Dzisiaj jest śr sie 15, 2018 8:13 pm


Forum ciąża

» Fora Regionalne » Podlaskie

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: śr lut 11, 2009 1:41 pm 

Rejestracja: śr wrz 26, 2007 8:02 am
Posty: 489
Lokalizacja: Białystok
No kochane kuchareczki-dzielić się swoimi specjałąmi
Ja popiszę tu trochę ale nie dfzisiaj
Buźka

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: śr lut 11, 2009 2:44 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 09, 2006 11:13 am
Posty: 7337
Lokalizacja: Na wschód od Wisły
To ja się od razu podłączę bo w sobotę mam bal urodzinowy więc przedstawiam swoje menu:
Roladki z kurczaka ze szpinakiem:
Piersi z kurzaks pociąć i lekko pobić obsypać przyprawami i zostawić na chwilkę.
Farsz: mrożony szpinak najlepij w liściach podgżać doprawić czosnkiem solą pieprzem i gałką muszkatałową dodać trochę sera białego . Zrobi się z tego taka masa.
MAsę nałożyć na piersi zwinąć w roldki i spiąć wykałaczką. wstawic do piekarnika ok 180 stopni na jakieś pół godziny pod koniec można posypać żółtym serkiem
Ryba w sosoie śmiaetanowym
Rybkę smażyć w panierce na patelni i wsadzić do jakiegoś naczynia.
Sos pól kostki masła rozpuścić dodać duży kubek śmietany(najlepiej poczekać aż masło przestygnie żeby się nie zważyła), vegety do smaku i dużo pietruszki. ja standardowo dodaje se żółty :wink: Wszystko podgżać aż zrobi się masa. zalać to ryba i praktycznie danie gotowe choć ja wole jak troche postoi wtedy przejdzie tym smakiem.
Jeszcze jedna na dobra sałatkę
Rózne rodzaje sałat zmieszać dodać pomidory, ogórki, paprykę oliwki mozna trochę czerwonej cebuli. Do tego usmażyć w całości pierś z kurczka przyprawioną. Pokroić na gorąco w kawałki wrzucić do pozostałych warzyw i zalać sosem tysiąca wysp.
A tearz zmykam sama szykowac obiady póki "aniołki" śpia.

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 11, 2009 3:33 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 29, 2007 3:35 pm
Posty: 900
Lokalizacja: Białystok
Przepis na sałatkę konserwową:
po 1 puszce:
groszku (odsączyć)
fasoli czerwonej (wysypać na sitko, przelać wodą i odsączyć)
kukurydzy (odsączyć)
2 pomidory - obrać ze skórki, pokroić w kawałki
papryka czerwona i żółta, zielona - pokroić w kawałki
kilka ogórków konserwowych (zawsze biorę na oko, do smaku) - pokroić w kawałki
wymieszać wszystko, dodać pieprz, 15 min przed podaniem polać sosem do sałatek, np. Knorrem, wymieszać . Sos można zrobić samemu: ja mieszam ok 2 łyżek wody i oliwy z ziołami - bazylia, oregano, tymianek.
dodaję też czasem kabanosy pokrojone w kostkę i podsmażone

sałatka ziemniaczana
1 kg ziemniaków
5-7 kiszonych ogórków (zależy od wielkości)
5 ząbków czosnku (ja daję zawsze więcej, bo my love czosnek)
olej
sól
pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach ale nie mogą być za miękkie bo się rozwalą potem przy mieszaniu), ostudzić, obrać, obrać w kostkę. Ogórki w kostkę, czosnek w drobniutką kosteczkę (można wycisnąć). Wymieszać wszystko, polać olejem, doprawić pieprzem dość mocno (chyba, że wolicie delikatną kuchnię), sól odrobinkę chyba, że ogórki są słone to wcale. Najlepiej smakuje schłodzona. Ja daję do pieczonego mięsa na zimno albo do wędlin na imieniny.
To jest dobra baza do innych smaków zamiast oleju można pół na pół jogurt naturalny z majonezem, ewentualnie śmietanę gęstą z majonezem, dodać śledzie marynowane lub korzenne (co kto lubi) i cebulę; jak bez śledzi to z koperkiem jest rewelacyjna i sosem jogurtowo-majonezowym. albo jogurtowo-musztardowym

Tuńczykowo-pekińska sałatka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączyć)
kapusta pekińska (4 garście poszatkowanej)
papryka pokrojona w piórka
1 puszka kukurydzy
majonez
bazylia
sól
Wymieszać tuńczyka z kapustą i papryką, dodać sól, bazylię, majonez ale nie za dużo, wymieszać

Cebulowa prażona
3 cebule średniej wielkości
sól, pieprz,
zioła jakie ktoś lubi
mąka
bułka tarta,
jajko rozmącone do panierowania
olej do smażenia
Cebulę w talarki, posypać przyprawami, obtaczać w mace, do jajka, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu aż się zrumieni tyle ile chcemy. Jeśli cebula grubiej pokrojona to w środku będzie soczysta, jeśli drobniej to będzie cała chrupiąca. Podawać zimne lub ciepłe do mięs na zimno, wątróbki, jako przegryzka do piwa. Można też wymieszać z odrobina majonezu ale traci na chrupkości

