecie? :shock:
Tak mi się zatęskniło jakoś za forum, myślałam że nie nadrobię zaległości, a tu co? NIC!
Tak Was maleństwa zajmują?
Buziaki dla Was i pozdrowionka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hejka :D

Faktycznie trochę zaniedbałyśmy forum :) no ale może to się zmieni :)

Fisiulinienka Ty już wkrótce powitasz na świecie swojego maluszka a może już się cieszycie swoim towarzystwem?

Pozdrawiam Monika :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No witam forumiaczki :)
Oj faktycznie tragedia z frekwencją ale trzeba to zmienić.
Moja pociecha rośnie jak na drożdzach,rozrabia,wszędzie jej pełno.Teraz myślałam że jestem w ciąży bo 4 dni spóźnia mi się okres ale zrobiłam sobie test i wyszedł negatywny...Szkoda z jednej strony bo powoli zaczełam się przyzwyczajać do tej myśli....Ale to po prostu jeszcze nie pora...Jestem chyba za bardzo przemęczona i dlatego spóźnia mi się???? A co tam u Was???? :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej dziewczyny

nesia ja tak jak ty jestem zmęczona od miesiąca siedzę w domu najpierw Martynka była przeziebiona i miała antybiotyk a później od niej zaraziła się Wiki i tez antybiotyk a jeszcze ta grypa panuje więc za bardzo nie chcę z dziołchami na dwór wychodzić bo znowu coś złapią i następny miesiąc z głowy zwariować :evil: można ja chcę juz wiosne :cry:
Dziewczynki rosną i juz skończyły półroku :shock:kurcze kiedy to zleciało niewiem.

monaka słyszałam, że Majeczka chodzi :brv: teraz to masz oczy na około głowy co?

Fisiulinienka nie odzywa się to kto wie może już ma swój skarbek po tej stronie brzuszka

a moje gwiazdeczki wyglądają teraz tak
Obrazek
Tu jesteśmy po kąpieli
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :D

Hej nesia to znaczy,że staracie się o drugiego maluszka czy przyjeliście zasadę co ma być to będzie? :)

ando to masz wesoło jednym słowem w domu mini szpital z dziewczynkami :( Niech szybko zdrowieją i nie chorują :)
Ja też już baaaaardzo chcę wiosne.Czytałam na stronie portalu pogodowego "Twoja pogoda",że już w marcu ma być baaaaardzo ciepło.No ale z tymi prognozami długoterminowymi to różnie bywa ale dobrze by było gdyby się sprawdziły :D
A Majka śmiga jak nic.Zaczęła przed świętami tak niepewnie były częste upadki ale dokładnie 15 stycznie zaczęła chodzić pewniej i uwierz mi ona nawet biega jak tatuś wraca z pracy to biegnie do niego :) Tak to prawda oczy mam naokoło głowy,wszędzie jej pełno a jak są razem z Kacprem to czasami jest wręcz gorąco.Tak,że nie nudzę się tak jak Ty z tą tylko różnicą,że Kacper jest starszy :D

Ucałuj swoje słoneczka :)

fisiulinienka czekamy na wieści od Ciebie :)

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Was serdecznie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hihihihihihihi!
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Zerknijcie na mój nowy suwaczek!!!!!
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Buziaki dla Was!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fisiulinienka moje Gratulacje :brv: pokaz swjego syneczka i napisz coś wiecej, jak urodziłaś, u nas w szpitalu jak się czujesz w nowej roli ?
Jeszcze raz gratulacje dla całej rodzinki :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj się działo...
Rodziłam w Zespolonym w Elblągu - z powodu nadciśnienia (170/110) po godzinie leżenia pod kroplówką lekarze zdecydowali, ze nie ma na co czekać i w ciągu 5 min. miałam pocięty brzuch i usłyszałam Wiktorka. Miał być poród rodzinny, a mój mąż stał za drzwiami :(
Postanowiłam sobie, że następnym razem to juz na pewno będziemy rodzić razem, tak bardzo chciałam żeby mógł to przeżyć z nami...
Wiktor Lechosław, bo takie imionka będzie nosił mój synek jest aniołkiem i w ogóle nie sprawia mi problemów - chyba wie mój mały smyk, że wiele się muszę nauczyć... mam tylko problemy z dietą - mało jem bo nie wiem co można żeby nie zaszkodziło mojemu maleńkiemu brzusiowi...
Ściskam Was mocno!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :)

fisiulinienka serdeczne GRATULACJE :brv: dla Ciebie i męża oraz serdeczne życzenia szybkiego powrotu do formy,dużo radości a dla maluszka zdrówka :D

Aż mnie dreszcze przeszły jak przeczytałam,że urodziłaś :D Fajnie,że jesteście już razem :)

Bardzo ładne imię :D
Mi też było smutno,że mąż nie był przy narodzinach naszej córki no ale zdrowie dziecka ważniejsze.Był przy narodzinach syna a Twój jeszcze ma wszystko przed sobą :)

Czekamy na fotke Wiktorka :D

Pozdrowienia

A to dla Ciebie,mała ściąga :D

NAPOJE
Pij bez obaw:
– wodę mineralną niegazowaną,
– słabą herbatę lub bawarkę,
– herbaty owocowe i ziołowe,
– kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
– soki owocowo-warzywne,
– kompoty,
– jogurty naturalne, kefiry, maślanki

Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

OWOCE
Jedz bez obaw:
– banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
– soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców

Uważaj na:
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
– owoce suszone (konserwowane chemicznie)
– soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców

WARZYWA
Jedz bez obaw:
– ogórki,
– buraki,
– marchewkę,
– ziemniaki,
– kapustę pekińską
– kukurydzę,
– pietruszkę,
– koperek,
– soję,
– szpinak,
– młodą fasolkę szparagową,
– dynię,
– kabaczek,
– cukinię,
– wszystkie rodzaje sałat

Uważaj na:
– cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby

PIECZYWO
– jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
Uważaj na: pieczywo z konserwantami

KASZA, RYŻ, MAKARON
– wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu

JAJKA
– ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu

Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko

RYBY
– jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu

Unikaj:
– surowych ryb, np. sushi
– konserw rybnych i ryb marynowanych

MIĘSO
Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone

Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

SERY
– jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

TŁUSZCZE
Używaj bez obaw:
- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego

SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach

Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

ALKOHOL
– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
– możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

PRZYPRAWY i DODATKI
Przyprawiaj bez obaw:
– świeżymi ziołami,
– koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
– majerankiem,
– kminkiem,
– innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

Uważaj na:
– barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)

Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.

Mam nadzieję,że się przyda :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Póki co to boję się każdego nowego jedzonka i jem to, co już sprawdzone: jabłka, banany, winogrona, herbatniki, ziemniaki, kurczak, indyk, jogurty, mleko, herbata, woda min., buraczki, ciemne pieczywo, masło, makrelkę... to i tak całkiem spory wybór. Malutki niestety i tak dwa razy wymiotował, a ja nie wiem dlaczego... nie ulało mu się, tylko po prostu zwymiotował takie zważone mleczko :( mam jednak swoje przypuszczenia... raz zjadłam czekoladę, a drugi frytki :oops: i to mogło być to.
Dziś pierwszy raz Go zostawiłam w domku z babcią - myślałam, że mi serce pęknie, ale musiałam zrobić zakupy i troszkę polatać po urzędach.
Świat zwariował :!: Tego się nie da opisać :!:
Buźka!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

fisiulinienka to,że zjadłaś frytki i czekoladę nia miało raczej wpływu na to,że Wiktorek zwymiotował.
Ulewania i wymioty są zaburzeniami wynikającymi z niedojrzałości mechanizmów koordynujących prawidłowa czynność motoryczną przewodu pokarmowego noworodka.
Mógł również za dużo zjeść.
Ulewania i wymioty najczęściej trwają do 6 msc życia.No,chyba,że często będzie ulewał lub wymiotował to skonsultuj się z pediatrą.
Po czekoladzie to prędzej dostanie uczulenia lub zatwardzenie :D
Jak zjesz cosik "zakazanego" musisz go obserwować czy to go nie uczuli.

Pozdrawiam Monika

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No i proszę! Niby o tym przewodzie pokarmowym słyszałam, ale nie przyszło mi na myśl, że te wymiotki mogą właśnie z tego wynikać... :? Miałam takie wyrzuty sumienia! :cry:
A tak na prawdę to nawet nie wiem ile powinien jeść mój świdroleczek malutki :oops: , bo po prostu ciągnie cycusia dopóki nie zaśnie, albo definitywnie nie wypuści go z usteczek.
Mleko jest chyba w porządku, ale na wszelki wypadek popijam sobie herbatkę z Herbapolu na laktację. Ma tylko trzy składniki: anyż, melisę i koper włoski - smakowo OK, a mały pierdzioszkuje aż miło. Czasami to się śmieję, że śpi tak długo, że gdyby nie głośne pierdzioszki to bym nie wiedziała, że mam syna w domu :D ...prawdziwy z niego męzczyzna :D
W sobotę wybieram się na pierwszy spacer - już postanowione! Wiktorek będzie miał prawie dwa tygodnie i jeśli tylko nie będzie zbyt zimno i wietrznie to śmigniemy na jakieś 15 min. Weźmiemy psa i pójdziemy w świat szeroki... 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fisiulinienka jak ja karmiłam dziewczynki to też nie wiedziałam czy się najadają ale znajoma położna powiedziała, że dziecko powinno być przy piersi 15-20 min nie dłużej jeśli spokojnie spi i jest zadowolone tzn, że się najada i jeszcze jedno dziecko powinno być przystawiane 7-10 razy w ciągu dnia. Wiem, że różnie to bywa bo moja siostra nie raz dawała pierś więcej razy bo mały był głodny albo pić mu sie chciało.
Atą herbatkę dobrze, że pijesz bo Wiktorkowi też będzie pomagała bo będzie z mleczkiem jej składniki wypijał jak sama napisałaś bączki wali, że hoho i to bardzo dobrze.
Życzę udanego i spokojnego spacerku oby pogoda dopisała :D
pozdrawiam papa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

fisiulinienka piszesz,że słyszałaś o przewodzie pokarmowym ale w chwili stresu można o wszystkim zapomnieć,skąd ja to znam :D
ando dobrze Ci radzi 15-20 min wystarczy :)

Pogoda na wczorajszy spacerek dopisała :D

Pozdrawiam Monika

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No hejka mamusie :)
Ja to już w ogóle miałam cały styczeń zawalony...Nie mam czasu dla siebie,jedynie wieczorkami(o ile nie jestem padnięta) teraz znowu przechodzimy ząbkowanie-siekacze górne...A w dzień nie odstępuje mnie na krok,jestem szczęśliwa iż moje maleństwo czuje się przy mnie bezpiecznie ale czasami ręce mi opadają.
Jestem padnięta a na dodatek na diecie :? co powoduje u mnie to przygnębienie ale mam nadzieję że gdy osiągne swoją wagę towszystko wróci do normy.
Co dodzidziusia to nie staramy się i po prostu "co ma być to będzie" :)
Pozdrawiam wszystkie zapracowane mamusie :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 318 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Pomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]