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 11, 2009 9:10 pm 

Rejestracja: śr wrz 26, 2007 8:02 am
Posty: 489
Lokalizacja: Białystok
Moje specjały to tatar,strogonow,sałatki np z brokuła i paluszków krabowych
Sałatka z brokuła
1 brokuł ugotować al dente
opakowanie paluszków krabowych(ok 10 sztuk)
majonez
brokuł+paluszki(ja delikatnie je rozdzielam w rękach na cieniutkie paseczki,biorę we dłonie i rozcieram-kurcze nie wiem jak opisać ten sposób,po prostu palusze między dłonie i trzeć,tak jakbyś krem smarowała)
dodać majonez i przyprawy do smaku,sól,pieprz.)
Tatar
1 kg wołowiny ładnej chudej(udziec)
magi,2 żółtka,sól pieprz,olej zwykły,cebulka w kosteczkę,ogórek kiszony w kostkę
mięso zemleć 2 razy przed zmieleniem posypać łyżeczką cukru-mięso wtedy nie straci kolorku,dodać żółtka,pieprz ok 0,5 łyżeczki,sól ok 0,5 łyżeczki,magi ok 3 łyzeczek,olkej ok 0,5 szklanki
Dobrze wymieszać.
Jeżeli za mało doprawiony dodać magi,jeżeli za suchy oleju
wyłozyć na talerz,posypać cebulką i ogórkiem.Ja posypuję na brzegu talerza po garstce cebuli obok ogórek i tak na zmianę
Kocham tatarka
Smacznego

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 11, 2009 9:58 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sie 10, 2006 7:25 pm
Posty: 1193
Proszę o przepis na dobry barszcz czerwony. :lol:

U mnie zawsze czegoś brakuje, tylko właśnie nie wiem czego... :?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 11, 2009 10:45 pm 

Rejestracja: śr wrz 26, 2007 8:02 am
Posty: 489
Lokalizacja: Białystok
Młoda ja gotuję tak:
Gotuję całe buraczki,wrzucam do zimnej wody,jak się ugotują wyjmuję i tarkuję.Dodaję do wywaru.Dodaję włoszczyznę.Cukier 1 łyżeczkę,sól,2 łyżki octu,pieprz.
Pod koniec gotowania wsypuję w 2łyżki kaszy mannej(to delikatnie zagęszcza barszczyk).Na koniec daję majeranek i eweentualnie śmietanę

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lut 12, 2009 11:52 am 
.

Rejestracja: sob mar 03, 2007 10:44 pm
Posty: 3247
Lokalizacja: Białystok
magdara pisze:
Kocham tatarka


JA TEŻ :* A moge moge go jeść :twisted: :twisted: :twisted:


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw lut 12, 2009 3:53 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 09, 2006 11:13 am
Posty: 7337
Lokalizacja: Na wschód od Wisły
Własnie wypróbowałam słatkę Magdy z brokułami, co prawda urozmaiciłam a papryke ser i prażone pestki ale wyszło pysznie :lol:

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt lut 13, 2009 5:49 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sie 10, 2006 7:25 pm
Posty: 1193
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr lut 18, 2009 12:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 29, 2007 3:35 pm
Posty: 900
Lokalizacja: Białystok
Parzybroda:
- kapusta, średnia główka,
- ziemniaki, ma być objętościowo tyle co kapusty,
- opakowanie śmietany tłustej co by się nie zważyła,
- 2 duże główki cebuli,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- olej lub oliwa
- kminek
Kapustę umyć, poszatkować w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić jak na frytki - objętość ziemniaków taka jak poszatkowanej kapusty. Do dużego garnka wlać trochę wody, włożyć kapustę i na wierzch ziemniaki - muszą być na wierzchu żeby się parowały. Nie mieszać!!! Dodać listek laurowy, kilka ziarnek pieprzu, kminek. Gotować, aż będzie miękkie sprawdzając co jakiś czas, czy jest woda na dnie. Jak już potrawa w garnku będzie dochodzić, zeszklić na dużej patelni na oleju pokrojoną cebulkę. Pod koniec smażenia wlać na patelnię śmietanę (dobrą i dosyć tłustą, żeby się nie "zważyła"). Jak kapusta i ziemniaki będą już miękkie, wymieszać je, wlać do nich śmietanę z cebulką, Doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Ma być dosyć pieprzne, ale zależy, co kto lubi. Jeść gorące - w końcu "parzybroda".

Jak ktoś chce może zrobić z wędzonym boczkiem - pokroić w kawałeczki jak na skwarki, stopić na patelni, dodać cebulę, dołożyć 2 łyżki mąki wymieszać (zasmażka) rozprowadzić 3 łyżkami wody.
można też wędzonkę pokroić i dusić razem z kapustą i ziemniakami w garnku.
-----------------
Bulwa nadziewana - potrawa świętokrzyska tradycyjna.
- ziemniaki,
- mięso mielone wieprzowe,
- liście kapusty,
- boczek wędzony,
- świeże zioła (bazylia, tymianek, melisa),
- przyprawy (sól, pieprz, papryka), cebula.
Ugotowane w łupinach ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć obie połowy, nadziewać przygotowanym farszem z mięsa mielonego i przypraw. Następnie na rozłożone sparzone liście kapusty układać cienki plaster boczku wędzonego i faszerowany ziemniak. Zawijać i zapiekać w piekarniku.

Smacznego

_________________
Obrazek
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czw mar 05, 2009 11:54 am 
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sie 10, 2006 7:25 pm
Posty: 1193
Babeczki widziałam, że robicie takie piękne torty (szczególnie Magda :lol: ). Czy mogłabym dostać przepis i dokładną instrukcję co i jak się robi?
[Nigdy nie piekłam cista, więc jestem zielona w tym temacie :P.]

Dziecku mojemu zbliżają się drugie urodzinki :lol:.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: czw kwie 02, 2009 9:36 am 

Rejestracja: pt lis 02, 2007 1:18 pm
Posty: 5859
:arrow: http://www.forum.e-mama.pl/viewforum.php?f=15

:arrow: http://www.forum.e-mama.pl/viewforum.php?f=59


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Podlaskie

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies